Термин Август 2024 ♥ - тема 4

• 38 484
  • 721
  •   1
Отговори
# 525
Нашите са на държавна градина , в малък град сме.Яслата беше във същата сграда.От Яслата не съм особено доволна , но от градината съм във възторг.Много е важно къде ще попаднете.Да са адекватни и учителите и останалите родители.Рядко , но се случва.Но детето и да казва, понякога много си измислят.Но генерално за мен щом ходят с желание , значи нищо не ги притеснява.
Повече се разболяваха в яслата , може би докато изградят имунитет.Но когато имаше грипна епидемия , не ни подмина.

# 526
Това е много относително, моите и двамата са 2 различни градини,понеже в едната не пуснаха група за набора на малкия. Държавни са и двамата ги пуснах от втора ясла. На баткото бях махнала памперса, на малкия-не. Ами и от двете съм във възторг, супер мили жени, никога не са ми го връщали малкия подсечен или дори наакан. Даже веднъж е било по-рядко, памперсът е пропуснал и му бяха запрали панталончето(което абсолютно не бяха длъжни да правят), друг път се наака докато отивахме към яслата и там мъжът ми тръгнал да го преобува и госпожата му е казала:"ама моля ви се,оставете,ние ще го оправим. Това е наше задължение" Естествено,че не го е оставил,понеже си е и негово задължение,но става въпрос за отношението - слагаха го на гърне и т.н. Ако се накапе го преобличат,изонщо нямам забележки. Градината и яслата на баткото са си направо като частни - страхотни педагози, пращат снимки, учат децата,даже тази седмица имаха "учител за един ден" и ходих да им чета приказки и да видя процеса. Като цяло,имам чувството,че оставям децата при роднини. А за частни ясли съм чувала такива негативи, даже една братовчедка работеше в такава и каза,че е ужас. Не че за държавни няма истории,но мисълта ми е,че в някои нещата са си както би трябвало да бъдат навсякъде.
Иначе да ви кажа нещо мило, за майките,които се притесняват от малката разлика: Баткото онзи ден каза:
-О, малко, сладко Вики, ела да те гушна! Толкова много те обичам! Колкото мама те обича!
Вчера пък тича зад мен, а малкият -пред мен и вика:
-Искам гуууш.
(Аз, естествено,щастлива клякам и казвам:
-Ела,мамо
-Не,не искам теб. Искам Вики да гушкам!
И малкият каза,че много обича бати,просто докато хапваше и само се търсят къде е другият, пазят тишина вече,за да не събудят спящия брат  , просто става много мило Simple Smile

Последна редакция: пт, 08 мар 2024, 14:36 от Gamora

# 527
Гамора, разтапям се с твоите сладури. Да са ви живи и здрави.

Аз за детските градини и яслите в България мнение не мога да дам, тук съм страшно доволна от нашата ясла, която си избрахме, баткото вече е приет и в градинската им група за догодина. Масово от нашия "квартал" децата ходят в една друга, майките също са много доволни. При Макси в яслата са и с по-малки дечица в групата, имаше на по около 1.5г като тръгнаха септември. Занемарени деца там не съм видяла, и от грижите за моето не мога изобщо да се оплача. При нас пък таткото има други притеснения, понеже една позната това учи в момента и разказва, че имало план да се направят някакви стаи в градините и да се пускат децата там голички сами с други деца да си "опознават телата" и как децата сами щели да определят от толкова мънички какъв пол са и не знам си какво. Като си знам обаче познатата, не се връзвам много. Пък и ми се струва, че тези "модерни истории" първо се развихрят в големите градове, а ние сме на село.

# 528
..
Честит празник, момичета! Flowers Hibiscus Flowers Cherry Blossom Flowers Rose Flowers Tulip

Актуализирах ни списъка, или поне така си мисля. Актуална статистика: 26 Sparkling Heart момиченца / 30 Blue Heart момченца / 29 Heart още неизвестни.

Аз да попитам, ако някоя от вас знае, понеже вчера на прегледа забравих: до кога се очаква да се разбере дали предишно секцио ще наложи повторно такова планирано? Наясно съм, че секцио може да се наложи по други причини и в последния момент, но специално заради предишно такова? Опитвам се да правя някакви планове за времето около раждането, говорих с мама евентуално да дойде на помощ по това време, да гледа баткото, а баща им да работи. Но като знам, че първото изобщо не си даде зор и го извадиха 11 дни след термин, а планирано секцио се прави преди термин ми е трудно да си правя сметка.
Вики то в България май могат да се случат нещата кой както иска.По принцип ако е минал определен период от първо раждане(със секцио) и бебето не е голямо и имаш желание защо не опит за нормално, няма причина, ако  го желаеш.
Тук обаче нещата ги решават като отидеш в болницата ,която си избрал и тръпки ме побиват като знам че ще ми кажат нормално, не че ме е страх  от нормално, а не искам втори път да изживявам същото(без да коментирам).
 За теб знам ,че си искаш нормално едва ли ще те откажат и ще държат на секцио така че не се притеснявай.Как го написах все едно аз съм завеждащ отделението Simple Smile

# 529
Не се заричайте с махането на памперса. Не всичко е на всяка цена, когато си преуморен от системно недоспиване и куп други задължения, надали ще ти е да се занимаваш с приучаване на новороденото бебе къде да пишка/ака.
Всяко дете е различно, някои са готови много по-рано от други да са без памперс. Не сравнявайте децата едно с друго, защото това е физиологичен процес свързан и с ментално съзряване.
И да, “едно време” са перяли като луди пелени, дрехи и чаршафи.

