Термин Август 2024 ♥ - тема 4

• 42 104
  • 721
  •   1
Отговори
# 225
И аз съм с тази мутация и открих витамини, но не от аптека, които са с метилирана фолиева и вит б12, като само бегло хвърлих поглед, но май нямат и вит.А(за това не съм убедена обаче).
Ето тези са

Здравейте, момичете Hug казаха ли ви вече с каква плацента сте висока или ниска? Innocent

Lili222, На мен само ми казаха, че е предна, предполагам, че не е ниска, иначе би трябвало да го кажат, нали? Но понеже е предна, а и си имам корем по принцип, сигурно има още дооста време, докато усетя бебчето. Ама.. ще чакам, какво да правя Laughing

Нирвана 2404, Относно витамините Елевит - моят АГ ми каза да си взема каквито и да е витамини за бременни и аз си взех от тях. Само че видях, че съдържат витамин А, но  не пише колко % от препоръчителната дневна доза, а Вит. А не е добре да се приема по време на бременност, доколкото знам, Освен това фолиевата киселина в Елевит не е метилирана. Аз имам мутация MTHFR, заради която не мога да усвоявам неметилирани форми на фолиева киселина и витамин B12. Та.. отидох в аптеката и поисках витамини за бременни без вит. А, с метилирани фолиева и B12 - е, такива няма. Най-близко до това са Pregnacare Max, в тях няма вит. А и фолиевата к-на е метилирана, но B12 не е, та затова пия отделно метилиран B12 по 1000 единици, през ден. В Pregnacare Max Има отделен блистер с Omega 3, обаче съотношението между DHA и EPA в нея е 300 mg към 60 mg, а ооптималното съотношение е 1:2. Затова приемам отделно Ultra Omega 3 Fish Oil на Now (от sila bg си го поръчвам).

Момичета, относно раждането, преди време и аз си мислех, че секциото би било по-лесната версия, така да се каже. (Аз не съм раждала до момента). Ама колкото повече чета, толкова повече ми се иска да успея да родя естествено. Обаче има едно "но" - с двурога матка съм.Това е нечесто срещана анатомична аномалия, при която матката има формата на сърце, т.е. има нещо като частична преграда. Това прави пространството вътре по-тясно и съответно бебчето не успява да се завърти и остава в седалищно положение в 90% от случаите, та... Мога само да се надявам да съм от 10-те процента. Майка ми вероятно също е била с двурога матка, тъй като това почти винаги се предава по наследство, и от две раждания едното ѝ е било нормално, а другото - секцио (за съжаление няма как да я разпитам за детайли, тъй като вече не е сред нас, а преди години не ми е хрумвало, че това ще ми е ценна информация). Другото недобро в тези случаи е, че е по-висока вероятността за преждевременно раждане. По тази причина съм се насочила към Майчин дом за раждането, тъй като там неонатологията е на най-добро ниво.

Ох, дълъг пост стана, но само още нещо да добавя:
За бебчето още нищо не сме пазарували, рано ни се струва, макар че знаем пола (момче Blue Heart), но пък аз миналия уикенд врътнах един добър шопинг в мола, само за себе си и се сдобих с 5 блузки, 1 риза, 2 тениски, 1 пижама, 1 нощница, 2 чифта дънки за бременни и 2 чифта пухкави пантофки за вкъщи Simple Smile Това всичко ми излезе 248 лв., от Waikiki, Terranova и Pepco.

# 226
Здравейте, момичете Hug казаха ли ви вече с каква плацента сте висока или ниска? Innocent

Lili222, На мен само ми казаха, че е предна, предполагам, че не е ниска, иначе би трябвало да го кажат, нали? Но понеже е предна, а и си имам корем по принцип, сигурно има още дооста време, докато усетя бебчето. Ама.. ще чакам, какво да правя Laughing

