Родителски отговорности след развод - роля на бащата

• 250
  • 9
  •   6
Отговори
Здравейте, всички,
разведена съм от 4 г. с две деца. Едното е на 5 г., другото на 11 г., момчета, в София сме.

Имам нужда от реални примери за родителски отговорности и участие на бащите след развода.

Сигурна съм, че има достатъчно много лоши примери. Но също така познавам лично и достатъчно много добри примери и вярвам и знам, че все повече мъже са отговорни и се стремят да участват в живота на децата си независимо от приключването на отношенията с майката. Имам нужда да разбера по-добрите примери. Искам да видя какво дават на децата си като време, грижа и издръжка по-отговорните бащи.

Бащата на децата ми е образован, с висока професионална реализация (управител е на представителство на международна компания, отделно има собствен бизнес) и съответно доста добър доход (поне няколко пъти по-висок от средната работна заплата, осигуряващ му възможности да инвестира в недвижими имоти, да кара хубави коли, да пътува и т.н.), успял, интелигентен и т.н.

Не искам да сравнявам ангажираността му към нашите деца с по-лошите бащи (които пият, бият, нямат постоянна работа, отмъщават на майката и всякакви други подобни...), а да разбера какво е най-доброто, което интелигентните и отговорни мъже в днешно време правят за децата си. Имам нужда да ми отговорят онези от Вас, които могат да похвалят бившите си съпрузи/ половинки за приноса им към децата и след раздялата.

Поводът да търся такива мнения:
-В общи линии с бащата на децата ми имахме цивилизован развод, разбрахме се по взаимно съгласие, договорихме режим на лични отношения и издръжка; като цяло той иска да бъде част от живота на децата и се старае да бъде;
- Издръжката по начина, по който сме я дефинирали, покрива точно 50% от финансовата тежест по отглеждане на децата (каквото не е било съотношението преди развода и което не е пропорционално на разликата в доходите ни, но и двете страни сме се съгласили, че в условията на раздяла ще бъде така);
- Откъм грижи по отглеждането обаче той покрива не повече от 20% от тежестта - децата живеят при мен с всички произтичащи ежедневни отговорности, върху мен падат и всички неща, които така или иначе в повечето случаи  падат върху майката плюс още много от онези, които, докато сте заедно, падат върху бащата;
- Последните няколко месеца обаче, а както ме предупреди той "и занапред ще е така" - той ще има фактори, възпрепятстващи го да отделя на децата време, да ги взима всеки втори уикенд, както е договорено и т.н. - (общо взето се заформя всеки трети месец, той да го прекарва на друг континент), което прехвърля тежестта върху отглеждането на децата ни в още по-висока степен върху мен при запазване прага на финансовата отговорност;
- Помолен да балансира натоварването, особено предвид честите си отсъствия, като взима децата да спят при него общо 6 вместо 4 вечери в месеца и като актуализира размера на издръжката с минимална сума, компенсираща ръста на цените (на практика му искам по 50 лв. за всяко дете, общо 100 актуализация), той отказва.

Всеки казус при развод е индивидуален, всеки човек и родител е различен.

Познавам бащи, които след раздяла взимат децата си всяка втора седмица за цяла седмица при тях (това за мен е ужасно за децата - да си сменят домашния адрес всяка седмица, но е пример за бащи, които са ангажирани). Познавам други, които ги взимат всяка седмица за поне 2 вечери в седмицата. Познавам такива, които въпреки развода, понеже майките на децата им не шофират - са единствени шофьори на децата си и си правят труда почти всеки божи ден да ги взимат от дома на майката, за да ги закарат на училище, дейности и т.н. и после да ги върнат. Познавам такива, които помагат на майките на децата си, когато същите са болни, имат нужда от мъжка помощ за нещо, от което не разбират, независимо, че са разделени и т.н. В живота има достатъчно много добри примери, въпреки че хората често говорим само за лошите.

Молбата ми е да споделите своя положителен опит. Какво правят бащите на Вашите деца, с какво можете да ги похвалите, за какво сте благодарни, за какво ги уважавате, с какво бихте ги дали за пример на децата си и на други хора и т.н.

Благодаря предварително!

# 1
  • София
Ами както би казал някой адвокат, всичко е въпрос на договорка.
Аз бих казала - на добра воля.
Ако не - започваш дело и чакаш..

