Операция на щитовидната жлеза-20

• 42 976
  • 755
  •   1
Отговори
# 645
Аз съм много доволна откакто махнах моята хиперактивно жлеза. В пъти по- добре съм от преди. Но съм вечно уморена. Имам всички оплаквания, които са описани по- горе. Пролет и есен ми е най- тежко. Освен хормона приемам желязо, калций, цинк, селен, вит Д и мултивитамини. И все пак съм доволна. Проста съм свела ангажиментите си до минимум.
Намерих в ютуб влогърки, които живеят без щитовидна. Уж за пример и подражание. Но те имат много активен живот- тичат, тренират, не се спират и за миг и- естествено- рекламират безумно голямо количество продукти тип хранителни добавки. Аз не живея толкова активно. Задълженията на работа и улисията у дома са ми напълно достатъчни.Доволна съм, че съм жива. Имам две прекрасни деца и искам те да порастнат пред очите ми.

# 646
  • Варна
Споделете кои блогърки следите - може да е полезно и на други.

# 647
  • София
Днес беше прегледа на майка ми при д-р Видинов ,гледа я с ехограф и разчете резултате от кръвния тест, които са супер ,ноо установи,че възлите са по-големи отколкото смятахме. Ендокриноложката каза ,че са по 2.5 см, а той каза,че единия е 5,другия е 4 см ,но са доброкачествени,но въпрки това цялата жлеза била засегната от тях и занапред щели да й създават дискомфорт затова и каза,че най-добре е да се премахне изцяло жлезата и предложи средващия месец да я оперира.. Тя се шашна разбира се, защото не го очаквахме. Сега трябва да започна да проучвам за самата операция..рисковете от нея и живота след отстраняването й. Някъде ми попадна,че е възможно да се повридят гласови струни и т.н. макар и рядко да е..(това  не й го споменах, за да не се стряска допълнително...) Той обясни,че по-добре да го направи сега,защото тя е на 50 год. и по-добре няма да става с времето, възстановянето би било по-бавно в по-напреднала възраст...  
Но ми е чудно как има такова разминаване при определянето на размера на възлите при двата лекари. Чудим се дали да не направи още един преглед някъде, да видим там колко ще ги изкарат...

# 648
  • Варна
Хмм, това е доста голямо разминаване наистина. Не говорим за половин см, а за няколко? Странно ми е... бих се консултирала с още 1-2 ендокринолози с добри ехографи. И вече което мнение надделее.

Така е, че по-млада няма да става и възстанояването по-лесно няма да е. Иначе да, има шанс за гласните струни, но то с всичко има рискове и позитиви, въпросът е кое надделява. Не са много случаите на засегнати гласни струни.

# 649
  • София
И аз бих се консултирала с още един лекар, поне за размера. Защото предполагам повечето доктори ще препоръчат операция. Търсете лекар с хубав ехограф (обикновено по големите частни клиники имат нова техника), но и с опит.

Иначе се учудвам каква разлика при един и същи лекар. Аз също съм на 50+ години, самата аз споменах, че по-млада няма да ставам и трудно ще се възстановя, а докторът се засмя и каза, че нямало страшно най-възрастната му пациентка била на 80 или 90г. (забравих вече). И на мен цялата ми жлеза е засегната и ако се маха ще се махне всичко. И при мен на око изглеждат доброкачествени, но все пак пожелаха биопсия...
И попитах като е с голям размер може ли да се направи миниинвазивна операция (защото на страницата им пише, че е възможна за размер на възлите до 3.5см) и ме успокои, че може и не е проблем...
Вече се чудя какво да си мисля.

Единстено, че аз за моите възли знам от дълги години и може би са спокойни, че след като толкова време ги влача без да ми създават проблеми не са крайно опасни.

# 650
LoLo30, скоро ще навърша 58,от април миналата година съм без жлеза.Възстанових се изключително бързо,нямаше и месец - върнах се в студиото по йога,3-4 пъти седмично по 1 ч и половина,всяка сутрин с кучето по 4-5 км в гората и сериозна работа в градината( голяма цветна градина).Това по повод ,че се притеснявате как ще се възстанови майка ви на тази възраст.Аз съм без придружаващи заболявания,храня се интервално нисковъглехидратно и се старая колкото е възможно здравословно.Поддържам здравословно тегло,което за мен е ключово.Пия и доста добавки.Мисля,че тези правила  важат за всички хора,било то със или без щитовидна жлеза,за да имат добро качество на живот.За мен е важна и психическата нагласа - ако си мислиш,че си стар и болен - така и ще се чувстваш и възстановяваш.Както са казали хората - Ако човек иска да живее - медицината е безсилна:)
При всички положения направете и други консултации,за да направите информиран избор,но нека възрастта на майка ви не ви притеснява.Желая успех,сила и спокойствие!

# 651
  • София
Благодаря ви!
Gorgonz0la , на нея пък й каза,че нямало смисъл от биопсия,защото са големи и са засегнали цялата жлеза и само ще и пречат и директно каза операция. Дори аз го попитах изрично да биопсия да направим и той каза,че нямало смисъл и че съсигурност може да каже,че са доброкачествени,но ще пречат в бъдеще
... Въпреки това все пак малко изведнъж ни дойде това за операцията.. И двете не очаквахме този вариант за момента. (Той дори насрочи час за 24ти април)  А иначе аз се приеснянам по-скоро не толково от възстановяванете след нея, а от рисковите от самата операция ,по време на нея.. И от стреса през който трябва да мине.. Все си мисля как винаги нещо може да се обърка.. Знам,че е малък шанса и процента на тези грешки или лоши сценарии,но пак..явно много филми съм гледала, не знам.

