Цветарки, продължаваме да обменяме опит - 3

• 52 347
  • 471
  •   1
Отговори
# 255
аз и аз не се сещам да гледам корените, ще почна да си записвам Blush

# 256
lamita, кафенцето е много кичесто! Ако не е само едно коренче, те съветвам да го разсадиш, за да има пространство и да "диша спокойно". Аз гледах 3 в една саксия и отказваха да растат до момента, в който не ги разделих.

Глинени саксии не ползвам, защото от влагата започват да се ронят след време. Кашпи съм виждала по магазините за сувенири, има и плетени и керамични, които са изрисувани прекрасно!

Честит празник на стелина и от мен!

# 257
Маргарита раздаваш ли кафенце Blush, не че нещо ама нали ви казах че си бях договорила едно ама като се отделило и умряло Shocked

# 258
Здравейте момичета!  Hug
От въпроса ми ще разберете, че съм начинаеща  Embarassed Купих си семена за калдаръмче, импатиенс и каскадна петуния. В магазина ми обясниха как да действам със семената, но аз искам да се допитам и до вас. Та значи...Засявам  едно пакетче семена в сандъче, което оставям на топло и светло място. Когато изникнат ги разсаждам. Обаче се чудя от едно пакетче семена /15 гр./ колко растения ще поникнат, т.е. колко сандъчета ще трябва да си купя и дали може направо да си ги оставя в едно сандъче, без да ги разсаждам.
Другият ми въпрос е импатиенс не е ли "циганче" и ако е така може ли да го засея направо в градинка?
Предварително ви благодаря!  bouquet

# 259
  • Карлово
mami_j, изоБщо не се притеднявай да питаш. Оказва се, че и уж опитни цветарки/визирам себе си/ не са наясно с понякога елементарни неща. Импатиенс е цитанче, да. Ако ще го засаждаш в градината трябва да поизчакаш още. Но моя съвет е първо в сандъчета, после в градината. Така няма да го объркаш с някой плевел. А и задругите цветя така е най-добре. Колко растения ще поникнат-божа работа. Аз хич доверие нямам на купените семена. Купи по едно сандъче за пакетче, пък после като поникнат купувай повече. Не е добре да си останат така, защото семената просто ще ги разпръснеш и като поникнат ще са нагъсто едно до друго и ще си пречат. Разсад аз засаждам до 3-4 корена в едно сандъче. спех и като цъфнат да снимаш и да покажеш Grinning

# 260
Момичета, и аз трябва да садя семенца, но се чудя - те трябва да не са на дълбоко, нали. Трябва им малко пръст и да са почти на повърхността, или бъркам?  newsm78 Мисля утре, ако си купя пръст да ги засадя и да ги държа в къщи на топло докато изникнат.

# 261
  • Карлово
Мда, аз поръсвам семената и леко посипвам около сантиметър почва отгоре

# 262
Маргарита раздаваш ли кафенце Blush, не че нещо ама нали ви казах че си бях договорила едно ама като се отделило и умряло Shocked

Уморих 2 и в момента имам само 1  Blush.

# 263
Благодаря!   bouquet
Утре ще ги посея в сандъчетата и ще докладвам!

# 264
mami_j , понеже имах същата драма преди години със кълдъръмчетата, миналата година направих следното. В края на март поръсих пръстта със семенцата (но не всички  Naughty, само половината). Отгоре "посолих" леко с пръст, сложих едно стъкло отгоре върху цалата кашпа, за да се задушат и те започнаха да никнат по малко. Ето тук са поникнали на 3 седмици . Тази снимка е от миналата година. Задължително сложи стъкло отгоре, за да стане парник. Мисля, че е рано още да ги засяваш, но дано се хванат, ако вече си го направила. Както се вижда от снимката (лоша е ...от ГСМ е), по-голямата част от семенцата изникнаха в едната половина на саксията. Като порастнаха още по-големички и имах възможност да ги вадя, ги поразредих и боднах в по-празната половина на саксията. Станаха страхотни и цъфтяха до късна есен. Дано и твоите станат такива Peace

# 265
Здравейте момичета !

Имам нужда от помощ-след като вкарах от балкона у дома цветята- дифенбахия и 2 вида драцени, от всички тях (поне така си мисля)летят малки мушички, които са плъзнали из целият апартамент - не са много ,но дразнят .Както и горния слой на пръстта е побелял. Confused
  Не поливам често - по малко на 2 седмици.Както и поливам с филтрирана вода,защото при нас е силно варовита.  Rolling Eyes

