Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 76

• 40 501
  • 758
  •   2
Отговори
# 255
На мен ми прилича на начало на предменопауза. Напоследък възрастта спада. Особено предвид предисловието за цикъла.

# 256
Хипофункцията, освен по ФТ3, се определя и по ФТ4. Когато е затруднена работата на ЩЖ, тя произвежда повече ФТ3, защото е с един атом по-малко. Оттам и малко по-високото Фт3 спрямо ФТ4. Според мен хормоните не са супер. Ниски са. И една от причините най-вероятно е веганския режим. А соята е естрогенен продукт, който спомага за акнето и нередовния цикъл.

# 257
Хипофункцията, освен по ФТ3, се определя и по ФТ4. Когато е затруднена работата на ЩЖ, тя произвежда повече ФТ3, защото е с един атом по-малко. Оттам и малко по-високото Фт3 спрямо ФТ4. Според мен хормоните не са супер. Ниски са. И една от причините най-вероятно е веганския режим. А соята е естрогенен продукт, който спомага за акнето и нередовния цикъл.
Виждам, че на първа страница пише, че щитовидната жлеза произвежда около 10% от нужния Т3 хормон. Останалото се преобразува от Т4. Ако Т4 е ниско, не би ли следвало и Т3 да е ниско?
До колкото разбирам хипофункция може да се получи при недостиг на някои витамини и минерали. Въпросът е дали след добавки и влизане в норма на витамини и минерали, хормонът ще се възстанови?
Ще изследвам и кортизол и желязо.

# 258
Ще се подобри хормонът, да.Не знам дали ще влезе в оптимални граници.

# 259
Виждам, че на първа страница пише, че щитовидната жлеза произвежда около 10% от нужния Т3 хормон. Останалото се преобразува от Т4. Ако Т4 е ниско, не би ли следвало и Т3 да е ниско?
До колкото разбирам хипофункция може да се получи при недостиг на някои витамини и минерали. Въпросът е дали след добавки и влизане в норма на витамини и минерали, хормонът ще се възстанови?
Ще изследвам и кортизол и желязо.

FT3 ви е ниско. Трябва да е на горната граница. Ще падне още повече с времето, когато ЩЖ съвсем се скапе. Обмислете спирането на веганския режим и соята. Нелекуваната хипофункция също води до Хашимото. Запълванете на дефицити също ще подобри работата на жлезата, но според мен, основното, което пречи на дейността и във Вашия случай е веганството.

# 260
Благодаря, ще прочета още малко и ще обмисля.
Веганството до колкото разбирам би попречило, когато е непълноценно и води до дефицити на витамини и минерали. Ще се опитам в следващите три месеца да оптимизирам храненето и да взимам добавки, за да оправя дефицитите... и ще изследвам пак.
За соята ми е интересно и бих искала да прочета още.

# 261
Соята е ГМО почти на 90%( каквото съм чела) и не се препоръчва за често приемане.

# 262
Соята не само заради ГМО е вредна, и биосоята е вредна за щитовидната...
Соята съдържа изофлавони и гойтрогени... То и зелето не е много препоръчително (ферментиралото е друга работа)...

Една статия по темата, има и още доста... https://www.puls.bg/dieti-c-22/8-khrani-koito-ne-sa-podkhodiashc … ta-zhleza-n-45784

# 263

.....

При начална хипофункция обикновено Т3 е сравнително висок, даже понякога може да е на горна и над горна граница, това е защото организма се опитва да компенсира недостига, но това е до време.

# 264
  • тук и там
Oт кое желязо сте доволни? Най-важно ми е да не предизвикава запек, защото до сега каквото и да ползвам адски ме запича и се налага да го спирам,а като го спра-не мога пък да вдигна желязото.
Само това за пръскане в устата не ми предизвиква запек, но пък с него не успявам да вдигна нивата на желязо.Два месеца пръсках-желязото пак ми е същото.

# 265
Сорбифер.

# 266
  • София
Oт кое желязо сте доволни? Най-важно ми е да не предизвикава запек, защото до сега каквото и да ползвам адски ме запича и се налага да го спирам,а като го спра-не мога пък да вдигна желязото.
Само това за пръскане в устата не ми предизвиква запек, но пък с него не успявам да вдигна нивата на желязо.Два месеца пръсках-желязото пак ми е същото.
Наскоро пих това на NOW Foods, Iron, Double Strength, 36 mg, 90 Veg Capsules (поръчано от iHerb). Hа самото него пишеше Non-Constipating, на което първоначално не обърнах внимание, но се оказа точно така Blush. За един месец прием ми изкара феритина над горна граница, а желязото ми се вдигна от 14.8 на 17.9 при граници 6.6 - 29.5.
снимка:
Скрит текст:

# 267
Момичета, някой има ли проблем с паметта? С Хашимото съм, но от известно време ми се губи много информация (скоро случили се неща, имена на хора, места). Има ли някой с такъв проблем?

# 268
Може ли коментар за тези резултати? И насоки. Другата седмица ще ги види ендото.

# 269
  • тук и там
Момичета, някой има ли проблем с паметта? С Хашимото съм, но от известно време ми се губи много информация (скоро случили се неща, имена на хора, места). Има ли някой с такъв проблем?
А на каква възраст сте? Защото аз имам такива проблеми, но съм към 50. Общо взето си е често оплакване преди или по време на менопауза.Предполагам и след това..

Общи условия

Активация на акаунт