Любители на кучета - 140

• 30 074
  • 729
  •   1
Отговори
# 195
  • Бургас
Всички хапят и гризат, без значение кога са взети. Вярно е, че майката и котилото ги учат на социализация - да контролират силата на захапката, я със зъби, я с пищене (ако захапе брат или сестра). Но не е фатално ранното взимане, има различни случки в живота, има малки кученца, останали без майка и т.н.
Това успешно може да го прави и "човешката" майка. Аз съм пищяла и съм хапала Елза по ушите. Много бързо се научи Simple Smile
Но гризането продължи цяла година, че и година и половина.

# 196
Тази сутрин един млад, хубав и горд собственик на петмесечно кане корсо ми изнесе лекция за възпитанието на кучето, и то докато аз бях на единия тротоар със Зара пусната на поляната, а той на другия тротоар с вързаното пале.
Възпитано и любезно изслушах лекцията, макар че хич не ми беше до това рано сутринта в неделя. Simple Smile

Но пък каза нещо интересно. Че кученцата, които са взети рано от майка си, много хапят и гризат, защото по принцип майката ги учела да не правят така. Част от възпитанието било и се получавало от майката.

Като се замисля, Зарка я взех на 45 дена и наистина доста хапеше и изгриза разни неща, ама не беше от голям унищожител, а такъв на дребно...очила, слушалки, мишки.. абе техноунищожител Simple Smile

Дъртата магарица онзи ден пак беше скучала нещо и си играла със слушалките ми, беше извадила дунапрените.
Точно така е. Ужасна практика е кученцата да се продават/раздават на 40-45 ден. Освен ако няма наложителна причина ранното отделяне влияе много. Виждали сте как малки кученца си играят и все някое пищи. После идва майката и ги изръмжава, избутва с муцуна и играта спира. Такава е техниката, която се прилага от хората за справяне с хапането - отблъскване и спиране на играта за кратко. И така до откат. Разликата е, че става по-бавно. Майката го учи и на много други неща: ходене по нужда, хранене, справяне с дразнители, владеене на страха. Именно за това кученцата отделени от малки често стават несигурни и плахи или безразсъдно смели. И двата случай се регулират от опитен стопанин или треньор.
Всъщност не е вярно, че няма значение отделянето. Едно от условията един развъдник да бъде лицензиран е отделянето на кучето от майката. Също ѝ възрастта и характера на майката и бащата. Ако изключим както горе писах наложително отделяне, всичко останало е неправилно. Знаете, че майката сама отбива и отделя кучетата тогава, когато са достатъчно способни да се справят сами. 40-45 не е този момент. Той е избран от развъдчици и продавачи да се разделят наскоро след захранването от младото куче и да си спестят ваксини и ветеринарни посещения.

# 197
  • при моите любими
А кога е най-удачния период за взимане на кученцето от майката?

# 198
Арес го взехме на три месеца, че и отгоре - и хапе, и гризе ( не колкото предното ни куче, тя беше терминатор ). Вчера цял ден сам, че и вързан. Преместил леко къщичката, а тя е тежка, стигнал до масата и нагризал единия ъгъл. Започва се. До сега гризеше играчки и късаше постелки и леглото си.
Цял ден днес сме на двора , няма такова щастие. Бяга, скача, топки....

# 199
Арес на колко стана?
Аз вече леко съм се престрашила с Берга да пътувам в кола, но не надалеч. Може варненките да се видим ако искате с кучовците някои почивен ден.
Берга я взехме на около 3 месеца. Не е хапала, но пък бели колкото иска прави и до ден днешен. Другия месец ще стане на една година.

# 200
А кога е най-удачния период за взимане на кученцето от майката?
Закона за защита на животните в Германия забранява отделянето преди 8мата седмица (т.е. преди 56 ден) при нормални условия. Кога ще се отдели зависи от расата и от конкретното кучило. Правилото е колкото по-късно - толкова по-добре. Колкото по едра е породата, толкова по-късно трябва да се отделя. За дребните породи се счита 9 седмица (63 дни), средните породи след 10та седмица, а едрите породи дори след 12та седмица. Едрите породи се развиват и съзряват обикновено по-късно. Един дакел на 2 месеца е много по-развит от един 2месечин санбернар, например.
Щастлива мама давам непоискан съвет, sorry, оставянето на малко куче само и вързано е много опасно. Дано на никого не се случва, но помислете/обмислете рисковете: заплитане-> паника-> по-стегнато заплитане -> …..

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 22:06 от Di Soleil

# 201
  • Варна
Арес на колко стана?
Аз вече леко съм се престрашила с Берга да пътувам в кола, но не надалеч. Може варненките да се видим ако искате с кучовците някои почивен ден.
Берга я взехме на около 3 месеца. Не е хапала, но пък бели колкото иска прави и до ден днешен. Другия месец ще стане на една година.