Нирвана 2404, Относно витамините Елевит - моят АГ ми каза да си взема каквито и да е витамини за бременни и аз си взех от тях. Само че видях, че съдържат витамин А, но  не пише колко % от препоръчителната дневна доза, а Вит. А не е добре да се приема по време на бременност, доколкото знам, Освен това фолиевата киселина в Елевит не е метилирана. Аз имам мутация MTHFR, заради която не мога да усвоявам неметилирани форми на фолиева киселина и витамин B12. Та.. отидох в аптеката и поисках витамини за бременни без вит. А, с метилирани фолиева и B12 - е, такива няма. Най-близко до това са Pregnacare Max, в тях няма вит. А и фолиевата к-на е метилирана, но B12 не е, та затова пия отделно метилиран B12 по 1000 единици, през ден. В Pregnacare Max Има отделен блистер с Omega 3, обаче съотношението между DHA и EPA в нея е 300 mg към 60 mg, а ооптималното съотношение е 1:2. Затова приемам отделно Ultra Omega 3 Fish Oil на Now (от sila bg си го поръчвам).

Момичета, относно раждането, преди време и аз си мислех, че секциото би било по-лесната версия, така да се каже. (Аз не съм раждала до момента). Ама колкото повече чета, толкова повече ми се иска да успея да родя естествено. Обаче има едно "но" - с двурога матка съм.Това е нечесто срещана анатомична аномалия, при която матката има формата на сърце, т.е. има нещо като частична преграда. Това прави пространството вътре по-тясно и съответно бебчето не успява да се завърти и остава в седалищно положение в 90% от случаите, та... Мога само да се надявам да съм от 10-те процента. Майка ми вероятно също е била с двурога матка, тъй като това почти винаги се предава по наследство, и от две раждания едното ѝ е било нормално, а другото - секцио (за съжаление няма как да я разпитам за детайли, тъй като вече не е сред нас, а преди години не ми е хрумвало, че това ще ми е ценна информация). Другото недобро в тези случаи е, че е по-висока вероятността за преждевременно раждане. По тази причина съм се насочила към Майчин дом за раждането, тъй като там неонатологията е на най-добро ниво.

За бебчето още нищо не сме пазарували, рано ни се струва, макар че знаем пола (момче Blue Heart), но пък аз миналия уикенд врътнах един добър шопинг в мола, само за себе си и се сдобих с 5 блузки, 1 риза, 2 тениски, 1 пижама, 1 нощница, 2 чифта дънки за бременни и 2 чифта пухкави пантофки за вкъщи Simple Smile Това всичко ми излезе 248 лв., от Waikiki, Terranova и Pepco.

Аз също съм с двурога матка, а бебето е в по-тясната ѝ част, но засега всичко е наред. Не го знаех това за обръщането и секциото за такъв вид като нашия 🙄 Баба ми е родила три деца, от които две са близнаци. Мама е една от близначките, тя също е с двурога и ме е родила естествено. Сестра ѝ също две естествено. Надявам се да няма усложнения. Колкото до плацентата, от вас научавам за тези позиции. На ФМ нищо подобно не ми казаха, както и не коментира двурогата матка, а би трябвало предполагам?

# 227
Допълнителния фонд възстановява доста под цените, които се въртят из частните болници.

Иначе аз нищо не съм плащала в държавна болница, не съм искала конкретен екип, не съм искала и вип стая.
Повечето дрешки му бяха големи, та дори и дрешки ми дадоха първоначално, докато таткото донесе други.

Зависи с какъв пакет си. При мен е 600 лева за следене и 1500 за раждане, така че на практика живот и здраве половината раждане ще си възвърнем. На Булстрад съм, води се лукс пакета. Но както съм писала и преди е с фактури и касов бон и амбулаторен от всеки преглед. Не покриват ако се вземе болничен общ пакет за следене и раждане от самата болница. Всичко като е поотделно - да.
Me, myself and I Стискам ти палци, ако си при Певтичев всичко съм убедена, че ще е наред! Със сигурност лекарите си знаят работата и според мен преценяват нещата.
Това за фолиевата и витамин А, което пишете е доста полезно. Не го знаех.