Ще търсим и друго мнение задължитилно,да.
Ако се сещате за други добри специалисти, независимо от кой град- споделете. Гледахме за Плевен- УМБАЛ Св. Марина , някой ни го похвали, но пак не знам конкретно при кога да отидим. Д-р Румен Панден ми попадна като име и ще проуча.

# 652
Дами, моля са споделен опит или препоръки за лекар.
На съпруга ми му предстои преглед при Доц. Шинков / оказа се, че в ЩЖ  си е отгледал две големи кисти от ляво и една вдясно/. Няма никакви оплаквания или отклонения в изследванията, но след прегледа сме длъжни да продължив нагоре в консултациите. Спряхме се на него по
препоръка на наша близка. Но, аз искам да съм сигурна, че правим добър избор.
Благодаря.

# 653
Благодаря ви!
Gorgonz0la , на нея пък й каза,че нямало смисъл от биопсия,защото са големи и са засегнали цялата жлеза и само ще и пречат и директно каза операция. Дори аз го попитах изрично да биопсия да направим и той каза,че нямало смисъл и че съсигурност може да каже,че са доброкачествени,но ще пречат в бъдеще
... Въпреки това все пак малко изведнъж ни дойде това за операцията.. И двете не очаквахме този вариант за момента. (Той дори насрочи час за 24ти април)  А иначе аз се приеснянам по-скоро не толково от възстановяванете след нея, а от рисковите от самата операция ,по време на нея.. И от стреса през който трябва да мине.. Все си мисля как винаги нещо може да се обърка.. Знам,че е малък шанса и процента на тези грешки или лоши сценарии,но пак..явно много филми съм гледала, не знам.

Ще търсим и друго мнение задължитилно,да.
Ако се сещате за други добри специалисти, независимо от кой град- споделете. Гледахме за Плевен- УМБАЛ Св. Марина , някой ни го похвали, но пак не знам конкретно при кога да отидим. Д-р Румен Панден ми попадна като име и ще проуча.
Ако продължат да растат възлите, наистина ще й пречат. Аз също бях с голям възел - 5 см. и в Русе,  "селския" доктор, както той се самоопредели, защото не може да се мери със "светилата" в София, ми каза така : Наистина си за операция и по-добре да я направиш сега, защото рано или късно ще дойде момент и ще се наложи по спешност да те оперират, защото ако продължи да расте, засяга трахея, хранопровод, слиза надолу и е възможно и гръдния кош да отварят.
Това доста ме наплаши и както отлагах с години, така за един месец се реших на операция. При мен беше доброкачествено, нямах правена биопсия, не исках да се стресирам допълнително, така или иначе възела беше за махане.
Психически се подготвих че ще съм добре и всичко ще е наред. Тук, момичетата от форума също много ми помогнаха с подкрепа и съвети, за което съм им много благодарна. Влязох в болницата напълно спокойна, напълно спокойна легнах на операционната маса и само си казах на ум - Моля те, Господи, направлявай ръката на хирурга! И заспах. Събудиха ме и се чувствах много добре, без болки във врата, имах глас, мога да преглъщам нормално, за което съм много благодарна. Махнаха ми само половината жлеза.
На 45 години съм, засега се чувствам добре. Пия Л тироксин 50, ТСХ - 1,75.
Успех ви желая от сърце! Човек трябва да избере "по-малкото зло". За мен, това беше операция. Вие ще решите кое е за вас ❤️
Оперира ме д-р Видинов, като преди него ходих при проф. Ненков от Варна, но не останах очарована от него.
Още веднъж успех и прегръдки за вас ❤️

# 654
  • някъде другаде
Applewood, благодаря! Утре влизам за операция и твоя пост ми подейства успокояващо.

# 655
Добър е изборът на лекар, спокойно. Доц. Шинков е от най-добрите.
Дами, моля са споделен опит или препоръки за лекар.
На съпруга ми му предстои преглед при Доц. Шинков / оказа се, че в ЩЖ  си е отгледал две големи кисти от ляво и една вдясно/. Няма никакви оплаквания или отклонения в изследванията, но след прегледа сме длъжни да продължив нагоре в консултациите. Спряхме се на него по
препоръка на наша близка. Но, аз искам да съм сигурна, че правим добър избор.
Благодаря.

# 656
Applewood, благодаря! Утре влизам за операция и твоя пост ми подейства успокояващо.
Успех ти желая от сърце! Вярвам, че всичко е наред! Господ да направлява ръката на хирурга! ❤️

# 657
  • Варна
Допълвам, че имам позната, която имаше възел, който толкова беше нарастнал, че цялата беше подута и притискаше вече и не можеше да си върти главата. Също се оперира скоро при Видинов, супер е, доброкачествено пак, просто голям размер.

Успех, Тони! Всичко ще е наред!

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 20:09 от exsberry

# 658
Тони, ще ти стискам палци всичко да е наред. Като имаш време и достъп до телефон, драсни някой ред тук, за да знаем, че си добре Simple Smile

# 659
  • София
В понеделник ми взеха биопсия и днес си получих резултатите.
За момента, както каза докторът: "Не се налага оперативна намеса. Нека се видим след година на контролен преглед"
Доколкото сричам в епикризата, пише: Колоиден нодул (Б2). Каквото и да означава. Ще чета по-късно.

Благодаря ви за съпричасността и дадените насоки!

Общи условия

Активация на акаунт