# 2
Какво ви интересуват другите хора.
Този човек явно го интересуват само работата и парите. Неслучайно сте разведени.
Обаче вие също много пресмятате. 20% това, 50% процента онова.
Аз не бих правила нищо. Като са му по-важни доходите от децата, толкова по-зле за него.

# 3
  • София
Какво значение има как е при другите? Вие трябва да се разберете с конкретния човек. Доколкото разбирам, издръжката е точна сума, която в някакъв момент сте фиксирали като "50% от разходите по отглеждането", т.е. не смятате 50% всеки месец. Е, в текущата инфлация и като имаме предвид, че разходите по децата само растат (и без инфлация), то тези проценти вече нямат нищо общо с реалността. Пишете, че си има човекът хубав доход. Извод - заведете дело за увеличаване на издръжката. А да взима децата по-често, да участва повече в организации и битовизми, това няма как да го накарате насила.

Правете това, което е в рамките на вашите възможности, практически, юридически. Не мислете и не се ядосвайте за другото - той какъв е, пък другите какви са, това не е продуктивно.

# 4
Много сметки има тук.
Само, че кръчмърят може да си създаде свое семейство.
Няма как да се изискват още пари, защото не ви остава достатъчно лично време.

# 5
  • Далечният изток
Неслучайно, когато съдът постановява решение по искове за родителски права, лични контакти и издръжка, изтъква, че родителят, който упражнява родителските права, ще е по-ангажиран с възпитанието и отглеждането на децата, поради което определя другият родител да заплаща по-висока издръжка. Ако 1 дете има разходи примерно месечно 800 лв, съдът ще определи, че майката, която полага непосредствените грижи за него, би следвало да заплаща 300 лв, а останалите 500 да се дават от бащата, който ще вижда и ще се грижи за това дете около 8 дни в месеца.

Нормално е да има сметки. Тези деца не се отглеждат фотосинтезирайки.
Искайте по-висока издръжка за компенсация, няма друг вариант. Ако не иска да я дава доброволно, отивате на съд.

# 6
Авторке, вие този преуспял мъж направо сте го облекчили възможно най-много и сте му осигурили такова удобство, че той естествено няма да иска да промени нищо по този въпрос.
Щом разходите са 50:50 , тогава и гледането да е 50:50.
Ако сте двамата в един град - чудесно. 2 седмици при него, 2 седмици при вас. Това означава, че децата ще имат детска стая, играчки, книжки, дрехи на две места и на двете места ще се чувстват у дома си по равно - при който родител са е длъжен да ги пере, храни, облича, води на училище, взема и т.н.
Нищо различно от това не е справедливо нито за вас, нито за децата.
Баща по документи е той само - 4 дена в месеца и пак му дотежало.
Наричате го интелигентен, но всъщност е просто един тарикат, който си гледа спокойствието. Нищо чудно и да се среща с друга жена и тепърва да гледа ново семейство, докато вие сте закотвена просто. Съжалявам, но това е истината.

# 7
За тези неща се мисли навреме.
В едно семейство, което е заедно, грижите да децата също не са 50:50.
Да бъде компенсирана?
Да си майка е привилегия.
Да очакваш реалността да се промени,  защото така искаш - е наивност.

# 8
  • Далечният изток
Да бъдат компенсирани децата?
Така по-добре ли е?
Защото издръжката е за децата, не за майката.

Как да се компенсира липсата му?
Ами поне да дава повече пари. Няма друг начин.
Пък как било в хиляди разведени български семейства, въобще не знам как ще помогне на авторката, нито на децата.

# 9
Този баща отхвърля част от отговорностите, които е поел, но не смята да компенсира финансово или по друг начин.
Той е бизнесмен, така че действайте официално - чрез съд. Тия 100 лв и 50 лв ги забрави, претендирай за по-смислена компенсация за това, че той не взима децата, както е договорено, защото увеличението на твоите разходи, даже и без оглед на инфлацията, не е 100 лв месечно, а ако добавим инфлацията, картинката се изменя още по-драматично. Направи нормален разчет и претендирай по съдебен ред.

Не знам какви са най-добрите практики, но да си стиска хилядарките, докато си вее байряка по континентите, ми е далеч от представата за най-добри практики.

Общи условия

Активация на акаунт