Операция на щитовидната жлеза-20

• 43 074
  • 755
  •   1
Отговори
# 630
Изследване на витамини и минерали и ревизия на хранителния режим. За мен животът без щитовидна жлеза изисква цялостна промяна в начина на живот, ако до този момент това не е направено, разбира се. Защото вече се изискват повечко усилия, за да се поддържаме в добра кондиция.

# 631
exsberry, FT3 - 3.96, FT4 - 19.25, TSH - 0.03. Изследванията ми са от съвсем скоро. Според референтните граници FT4 ми е висок, а TSH - нисък. Помня обаче, че TSH трябва да се държи максимално нисък, макар и наистина да не помня кой кога ми го е казал.

От пълната кръвна картина MCH е под долна граница, PDW - също, а PCT - над горна граница. Всички останали показатели са ми в норма. Половин година по-рано имах само 4-5 показателя в норма и да - чувствах се по-зле от сега, но и сега не съм в нормално състояние. Просто го усещам. Пия калций и витамин D, сега временно смених с комбинирани витамини. Хранителният ми режим признавам, че не е изряден. Старая се, но не се получава.

# 632
Мила, Вятър и мъгла, 🌺

Когато ни отстранят жлезата, почти всеки един от нас влиза в така нареченото хипотироидно състояние.

Дори и хормоните ни да са добри и кръвните показатели да са сравнително прилични - важно е какво се случва на клетъчно ниво.
Какво успява да се разпредели в тъканите ни.
Кръвните изследвания показват най-вече какво количество хормони циркулира в кръвта ни.

Просто синтетичният хормон, който приемаме, не успява да замени напълно функцията на естествените хормони, които жлезата си е произвеждала.

Тя си е "знаела" кое къде да разпредели и как да регулира всичко - така, че тялото ни да работи като добре "смазана машинка".
Не случайно я наричат "Диригентът на ендокринната ни система".

Не се плаши, просто повечето хора с намалена функция на жлезата (поради Хашимото), или отстранена напълно или частично жлеза - приемат допълнително хранителни добавки.
Метаболизмът ни се е променил и на синтетичния хормон му е трудно да разпределя основните и важни хранителни вещества - така, че всичко да работи добре и правилно.

Във форума на момичетата с Хашимото почти непрекъснато обсъждат този проблем - за умората, отпадналостта, липсата на енергия, апатията, депресията, потиснатостта.
Проблемите с косата и ноктите.
Общият тонус и настроението.
Ходили са при какви ли не доктори, експерти и специалисти...

Препоръчват да се пие Са (калций), Fe (желязо), Mg (магнезий), Фолиева киселина, Вит.В12, Вит.D, селен, цинк...

Наистина много зависи от организма на всеки човек.
exsberry беше много мъничка - едва на 25 години, когато й се случи всичко това - и явно тялото й е било достатъчно младо и силно, за да понесе тази промяна.
Затова казва, че се чувства добре. 🙂
Както и една част от дамите в темата във Фейсбук - пишат, че почти не усещат някаква сериозна промяна.
Дори твърдят, че се чувстват по-добре след операцията. 🤷
Особено тези, които дълго време са се измъчвали от Базед и хиперфункция и в един момент са решили, че не могат повече да го търпят това състояние.
И са предпочели хипофункцията и регулирането на организма с помощта на добре познатия "Левотироксин".

Но има и такива, които малко се "поразболяват" - като мен и теб. 😕
Независимо какви добавки се мъчим да пием с шепите.
И какви доктори посещаваме...

Синтетичният хормон потиска доста TSH-то и затова повечето хора, които го пият, клонят към нулите.
Включително и аз (макар че на мен не ми се налага да го поддържам толкова ниско) - то самичко си се потиска...
Поне при мен е така.
Но и като цяло рядко има хора, които трябва да взимат много високи дози, за да стои "мирно" и ниско това "пусто" TSH.

