Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 76

• 40 601
  • 758
  •   1
Отговори
# 240
Днес ми е третия ден да еутирокс 25, вдига ми кръвното. Леко ме наболяваше глава и се сетих, че пише в страничните ефекти, че може да повишава кръвното. Измерих го и наистина беше 140 на сто. Това дали ще е временен ефект? Защото само лекарство за кръвно ми липсва...

Всяко лекарство има странични ефекти, изчакайте да мине периода на привикване на Еутирокс, на мен ми казаха че е около седмица.
Колко ви е дневната доза?
При мен също има силно главоболие, по високо кръвно 138/97 със 140 у.м., виене на свят с гадене, също апетитът ми хич го няма.
Следете си симптомите и ако след седмица не се променят отидете на консултация, прочетете също и цялата тема, много е полезна.
До колкото знам лекарствата за кръвно са противопоказни с Еутирокс

На минималната доза еутирокс съм, 25 микрограма. А човек ако има високо кръвно и хипофункция как ще го лекуват, ако не може да пие нищо за кръвното? Иначе еутирокса ще го пия, май месец ще пускам пак изследванията да видя как вървят нещата след 2 месеца.

# 241
Леми ,а Т3 и Т4 колко са ти средно?
Близо до долната граница.

# 242
Леми, ниски са. Как се чувстваш?

# 243
Момичета, на мен с хашимото нещо много почна да ми пада косата. Февруари TСХ беше 7,6 сега от 9 дена съм на акутирокс и ще проверявам април нивата. В момента косата ми е средна дължина, Другата седмица ще я подстрижа. Преди ноември опашката беше сравнително дебеличка на пипане, но сега доста е изтъняла и на главата я чувствам тънка. Като мина с ръка и падат по няколко косама. Не помня преди да е било така... май много нови болежки ми се насъбраха и почвам да се притеснявам...

# 244
Виждам, че много от вас имат опит с течната форма на т4, а има ли такива, които приемат Тирозинт.

Аз приемам "Tirosint" - поръчвам го от аптека "Промахон". Simple Smile
Пия го вече доста време, доволна съм, но и от "L-Тироксин"-а нямах оплаквания.

# 245
Искам да попитам как стои въпроса с яденето на млечните продукти при Хашимото?
От млечните само краве мляко ли се избягва или всякакви млека (овче, козе и т.н.)

# 246
Аз съм с също с 25 от хапче и половина и имам подобни симптоми, но не усещам кръвното, близо 140 е последните дни, консултирайте се с лекуващия лекар за дозата

За Ariadna82 на мен също много ми пада косата, използвам ревалид капсули и 2 други неща които редувам и спря, мога фа пепоръчам маска за коса с 2 желтъка и чесън, стоиш 30 минути и измиваш.
За ноктите аз лично си ги правя от 7 години сама, ноо пак се чупят, не мога да дам конкретна причина, дори с твърдо изграждане защо се чупят?

Днес ми е третия ден да еутирокс 25, вдига ми кръвното. Леко ме наболяваше глава и се сетих, че пише в страничните ефекти, че може да повишава кръвното. Измерих го и наистина беше 140 на сто. Това дали ще е временен ефект? Защото само лекарство за кръвно ми липсва...

Всяко лекарство има странични ефекти, изчакайте да мине периода на привикване на Еутирокс, на мен ми казаха че е около седмица.
Колко ви е дневната доза?
При мен също има силно главоболие, по високо кръвно 138/97 със 140 у.м., виене на свят с гадене, също апетитът ми хич го няма.
Следете си симптомите и ако след седмица не се променят отидете на консултация, прочетете също и цялата тема, много е полезна.
До колкото знам лекарствата за кръвно са противопоказни с Еутирокс

На минималната доза еутирокс съм, 25 микрограма. А човек ако има високо кръвно и хипофункция как ще го лекуват, ако не може да пие нищо за кръвното? Иначе еутирокса ще го пия, май месец ще пускам пак изследванията да видя как вървят нещата след 2 месеца.

Последна редакция: нд, 10 мар 2024, 05:28 от MaggieGM

# 247
Леми, ниски са. Как се чувстваш?
Долче, какво да ти кажа...и аз не зная - ни така, ни иначе .... 🙄

Последна редакция: пн, 11 мар 2024, 09:28 от Lemy

# 248
Гърне без похлупак, а колко време изчакваш след приема на тирозинт за кафе и закуска? Вярно ли е по твои наблюдения, че се усвоява по-добре от л-тироксин?

# 249
Гърне без похлупак, а колко време изчакваш след приема на тирозинт за кафе и закуска? Вярно ли е по твои наблюдения, че се усвоява по-добре от л-тироксин?

Чакам около 2 чАса, а понякога и повече. Причината е, че мъжът ми става много рано за работа и ме буди, за да си изпия хапчетата. След това записвам отново и се събуждам с моята си аларма.
Честно казано, за усвояването не мога да преценя. Confused Аз май така и не намалих дозата, т.е. колкото "L-Тироксин" си приемах, толкова и "Tirosint" в последствие. Някои кофти симптоми ми изчезнаха във времето, но това не го отдавам на смяната на медикамента, а по-скоро на драстичната загуба на килограми и въвеждането приема на T3. Започнах да пия доста добавки, също така.