Ооо,за среща съм с две ръце и два крака, обаче ще дойда сама, без кучета и бебе. 😁

# 202
Благодаря и аз се тревожа, но мястото на което мога да го затворя е тясно( той доста порасна).  А не мога  да го оставя пуснат сам в двора. Утре ще стане на седем месеца. Като цяло е послушен, изпълнява команди, по скоро обича да учи нови неща. Предната ни хубавица беше умна, но своенравна. Знаеше команди, но изпълняваше когато тя реши.
Ще се радвам да се срещнем, Арес също. Милия така му се играе с други кучета, но тях ги е страх от него. Все избира йоркита и пинчероподобни.

# 203
Кое е нещото с което ви разсмива вашето куче? Може да е навик, може да е начин на игра или каквото и да е.

На моята мома й е мечта от малка да може да захапе две играчки едновременно. Устата обаче не е толкова голяма, дори и да са по-меки играчките и е уникална картинка как си ги придърпва и двете, мъчи се да ги захапе едновременно, но не успява. После пък започва да се чуди коя от двете да ми донесе, за да я хвърля пак.

Много се смея и когато играем на дърпаница. Преди това обикновено ми е донесла няколко играчки и ако реши коя иска я дърпа нея. Тук идва забавното ако по същото време държа различна играчка в другата си ръка. И се започва едно жонглиране, забравя за дърпане и гонене, само следи коя играчка ще си задържа аз. Израженията й са най-забавната част. 😂😂😂

# 204
Ние Съни я взехме на около 50 дни. Не е било кой знае каква драма с гризането. Когато излизахме я затварях в банята и интересното е че нагриза вратата и завесата за баня свали няколко пъти, но шкафа не го е гризала. Кърпи и халати също гризеше, явно това й е харесва. Сега продължава да гризе палето и къщичката си, от онзи ден гризе и стената на клетката.Иначе нас не ни е хапала, освен мен веднъж когато се скарах на малката и тя просто я защити.
Кажете нещо за бълхи, но безвредно за деца. Преди 2 седмици къпах, пощих котките и им сложих Фиприст. Обаче пак имат бълхи, а са вътре и малката много ги гушка и целува. 2 дни не ги пипа заради Фиприста и беше пощуряла. За бълхите от пудрата на ПИК съм много доволна ама трябва пак да ги отделя. Противопаразитен шампоан дали е подходящ? Мисля си хапче за външно и вътрешно.

Последна редакция: пн, 26 фев 2024, 09:10 от patenceto_

# 205
patenceto_, за котките купи хапчета Prazimec C и дай двойна доза за да подейства и за външни паразити - в листовката го пише. Ще изтрепе бълхите. И си купете едно гребенче за бълхи, безценни са! Simple Smile

# 206
Vanne благодаря. Аз имам Празимек Ц запасила съм се с всякакви хапчета за котки и кучета. Попринцип ги редувам Дронтал, Цестал, Празимек, последно съм дала Бихелдон. Слагам им Фиприст за външни и мислех, че ги пази ама не. На Съни нямам проблем, на нея също слагам Фиприст, но тя има и каишка с етерични масла и може би тя също помага. Сега съм поръчала и за котките такива, но ще дам и Празимек.
А какво гребенче за бълхи предлагаш? Аз имам от тези, който ги има за въшки в препаратите за хора. И с това се бях запасила , че в детската и в училище ни бяха предупредили да проверяваме децата.

# 207
  • София
Аз трябва да си сменя кариерното поприще. Нито едно куче не е гризало,  на хигиенни навици максимум за седмица се научиха и спят като порове до 9-10 сутринта.
С последното имах проблем с играта. Дебнеше ни и скачаше. На игра, но поради размера му хич не беше приятно. На три месеца беше като го взехме. И процедирахме с игнориране. Като смени зъбите, престана. Но никога не е ял мебели, пантофи, обувки или стени.

# 208
Здравейте обмисляме покупка на померанче ,бихте ли ми дали съвети какво да гледам ,какви са грижите за него има ли нещо по специфично,бързо ли се учат на хигиенни навици,добрички ли са с деца
Имам момиче на 4години и тя мечтае за кученце…
Храна ,ваксини мъжко или женско е по-добричко
Благодаря на отзовалите се !

# 209
Kleopatra94, всяко куче е индивидуален характер, както и собственика му (според мен), но с много занимания, дресировки и общуване с кучето може да се избегнат много нежелани ситуации. Помераните са малки кучета, имат нужда от поддръжка на козината повече от късокосместите, според мен са много общителни и са добри компаньони за човека.
За храната и ваксините когато си вземете куче вета ще ви дава най точни насоки.
Аз съм гледала само женски кучета и пак бих си взела женско и задължително бих го кастрирала когато наближи 6-ят месец.

Общи условия

Активация на акаунт