# 530
Вики, това със стаята с голи деца ми се струва твърде либерално за Германия, там хората са си сравнително консервативни. Със сигурност ще срещне предимно неодобрение и силно се съмнявам някой да се осмели да въведе подобен експеримент. Евентуално само след изрично съгласие от родители. Иначе да, така написано, звучи отблъскващо перверзно…

По темата за детските ясли, каквото съм чула от моите познати, равносметката е следната - в частните е доста по-добре. Обръщат повече внимание на децата, извеждат ги навън, по-малко деца са и не боледуват. Една колежка ми разказа, че в тяхната държавна ясла не са изкарвали децата навън от септември насам! Били твърде много и не било физически възможно…ами нищо чудно, че нон стоп боледуват като са 30 деца вътре. А родителите си водят децата болнави.

# 531
Пилала, благодаря ти, мила. В случая ме интересува за определени усложнения в следствие на първото секцио, които да изискват второто пак да е такова. Примерно дали тези сраствания, за които съм чувала се проверяват и установяват на по-късен етап, или вече е щяло да се знае, ако има такова. Доколкото съм чела, достатъчно време ми е минало от първото, бебето още доста време няма да се знае колко ще е голямо накрая, така че тези неща не се и опитвам да ги изчислявам. Но ако има някакви фактори, които ще се знаят от сега, поне една идея по-вярна да ми е сметката като си правя плановете.
Аз се бях зачела наскоро някъде ми излезе, тук също можеш да си направиш планирано секцио по твое желание, само че касата няма да ти го покрие. Ако това не е проблем при вас, смело търси от сега клиниката да се разберете навреме и да ти е спокойно.
Аз искам нормално, защото вярвам, че възстановяването е по-лесно и бързо (поне доколкото аз съм видяла и чела). Иначе и моето първо раждане не беше песен и не мина изобщо както си го представях, но май все пак по-малко ме е страх от естественото раждане отколкото от възстановяването от секцио.

Герка, и на мен ми се вижда прекалено либерално, но пък тя го учи тук. Евентуално нещо да е разбрала недоразбрала да го има в други страни или да се обсъжда за такива. Пак казвам, за мен тази позната не е сериозен източник на информация, да не вземе пък някоя от другите мами тук да се уплаши.

# 532
  • Пловдив
Няма да практивума ЕБХ, гледам детето по начин, който на мен да ми е удобен и да не ми създава допълнителни грижи и ангажименти. Синът го пуснах на 14-15 месеца на държавна ясла, не съм имала никакви амбиции относно памперса, бях си казала, че морето преди градината ще е времето за махане на памперс. Изобщо не се влияя, че за някой е твърде късно и т.н., масово ми наливаха акъл какъв зор ще ми е.
Пристигнахме на морето, след първата нощувка, махнах памперса и казах край.
Две-три вечери слагах през нощта.
Един път се изпусна. Махането на памперса беше най-лесното нещо за мен.
Не използвам многократни пелени, мислих го по едно време, но пране /вода, препарат, ток/ и т.н., пак изразходване на ресурси, та не го считам за много еко.

Използвахме връзки за ясла и градина /реномирани в града/, преди постъпване на градина толкова ядове брах с яслата, че ако не бяха връзките, щях да вкарам камера и да намеся медии, не става въпрос за насилие над детето. Та от юли до септември 2023 майка го гледаше.
Градината и тя по Монтесори задуха вятъра като в яслата, та казах баста и в последния момент намерих нова градина, в "кофти" квартал, няма такива педагози, мога с лекота да им целуна ръка. Има в групата 2-3 ромчета, на мен лично не ми пречат.
Та вече изобщо не ме вълнува реноме, база и т.н., ако човешкия материал е кофти ебава майката на всичко останало.
Живот и здраве бебето, ще е при същите госпожи в градината.

Това с "липсата на пол" се засилва май в чужбина. И за първи път се радвам, че в Бг сме по-закостенели и трудно ще си намери път скоро.
Нямам против кой с кого спи. Но някой да втълпява, на детето ми, че няма пол и може да избира какво да е🤬🤬🤬
На тази крехка възраст ме вижда гола и е наясно, че жените имаме вагини, а мъжете пениси или поне се опитвам да му го втълпя, като го повтарям.

