Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 76

• 40 383
  • 758
  •   1
Отговори
# 420
Първо с Ериус, след това с Преднизолон, защото тръгнаха и по лицето.
Вечер се появяваха, сутрин ги нямаше.

# 421
Здравейте! Според вас има ли връзка между половите и щитовидните хормони? Аз след едно прекъсване на хормона на своя глава, сега от една седмица взимам Л - тироксин, като около месец и половина ще настройваме подходящата доза. Вчера си пуснах полови хормони и пролактинът ми е завишен (788). И сега се чудя дали ако оправя щитовидните и той ще се нормализира. Макар че винаги са ми били много зле тези хормони, още от дете, но през последните 15 години не съм ги изследвала. Имам и нисък хемоглобин. Ще се радвам на вашето мнение.

# 422
Пролактинът не е полов хормон, а хормон на хипофизата.

# 423
Спазени ли са всички изисквания за вземане на кръв за пролактин? Иначе да може пролактина да се повиши при хипофункция, но дали точно от това е не може да се каже със сигурност. Проверете го след време, обикновено когато се засече висок резултат се прави поне още 1-2 пъти. И ако се засече 3 пъти примерно все висок е добре да се види хипофизата как е, да няма пролактином.
Каква е границата, т.е. много ли е повишен?

# 424
.
Каква е границата, т.е. много ли е повишен?

M. 63.6 - 349.8; Ж.-пременопауза -80.56 - 650.84;менопауза -67.84 - 527.88
Това е посочено за референтни стойности.
Със сигурност ще го повторя в друга лаборатория следващия месец.

# 425
Дами, имам въпрос.
С Хашимото съм и се разболях зверски.
Какво пиете? Нали уж не е хубаво имуностимуланти, ама аз почнах Авирон Рапид. Ще ми влоши ли Хашимотото?

# 426
Без да знам, че съм с хипофункция ми бяха изписали Изопринозин. Много добре ми подейства!

# 427
Пробиотици, куркумин, л-лизин може да се пие, както и витамин Ц, вит. Д, цинк. Имуностимуланти не е редно да се пият.

# 428
Здравейте!
Писала съм и преди, но тогава все още нямах лечение. С диагностицирано Хашимото съм. Моята ендокриноложка изследва само TSH, което на 21ви март беше 3.32 и ми изписа по половинка Еутирокс /25 микрограма/ на ден, защото мислим да правим опити за бебе. През юни ще пускам изследване. Бих искала да ви попитам горе-долу колко време отнема понижаването на стойностите на хормона и с какво мога да допринеса за това понижение, тъй като бях чела, че понякога отнема цяла година?

# 429
Никой не знае точно ,но ти препоръчвам да смениш едното и да отидеш при някой ,който гледа ТСХ Фт3 и Фт 4 ,а не само това ТСХ.

# 430
Здравейте!
Писала съм и преди, но тогава все още нямах лечение. С диагностицирано Хашимото съм. Моята ендокриноложка изследва само TSH, което на 21ви март беше 3.32 и ми изписа по половинка Еутирокс /25 микрограма/ на ден, защото мислим да правим опити за бебе. През юни ще пускам изследване. Бих искала да ви попитам горе-долу колко време отнема понижаването на стойностите на хормона и с какво мога да допринеса за това понижение, тъй като бях чела, че понякога отнема цяла година?

Понижението може да се случи и за 2-3 месеца, но при условие, че е ясна пълната картина на нещата и се приема адекватната доза.
Сменяш си лекаря или започваш да се образоваш и действаш сама. Не може да се изписва хормон на база ТСХ без да се знае какви са нивата на ФТ4 и ФТ3 които са щитовидните, ТСХ е хормон на хипофизата. При това ТСХ -3 може както да са добре ФТ4 и ФТ3  а ТСХ да е високо от друго, така и да са много зле и тази минимална доза хормон да ти е недостатъчна. Също така се следи за дефицити на  витамини и минерали, които са ти особено важни след като плануваш бебе.
Прочети първата страница, мисля, че ще ти е от полза.

# 431
  • София
Бети, и аз съм в подобна позиция. Досега не съм пила хормони.
Преминах през мисед февруари. След това пуснах изследвания и ТСХ ми беше 4.53, ТАТ и МАТ също високи. Понеже ще продължаваме с опитите за бебе ми изписаха еутирокс направо 37.5  микрограма на ден. Другата седмица ще пускам пак изследвания да видя как са.

# 432
Бети, прието е, че около 40 дни е оптималния период за изследване, т.е. се очаква да има резултат от терапията за този период. В последно време аз лично изследвам на 20 до 30 дни, защото експирементирам с нова терапия, а и не се чувствам добре. Та строго индивидуално е за колко време ще понижите ТСХ, но както и останалите са подсказали - сменете ендокринолога и се образовайте сама. Задължително изследвайте и останалите показатели за работата на щитовидната жлеза или поне ФТ3 и ФТ4.

# 433
Без да знам, че съм с хипофункция ми бяха изписали Изопринозин. Много добре ми подейства!

Хипофункция не е равно на Хашимото.

# 434
Здравейте! От трудовата медицина ни направиха прегледи, които включваха и изследване на щитовидната жлеза.  На ехографа- жлезата ми била супер, рядко виждал такава. Резултатите от кръвната картина ги получих 1 месец след изследването:
FТ4- 0.790 ng/dl   реф.гр.(0.700- 1.480)
TSH- 3.257 uIU/ml  реф.гр. (0.350-4.940)
Според вас има ли повод за притеснение. Никога не съм ходила специално на ендокринолог. На 47 години съм (ако има значение това).

Общи условия

Активация на акаунт