П.П.
Момичетата във форума за Хашимото съветват за енергия и тонус да търсим "хелатирано желязо" (т.н. "нежно желязо"), защото то по' не дразни стомаха и се усвоява по-добре от организма.
🤗🍀❤️

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 13:25 от Непоправима романтичка

# 633
  • София
Моите хормони уж са в норма. Жлезата ми  не е отрязана, обаче и аз съм си перманентно уморена. Вярно, анемична съм, но интересното е че приемът на желязо не ми оправя състоянието колкото други добавки.
Преди години колежка ми препоръча за пролетна умора да си взема ампули "амбинор енерджи" - отразиха ми се великолепно, ама пусто много скъпи. И си викам я да видя какво има в тях: магнезий, витамин б6 - ок, обаче и биотин, и аргинин. Биотин казах си супер - тъкмо малко и косата да се посъвземе. Ама специално се споменаваше, да се спре преди изследване на калцитонин, че дава фалшиви завишени резултати.
Аргинин - дава тонус, а го бях забелязала и в онази рекламирана добавка "тирохелп" или нещо подобно.
Та си взех биотин 10 000мкг. И аргинин 1000мг от айхерб за по-евтино и си ги пия чат-пат. Не съм много редовна, защото ги забравям, но и спорадичният им прием ми помага много.
Вечер пък преди лягане пия глицин от 1000мг. За сън е, но съм чела че повлиява добре ЩЖ. Специално мен ме успива много по-добре от всякакъв мелатонин.

# 634
GorgOnzola,

Аз също преди операцията си имах лека анемия.
Дори реших, че задухът ми се дължи на проблеми с щитовидната жлеза, а той си е бил от анемията.

Всъщност, проблемът е, че при една голяма част от хората, след операцията, тази анемия се засилва - най-вече желязодефицитната и тази, свързана с недостиг на вит.В12.
И въобще на повечето витамини от В групата.
Както и на някои други важни витамини и минерали...

Точно защото метаболизмът ни се нарушава и променя и някои хранителни вещества не успяват да се усвоят достатъчно добре от клетките.

Разбира се, това не е "правило" - просто е възможно да се случи.

Ти беше попитала преди няколко дни каква е връзката между щитовидната жлеза, гърдите и яйчниците.
Да, има връзка!

Но това НЕ значи, че ако на едно от тези места има някакъв проблем - то непременно ще се окаже, че има проблем и при другите.
Просто са взаимосвързани.

Щитовидната жлеза и яйчниците са жлези с вътрешна секреция, които участват в ендокринната ни система.
Като "скачени съдове" са.
Зависими една от друга.

И при някои дами, след операцията на жлезата, се случва яйчниците да реагират и да стане "разбъркване" и при тях.
Както се случи при мен... 🥺

Но пък има и дами в групата във Фейсбук, които дори споделят, че преди операцията са имали повече проблеми, а след нея нещата някак са се регулирали и "подредили" и в момента се "радват" на редовен цикъл и овулация. 🤷

А това, което се случва в гърдите ни - се дължи най-вече на двата основни женски полови хормона - Естроген и Прогестерон.
Защото имат пряка връзка с яйчниците, които ги произвеждат.

А яйчниците се влияят от работата на щитовидната жлеза.
Затова на доста дами им е трудно да забременеят и да износят детенце - и когато са в хипер, и когато са в хипофункция.

Но пак подчертавам дебело - не е невъзможно!
Здрави бебенца се раждат и при двете функции, както и при отстранена жлеза. 🍀

И понеже в предишен коментар споменах името на д-р Спирдонов - да, водят го като много добър специалист и диагностик.
Той е мамолог, но по време на прегледа е възможно да реши да погледне и щитовидната жлеза, и яйчниците.
Както е направил с една от дамите във Фейсбук.
При рутинния преглед на бюста, е решил да погледне и щитовидната жлеза - и така й е открил проблема.
Но докато тя е много доволна от него и го благославя - при мен стана точно обратното - не ми позна проблема - напротив - преекспонира го. 🥹

Изводът е, че - много си зависи от организма на всеки човек, от докторите, на които се доверява - дали това е бил "неговият" лекар,  или не.
Дали е попаднал на правилното място, в правилното време и при правилните хора.