Последна редакция: сб, 24 фев 2024, 18:08 от archimind

# 228
Archimind, и аз съм към Булстрад, пакет лукс, обаче ми покриват 500 лв за наблюдение на бременност и 900 лв за раждане. Ти явно си пакет "супер лукс" 😉😁😘

# 229
  • Гр. София

Нирвана 2404, Относно витамините Елевит - моят АГ ми каза да си взема каквито и да е витамини за бременни и аз си взех от тях. Само че видях, че съдържат витамин А, но  не пише колко % от препоръчителната дневна доза, а Вит. А не е добре да се приема по време на бременност, доколкото знам, Освен това фолиевата киселина в Елевит не е метилирана. Аз имам мутация MTHFR, заради която не мога да усвоявам неметилирани форми на фолиева киселина и витамин B12. Та.. отидох в аптеката и поисках витамини за бременни без вит. А, с метилирани фолиева и B12 - е, такива няма. Най-близко до това са Pregnacare Max, в тях няма вит. А и фолиевата к-на е метилирана, но B12 не е, та затова пия отделно метилиран B12 по 1000 единици, през ден. В Pregnacare Max Има отделен блистер с Omega 3, обаче съотношението между DHA и EPA в нея е 300 mg към 60 mg, а ооптималното съотношение е 1:2. Затова приемам отделно Ultra Omega 3 Fish Oil на Now (от sila bg си го поръчвам).

Аз също съм с двурога матка, а бебето е в по-тясната ѝ част, но засега всичко е наред. Не го знаех това за обръщането и секциото за такъв вид като нашия 🙄 Баба ми е родила три деца, от които две са близнаци. Мама е една от близначките, тя също е с двурога и ме е родила естествено. Сестра ѝ също две естествено. Надявам се да няма усложнения. Колкото до плацентата, от вас научавам за тези позиции. На ФМ нищо подобно не ми казаха, както и не коментира двурогата матка, а би трябвало предполагам?

Нирвана 2404,
Успокояващо е това, което казваш, благодаря! Знам, че много зависи и от това колко двурога е матката, т.е. колко е голяма (дълга и дебела) самата "преграда". Силно се надявам да имаме късмет и възможност за естествено раждане 🙂
А двурогата матка на ФМ не сме я коментирали. Няколко гинеколога са ми я забелязвали при рутинен преглед, но са били на мнение, че не е проблем за бременност. Само че за да се види точно какво е положението, трябва да се направи цветна снимка (преди бременност, разбира се). А само с ехограф може да се каже, че е двурога, но не и точно колко е голям септумът (преградата).
Като отидох за пръв път на преглед в Щерев и казах на д-р Манчев, че съм с двурога матка, той подскочи и взе да ми се кара защо съм забременяла така, без да се оперирам първо да премахна септумът. Но всички останали АГ, които съм питала, са на мнение, че не е чак такъв проблем. И силно се надявам да са прави. Иначе аз досега съм с 2 неуспешни бременностти, приключили в 7-8 г.с., като съм изследвала материала от абразиото и не са откривани несъвместими с живота генетични аномалии...

# 230
Гледам сте коментирали ражданията. Аз исках да родя нормално, но се наложи секцио. Самата операция мина за 5-10 мин докато извадят бебето. Много бързо стана и не повярвах дори като си го видях, после около половин час отне и ми обясниха, че това е тънкостта да наместят вътрешните органи и да проверят за кръвоизливи и тн. Е все пак мина бързо. След като ме отпусна упойката  не помня да ме е боляло много. После си бях на крак и си ходих стабилно из реанимация. На следващият ден ми дадоха бебето в самостоятелна стая при мен за останалия престой. Реално е стояло един ден в детската стая, като ми го носиха няколко пъти да си го видя. Имаше мили акушерки, които ми показаха как се къпе, сменя, повива, дори и за кърменето( там се бях подготвила добре с книгата на Хедра). Още от втория или третия ден не помня кога си го кърмех аз и не хранех с АМ.
Възстановяването  вкъщи не мога да се сетя какво е било, всичко си правех и не ме е болял. След седмица бях да ми  махнат конците и след 2 месеца вече си правех коремни преси и леки тренировки вкъщи. Корема ми се прибра за около 2-3 месеца изцяло без стягащо бельо и колани. Че за секциото и такива неща бях чела, че трудно се прибира, а не беше така.
За мен секциото си е раждане, каквото е и нормалното, важното е рисковете за бебето и майката да бъдат сведени до минимум и щом като секциото е по-подходящо избира се то. Драма при мен не е имало. Сега изобщо не стои въпроса как ще родя, макар че зная мога да издиря лекар да родя и нормално, но някак това не ми е важно.

