Операция на щитовидната жлеза-20

• 42 958
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте. Доскоро писах в друга група, но днес след посещение при ендокринолог се оказа, че ставам част от вас. Напоследък започнах да имам прескачане на сърцето, което ме тревожеше и отидох на кардиолог. Той каза, че сърцето е перфектно, но да видя хормони на щитовидната жлеза. Аз съм на 48 г, имам възли от 35 години, още от ученически години. Някъде докъм 20+ ги следях и после ги зарязах, нямах никакви проблеми. Резултат от изследването- завишен ft4 и много нисък tsh. Днес бях на ендо, назначи ми метизол за регулиране на хормоните и после-операция. Каза, че някой от възлите обърква нещата, не било автоимунно.  От няколко дена не спирам да мисля за рак. Ендото каза, че няма такива признаци, но кой знае. Надух главите на момичетата от групата за Базедова болест… ужасно притеснено ми е. Не мога да се концентрирам върху нищо. Може би наистина съм за психиатър. възлите ми са доста големи. И така си бяха, не знам дали точно същия размер на 100%. Не знам дали това има значение.

# 676
SvetiV, 🤗

Вместо да се притесняваш предварително и да си "рисуваш" страшни картини в главата - може би е добре на първо време да направиш биопсия.
Особено на по-проблемното възелче.
Стига да намериш доктор, който да ти я направи.

Ако имаш нерви и търпение - виж назад какво са писали другите момичета.
Поне последните 1-2 теми.
Има толкова различни случаи и ситуации.
Още нищо не се знае... 🙏🍀

Напоследък първото нещо, което казват повечето лекари, е "операция".
А дали наистина ще е необходима и чак толкова належаща и неотложна - зависи от толкова много неща.

Просто не бързай, обмисли си внимателно всичко, направи си необходимите изследвания.
Ако намериш време и възможност - виж се и с други доктори.
Само не бързай да се вкарваш в разни "филми" и да си пишеш сама "сценарии", които може изобщо да не отговарят на твоя конкретен случай.
Възможно е да има шанс нещата да се овладеят и по друг начин.
Ще ти стискам палци! 🤗🍀❤️

# 677
SvetiV, 🤗

Вместо да се притесняваш предварително и да си "рисуваш" страшни картини в главата - може би е добре на първо време да направиш биопсия.
Особено на по-проблемното възелче.
Стига да намериш доктор, който да ти я направи.

Ако имаш нерви и търпение - виж назад какво са писали другите момичета.
Поне последните 1-2 теми.
Има толкова различни случаи и ситуации.
Още нищо не се знае... 🙏🍀

Напоследък първото нещо, което казват повечето лекари, е "операция".
А дали наистина ще е необходима и чак толкова належаща и неотложна - зависи от толкова много неща.

Просто не бързай, обмисли си внимателно всичко, направи си необходимите изследвания.
Ако намериш време и възможност - виж се и с други доктори.
Само не бързай да се вкарваш в разни "филми" и да си пишеш сама "сценарии", които може изобщо да не отговарят на твоя конкретен случай.
Възможно е да има шанс нещата да се овладеят и по друг начин.
Ще ти стискам палци! 🤗🍀❤
Здравей! Докторката не посочи проблемен възел, и каза, че не вижда нужда от биопсия. Просто смята, че възлите или някой от тях секретират хормони.  Не мога да се оперирам, ако хормоните ми са разбъркани като сега. Каза, че хистологията била важна. А на мен сърцето ми е свито на топка.

# 678
Значи тя не вижда нещо лошо и "страшно" в тях - и затова ти казва, че няма смисъл от биопсия.
По-скоро за нея някои от тях (един или повече) са станали "токсични" - и ти причиняват симптоми като при хиперфункцията.
Може би някакъв вид "тореотоксикоза" - секретиране на по-голямо количество излишни хормони в кръвта.

А хистологията е крайният резултат след операцията - когато под микроскоп вече наистина се разбира какво е.

Аз съвсем не искам да се правя на "доктор" (какъвто не съм) - но пак те съветвам - не бързай!
Защото мисля, че има вариант нещата при теб да се овладеят и по друг начин. 🍀
Момичетата от форума за Базед какво те посъветваха?
И какви примери ти дадоха - те как са се справяли в подобни ситуации?

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 00:36 от Непоправима романтичка

# 679
Значи тя не вижда нещо лошо и страшно в тях - и затова ти казва, че няма смисъл от биопсия.
По-скоро за нея някой от тях (един или повече) са станали "токсични" - и ти причиняват симптоми като при хиперфункцията.
Може би някакъв вид "тореотоксикоза" - секретиране на по-голямо количество излишни хормони в кръвта.

А хистологията е крайният резултат след операцията - когато под микроскоп вече наистина се разбира какво е.

Аз съвсем не искам да се правя на "доктор" (какъвто не съм) - но пак те съветвам - не бързай!
Защото мисля, че има вариант нещата при теб да се овладеят и по друг начин. 🍀
Момичетата от "твоя" форум (за Базед-а) какво те съветват?
И какви примери ти дават - те как са се справяли в подобни ситуации?
Да. Точно така каза лекарката, но каза, че тези възли трябва да се оперират като вкарам хормоните в норма. Так се лекувала тиреотоксикозата.
Момичетата от Базедова болест ми препоръчаха професорка, която лекувала възли без операция. Записах си час.
Задължителна ли е биопсията, ако тръгна да си правя операция?
Господи, ужасена съм. А доскоро нищо ми нямаше.

