Естествено раждане на 42г.

• 4 063
  • 48
  •   1
Отговори
# 45
Не разбирам как може да се мисли, че секциото не е риск. То води до много последици в дългосрочен план за жената.
При секциото също има риск, така е, както при всяка една операция.

Но искам да попитам какви са тези много последици в дългосрочен план? Не се заяждам, просто ми стана любопитно.
Имам 3 цезарови зад гърба си без особени последици. След второто секцио се образува истмоцеле, но то не попречи на 3-то и 4-то забременяване. И по принцип не пречи и не се пипа, ако не се планира следваща бременност. Но дори и тогава по-вероятно е да не създава проблеми.
И като изключим това, от 3-те ми цезарови имам само един белег като "дългосрочна последица" и затова питам.

Привет, като последствие от секциото в дългосрочен план при следваща бременност има завишен риск от извънматочна бременност, плацента превия, отлепване на плацентата и плацента акрета, както и от мъртво раждане. Тези рискове растат с всяко следващо секцио: например рискът от плацента превия след едно секцио е 4 пъти по-висок, а след 3 операции - 45 пъти по-висок.

Радвам се, че при теб не е имало такива последствия Relaxed

# 46
Днес четох някаква статия за раждаемостта в България, има болници с 85 % от ражданията са секцио. А моя позната акушерка ми каза, че основно ромките раждат нормално в болницата в която работи тя и се натиска масово за секцио.

# 47
  • Sofia
Не разбирам как може да се мисли, че секциото не е риск. То води до много последици в дългосрочен план за жената.
При секциото също има риск, така е, както при всяка една операция.

Но искам да попитам какви са тези много последици в дългосрочен план? Не се заяждам, просто ми стана любопитно.
Имам 3 цезарови зад гърба си без особени последици. След второто секцио се образува истмоцеле, но то не попречи на 3-то и 4-то забременяване. И по принцип не пречи и не се пипа, ако не се планира следваща бременност. Но дори и тогава по-вероятно е да не създава проблеми.
И като изключим това, от 3-те ми цезарови имам само един белег като "дългосрочна последица" и затова питам.

Привет, като последствие от секциото в дългосрочен план при следваща бременност има завишен риск от извънматочна бременност, плацента превия, отлепване на плацентата и плацента акрета, както и от мъртво раждане. Тези рискове растат с всяко следващо секцио: например рискът от плацента превия след едно секцио е 4 пъти по-висок, а след 3 операции - 45 пъти по-висок.

Радвам се, че при теб не е имало такива последствия Relaxed
Аз "дългосрочни последици за жената" го разбрах по-друг начин, затова попитах. Не като завишен риск при следваща бременност, а като вид "увреждане", което ни остава след секциото, без връзка със следваща бременност.

Иначе е ясно, че след всяко секцио рисковете при следваща бременност се увеличават.

# 48
  • Пловдив
За следваща бременност или следващи коремни операции са основно, да. Иначе постоперативните сраствания са свързани с по-голям риск от хронични болки в корема, четох някъде. Но то всяко нещо може да е свързано с повишен риск от друго нещо, примерно от един на два процента.

Общи условия

Активация на акаунт