Подготовка за малкия човек - тема 25

• 47 810
  • 773
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Имаше около 4-5 чаршафа, сега пак си има толкова комплекта спално бельо. За бебето също съм взела толкова бройки. Той не е бил от напишкващите и повръщащите бебета, но не исках да се чудя опрала ли съм чаршаф, има ли резервен, ще изсъхне ли единия, ако напишка другия докато спи през деня и т.н. Слагах чаршафчета и на гнездото и исках и за там да си има бройки. Както ние имаме няколко комплекта, така и за децата има по няколко.
Калъфките за възглавничка също като другите слагах под главата. Случвало се е по изключение няколко пъти да върне лека струйка мляко и да съм сменяла само калъфката.
Протектор имаше първите 2 седмици. Не беше ок при нас. Уж скъп, дишащ и не знам какво си. Ужасно запарваше и го разкарах, спря всякакво потене дори в големите жеги лятото. За нас също протектор не ползваме. Излишна покупка е в нашето домакинство.

# 301
Здравейте. Не мога да взема решение между Nuna Triv и Nuna Mixx Next. Гледах ги в магазина и побърках продавачите… някоя да има наблюдения/мнение?

# 302
Още един въпрос за Maxi Cosi Iora Air - никъде не намирам протектор за матрак. Ползвате ли и какъв?
Чаршафите ги намерих, доста скъпи ми се струват - 70 лв за 2 броя, в България са по-евтини отколкото в немския Амазон. С колко броя чаршафи сте - мисля, че 2 бр няма да са достатъчни.
Протектори за матрачето поръчах 2 броя. Ето тези са, с ластик:

Чаршафчета поръчах пак от немския Амазон (опаковка от 4 броя), но какво съм чела не знам и дойдоха от микрофибър, а на мен ми се искаше да са памук. Ползваме си ги все пак, но малко се смалиха при прането и са на кантар да не стават ако още малко се свият. Сертифицирани са по OEKO-TEX STANDARD 100. Излязоха около 35 лв., ако не се лъжа. Аз обаче също съм на мнението да се слага пелена под главичката и по този начин 2 броя чаршафчета ще са достатъчни. Но все пак моята дъщеричка почти не повръща и не връща мляко.
Ето ги и тях. Мисля, че има подобни и по 2 броя за около 10 евро. Размерът им е 80х41, а сега се загледах че матракът е 80х50, вероятно затова малко теснеят при нас, но все пак стават като ги поопъна. Blush
https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B0B3G8MCSH/ref=ppx_od_dt_b … _s00?ie=UTF8&th=1 BlushBlush

# 303
  • Бургас
Аз се включвам с няколко въпроса. Какви термометри за стая ползвате и каква температура поддържате през деня и каква за сън за бебетата. Другия ми въпрос е пак свързан с кърменето, надявам се да не е проблем, че го задавам тук. Интересуват ме силиконовите протектори за зърна, притеснявам се за кърменето, тъй като зърната ми са вдлъбнатини навътре, четох че тези силиконови протектори помагат. Вие ползвали ли сте , какви и от къде са?
Също се чудя за кошара, у нас си е тессничко, хем искам малка клошарка , която да е подвижна, хем се чудя дали не е по-добре да е малко по-голяма и стабилна, за да може да се ползва примерно до към 2 годишна възраст. Вие какво мислите?

# 304
Не съм ползвала силиконови протектори. В началото е малко тегаво, докато се научите с бебето на стойки и чалъми, после зърната се бронират и няма драми.
Бебешки кошари и легла не сме ползвали.

# 305
Аз само теоретично се ще се опитам да отговоря, защото знанията ми са от книги и курсове, а не от практически опит все още 😀
Температура -20-22 градуса, рядко съм срещала 21-23. Чета че първият месец нямат терморегулация като хората и за това ние им я създаваме с фиксираните температури.
Не бих взела предварително такива зърна, ако не тръгнат нещата с кърменето ч, тогава. В болницата може да си вземете като родите тъкмо, ще ви посъветват дали наистина имате нужда.
Легълце може да вземете малка кошара на първо време до към 6 месец, а после да преминете на голяма. Малката кошара може да я продадете след това лесно или ако се сгъва, да си я приберете някъде.

# 306
Да се включа за температурата.Сега очаквам третото си дете , имам близнаци на 3 години.
Те бяха зимни бебета и ги отглеждах през деня на 23 градуса, вечер намаляхме до 21 , защото просто установихме, че спят по-спокойно.
Към момента вкъщи вечер спим на 20 градуса (повечето хора се чудят как на тоя студ) , но децата не се въртят , не се събуждат.. а преди беше доста по-често , когато беше по-топло.
Кофти е лятото , защото не можеш да им пуснеш директно климатик и е приключение.
Сега ще е лятно бебе и предполагам , че просто ще свикне на по-топличко.

# 307
  • София
Относно термометър за стаята, препоръчвам да си вземете метеорологична станция от Лидл или Кауфланд, показват градусите и влажноста навън и вътре, доста полезна покупка е.