Опитай се да се успокоиш, доколкото можеш.
Не мисли и не си блъскай главицата с това какво се е случило при другите.
Те са си те...
Не се сравнявай с тях!
Дали са доволни, или не.
Дали се чувстват добре, или не.

Важната в случая ще си бъдеш най-вече ти! ❤️
Твоето решение и твоята интуиция...
🤗🍀🙏🌈

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 13:04 от Непоправима романтичка

# 635
Понеже стана дума за групата във фейсбук, открих "Живот без щитовидна жлеза" с доста членове. Кандидатствах за достъп 2 пъти досега, попълних въпросника, но не ме одобряват. Нямам идея защо.

# 636
Оххх, ами не би трябвало точно теб да не одобряват. 🥹

Проблемът е, че модераторката на сайта тези дни беше малко притеснена, че напоследък има някакъв сериозен наплив от чакащи за одобрение хора.

Просто се е случило така, че заради многото чакащи - не са обърнали внимание и на теб. 🥺
Не е причината в самата теб.

Напоследък има някакъв "бум" на хора, на които при рутинен преглед им откриват някакъв проблем с жлезата.
И те, уплашени и притеснени, започват да търсят информация в интернет.
Обикновено попадат на този форум тук, защото той е открит и свободен.

И понеже от известно време насам той не е особено активен, аз на няколко пъти се опитвах да пренасочвам хората към групата във Фейсбук.

Поне в няколко поста дебело им подчертавах да потърсят информация там. 😇

Но явно не съм само аз - и други хора ги съветват да се включат в темата - близки, познати, роднини.
В някои други групи (свързани с проблеми с жлезата) също им препоръчват тази група.
И е станала някаква малка "каша".

Изчакай още мъничко - дано да ти обърнат внимание и да те приемат! 🍀
Или, ако искаш, опитай да се регистрираш наново.
Пък дано този път да се получи...
🤗♥️🌈

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 13:33 от Непоправима романтичка

# 637
Най-вероятно ще е непопулярно мнение, но за мен няма смисъл от членуването в тази фейсбук група, пишат предимно хора, които се оплакват и атмосферата е много натоварваща. Не мисля, че някой дава особено полезна информация и аз излязох преди доста време.

# 638
Всъщност моята идея беше да прочета какво вече е коментирано поне 100 пъти - моите въпроси не са с нещо различни от обичайните оплаквания, че да има смисъл да публикувам отделен пост за тях Simple Smile

# 639
  • София
Исках да ви питам какво мислите по въпроса ако една част от показателите са пускани в една лаборатория ,а друга част в друга различна лаборатория,дали е такъв проблем? 
Не се бях сетила за това досега, докато не прочетох това: ,, Препоръчително е изследването на туморни маркери да се осъществява в една и съща лаборатория, за да се проследява динамиката на стойностите на маркера." ?

# 640
Meddyy,

Доста хора в групата не смеят да се оплакват, защото и модераторите, и някои от останалите им се "карат", размахват им пръст и ги мъмрят.
Направо си ги "кастрят" грубо и безцеремонно на моменти.
Защото са решили, че те са много силни и борбени и няма място за излишно "хленчене, вайкане и тръшкане"...

И някои хора, дори и да имат проблеми и да не се чувстват добре - си мълчат. 😐
Или тайничко си пишат и си споделят проблемите и тревогите на лични съобщения.
А не мисля, че би трябвало да бъде така...

За мен тази група е по-скоро натоварваща, тъжна и тежка, защото повечето хора са със сериозни рецидиви в лимфните възли и с наложила се повторна или трета операция.
С няколко биопсии, сцинтиграфии и РАЙ процедури.
Със засегнати гласни връзки...
С ходене по комисии и ТЕЛК-ове.

Но такъв е животът!
Никой не знае какво може да му се случи за в бъдеще!
И никой не е застрахован от нищо.
И не, не съм негативно настроена, а съм просто препатил реалист.