# 231
На мен раждането с избор на екип и двойна стая(аз не исках ВИП) ми беше към 1200лв. На мен лимитът на допълнителното здравно(на Уника сме) за раждане ми е точно 1200. Отделно за бременност,пакетът е 800, с което си покривам феталните и някои прегледи, които са на частно. Нищо допълнително като консумативи не съм плащала в болницата, освен че си носим памперси и мокри кърпи, но за 3-5 дена не е някакъв невероятен разход, то не отива и 1 пакет. Така че реално нищо не съм плащала. Ако няма допълнително здравно, няма избор на стая и екип, не се плаща нищо.

# 232
Здравейте момичета аз съм нова тук имам една бременност,която за жалост приключи в 11 г.с,но ноември отново забременях и чакам малката си госпожица около 10 август,много ми е приятно да ви чета,постовете тук са доста различни от групите във ф.б. .Аз съм в 16+1 ден и още не усещам бебка,но съм с предна плацента и д-р ми каза около 20 🌸

# 233
Здравейте момичета аз съм нова тук имам една бременност,която за жалост приключи в 11 г.с,но ноември отново забременях и чакам малката си госпожица около 10 август,много ми е приятно да ви чета,постовете тук са доста различни от групите във ф.б. .Аз съм в 16+1 ден и още не усещам бебка,но съм с предна плацента и д-р ми каза около 20 🌸

Добре дошла!💕Много ни е хубава групичката и се радвам , че всеки ден се увеличава!🍀

# 234
  • гр. София
Archimind, благодаря ти! Hug

Добре дошла, Хриси! Hug

И аз мисля, че ни е много готина темата и страхотни дискусии се получават. С първото не беше така, затова и там само четях, не участвах, но тук ми е много приятно, а и полезно. Heart

Оо момичета, като ви чета все повече се убеждавам, че нещо или моят застраховател е зле или самият договор. Много по-ниски са покритията при мен - 600 за самото раждане (избор на екип не се поема) и едва 300 за проследяване. Че то една ФМ вече е почти толкова (на близнаци)…

Ама няма какво да направя, не съм ги избирала аз, а работодателят, та само си мрънкам. Grinning

# 235
  • София
Хриси, добре дошла! Hug

Me, myself & I, и аз не съм си избирала допълнителното здравно, мъжа ми ме включи към неговото и при мен са 500лв за  проследяване и 900лв за раждане. Има и по-хубави пакети, но в крайна сметка все си е помощ.

# 236

Оо момичета, като ви чета все повече се убеждавам, че нещо или моят застраховател е зле или самият договор. Много по-ниски са покритията при мен - 600 за самото раждане (избор на екип не се поема) и едва 300 за проследяване. Че то една ФМ вече е почти толкова (на близнаци)…

Ама няма какво да направя, не съм ги избирала аз, а работодателят, та само си мрънкам. Grinning

Спокойно, има и още по-кофти пакети, моят пакет допълнително здравно примерно изобщо не включва нито проследяване на бременност, нито раждане Grinning Той даже и зъболекарски услуги не включва, така че едва ли има по-мизерен пакет. Не е от застрахователя, просто работодателят е платил за толкова. При нас например за да добавиш член на семейството се доплаща под 200 лв за година, докато при мъжа ми към 500лв, но пакетът е в пъти по-добър.

Добре дошла, Хриси!

