Операция на щитовидната жлеза-20

• 43 081
  • 755
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Биопсията е процедура за стационар нали?
Т.е. направлението е номер 7 за хоспитализация, но е еднодневна процедура и не се предвижда болничен престой?

# 616
  • София
Gorg0nzola, аз правих в Токуда, но бях там по пътека четири дни за комплексни изследвание. Самата процедура е 15 мин. Вероятно се полага болничен, но нека някой, който е наясно, да уточни.

# 617
  • София
Защото докторът не спомена нещо за хоспитализация. А все пак е направл. 7 и днес ходх да го взимам от ЛЛ и тя ми каза то е 1 ден стационар.
Само с оглед да не е объркано направлението се интересувам.

# 618
  • Варна
Да, в Пловдив ми взеха същото направление - 7. Стоях общо 30 мин с  процедурата и чакането, но се води някакъв вид "хоспитализация", така че това е

# 619
  • София
А много ли е болезнено това вземане на биопсия и опасно ли е? Чета че е съвсем краткотрайно,ноо на майка ми нещо са й казали за един слечай с друга жена, при която точно след биопсия се получило усложнение и рак.. и тя сега се е наплашила,че самата биопсия може да доведе до нещо... и се опитвам да я убедя,че това е необходимо да се направи. То естествено,че всяко нещо винаги си има риск,но няма как, та само това трябваше да й казват точно сега..
И още нещо да ви попитам приблизителна до колко време излизат резултати след вече направена биопсия, чета че между 1 и 2 седмици,то вероятна зависи къде е правена,но горе долу...? И много ли се чака за нея или става сравнително бързо след вземането на направление?

# 620
  • София
При биопсията материалът се взима с много тънки игли, усеща се съвсем леко боцване. Друг вид поставена инжекция боли много повече, така че спокойно.
А за това как от биопсия, независимо къде, се носят слухове, че "нещото" се разнася, никой лекар май няма да го потвърди.
И определено няма как от нищо, в последствие на биопсия, някой да получи рак....

# 621
За мен биопсията беше абсолютно безболезнена - зоната беше третирана с болкоуспокояващо. Самите убождания не ги усещах, единствено тежестта на ръката на лекаря, но по начина, по който се усеща допир, ако някой те прегърне през шията. Разбира се, не е най-приятното нещо на света, човек все пак малко или много е уплашен, но в действителност причини за притеснение няма. Откакто анестезията е достъпна и обичайна при медицинските процедури, нямам спомен да ме е боляло нещо при рутинни изследвания и манипулации.

# 622
  • София
Лоло, първо уточнете ден и място за биопсията и после взимайте направление ако е от ЛЛ.
Възможно е лекаря ендокринолог при който ще я правите да ви го издаде ако работи със ЗК.
Но ако - не, то е направление с валидност 30 дни, а моята биобсия например беше насрочена за почти 2 месеца напред.
Така че уточнете къде ще я правите и с леларя се разберете от кой ще е направлението.

Аналогично е с  операциитр. Някои доктори ги плануват за след 2-3 месеца, ясно е че направлрнието се взима малко преди насрочената дата.

# 623
  • Варна
Аз ходих в обедната почивка да я правя при покойния д-р Райков. Мисълта ми е, че никак не е страшна биопсията. Треперенето за резултата ми беше по-неприятно.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 09:32 от gallizia

# 624
  • София
Благодаря на всички за отговорите, успокоявам се като ги чега! А покрай щитовидната жлеза някой минавал ли е задължително и през мамография? Че на нея са й казали да направи, явно има връзка.

А иначе оказва се ендокринолога бил назначил само една част от гореизброените показатели за изследване с кръвен тест и не мога да разбера защо... Ние искахме да бйде включено всичко. Одеве са излезли резултатите,но много от нещата, липсват.. Изследвани са само TSH , FT4 и Anti- TPO + пълна кръвна картина и урина, но няма MAT, FT3 ,Калциотоним (дори и да не е от най-задържителните и да се заплаща, трябваше да е включен все пак..) както и желязо ,вит Д и т.н. Чудим се дали да не отиде още веднъж директно в лабораторията и да си заплати и за тях. Не знам защо не са включени всички.

А иначе: TSH е 1.08 , fT6 e 16.90,
TAT 46.20 , нищо не ми говори това,но излиза че са в референтните норми, не знам колко точно са добре.. надявам се лекаря да ги разчете добре.

# 625
  • Варна
Защото не са по касата, но жалко, че не е можело да си доплати. Изследванията са супер, няма Хашимото (автоимунно заболяване) и жлезата функционира добре по тези 2 хормона.

# 626
  • София
Точно така. Тези са по каса. Нека си поеме въздух малко жената и ще дадете кръв и за другите ако решите. За някои не трябва да се пие кафе, кока-кола, беналгин, биотин.

На мен АГ ми е давал направление за мамолог, като профилактика полагаща се по здравна каса. После се научих, че над 50г. ми се полага редовно и си искам от ЛЛ., но в началото не знаех и АГ-то ме изпрати. Дали за да осигури пациент на колега или от грижа за мен - не знам, но няма лошо.
Ако някой знае за конкретна връзка със ЩЖ, ще ми е интересно да разбера.

# 627
А иначе оказва се ендокринолога бил назначил само една част от гореизброените показатели за изследване с кръвен тест и не мога да разбера защо... Ние искахме да бйде включено всичко. Одеве са излезли резултатите,но много от нещата, липсват.. Изследвани са само TSH , FT4 и Anti- TPO + пълна кръвна картина и урина, но няма MAT, FT3 ,Калциотоним (дори и да не е от най-задържителните и да се заплаща, трябваше да е включен все пак..) както и желязо ,вит Д и т.н. Чудим се дали да не отиде още веднъж директно в лабораторията и да си заплати и за тях. Не знам защо не са включени всички.
Е, то вече петък вечер, но аз бях пускала така хормони и след резултатите на следващия ден ми трябваха допълнителни неща и когато отидох да пускам не ме боднаха, а казаха, че кръв има и ще ми пуснат. За хормоните и антителата става. Можеше да попитате в лабораторията и само да доплатите, ако кръвта е достатъчна. Зависи в коя машинка за какво ще пускат. Нали понякога взимат няколко флакончета за видовете изследвания.

# 628
Момичета, имам един малко страничен въпрос: скоро ще закръгля година от операцията. Щитовидната жлеза е премахната изцяло. Пия си хормона по схема, без да пропускам. Изследванията са такива, каквито трябва да бъдат - първоначално ПКК беше безобразна, но нещата си дойдоха на мястото. Обаче не мога да се справя с умората. Постоянно съм изтощена, независимо колко спя. Не мога да сваля тегло. Косата и ноктите ми са безобразни. Някой има ли предложение къде да търся проблема?

# 629
  • Варна
Хормоните как са? Конкретно Т3 и Т4? Тези симптоми на умора са мноого присъщи за хипофункция. Но има и други неща, например желязо/анемия. Но кажи първо за хормоните Grinning

Общи условия

Активация на акаунт