# 533
По мои наблюдения, няма нужда, да не кажа не бива да се оставя малкото дете голо повече от наложителните моменти в ежедневието - сменяне на пелени, хигиена, баня, преобличане, на плажа чат-пат. Малките деца са много впечатлителни и моментът, в който останат голи и без друго занимание, вниманието им се насочва изцяло към половите органи. Това освен че може да е нехигиенично, е и ненужно акцентиране и натрапване на нещо, което си е изконно тяхно, винаги ще бъде и не би следвало да има проблем там. Достатъчно е само да си гледаме децата с любов, уважение и грижа. И аз смятам, че си се раждат полово диференцирани, но понякога се случва някой да се окаже от страната на изключенията. Това не означава, че трябва да променяме цялостния модел на възпитание на всички деца, просто да сме нащрек и разбиращи към различните.

Помня някъде из интернет пространоството съм попадала на споделяне от един младеж преди години, как като бил в детската градина и един следобед като трябвало да спят по леглата, той нещо бил направил на някакво момиченце така наред с детското гушкане. Не помня нищо в детайли, но си беше споделил, че се получила много конфузна ситуация, явно е ескалирала и са викали родители. Не помня дали е гледал самия той нещо на тази невинна възраст, но допълнително внимание към половата система толкова рано не е добра идея! Тези, които я прокарват, не са загрижени за новите поколения и не искам да правя обобщения и квалификации, но последиците от социалните и полови експерименти тепърва ще ги жънем...

# 534
  • София
Чета ви, обаче не мога да се включа. Чакаме си първото бебе и само попивам от вас.

Заглеждам вече някои неща и си правя планове какво да купувам, скоро започвам. Бързо започна да ми минава нещо времето.

Честит празник, мили дами! Бъдете много здрави, щастливи и обичани! ❤️🌹

# 535
Честит Празник момичета! Heart Decoration

Вики, не се държи купа докато се кърми. Слага се памперс или там каквото човек реши.
Аз мисля да взема за вкъщи многократни и за навън еднократни. Бавен е процеса. Идеята е не всяко изхождане да се хване, то няма как. Инциденти ще има винаги. Все пак е бебе. По-скоро целта е детето да свикне с идеята, че се ходи другаде. От памперси няма как да се спести съвсем.
NI_CI - ще пробвам и ще видим. Ще е сложно това разчитане, но предполагам, че човек се научава на езика им. Те постоянно преминават през различни етапи. Днес плаче за едно, утре за друго.

Герка, виж в youtube ЕБХ или Elimination Communication. Според мен не е модерен метод, а нещо което са правили и преди. Просто ние сме променили малко природата с памперсите. Аз мисля да пробвам многократни има един сайт peleni.bg от там може да си купиш подложки. 5 слойни и поларени (за да не му е мокро). А, самите памперси мисля да си ги купя от амазон. Там са по-приемливи цените.

Marbellaa Не се заричам въобще. Знам, че ще си е по негов начин. Днес потвърдиха, че ще е с Якобс и не знаем как ще се стекат обстоятелствата. Аз ще пробвам, пък то ще проличи.

# 536
Nadala , пожелавам да има минимално отражение!Дадоха ли ви някакви подробности? Обясниха ли нещо повече?

# 537
Благодаря, Надала!
Съжалявам, че амниоцентезата е потвърдила Якобс Sad Стискахме палци да е грешка на пренаталния тест. Но бъди с нагласата, че детето ще е напълно нормално и няма да има никакви отклонения - има огромен шанс за това! Съдейки по постовете ти, съм с впечатление, че сте много интелигентни хора и че детето е много желано. Сигурна съм, че ще успеете да компенсирате евентуално забавяне в развитието. 🍀❤ А и може да го чака блестяща кариера като баскетболист примерно 🥇

# 538
Надала, явно има разлика в методите или всеки си прави негова версия. Тук това си спомням, че споделяха майките, които решиха да практикуват Windelfrei (букв. без пелени). Купа е и малко спорен мой превод, не става въпрос естествено за купа за хранене, но за такава форма съд. На мен ще ми е любопитно, който реши да пробва, ако може да споделя от време на време какво се случва, ако за кърмене и спане на новородено се слага пелена или памперс, то не остана много за хващане струва ми се, вече на следващия етап може би, там вече вие ще кажете как е в действителност. Колкото до разчитането на сигналите, всъщност не е толкова трудно, но докато не го видиш, мисля че е трудно да го повярваш. Понякога дори на подсъзнателно ниво си хванала сигнал, просто още не си си го обяснила и изглежда като 6то чувство. Съжалявам, че са ви потвърдили Якобс и пожелавам най-доброто развитие възможно, аз също четох по темата, че има голям шанс да няма отклонения и ви го пожелавам от все сърце.

# 539
Здравейте.
Колко килограма качихте до сега? 🤔

Общи условия

Активация на акаунт