Термин Август 2024 ♥ - тема 4

• 38 533
  • 721
  •   1
Отговори
# 510
Честито на всички с вълнения от прегледи! Много радостно ми е тук тези дни.

Надала, видях и аз днес въпроса, но бях пак за бързо и се радвам, че вече са попитали за какво става въпрос, не го знаех като термин. Аз няма да го практикувам, въпреки че с предното в немската група с мами имаше достатъчно, които практикуваха, не мога да кажа вече кой колко успешно. Последно хазяйката спомена, че снаха й така е решила с тяхното бебе и се справяли супер. Не е моето нещо просто. С баткото около годинката направих един опит да махна памперса под влияние на бабите, на около 2 го махнахме без каквато и да е драма и без никакви трудности в рамките на няколко дни с може би 10 инцидента общо. Тук даже са супер впечатлени от него, че септември тръгна на ясла (на 2г и 5м) без памперс и не е имал нито един инцидент там. Като гледам повечето деца тук ги бавят и доста след това, даже имаше наскоро пак анкета във фб групата и по-големия процент са си още с памперси. В коментарите да не говорим как обясняват за 5-6 годишните братчета и сестричета, които са още с памперс и затова нямало за къде да бързат. За мен това вече е прекалено, ако няма някакъв проблем, но всеки да си гледа децата както иска и може. Предварително се извинявам за описанието, гнусливите да прескочат: за мен е по-скоро неприятна представата с малко бебе да му държа нещо тип купа под дупето докато го кърмя, защото все пак те често акат точно по време на кърмене. Хем от опит знам, че преди захранването не им мирише така акото, хем просто двете неща за мен трябва да са си отделни.

Ленка, и на мен ми се вижда странен коментара, освен ако нямаш някаква история или нещо, което да предполага повече внимание. Не сме говорили за грамаж още, най-вероятно си се изчислява на екрана, но не съм обърнала внимание. При нас аз днес споменах, че главата е голяма както в цялото ни семейство (и двамата с таткото сме с големи глави, баткото също, и в семействата ни също има) и докторът каза, че не е голяма. Аз съм 18+3, ехографът по измерване на глава показа 19+1, аз затова направих такъв коментар. Но докторът каза, че си е в нормата, и просто щом всички сме си така най-вероятно така ще бъде, но в момента не е нещо, което да е извън нормата.

# 511
Nadala, това за коликите може и да е вярно. Дъщеря ми след хранене често връщаше мляко(по принцип е нормално), но аз реших да я държа върху мен полуизправена поне по 20 минути след хранене, имаше ефект! И честно казано не мисля, че е имала колики. Първите дни вкъщи имаше няколко епизода на по-продължителен плач, но беше буквално за няколко дни. Не си спомням обаче дали съвпада с момента в който почнахме да я държим “изправена”.
След това, до към 3я месец(не помня с точност) вечер около 19 часа започваше да хленчи преди сън, това може наистина да е било от претоварване на нервната система в края на деня.

# 512
Надала, къде има информация за този метод? Стана ми много интересно. И се сетих какво ми е разказвала майка ми. Аз съм родена преди ерата на памперсите, била съм повивана с пелени. Още от съвсем малка, предполагам на няколко месеца, през нощта не съм се изхождала в пелената, а сутрин майка ми като ме вземе, тогава, още не съм ползвала гърне. Не вярвам тогава да са знаели каквото и да е било за тези модерни методи, по-скоро смятам, че в тази теория има истина 😊

Момичета, някоя от вас обмисля ли да ползва пелени за многократна употреба? Какви? Мисълта за памперсите ме отвращава. Не само защото са нерициклеруем отпадък в огромни количества, а и защото тези изкуствени материи няма как да са добри за нежната кожа.
Носенето на памперс до по-късна възраст от 2-2,5г за мен е възмутително! Мен лично би ме дразнило и бих изпитвала срам и погнуса, така че няма да пестим усилия в махането му.