# 250
Здравейте,
от няколко дни чета в Интернет за Хипофункция и съм тотално объркана Flushed
На 41г съм и от известно време цикъла започна да ми подранява всеки месец, като последния път ми дойде два пъти през 10 дни. Отделно е супер оскъден. Отидох на гинеколог - нямам кисти, всичко изглежда супер, пусна ми полови и щитовидни хормони. Аз си самоназначих и глюкозно обременяване и витамини, че имам проблеми със свалянето на килограми и депресивни състояния. Отделно имам акнеична кожа, тънка коса и нокти, ниско либидо Frowning1
Прилагам ги тук и се моля, някой да ми отговори на конкретните въпроси по-долу. Правени са на трети ден от циктла.
TSH - 1.596 /0.35 - 4.94/
TAT - 0.86 / < 4,11/
МАТ - 0,39 /0 - 5,61/
FT3 - 2.96 /1.58 - 3.91/
FT4 - 0.98 /0.7 - 1.48/
Prolactin - 14.17 /5.18-26.53/
Progesteron - 0.4 /фол.ф 0.1-0.3/
Estradiol - 65 /фол.ф 21-251/
LH - 1.94 /фол.ф. 1.8 - 11.78/
FSH - 7.03 /фол.ф. 3.03-8.08/
Testosteron - 0.41 /0.14-0.53/
HOMA - 1.23 /2-2.5 висока инсулинова чувствителност, >4 понижена чувствителност/
Гликиран хемоглобин - 5,9 /4 - 6/
Общ холестерол - 4,21 /<6,5, препоръчително <4,5/
HDL - 1,37 /1,04-1,56/
LDL - 2.47 /<3.6, препоръчително Heart,0/
VLDL - 0,38 /<0,9/
Триглицериди - 0,83 /<2,2, препоръчително < 1,7/
ВИТ D - 15,6 /10-20 дефицит/
ВИТ B12 - 227 /187-883, дефицит <300/
Глюкоза 0м - 4,43 /3,3-6/
Глюкоза 60м - 3,66 /<10/
Глюкоза 120м - 3,03 /<7,8/
Инсулин 0м - 7 /3-25/
Инсулин 60м - 29 /18-276/
Инсулин 120м - 5,7 /16-166/

1.Възможно ли е да имам хипофункция, ако FT3 е над средата на нормата?
2. Възможно ли е да съм повлияла някак на организма преди изследването и затова FT4 да е паднало. На предния ден ядох малко, като освен това изядох около 60г орехи Rolling Eyes
3. По какво друго от изследванията може да се съди за хипофункцията освен FT3 и Вит Д?
4. Трябва ли да изследвам още нещо преди да отида на ендокринолог. Четох, че и кортизола може да има влияние Unamused
5. Мога ли да повлияя на FT4 по някакъв начин, за да се вдигне, освен хормонално? Ако вкарам вит.Д в норма, ще се повлияе ли FT4 или е невъзможно?
6. Ако започна да приемам хормон, това задължително ли трябва да бъде до живот?
7. Виждам, че нямам Хашимото, т.е все още не е автоимунно заболяване, мога ли да оправя щитовидната?
8. Не разбрах за хипо без Хашимото дали трябва или не трябва да приемам Селен и млечни. Моля споделете само за Хипофункция кои храни да се избягват.
9. Обичам да правя кардио тренировки, възможно ли е да съм повлияла на щитовидната с тези тренировки в миналото? Трябва ли да ги спра задължително?
10. Относно храненето - веган съм и ям соя и соеви продукти. Това проблем ли е?
11. На първа страница пише, че симптомите се проявяват при ниско FT3. При мен то не е толкова ниско, за сметка на FT4. Тогава може ли да се говори, че няма проблем? Nature Sun With Face

Благодаря ви, мили момичета, предварително Hands Open Hands

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 09:02 от peiota

# 251
Здравей! Недоумявам какъв е бил поводът за изследванията и какво е предизвикало този водопад от въпроси. Simple Smile
Почти всичките ти стойности са наред - аз лично не виждам някакъв изявен проблем. Особено предвид, че си над 40, направо са си супер.
Единствено LH не знам какво означава, като е толкова нисък, колкото при теб. Този хормон май трябваше да е със същата стойност, като FSH. Може би пък оттам идват проблемите с цикъла ти. Макар че, предвид възрастта ти, най-вероятно малко по малко отиваш към пременопауза, т.е. нормално е да има някакви промени, за съжаление.
Ако искаш, публикувай резултатите си и тук. Simple Smile Успех!

# 252
аз лично не виждам някакъв изявен проблем. Особено предвид, че си над 40, направо са си супер.

ХОМА-ИР 1.23 и гликирана хемоглобин 5.9 -- тук някъде има грешка. Или ХОМА-ИР е значително по-висок, или ГХ е по-нисък.
Предвид оплакването на авторката за сваляне на килограми, хипотезата за ИР стои.

Иначе не бих нарекъл преддиабетно състояние "супер".

Щитовидната жлеза работи нормално.

Цитат
10. Веган съм и ям соя и соеви продукти. Това проблем ли е?
По-скоро проблемът е, че сте веган. Веганската диета и оплакванията ви силно кореспондират с недостиг на желязо. Препоръчвам да си направите пълен железен панел: жялзо, ТЖСК, трансферин, феритин + ПКК. Дефицитът на вит. Д също оказва влияние. Б12 трябва да се вдигне. Вероятно и Б9.

Силно вероятно е да сте и с дефицит на магнезий.

# 253
Иначе не бих нарекъл преддиабетно състояние "супер".

Не мисля, че има проблем в тази насока. Стойностите ѝ са доста добри.

# 254
Почти неядене предния ден компрометира резултатитв от натоварване с глюкоза Thinking И на мен то ми е странно, спрямо гликирания хемоглобин, но рой може да е толкова висок при нисък хемоглобин (анемия), откъдето може д аидваъ другите оплаквания...
Иначе по темата "Хашимото" и щитовидна, наистина всичко изглежда супер Hands V

Общи условия

Активация на акаунт