Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 76

• 41 150
  • 758
  •   1
Отговори
# 435
Вероятно имате хипофункция!  Намерете си читав ендокринолог и пуснете и антителата ТАТ и МАТ , както и витамин Д и Б12 поне!

# 436
Без да знам, че съм с хипофункция ми бяха изписали Изопринозин. Много добре ми подейства!

Хипофункция не е равно на Хашимото.

Да, така е. И предвид, че аз самата твърдях, че при Хашимото се взимат неща за имунитета само след консултация с лекар, тук определено изплисках легена. Приемам уточнението и се поправям.

# 437
Здравейте! От трудовата медицина ни направиха прегледи, които включваха и изследване на щитовидната жлеза.  На ехографа- жлезата ми била супер, рядко виждал такава. Резултатите от кръвната картина ги получих 1 месец след изследването:
FТ4- 0.790 ng/dl   реф.гр.(0.700- 1.480)
TSH- 3.257 uIU/ml  реф.гр. (0.350-4.940)
Според вас има ли повод за притеснение. Никога не съм ходила специално на ендокринолог. На 47 години съм (ако има значение това).

Ами, има хипофункция. Хубаво е, че структурата е запазена, дано ендото е успял да я огледа достатъчно добре.

# 438
Благодаря много на No_frame bitch, mibobo, Rodiva, Puppiii.
Към края на май ще пусна TSH, FT3 и FT4 и ще си сменя ендокринолога. Иначе гинеколожката ми предписа абофолик мета, за да започна да ги пия месец преди опитите. В момента пия витмин Д.
Не знам обаче има ли ендокринолози, гледащи всички хормони, че както чета масово не обръщат внимание както трябва.

# 439
Здравейте! От трудовата медицина ни направиха прегледи, които включваха и изследване на щитовидната жлеза.  На ехографа- жлезата ми била супер, рядко виждал такава. Резултатите от кръвната картина ги получих 1 месец след изследването:
FТ4- 0.790 ng/dl   реф.гр.(0.700- 1.480)
TSH- 3.257 uIU/ml  реф.гр. (0.350-4.940)
Според вас има ли повод за притеснение. Никога не съм ходила специално на ендокринолог. На 47 години съм (ако има значение това).

Ами, има хипофункция. Хубаво е, че структурата е запазена, дано ендото е успял да я огледа достатъчно добре.
Благодаря! Първо ще изследвам пълния пакет за щитовидна жлеза, че като гледам, че са правени в някаква неизвестна лаборатория...май всеки 3-ти е с проблем с щитовидната жлеза.

# 440
Може ли да коментирате тези резултати:

# 441
Вита, добри са! Не показват автоимунен процес. Имаш ли оплаквания?

# 442
Може ли да коментирате тези резултати:

ФТ4 е нисък, даже не е в средата на границата. ФТ3 все още е добре, вероятно от него и ТСХ е добър. ФТ3 в начална хипофункция стои сравнително висок, до време...Не знам по каква причина са правени изследванията, но следи се.

# 443
Подкрепям Мибобо.
Вите, нещата са тръгнали към хипофункция.
Пусни и витамини да видиш за евентуални дефицити.

# 444
Благодаря на всички за мнението! Със сърцебиене съм и тръгнах първо да изследвам хормоните...

# 445
Момичета, отговори ми ендокринологът, на когото пратих изследвания - каза, че всичко е наред. Тук обаче писахте, че щитовидните не са оптимални. Може ли да ги погледнете пак? Сега се чудя добре ли са или не са...

Редактирам се, в първия пост открих информация за оптимални и препоръчителни стойности. Аз съм на долна граница на препоръчителните, а съотношението ФТ4/ФТ3 май е супер.

Последна редакция: сб, 13 апр 2024, 13:43 от Барбалена

# 446
По принцип оптималното ФТ3 трябва да е 5 и нагоре, но...такава препоръка няма да получите от ендокринолог и е въпрос на лично решение и състояние дали ще правите експерименти в тая посока. Изабела Уенц има таблици с препоръчителните оптимални хормони. Аз например също не съм с оптимални щитовидни, но не мога да взема решение за увеличаване на дозата и не искам да нося тази отговорност. Но има и много хора, включително писали в тази тема, които качват ФТ4 до оптимални стойности - над 18, и ако тогава ФТ3 не се качи до 5 и повече включват и ФТ3. Това само като информация. Не давам препоръки. Аз самата съм с подобни стойности като вашите, само че ТСХ ми е 2,5.

# 447
Благодаря, Фиона. Засега мисля да не "пипам" нищо. Може след 6 месеца да се изследвам пак. Пък дано и да съм отбила дотогава...

# 448
Винаги съм разсъждавала така: щом даден резултат е в референтни граници, значи е Ок и не трябва да се предписва нищо (и много лекари са ми го казвали лично).То иначе защо се пишат тези граници, странно...

# 449
Някои референтни не са актуални към днешно време, но поставянето на нови изисква доста ресурс , затова лекарите оптимизират сами нещата, ако се интересуват.Специално за ТСХ се води дебат от години.

Последна редакция: сб, 13 апр 2024, 20:11 от ДХ3

Общи условия

Активация на акаунт