# 237
Добра, дошла, Хриси. 🤗🍀
Иначе относно пакета - нищо не съм си избрала аз, от работодателя ни е всичко. С картата например съм ходила в болница Софиямед на прегледи не Аг, а други и не съм давала и лев. Знам от колежки, че в Токуда със същата карта  също е така. Ако бях избрала раждане в Токуда дори май нямаше да се налага да плащам каквото и да е. Голям плюс ни е наистина тази услуга от работата. До момента са ми върнали близо едни поне 350 лева за следенето, правиха се разбира се, няколко пъти им пращах документи, единия път искаха и оригинал да им нося, но в крайна сметка върнаха, до 600 за следенето мисля, че ще си добутам да върнат. Със сигурност и отгоре си доплашаме разни неща, например кръвните изследвания изобщо не ги покриват. Нямам обяснение защо. Втората фетална също мисля не покриват, само първата и последната.

# 238
Привет, само ви чета няколко дни и нямам сили да пиша. Увлякох се една нощ да изгледам Dancing stars. Исках само малко да хвърля поглед, но ми харесаха всички и кукувах до малките часове. Отдавна не го бях правила. След
това започнах работа в 6, а в късния следобед и ние направихме набез за количка. След като се убедих в асортимента на Бг пазар, разгледах и какво се предлага в чужбина, ми попадна обява на втора употреба количка, от която съм напълно доволна. Да, и мен ме притесняваше, че е рано, но пък то ако си говорим за рисковете нещо да стане, винаги има такива, дори до самото раждане и след него. Да не купуваме съвсвм нищо ли? Просто това беше най-голямото ми притеснение и най-крупната покупка без колата, която също трябва да знаем в каква сума ще се вместваме. Та, за почитателите на Bugaboo и аз да потвърдя: донесохме я, сглобихме я и разбрах защо има толкова фенове (на запад) - усеща се страшно маневрена и се кара много леко с тези гуми. Аксесоарите са също плюс. Може би като двойна количка разглобяването е леко хамалогия с кошовете за новородени, но аз лично съм много доволна! Олекна ми, защото не бях склонна да направя компромис с качеството.

По темата на раждането: аз имам две операции, и двете бяха много болезнени - херния на 6г и отворена от миома на 39г. Имаш едно 10ина дни с доста болка, а трябва да се грижа за бебета. Мъжът ми ще е с мен в първите две седмици, но той не може да огрее за всичко. Аз съм тази, която ще ги кърми и трябва да съм в кондиция. За сравнение за майчетата първескини ще споделя как мина първото ми раждане. Ами да, беше също много болезнено, тази болка не може да се сравни с нищо друго, но когато процесът с контракциите е дълъг, се отделят ендорфини, които замъгляват усещането на болката и си плуваш в един облак от болка и емоции, който веднага след раждането те изстрелва в космоса от щастие и мигновено забравяш цялата болка. Помниш, че те е боляло много, но самото усещане на болката започва веднага да се забравя, изчезва, споменът става все по-смътен с всеки изминал миг и час. При второто ми раждане, може би в резултат на поредица фактори нещата протекоха различно. Надявах се на по-леко раждане, но то беше само по-бързо, за три часа от първите контракции. Нямаше време за отделяне на ендорфини и болките бяха остри и след раждането не можех да ги забравя. Но след естествено раждане си почти веднага на крак. Първия път ми се ставаше веднага, но не ми даваха. Зарязаха бебето ми на един плот, увито в парче срязано старо одеяло. Късаше ми се сърцето как го оставиха, но не посмях да стана. Ами тук ще спра засега с историите. Надявам се за естествено раждане и няма да се предам лесно на друг вариант, но и няма да правя нищо безразсъдно.

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 20:18 от Mama2288

# 239
Mama2288 , много се радвам ,че сте се спряло на bugaboo.Най-хубавата количка за мен!Тя се трансформира и в единична и сега ще в ползвам като такава за това бебче.
Коя серия е вашата? Вземи си адаптери за кошовете за кола, много е удобно.Нашите много често си ги возех в тях.

Общи условия

Активация на акаунт