# 680
Ами, оказва се, че в доста случаи не е наложителна биопсия - само когато докторите се съмняват, че някое възелче (или възли) не изглеждат добре.

Значи на този етап при теб на първо място ще бъде да се опиташ (чрез изписаните лекарства) да вкараш хормоните в някакъв ред.
Както ти е препоръчала и лекарката. 🙂
А след това изобщо нищо не се знае.
Може пък нещата да се успокоят...🍀

Значи има време да си прецениш добре всичко.
И да опиташ и други варианти и възможности...
Уплашена душичка! 🤗❤️

# 681
Ами, оказва се, че в доста случаи не е наложителна биопсия - само когато докторите се съмняват, че някое възелче (или възли) не изглеждат добре.

Значи на този етап при теб на първо място ще бъде да се опиташ (чрез изписаните лекарства) да вкараш хормоните в някакъв ред.
Както ти е препоръчала и лекарката. 🙂
А след това изобщо нищо не се знае.
Може пък нещата да се успокоят...🍀

Значи има време да си прецениш добре всичко.
И да опиташ и други варианти и възможности...
Уплашена душичка! 🤗❤
Толкова си мила🩷 Чувствам се пълен идиот. Голяма жена, хленчеща като бебе.

# 682
  • София
SvetiV, на първо време се успокой!
Това, че си с Базед е факт то отдавна, и борбата ти ще бъде постоянна. Нищо лошо и различно не е станало.
Бих те посъветвала да отидеш на преглед и при друг ендокринолог.

Моята операция мина на 25.03. Отстранена цялата жлеза, запазени паращитовидни. Само страхът ми беше голям, от упойката най-вече. Бих определила операцията наистина като лека. Неприятното беше лежането след операцията до другата сутрин, болките във врата, гърба и кръста, дискомфорта в гърлото. Минават бързо.
Имам лек оток, появи се на ден пети, но ще мине. Предписаха ми хормон, 100 мг. Чувствам се много добре за момента, чакам хистологията и така!

# 683
Май потребителката е написала, че не е автоимунно, т.е. няма Базедова болест.

# 684
Да, поне според тази докторка (имайки предвид изследванията й) - не е автоимунен Базед, а някакъв вид "тиреотоксикоза".

Има време за всичко, мило момиче! 🤗
И съвсем не си "бебе". 🩷
Напълно нормална човешка реакция.
😘🍀🌈

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 21:44 от Непоправима романтичка

# 685
Не ме е страх от самата операция. Страх ме е от диагнозата. От това, че може би умирам, ако имам рак. Страшно е. Мисълта ми не го приема.Само като си представя- чакане на биопсии, хистологии. И резултат- ами ако е положителен😣

# 686
Ама ти в случая самичка си си я вкарала тази "диагноза" в главата. 🥹
Никой не ти я е казал или написал на някой лист.
Тук във форума има толкова много момичета, минали точно през това...
Може би и те ще се включат.
Но съм сигурна, че и те (като мен) ще те посъветват, че на първо време ти е нужно да се успокоиш.
Доколкото можеш.
Защото знам, че на думи е лесно...

Наистина има време за всичко.
Още нищо не се знае... 🍀❤️

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 22:02 от Непоправима романтичка

# 687
Ама ти в случая сама си си я вкарала тази "диагноза" в главата. 🥹
Никой не ти я е казал или написал на някой лист.
Тук във форума има толкова много момичета, минали точно през това...
Може би и те ще се включат.
Но съм сигурна, че и те (като мен) ще те посъветват, че на първо време ти е нужно да се успокоиш.
Доколкото можеш.
Защото знам, че на думи е лесно...

Наистина има време за всичко.
Още нищо не се знае... 🍀❤
💞

# 688
SvetiV, бъди спокойна и не възприемай ситуацията като присъда. Аз се оперирах от злокачествено заболяване - папиларен карцином, 3 бр. при това - в ляв и десен лоб и в истмуса. Чудничко направо. Ендокринологът, при когото отидох по съвсем друг повод - исках да ми каже, че няма проблем за бременност и всичко е въпрос на време, направо ме застреля в кабинета с новината за състоянието ми. И ми каза да си избера кой от трима конкретно изброени светила да си избера и веднага да заминавам за операция без да отлагам. Прати ме на биопсия, понеже била задължителна, но от това, което вижда, нямало никакво съмнение какво ми е. Ами... Мина всичко. Жива съм. Гледам си детето вече Simple Smile Мина 1 година от тогава, а сякаш беше вчера.

# 689
  • София
SvetiV, върнах се пак на поста ти, извинявай, че те "пратих" при Базед 🤗
Аз много четох, какво ли не, след като вече ми бяха потвърдили категорично нуждата от операция. Не знам откъде си, но заедно с изследванията оди и при друг лекар. Добрите ендокринолози още от ехографа виждат състоянието.

Мога само да споделя случаят на 36-год. дама, с която бях в стая. Раждане преди 11 г, възли, открити преди 5 г, студени. Диабет тип 2, диагностициран преди 3 г, бременност, раждане (близнаци) преди 1 г. Следи си жлезата, но след раждането много бързо възлите нарастват, умножават се, появяват се и множество кисти. Препоръка за незабавна операция, но никой не говори за рак. Разбира се и тя чака хистология.
Останалите бяхме с май "стандартната" диагноза - един от възлите, на биопсия излязъл Папиларен карцином, капсулован, без разсейки по лимфни възли, поне по ехограф и видяно на операцията.

Още веднъж, успокой се и си уреди по най-бързия начин и още един преглед. 🤗

Общи условия

Активация на акаунт