Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 35

• 44 302
  • 853
  •   1
Отговори
# 420
Съгласна съм, че масово баните в предлаганите за под наем жилища са пълна трагедия, но на същия хал са и ел инсталациите, и осветлението, и каналите, но пък сме свит пазар и  голямо търсене на скъпи и ремонтирани сякаш няма.  От друга страна няма особено желание на наемодателите да ремонтират , защото каквото и да си говорим тук, знаят че не е рентабилно. Негово величество бюджета. Каквото търсенето-такова и предлагането.
 Хубавото е , че има всичко за всеки и всеки е свободен да прави каквото  си поиска. Разбирам хората ,които не желаят някой да си вре носа в наетия от тях дом и да им дава насоки кое как се било ползвало и кое с какви препарати се било почиствало , да се разправя за надраскания под или нацапаните стени.
 Надявам се и те да разберат хората, на които това ''занимание'' им е до толкова неприятно, че предпочитат да заключат имота си и да си живеят с телефони за по 200 лв, .Flowers Herb Мир.

# 421
Защо пък да не им остави препарати и да ги предупреди да не чистят с кислол по батерията в банята? Може пък да се замислят и да си спести нещо съсипано. Примерно опит да се бърше дървен паркет с белина.

# 422
  • София
Тук вече няколко пъти чета, как алчният наемодател не стига, че има изисквания за поддръжката на имота, ами и данък върху наема не плаща, гадината. Всеки път в един коментар. Натрапва ми се изводът, че определен тип наематели оправдават собственото си безхаберие с чуждите грехове. Явно подозрението, че хазяинът не плаща данъци е някакъв вид индулгенция.
Според мен всеки отговаря за себе си. Наемателя за поддръжката “с грижата на добър стопанин”, за което се е подписал  и поел ангажимент. Наемодателят за отношенията с държавата си носи лична отговорност.

# 423
Не спорете,който иска да си заключи празния апартамент,който иска да отдава.
Аз имам питане,.Продължавам с ремонта на апартамент /основен/
Смятам да го отдавам под наем.Чудя се да сложа ли по-скъпа кухня,от Икеа,която смятам за по-качествена и красива,или да си спестя пари и да сложа нещо по-бюджетно?
Стени,подове,баня,остъклен балкон ,направих над средното ниво,защото смятам че е вложение за по-дълги години и си е вложение в самия имот.
Спалня купих евтина-Виденов но нова.С  по-бюджетни мебели ще обзаведа и хола,но за кухнята се колебая.
2 икейски кухни имаме, но не са пуснати под наем имотите още. Втората предстои да се сглобява. Не са Knoxhult евтините, защото бях гледала руски видеа с обяснение за лошото качество на вратичките. Нашите са Hittarp и Bodbyn. За кухнята не смея да заложа на 16 мм ПДЧ корпуси, а и не харесвам плитки и ниски шкафове, което се предлага масово от готовите бюджетни кухни при другите производители. Може и да е грешка, но ги правя като за себе си.

# 424
  • Бургас
Стъкленият тапет е добра идея. Ще се възползвам.
Не само препарати за баня препоръчвам, а и подробно разпитвам дали наемателите имат опит с експлоатацията на определени уреди. Знаят ли колко често и как се мият филтри на климатици, ползвали ли са съдомиялна, давам указания как се поддържа дървената мебел на терасата и че трябва да се прибира през зимата. Все пак питам деликатно, за да не ми се обидят, но откак едни наематели бяха сипвали препарат за миене на съдомиялна в отделението за течността за изплакване, вече пиша и питам всичко.

