Деветокласници 2024/2025

• 54 857
  • 766
  •   1
Отговори
# 630
според мен младежите ще се комбинират да не носят учебници по всичко всеки ден, по един на чин стига Simple Smile
Синът ми се кани от няколко дни да започне лятното домашно по Математика, но не му се получава, все е зает... прочете една книга на Гришам и каза да не го занимавам с христоматии, като му дойдело времето...

# 631
Надявам се да са на блокове, за да носят по-малко бумаги, но още няма яснота. Раниците са си гюлета всяка година.
За гръбначно изкривяване и аз се чудя къде да ги заведа...

# 632
Миналата година въпреки 3-те предмета раницата тежеше ужасно много, за тази изобщо не искам да мисля. Моят изведнъж дръпна почти 180 см е висок и е слаб, имаше проблеми с гърба въпреки спорта. Ходихме на рехабилитация, изпи един куп лекарства и добавки...Да не говорим за безумното ФВС в училище, при едно покриване на норматив почна всичко..ако мога да го освободя ще го направя, няма загряване, няма можеш не можеш, нормативите са убийствени...ама това било положението...

# 633
Чудя се аз кои са тези деветокласници, а то дошло времето, нищо, че мъжът ми вече два-три пъти като го питат кой клас ще е наборката и още си живее в осми Simple Smile.
Тежестта на раницата ми е болна тема от първи клас. Мислех, че поне миналата година ще е по-лека, че нали уж само един език, математика, БЕЛ, философия, ама се оказа, че и миналата година си тежеше порядъчно. Сутрин си я караме, но на обяд се прибира с градски транспорт и идея нямам как я влачи. 10-12% от теглото ѝ, при нея означава 4,5 кг макс., което е в сферата на мечтите. Наборката е сравнително висока и доста слаба, та ще трябва и тя да минава профилактичния за гръбначни изкривявания, до миналата година нещата бяха добре, но тази още не сме ходили на преглед. Проблем са ни и дрехите за нея. Тази година за първи път от раз успяхме да купим 2 панталона, които няма да се чудя как да достеснявам и не са ѝ къси, та радост голяма, че е намерила нещо и за нея Simple Smile.

# 634
  • Някъде там...
Ползвам машинно подвързване от 2 години, доста по-леки са самите подвързии. Онези в книжарниците хем трябва да ходя да ги диря с учебниците и не винаги намирам подходящи, хем са плътни и тежки. Машинното подвързване не е евтино, но поне нося, оставям и само ги взимам и плащам после.

Раниците са ужасно тежки, аз едва я вдигах миналата година. По немски някои неща им позволяваха да ги оставят в шкаф в класната стая, май граматиките ни отлежават там цяла лятна ваканция... Комбинират се на чина всеки да носи някой от учебниците, по литература вместо книга се носи четец. Но мъкненето по градски транспорт е всеки ден, плюс търчането за автобуса и ходенето пеша. Шкафчета в училище няма.

Домашното по математика е готово при нас, един брой решава сборник по геометрия за допълнение, направо 7 и 8 клас. Книгите още не са прочетени. Купих тетрадки, голям формат, на редове и квадратчета. Ужасно скъпи са станали. Купих химикали, разни канцеларски материали, нов комплект линия, тригълник и транспортир. И май сме готови, чакаме учебниците.

# 635
Бибит, точно така - пита "С някакъв спорт занимаваш ли се? Искаш ли, плуването..." И преди да довърши какво за плуването, дъщеря ми отговори на първия въпрос "Да, ходя на плуване от шест години."
Явно, панацея няма, но въпреки това смятам плуването за полезно. Без него можеше да е по-зле.
За размера на учебниците... Леле, ама аз напълно съм се сдухала. Това го бях забравила. Преди обикаляхме с няколко учебника, че да намерим точните размери. Има и други начини. Една година купихме някакво фолио, дето го лепиш и после изрязваш. А също и машината... Последната година, обаче, по-лесно се получи. Най-вече защото девойката сама се погрижи в една близка книжарница. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 636
За учебниците, след безумните размери на учебниците в 1 клас, не купувам подвързия. Носия в Мания принт и си ги взимам готови.
Работят 24/7. Тази година да се оправя сам.

# 637
И аз ще оставя тийнката да си ги оправи учебниците.

# 638
Бях забравила, че раницата ще стане по-тежка заради подвързиите (в близката книжарница ги обличат за 5 минути). Нашите като РИЧЕ ученици поне ще са с наполовина дебели учебници.

# 639
От МОН са обявили обновения график за ваканциите. Според публикации в сайтове имало промени, съобразени с изисквания на родители. Според новия график 2 януари (четвъртък) е неучебен, а 3 януари (петък) е първият учебен ден след зимната ваканция. И сега се питам, кои са тези родители, които са пожелали точно това. Защото за мен това означава, че още преди да е започнала учебната година, 15-те дни по семейни причини стават 14.

https://www.dnes.bg/obrazovanie/2024/08/30/mon-skloni-po-dylga-e … uchenicite.618694

# 640
Зависи на кои родители Simple Smile

То е ясно, че и при междусрочната ваканция родителите ще сливат дните Wink
Нищо ново под слънцето.

# 641
Поредната глупост от МОН, ние вече имаме платени билети за връщане на 04.01., по стария проект трябваше на 06.01. да сме на училище...

# 642
Наистина глупост, при това изричното упоменаване на "родителите" повече ми звучи като натякване. Ето, на - "В проекта беше предложена по-дълга зимна ваканция от 13 дни", обаче "Министерството взе предвид и постъпилите искания за промени в почивката за учениците по Коледа и Нова година." В резултат на това 1) дните са по-малко и 2) 3.01, петък е самотен учебен ден. Един вид - вие го поискахте, ние го направихме. Дрън-дрън-дрън. И отново всяка "ваканция" е с първи ден събота People Angel. Освен, разбира се, т.нар. "междусрочна", която спокойно може да бъде именувана просто "неучебен ден".
Както и да е, не съм очаквала нещо умно, разумно, юзър-френдли или интуитивно. Поне ще имат 1 ден преди началото на коледните почивни дни, че да си отдъхнат преди голямото местене от маса на маса. Cookie Ski

# 643
И ние се връщаме на 5-ти януари. Аз го очаквах този ку.. капан на МОН и още не съм планирала пролетната ваканция. Миналата година направиха същото, а вече бях купила билети според проекта за заповед.

# 644
За 3.януари е много неадекватно решение от тяхна страна. Не искам и да си помисля какъв студ ще е в училищата, при положение че не е отоплявано толкова дълго време. Другото го споменахте, да не се повтарям и аз.

Общи условия

Активация на акаунт