Относно протекторите, не са скъпи и може предварително да си вземете, на Авент и Томи тийпи са хубави, ама трябва и размера да си уцелите.

# 308
Каката беше зимно бебе взехме някакъв електронен от Практикер показваше сто неща,на парно сме и все си мислех,че ще е мн топло.
Сега май няма да купувам нз къде е този 😁
И ние нямаме място ....
Но взехме голяма трансформираща от айко
Май съжалявам най вече за това, че има шкафчета които не събират кой знае какво .....а заемат място.
И съм ЗА дървените,стабилни са, а моята мн шаваше и се въртеше.Не е мръднала почти 4 г и я изместихме на легло икеа,сега остава за другото бебе

# 309
  • Сливен
Да се включа за чаршафите и протекторите - вземете си с цял ластик, особено за чаршафите, много по-лесно и бързо се слагат/сменят.

# 310
  • Велико Търново
Ние отоплявахме с климатик в началото, спряхме, защото незнайно защо въртеше сам струите на духане (за кратко сменя посоката, после пак връща в зададената), а кошарата е под него и ме беше страх. Ако не духа директно в бебето, не виждам проблем да се ползва климатик.
Относно температурата, от връщането от болницата началото на ноември досега в стаята е 22 градуса, не намалям вечер за сън. Използвахме най обикновен термометър, бяха ми го дали рекламен на един курс. Уред за мерене на влага не сме ползвали, проветрявам всеки ден хубаво. Бебето обличам еднослойно-блузка и ританки или ромпър, не слагам потник отдолу освен ако комплектчето не е с нормална блуза, тогава ползвам, за да не и се оголва кръстът.
Силиконови протектори не съм ползвала, както кремове за зърна, подплънки и други аксесоари, единствено пликове за кърма. Така че огледай и си набележи, за да ти е спокойно щом го мислиш, но не бързай да купуваш според мен.
Кошарата ни е дървена и стабилна, както казвате, не виждам смисъл да купи нещо за период няколко месеца, после ново. Каквото и да решите вземете хубав матрак, защото за бебето това е по-важно от самото легло.
Чаршафи съм взела три броя и са ми предостатъчни, но аз ползвам сушилня. Едва няколко пъти като много малка се е случвало да сменям чаршаф по спешност. Аз също подлагах в началото пеленки под главата и

# 311
Ние сме с дървена (букова) кошара 120х60 см. на Икеа от самото раждане. След дискусии у дома решихме, че е най-удачно вместо да купуваме легълце тип Next to me, а след това друго легло или кошара. Реално никога и не съм почувствала нужда от подобна  покупка, тъй като кошарата е буквално на сантиметри от нашата спалня и бебка спи чудесно в нея, а сега си и седи и си играе вътре. Оборудвахме я с твърд матрак и чудесни памучни чаршафчета с ластик пак от Икеа.
Относно отоплението - 22° с радиатор в спалнята, климатикът само лятото, за зимата нещо не ни харесва как отоплява. В хола с климатик - 21°. Термометър - отчитащ температура и влажност. Използваме влагоуловител през нощта, който поддържа около 50% влажност.

Аз се включвам с няколко въпроса. Какви термометри за стая ползвате и каква температура поддържате през деня и каква за сън за бебетата. Другия ми въпрос е пак свързан с кърменето, надявам се да не е проблем, че го задавам тук. Интересуват ме силиконовите протектори за зърна, притеснявам се за кърменето, тъй като зърната ми са вдлъбнатини навътре, четох че тези силиконови протектори помагат. Вие ползвали ли сте , какви и от къде са?
Също се чудя за кошара, у нас си е тессничко, хем искам малка клошарка , която да е подвижна, хем се чудя дали не е по-добре да е малко по-голяма и стабилна, за да може да се ползва примерно до към 2 годишна възраст. Вие какво мислите?

Последна редакция: пн, 11 мар 2024, 10:49 от bubastet

# 312
И нашето легло ще е обикновено от ИКЕА.
А за помпа, мисля, че се спрях на тази - https://www.amazon.com/Momcozy-S12-Pro-Comfortable-Double-Sealed … SQL6HM?th=1&psc=1

# 313
Нирвана,  и аз съм се спряла на същата помпа, надявам се да оправдае очакванията ни Simple Smile

И нашето легло ще е обикновено от ИКЕА.
А за помпа, мисля, че се спрях на тази - https://www.amazon.com/Momcozy-S12-Pro-Comfortable-Double-Sealed … SQL6HM?th=1&psc=1

# 314
Градусите са както ги усещате. Аз умирам от студ на 20, абсурд да стоя на такива температура.. просто децата ги обличах по-леко и спяха отвити ако не им е добре. С ТЕЦ сме.
Ама моите са пролетни и двамата, та се пазихме от жегите по-скоро, не толкова от студа.

Общи условия

Активация на акаунт