# 513
Честит на празник на всички настоящи Мами, бъдещи Мами , този ден за мен е по-важен и от рожденния ми...така го усещам.Няма нищо по свято да си зрънцето ,което не всеки вижда и цени , но сплотява света. Не е лесно да създадеш човешки живот да го носиш с цената на твоя живот и през цялото това време да носиш и  отговорността за още сто неща. 
Мили момичета, бъдете ценени, бъдете обичани, бъдете винаги с усмивка на лицето , няма по-силен човек от жената!
Изпращам на всички топли прегръдки и желая много щастливи ритничета Simple Smile

# 514
Надала, къде има информация за този метод? Стана ми много интересно. И се сетих какво ми е разказвала майка ми. Аз съм родена преди ерата на памперсите, била съм повивана с пелени. Още от съвсем малка, предполагам на няколко месеца, през нощта не съм се изхождала в пелената, а сутрин майка ми като ме вземе, тогава, още не съм ползвала гърне. Не вярвам тогава да са знаели каквото и да е било за тези модерни методи, по-скоро смятам, че в тази теория има истина 😊

Момичета, някоя от вас обмисля ли да ползва пелени за многократна употреба? Какви? Мисълта за памперсите ме отвращава. Не само защото са нерициклеруем отпадък в огромни количества, а и защото тези изкуствени материи няма как да са добри за нежната кожа.
Носенето на памперс до по-късна възраст от 2-2,5г за мен е възмутително! Мен лично би ме дразнило и бих изпитвала срам и погнуса, така че няма да пестим усилия в махането му.

Само не се заричайте!Бях се заинатила на 1г и 5м. Докато сме на море да махна памперса на близнаците.Ами пълен провал , навсякъде слага и пикаха като немски овчарки.То не бяха пеещи гърнета , играчки , за да седят на гърнето.. и 1 път от 20 по случайност ще свършат нещо.Изтощих се и реших , че така или иначе на 1,8г отиват на ясла , ще действаме с персонала заедно.Да ама не , те ги държат а по цял ден с памперс , аз у дома ги уча на тоалетната.Кошмар!.Като станаха на 2 години и 2 месеца един ден се ядосах и казах на госпожите , че у дома нямаме памперси вече и те да се оправят.И цялото чудо стана за 1 седмица.После на обедния сън и вечерни слагах , защото се изпускаха.Сега да на 3 години и 1 месец , мацката още се изпуска вечер и на нея понякога (ако е пила много течности преди лягане) й слагам, защото просто спим заедно и трябва да сменявам бельото на цялата спалня.. съответно и брат й се събужда и тя  и настава купон посред нощ.
Идеята ми на целия този локум е , че и аз бях сигурна как ще ги махна от раз , но истината е че когато е готово детето се случва лесно и плавно.
За справка , слагах ги на гърне от 9 месечни.

# 515
И на мен ми става винаги забавно, като някой каже:"няма да стане така" Grinning И аз пробвах преди 2 и при мен не се получи(може би щеше,ако бях ок да е постоянно и навсякъде опикано и осрано,но аз пък за това нямах нерви с дете на 1г6м и новородено). На 2г1м реших да го махна и стана за 2,5 дена. Следобед на третия ден сам си отиде на гърнето и после даже самостоятелно си ходеше,само ме викаше при ако да го бърша. Нямах постоянно опикана къща, имах дете без памперс,всичко беше идеално Grinning следобедния и нощния ги махнах едновременно след 2-3 месеца и имаше сумарно 2-3 инцидента за месец и това беше. Иначе този метод с естествената хигиена дава резултат, до колкото знам, но не винаги на 100%,а трябват много постоянство и усилия. Знам за момичета, които близо година се мъчиха и все си имаха аварии,да имаше голям напредък,но пак си имаше инциденти често. Мен рано са ме отучили, но са ме пратили при баба на село и съм била голищар из двора,което не е проблем,нали Grinning

# 516
Честит празник дами!
И а да се похваля минах между има ФМ в 16та седмица и всичко в ок. Бях при Др Павлова от Маркова и съм много очарована. Мисля при нея да ходя за следващата.
Исках да попитам токсоплазмозата влиза ли по здравна каса? Не знам защо бях убедена че да, но вчера гледах списъка с изследвания и не я видях.
Допълнително за гестационния диабет какви предпоставки гледат? Наследствена обремененост от диабет, по голямо бебе? Панирала съм се че доста си хапвам и ми е мн трудно да спра. Опитвам да огранича тестеното и картофите, но някак много трудно става.
С миналата бременност качих 30кг но кръвната захар винаги е била ок и лекарката не се е притеснявала.

