Подготовка за малкия човек - тема 25

• 47 828
  • 773
  •   1
Отговори
# 210
Супер, значи няма да се чудя повече.
Мерси Heart Eyes

# 211
  • София, България
За крустите да кажа, че за мен е абсолютно излишно да се взима преди раждането, защото много бебета изобщо нямат крусти Simple Smile
А това на Мустела верно мирише ужасно Joy но го мажа аз. Те ще си паднат и сами след време, то това е ясно. Въпросът е ако може да не сърбят и дразнят Simple Smile

# 212
  • Сливен
Така е - не при всички бебета има, но е хубаво човек да знае, кои марки имат и кои не, че поне като се купува козметика, да е от една серия - това имах в предвид 🙂☺️.

# 213
А какво пречи олиото за крусти да е друга марка?
Къпех малката с Хип,мажех я с Мустела за крусти (нямаше ефект).

# 214
  • Сливен
Нищо не пречи - просто да сме информирани на кои марки има. 😁

# 215
Здравейте момичета! Каква четка и паста за първи зъби ще ми препоръчате? От съвсем скоро се сдобихме с две долни зъбчета и още три са на път. Започнах да се замислям за устната хигиена и как става номера при бебета. Четката предполагам трябва да е много малка и мека, а пастата вероятно най-безвредната. 🤔 Моето момче не стои 5 секунди на едно място и се чудя как точно ще му "мия" зъбите 😁
Аз използвах четките за зъби по възрасти на NUK, както и пастата им за зъби. Важно е в нея да няма флуор. Опитвах се да правя миенето като някакъв вид игра, за да е по-малко протестирането. За четките и пастата се консултирах със специалист и просто се доверих. Първо давах на децата малко да си поиграят сами с четкат, после минавах аз.

# 216
Има жени, които кърмят, но нямат достатъчно кърма, моя приятелка е така. Няма здравословни проблеми, храни се пълноценно, пие достатъчно вода и тн.  Защо смяташ, че това е изключение? Неслучайно има какви ли не добавки и чайове за стимулиране на кърмата.
Не е изключение, но това е по-малкият процент случаи в сравнение с неправилна организация, следване на подвеждащи съвети и липса на адекватна помощ. Причината да има всякакви добавки и чайове е, че се печелят пари от това. Ако човек разчита на чайове от магазина за достатъчно количество, бързо ще стигне до извода, че кърма няма.

# 217
Според мен основният проблем с кърменето идва от несигурността на майката, включвам и себе си в това число. С кърмата не виждаш колко изяжда и винаги те гони съмнението дали е достатъчно. В болницата ти дават директно шишето, което е безумие. Уж ти казват да го сложиш на гърда, но “Ти му дай първо млякото, пък после си го кърми колкото искаш!”. Макар и последния ден в болницата да беше само на кърма, защото му направиха контролно измерване, след като няколко пъти се случи да повръща след хранене (от прехранване шише + кърма), поръчах на мъжа ми да купи мляко (шишета имах 2бр. купени). Прибирам се аз и почвам да го кърмя и дохранвам с шише. След 2 дни се осъзнах, че давам ли шише скоро ще приключа с кърменето. Кърма имах, но не се лееше, ставаше бавно, но педиатъра ме подкрепи, каза да предлагам на едното хранене  едната гърда, на следващото - другата и да ги редувам. Месец след раждането беше качил само 470гр. И тук идва повратния момент, че педиатъра ме подкрепи ОТНОВО. Каза да предлагам и двете гърди на всяко хранене. Кърменето продължаваше по час и отгоре. Но на втория месец беше 1,3кг отгоре и започна да си наддава нормално. И така до година и 3 месеца, когато сам се отби. Но ако педиатърът беше казал примерно, че си държа детето гладно, да започвам да давам мляко щото трябва да е качил еди колко си до еди кога си, ами сигурно щях да започна да давам. Макар да бях чела и гледала доста за кърменето и знаех, че е нормално кърмените бебета да качват с по-малки темпове. От страх и от несигурност щях да допусна тази грешка и после щях да разправям, че съм “опитала всичко”, но не е станало.

Разбира се, че има случаи на истински физиологичен проблем при майката или при бебето, за да не се получи. Но това наистина е по-малкият процент от неуспехите.