# 425
Здравейте ,
Нека да питам по отношение на декларация по чл.50.Някой от Вас има ли готова попълнена декларация по чл. 50 в сайта на НАП изготвена от НАП? Ако да къде да я търся търся в сайта на НАП в коя секция е на сайта на НАП.
Или този тип декларации винаги се подават на хартиен носител ж офисите на НАП?
Благодаря предварително

# 426
.

Последна редакция: ср, 20 мар 2024, 15:39 от prolet_inchen

# 427
  • София
Здравейте ,
Нека да питам по отношение на декларация по чл.50.Някой от Вас има ли готова попълнена декларация по чл. 50 в сайта на НАП изготвена от НАП? Ако да къде да я търся търся в сайта на НАП в коя секция е на сайта на НАП.
Или този тип декларации винаги се подават на хартиен носител ж офисите на НАП?
Благодаря предварително
Ако имаш КЕП или ПИК на НАП, попълването и подаването стават изцяло онлайн. Логваш се в акаунта си НАП, намираш таб “Деклавария по чл. 50 от ДДФЛ” натискаш бутон “Подаване” и започваш да попълваш, част по част. И четеш инструкциите на всяка страница.

# 428
Реално попълваш Приложение 4, после в началото излиза колко данък дължиш и дали е внесен през годината. Всяка страница трябва да я потвърдиш, за да се разнесе информацията на другите.

# 429
Имам КЕП на приложение 4 не е активно.Сома приложение 10 и данни за декларатора са активни при мен.

# 430
  • Бургас
prolet_inchen, а какъв е казусът с уреда и защо трябва да бъде възстановяван от наемателя?
Ако той е наел апартамента с работещ уред, а уредът се е развалил поради старост, е редно да бъде купен от наемодателя.
Ако се е повредил заради виновно поведение на наемателя - не го е експлоатирал както трябва, силово счупване и т.н., е редно да се плати от наемателя, но това трябва да бъде доказано - чрез техник например. Тогава наемателят трябва да поправи уреда за своя сметка. Може да откаже да купи нов, защото е наел със стар уред, примерно. Или да се позове на амортизацията - т.е. той го е взел, използвал го е, ама му е дошло времето и се е счупил.
Трети вариант - смесен - най-често срещаният. Хем е стар, хем нещо е станало. Може да се разберете да платите наполовина цената на новия уред.
Практика няма, всеки действа, както си реши и както се разбере с наемателя.
Ако съм наемател, бих отказала да платя по фактура, ако съм наела апартамента със стар уред.

# 431
Имам КЕП на приложение 4 не е активно.Сома приложение 10 и данни за декларатора са активни при мен.

По спомен, че сега не мога да вляза, а и не ми се експериментира, в началото трябва да цъкнеш (да сложиш отметка) в един списък кои приложения към декларацията ще попълваш. Като цъкнеш на Приложение 4 за наемите и ще стане достъпно за попълване. Ако ще попълваш и Приложение-то за данъчна отстъпка за деца, и него трябва да цъкнеш в началото.
Пак казвам, говоря по спомен.

# 432
  • София
Да, в част III-та.

# 433
Цитат
От друга страна няма особено желание на наемодателите да ремонтират , защото каквото и да си говорим тук, знаят че не е рентабилно.
Правим го,но без изхвърляне.Масово наемателите не пазят и нямам голямо желание да влагам много.Локацията не е топ и не очаквам дипломати наематели.Банята е абсолютно ремонтирана от-до преди 6г.

# 434
  • Варна
Съгласна съм, че масово баните в предлаганите за под наем жилища са пълна трагедия, но на същия хал са и ел инсталациите, и осветлението, и каналите....
Не знам какво разбираш под "пълна трагедия", но понеже тъкмо приключих ремонт на банята вкъщи, 2 квадрата излязоха 13000 лева, без отстъпките щеше да стъпи на 15000. И това е без изобщо да сме се изхвърляли с луксозни изпълнения. Една качествена кухня с хубави уреди и тя струва толкова. До тук сме 30 бона само за кухня и баня. Някъде трябва и да се спи в едно жилище, да се седне на маса... А и самото жилище струва много.
Ако масовия наемател има възможност да плаща адекватен наем за всичко това, то и масовите квартири няма да са "трагедия".

Общи условия

Активация на акаунт