# 517
  • София
Честит празник, мили дами, мами и бъдещи мами! Ние сме солта на живота, раждаме и обгрижваме мъжете в този свят, така че закъде са те без нас! Желая ви много любов и разбирателство в домовете ви! Flowers Hibiscus
Моя подход в гледането на деца е, че не ги насилвам за нищо. Възпитавам ги в ясни граници, но съм наясно, че има неща, които няма как да им насиля в главите. Синът ми ( на почти 6) е капризен за храната и досега има дни, в които кара на един кроасан. Не се тормозя изобщо. В началото ми побеляваха косите направо, после свикнах. Всяко дете е индивидуален човек с индивидуални нужди и възможности. Някои свикват на гърне на 1 година, други на 3. Не се наемам да изказвам мнение кое е срамно, защото знам какво е да се бориш с инатливо дете. Моят син свикна на 2 и половина, преди това просто не можеше. Дъщеря ми тепърва ще я пробвам. Когато стане - тогава.

# 518
Честит празник, момичета! Flowers Hibiscus Flowers Cherry Blossom Flowers Rose Flowers Tulip

Актуализирах ни списъка, или поне така си мисля. Актуална статистика: 26 Sparkling Heart момиченца / 30 Blue Heart момченца / 29 Heart още неизвестни.

Аз да попитам, ако някоя от вас знае, понеже вчера на прегледа забравих: до кога се очаква да се разбере дали предишно секцио ще наложи повторно такова планирано? Наясно съм, че секцио може да се наложи по други причини и в последния момент, но специално заради предишно такова? Опитвам се да правя някакви планове за времето около раждането, говорих с мама евентуално да дойде на помощ по това време, да гледа баткото, а баща им да работи. Но като знам, че първото изобщо не си даде зор и го извадиха 11 дни след термин, а планирано секцио се прави преди термин ми е трудно да си правя сметка.

# 519
Честит празник на всички прекрасни дами тук!💐🌷🌹Бъдете здрави, щастливи, обичани и ценени! Дано само хубави новини да се четат тук  и всички да си гушкаме здрави бебчета лятото.
Аз също да се похваля минах вчера на преглед. Бебчо е добре, расте и махаше с ръчички и вече е 170гр, което нз много или малко , но доктора каза че всичко р добре-17+0 бях. Потвърди отново, че е момче💙Пуснаха ми направление за изследването за антителата заради кръвната група и ми предписа Магнерот.

# 520
Не се заричам, знам, че е смешно, особено от нераждала жена. Но извинявайте, деца на по 4-5г с памперси за мен е абсурдно! Или децата имат сериозен проблем, тип забавено развитие (fair enough) или родителите са виновни. Освен това памперсите са модерно явление - само преди 30 години как сме оцелявали без памперси без да е опикана и осрана къщата?? Да не мислите, че са повивали с пелени деца на по 3г?! Модерните решения понякога носят и модерни проблеми, тоест с удобството на памперса идва и драмата махане на памперс.

# 521
Честит празник, мили дами! 🌷 Бъдете здрави и благословени с най-великото чудо и щастие!

По темата за памперси, аз също съм наясно, че всяко бебе по рождение има инстинкт за чистота, но той бързо се притъпява с удобството на памперсите. Много исках с второто дете да пробвам метода от самото начало, но ми се оказа изтощителен в съчетание с кърменето. Просто трябва на определени интервали да се подканя бебето да пишка извън пелената и то свиква да го прави така. Затова имаме нужда от спокойни бебета и майки. С големия ми син памперсите бяха новост и ги кътахме, много пестеливо ги ползвахме и не започнахме с тях, нито бебето беше нон-дтоп д памперс. От 6м моите родители настояха за слагане на гърне, което беше +/- метод за мен, като че ли малко избързахме с това, но все пак имаше резултат: с големия махнах памперса през деня точно на 1г, все пак предимство беше, че се падна през лятото; а нощния памперс отпадна на около 1,5г след като повече от 10 дни де събуждаше сух и веднага му предлагах гърнето още неотворил очи + преди това още едно вземане за спящо пиш през нощта, най-често във фиксиран час, примерно полунощ или 1ч.

# 522
  • София
Честит празник! Желая ви винаги да бъдете много здрави, обичани и ценени! Flowers Tulip

За размерът на бебето да си кажа, че нашата госпожица беше 167гр в 16+5.
Лекарката на ФМ каза, че вече няма да се мери колко е дълго бебето, а започваме мерене ''като на голямо бебе'', т.е. големина на главата, дължина на бедрена кост и някой да ме допълни, ако има още нещо.