# 218
  • Велико Търново
Да подкрепя духа на горните две мнения, тъй като за мен са изключително по темата. Една бъдеща мама да си отбере информация от нашите писанки, да си проучи и да се справи после, все е полезно.
Десет дни след прибиране от болницата установих, че бебето не е наддало грам,  а уж сучеше. Супер много се притесних естествено, обадих се на консултантката по кърмене, с която работех още преди раждането. С адекватни съвети, с усилия от моя страна за почти постоянно кърмене в рамките на две седмици и с много подкрепа от нея и ММ нещата станаха така, че бебето на първия месец беше в най долната граница на нормата. Вече е 4+ месеца и продължавам съвсем безпроблемно да кърмя. Не разбрах що е то колики, нито рефлукс, нито доста други неща, за моето удобство и ползите за нея няма да коментирам.
Не купувах шишета, стерилизатори, капки и скъпи пробиотици, в парка не ми е нужно нищо освен моето тяло.
Така че също като чуя изрази Нямах кърма, Дали ще имам кърма, разбирам, че момичето не е особено запознато.
Инвестираните пари и време в подобни консултации за мен са много по-важни от тези за всякакви други скъпи джаджи. Щях да си кажа и аз Ми опитах, но нямам кърма, да купя млякото и да приключа без изобщо да разбера, че е имало и друг вариант.

Извинявам се на потребителките, които смятат, че мненията за кърменето не са за тук Hug

# 219
Относно крустите, нашата бебка нямаше много крусти. Косичката миех, а и все още я мия с най-обикновен шампоан за крусти от 7 лв. на VZK  закупен от дрогерия "Лили". Върши си перфектна работа.

# 220
Аз за крусти съм доволна от Биодерма. Но не го ползвам както в описано на опаковката, а с много по-голямо количество намазвам хубаво и чакам 30 минути.
Дъщеря ми имаше крусти, обаче при сина ми беше страшно. Буквално една гризна, гадна, дебела кора на главата му. Мен ме е много гнус от неща с подобна текстура и нямах търпение да се отървем. Не че е голяма драма, но тръпки ме побиваха да ги гледам.

# 221
Ми моето дете се дереше неистово като трябваше да суче. Работих с консултант,със силиконови зърна, с не знам си какво - нищо. Отделно съм с мастопатия и ме болеше. Така че по - добре нахранено бебе и спокойна майка, отколкото кърмене 24/7, изнервена, неспала и неяла майка и дерящо се дете. Доста ми е далеч от зоната на комфорт.
За протокола - моето дете е най - здраво от всички кърмени покрай нас и боледува веднъж на половин година (ходи на градина).

# 222
  • Сливен
Ето - научавам нови неща за крустите 😁.
Относно кърменето и коликите - темата е спорна, защото моя братовчедка кърмеше и пак имаше колики детето. Както се казва - всичко е до организъм,има деца с колики които са кърмени, други с АМ и колики. А някои са на АМ и са  без Колики - това даже се чудя как е възможно, но явно е. 😆 Подчертавам - говоря за колики, а не за това дали съм ЗА или ПРОТИВ кърменето.

Та така - да  върнем разговора по темата "подготовка" 😁.
Първият месец бебето ни спеше в чувалче, но като започнаха коликите - само със завивка. Гледам, че тези чувалчето има и за по-големи деца, като 9-12 месеца.Тези от вас/ако има такива/, използвате ли и доволни ли сте? Или да не "хвърляме" пари на вятъра?🤔
Иначе гнездото продължаваме да го използваме, а люлката която ни подариха - като го сложим на нея и 20 минути стои в нея и едно гугане като започне 😆

# 223
  • София
И аз само 1 вметка правя за АМ и колики - моето беше на смесено хранене първите 10 дни, после мина изцяло на АМ, но нервите и жестоката депресия от постоянното цедене, незахапване и какво ли не, ме сгромолясаха. И постоянното “трябва да се кърми”, “как така няма да е кърмено”, съвсем ми съсипаха психиката, знаейки какви усилия полагах. Ми отгледах си го на АМ, колики не мога да кажа колко е имал и дали наистина бяха нещо особено. Имал е 2-3 дни с повече рев и това беше.

Чувалче с крачета му взех за размер 1-2г. Моето диване обаче не свикна цялостно с чувалчетата. Иначе супер удобни са. Сега второто ще гледам отначало да го свикна. Иначе за баткото и след 9м трябваше да пробвам с крачета, той тогава вече се изправяше и малко преди да навърши 10м ходеше, та стандартно чувалче ме беше страх да му сложа да не реши да излиза от кошарата и да се спъне и претрепе.

# 224
  • Сливен
Благодаря. Тъкмо щях да питам със или без крачета,за чувалчетата.

Общи условия

Активация на акаунт