Деветокласници 2024/2025

• 55 299
  • 766
  •   1
Отговори
# 435
Ако стипендията е стимул за учене, то явно много не ти се учи. Тя трябва да се оценява като бонус за положените усилия. Поне така казвам на щерката.

# 436
При дъщерята са много щедри на стипендия Simple Smile. През изминалата година беше цели 27 лв/мес., ама пък са си нейни. Ще взима и другия срок, но сега е ваканция и време за мързелуване и забавления. За сега добре си я оползотворява.

# 437
  • ВАРНА
Le Vert, споделям твоята позиция за стипендиите. Подозирам, че първи срок на девети клас ще е последният, в който дъщеря ми получава стипендия (цели 25лв Simple Smile). С екипа учители по разказвателните предмети, които ще ги поемат на есен + отсъствието на хромбуците за тестовете, петиците и шестиците при нея ще са мираж. Тя държи фронта по мат, инф, ИТ, физика. Останалото - както доди, каквото доди.

Вчера ми показа списъка с литература за девети клас, изпратен от учителката. Отбоят да се изчетат произведенията е бит, разбира се. Ще се поровя за резюмета на Мадам Бовари, Дядо Горио, Евгений Онегин и ще се надявам поне този минимум да се прочете.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 09:41 от прасунчо

# 438
От изброените книги само Мадам Бовари и евентуално ама много евентуално Евгений Онегин може да привлекат вниманието на нашата.

Иначе, аз също не очаквам стипендия за втория срок, след сравнително лежерния осми клас, предвиждам шок от натоварването заради завръщането на всички останали предмети и проблеми се пренастройката за по-сериозно учене.

# 439
  • София
Вашите поне са виждали списък с произведенията. Моичкият няма намерение да се докосне до нищо учебно, а аз нямам желание да си пиля нервите в убеждаване.

# 440
При нас се чете дядо Горио и мадам Бовари в момента. Има доста поучителни моменти

# 441
  • София
Отдавна не съм се разписвала в темата. При нас дадоха 200лв. за стипендия в края на годината за успеха от 1вия срок, не знам на колко се дели, за да преценя колко излиза на месец, но ми се струва ок сумата. Взимат само децата с пълно 6 и над 80% на двата профила, като цяло много малко деца. Иначе годината мина добре, но втория срок се скъса да боледува. Сега ще почива цяло лято, чете книги, мотае се с приятелки, виси на телефона и спортува всеки ден, и разбира се късно лягане и късно ставане. Вероятно ще прочете тези книги от списъка, имат и списък с интересни съвременни романи, и домашно по математика имат, и макар че беше дадено началото на юни и можеше отдавна да е приключено, ще отлежава за началото на септември най вероятно. 
Хубава и ползотворна ваканция на всички!

# 442
При нас се чете дядо Горио и мадам Бовари в момента. Има доста поучителни моменти

Чел съм ги и двете, но познавайки сюжетите им, първата категорично може да й хване окото, втората почти невъзможно. Изобщо, това се очертава поне при моята дъщеря, а и други от това поколение, което познавам. Много от класиките не ги привличат.

# 443

Чел съм ги и двете, но познавайки сюжетите им, първата категорично може да й хване окото, втората почти невъзможно. Изобщо, това се очертава поне при моята дъщеря, а и други от това поколение, което познавам. Много от класиките не ги привличат.
Искренно се надявам да има някаква христоматия за 9 клас.
Нито една от тези няма да порчете. Сега е на вълна някаква история, но и без това чете малко.
В момента почива активно, ходи на спорт, кара водни ски, виси в един клуб дето правят състезания с карти.
Снощи приключи в 20,30 а беше  в клуба в 12 часа. В събота отвися на Comi Con oт 10,30 до 20 часа, какво са правили идея си няма, една снимка с Мария Бакалова видях и до там.

Записах го на курс по немски в Германия в края на август. Това ще е първото му международно пътуване сам.
Каза ми, че съм ненормална, а аз му казах че за 600 лева билет няма кой да го води. Само миналата година е летял над 16 пъти, та се надявам да се оправи на немското летище.

# 444
Записах го на курс по немски в Германия в края на август. Това ще е първото му международно пътуване сам.
Каза ми, че съм ненормална, а аз му казах че за 600 лева билет няма кой да го води. Само миналата година е летял над 16 пъти, та се надявам да се оправи на немското летище.
Може ли да споделиш повече за курса?

# 445
Може ли да споделиш повече за курса?
Oт тук: https://www.did.de/en/summercamps

# 446
  • Немция
Hope for Two, детето ти е летяло над 16 пъти за една година? Open Mouth Голям пътешественик.
Не звучи особено ентусиазиран за лагера. Grin
Къде в Германия е неговият лагер?

Моите деца нямат списъци за четене на книги(за Германия става дума). Но и лятната ваканция им е кратка, 6 седмици.
Предложих им, ако искат, да прочетат поне 1 книга, личният им план е за около 3 книги. Ще видим дали ще го изпълнят, ще сме доста на път из България за 1 месец.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 15:32 от Бибит

# 447
  • София
Дали някой може да помогне с инфо от наборите? Моята ще се явява на годишен изпит за оценка по ФВС - в "конспекта" присъства изпитване на нормативи - 5 елемента: 2 вида бягане (30 и 200 м), скок дължина, хвърляне на топка и Т тест. Какво представлява последното? Нещо нямам спомени.

# 448
Дали някой може да помогне с инфо от наборите? Моята ще се явява на годишен изпит за оценка по ФВС - в "конспекта" присъства изпитване на нормативи - 5 елемента: 2 вида бягане (30 и 200 м), скок дължина, хвърляне на топка и Т тест. Какво представлява последното? Нещо нямам спомени.
https://www.mon.bg/nfs/2019/09/zap1588_sfizdeesposobnost.pdf
Виж тук, стр.6 (на пдф, на документа е стр.4) долу. т.5. ТЕСТ ЗА ЛОВКОСТ (Т-ТЕСТ)

# 449

За мадам Бовари има филм. А История Славянобългарска е с аудио книжка. Мисля, че в ютуб я има.

Общи условия

Активация на акаунт