За втората ранна ФМ мен ме насочиха, тъй като в 12г.с. не успяха да преброят пръстчетата на ръцете и ме викнаха отново в 16-та, иначе не е задължително.

За памперсите нямам мнение, тъй като ще ми е първо дете и нямам опит за споделяне. Имам добрите намерения колкото по-рано, по-добре, но не искам да си правя сметки без кръчмар, както се казва. Grinning Моята майка не е имала пари за памперси 90-те години и аз съм приучена доста рано на гърне. Мисля, че тези нови модерни практики са просто добрите стари практики, които хората са прилагали, поради липса на средства или липса на памперси в миналато.

Вчера бях на ЖК по ЗК в 18+4, лекарката е решила всеки път да ме гледа на ехограф, за което съм безкрайно благодарна и щастлива, така че засега ще си ходя на ЖК и ФМ, когато се пада и ме посъветва май месец да започна прегледи при лекарят, при който ще раждам. Според нея изследванията са ми супер и трябва да внимавам с въглехидратите, но препоръката от ФМ да не качвам кг до 24г.с. е опасно. Като цяло съм много доволна, ще пускаме нови изследвания след месец, само трябва да сваля тсх, но следващата седмица съм на ендокринолог по този повод. Малката се беше надупила много смешно на видеозона, сякаш, за да потвърди, че е госпожица. JoyRibbon

# 523
  • Гр. София
Честит празник! Бъдете винаги обичани, ценени и сияещи от щастие! 🌷🍀🌞

Lallzz,
Изследването за токсоплазмоза се покрива от здравна каса само за високорискови бременности и то ако имаш предишни спонтанни аборти и ли мъртви раждания.
Но доста от лабораториите не правят това изследване по здравна каса - това днес го установих с емпиричен подход... Разкарах се напразно до една лаборатория, само за да ми кажат, че единствено платено правят изследването. После звъннах в още 3 лаборатории и в крайна сметка го направих в Кандиларов.

Допълнителните изследвания, които НЗОК покрива при рискова бременност, са:

Последна редакция: пт, 08 мар 2024, 13:17 от Sunny_Smile_88

# 524
Честит празник, момичета! Здрави ,щастливи ,обичани и ценени да сте много.
За памперсите съм напълно съгласна,че са скъпи и излишни отпадъци, както и дамските превръзки общо взето, макар че аз си ползвам. Така и нещо не се усмелих да пробвам едни чашки ,които има отдавна вече на пазара...
Иначе за градините да ви кажа - близка приятелка сега януари пусна момиченцето си за пръв път и то на частна / оказа се пълен булшит мястото, както и да е, нямаха друга опция за жалост/ . Та върна се тя на работа, не само че детето й ходи буквално за 3 месеца сумарно да е било 5 пъти, таксата си тече, подаде преди 2 месеца документи за компенсацията от държавата, нищо още не е получила..А детето всяка вечер го връщат с мокри дрехи ,от които тече вода, дори и да са го преоблекли в последния момент, дрехите другите са вир вода, тоест от памперса, напишкване и тн. От това, което чувам не се грижат много ,много добре в тия градини, вероятно има и изклюения със сигурност, не искам и да генерализирам, но и от курса ,който посещавахме на Любов Миронова за съзнателно родителство -ключова точка беше- дете докато не може да казва думи и не може да ходи само на гърне и извън памперс- не е препоръчително да се пуска на ясла и градина...От приятелките ми ,това което чувам и вече имат заплахи и от уволнения ,плащат безумни такси, отделно сума антибиотици ,лекарства и болно дете нон стоп не е ОК... Не казвам ,че е болно само от мокрите памперси, със сигурност има 10000 вируса и е нормално да лепват всичко, но нейното буквално за 3  месеца без майтап ви казвам 5 дни е било. Вкъщи се оправя и му няма нищо, отиде ли 2 дни там и е с 38 градуса температура...Аз честно казано не бих пуснала и бебе на ясла,защото ако не може детето да ми каже 2 думи или поне минимална обратна връзка какво го правят там, няма как да вярвам на госпожите какво разправят....Моята приятелка дори не я пускат вътре да влезе, въпреки ,че плаща немалка такса...Практиката е -детето го извеждат отвън и ти го взимаш. Какво се случва вътре е пълна мистерия...Това за мен също не е редно изобщо...

Общи условия

Активация на акаунт