Чудесно е, че ти се чувстваш добре и искаш да оставиш настрани подобни проблеми.
Защото твоят случай е друг... 🍀

Аз също смятам, че за един съвсем нов и уплашен човек - на когото тепърва му предстои някаква интервенция в щитовидната област - тази група НЕ е особено подходяща за него.

Поне не и като начална информация.
После, след операцията, ако се установят някакви проблеми и при него - би му била полезна.

И още нещо - щитовидната ни жлеза е от особено важно значение за целия ни организъм!
Както и хипотиреоидизмът си е сериозна болест.
А аз дори имам и хипопаратиреоидизъм - постоянен вътрешен тремор (тетания), полиневропатия, преждевременна менопауза и сериозни проблеми със сърцето.
За други неща ще си замълча и няма да изброявам...

Както е написала преди време една дама във Фейсбук - не мисля, че заради уплашените хора и хипохондриците, трябва да се правим на "ударени" и разсеяни - да ги лъжем, че всичко ще бъде наред и че животът им без жлеза ще бъде "цветя и рози"! 🌺
И всичко ще си бъде както преди...
С изкуствен синтетичен хормон и една шепа лекарства, разпределени за целия ден.
В опит да се замести нещо, което вече го няма...

Чудесно би било, ако наистина не се получат някакви сериозни усложнения!
Ето че има и такива примери... 🌈
Хора, които не са засегнати чак толкова много.
И се чувстват добре.

Който е уплашен, притеснен и объркан - въобще да не влиза нито тук, нито в която и да било подобна група или форум! 🤷

Да си слуша докторите и да не обръща внимание на кого какво и къде не му е наред...

Нали са важни неговото конкретно състояние и психиката му.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 02:36 от Непоправима романтичка

# 641
  • Варна
На мен пък групата ми е полезна, редовно има постове на момичета, които споделят, че са родили и ми е мноого готино като видя снимка на бебе точно в тази група.

# 642
На мен групите ми бяха изключително полезни по пътя към диагнозата, така че не мога изобщо да се съглася с последните изречения: “Който е уплашен, притеснен и объркан - въобще да не влиза нито тук, нито в която и да било подобна група или форум!..”
Добре че бяха тези групи, та знаех каквото и да излезне като резултат от биопсията, то живот има и ще бъде нормален.

# 643
Meddyy,

Който е уплашен, притеснен и объркан - въобще да не влиза нито тук, нито в която и да било подобна група или форум!

Сериозно ли? А който не е уплашен,притеснен и объркан от какъв зор ще чете ферманите ти?

И двете групи са изключително  полезни.Чисто практически и опит от първо лице.

# 644
Предния път си премълчах (от добро възпитание), но този път няма да го направя, "госпожо Позитивизъм" Мануня!

Коя си ТИ и в качеството си на КАКВА си позволяваш изобщо да иронизираш и обиждаш когото и да било от пишещите тук?
Само защото има различно мнение от твоето и се чувства по различен начин?
Аз не съм си позволявала такова нещо спрямо теб.
Нито ме познаваш, нито знаеш през какво е минала душата ми...

Никой, освен теб, не е дръзвал досега да пише върху коментар на друг човек (с червени букви) - да го нравоучава и наставлява, да му размахва пръст и критикува - грубо, безцеремонно, невъзпитано, подигравателно и с ужасно обиден и грозен сарказъм и тон!

Явно изключително много те дразнят моите "фермани", изпълнени с "трагични" изречения, "зловещи" многоточия, "дъгички и цветлета"?!
Разбира се - твоят "изтънчен" вкус, маниер и усет за живота и хората е на съвсем друго ниво...
Как можах да не го забележа по-рано?

Пожелавам ти още дълги години да си останеш все така "Позитивна" и в добро здраве! 🍀

И ще те помоля, най-учтиво, под никаква форма да НЕ се обръщаш повече към мен!

Благодаря предварително! 🌺

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 06:04 от Непоправима романтичка

Общи условия

Активация на акаунт