Може ли някой да ми даде съвет как да се отърва от тях?  Praynig Hug

# 266
  • София
Не ме  fight, може би задавам тъпи въпроси, но цветърството не е моето хоби, та съм извинена, надявам се. Значи, имам един спатифилиум, на който върховете на листата "горят", т.е. стават кафеви. Миналата пролет му смених саксията с по-голяма, сложих торопочвена смес, обаче и новите листа "горят". Не знам защо. Ако някой може да ми помогне, ще съм благодарна.
Вторият ми въпрос е, защо пръстта в саксиите побелява с мухъл и става като варовита? Поливам си цветята, като сипвам водата в чинийките, но тя е от чешмата и не е престояла едно денонощие. Знам, че някои си поливат цветята с престояла вода.
Благодаря ви!   bouquet

# 267
  • Банкя
Днес е доста топло и аз извадих мушкатата на терасата.мойта е южна и през лятото е много горещо и цветятя прегряват.
Ще садя и петуниите вече

# 268
Здравейте момичета !

Имам нужда от помощ-след като вкарах от балкона у дома цветята- дифенбахия и 2 вида драцени, от всички тях (поне така си мисля)летят малки мушички, които са плъзнали из целият апартамент - не са много ,но дразнят .Както и горния слой на пръстта е побелял. Confused
  Не поливам често - по малко на 2 седмици.Както и поливам с филтрирана вода,защото при нас е силно варовита.  Rolling Eyes

Може ли някой да ми даде съвет как да се отърва от тях?  Praynig Hug

Аз съм забила няколко клечки кибрит с барута надолу в пръстта и от време на време изсипвам пепелта от пепелника в саксията. До седмица - две мушичките изчезват. Даже сега забелязах, че са оставили дифенбахията ми на мира Peace
Всяка година така ги моря гадините Laughing

Не ме  fight, може би задавам тъпи въпроси, но цветърството не е моето хоби, та съм извинена, надявам се. Значи, имам един спатифилиум, на който върховете на листата "горят", т.е. стават кафеви. Миналата пролет му смених саксията с по-голяма, сложих торопочвена смес, обаче и новите листа "горят". Не знам защо. Ако някой може да ми помогне, ще съм благодарна.
Вторият ми въпрос е, защо пръстта в саксиите побелява с мухъл и става като варовита? Поливам си цветята, като сипвам водата в чинийките, но тя е от чешмата и не е престояла едно денонощие. Знам, че някои си поливат цветята с престояла вода.
Благодаря ви!   bouquet

Наистина е хубаво да ги поливаш с престояла (поне денонощие) вода. Побелява от варовика пръстта, но може с една вилица да я поразровиш и да досипеш нова пръст, а не да пресаждаш цялото растение (ако саксията в която е, му е достатъчно голяма).
За кафевите краища мисля, че може проблема да е или в преполиване или в недостатъчната светлина  Thinking

Последна редакция: сб, 03 мар 2007, 17:32 от stellina

# 269
Прочетох нещо интересно Peace....нали се коментираха цитрусите преди известно време Peace , та реших да го споделя с вас.
Инфото е от един друг сайт, където има много интересни неща. Ако е пускано, моля за извинение Hug Heart Eyes

Цитруси в саксия   

Изпратено на 10.2.2006 г. от Анонимен • Прочетено 1960 пъти 
    Цъфнали, те ухаят изключително приятно, а вечнозелените им листа са красива украса на ома през цялата година. Най-често отглежданите в домашни условия цитрусови дръвчета са зеления и жълтия лимон, мандарината и портокала. В домашни условия те не дават богата реколта, но пък гарантират екзотичен вид на помещенията, в които се поставят.
   ДА СИ КУПИМ ЦИТРУС – В някои от цветарските магазини продават малки цитрусови дръвчета, засадени в саксия. Височината им варира от 50 см до 1 м, а понякога и малко повече. Те цъфтят и дават плодове през цялата зима, а някои и през останалите сезони, като например целогодишния лимон. След като купим дръвчето, не трябва да бързаме да го пресаждаме. Добре е преди да сменим саксията му с по-голяма, то да престои поне няколко месеца у дома ни, докато се адаптира към условията.
   ИЗЛАГАНЕ НА СТУД И СВЕТЛИНА – Цитрусите произхождат от географски райони, където дните през зимата не са така къси, както у нас. За това при нашите условия те реагират добре на допълнително осветление с електрическа крушка, поставена близо до тях.
   Със слаба устойчивост на ниските температури е лимонът. При температура от -5º листата му се повреждат. Сравнително по-студоустойчиви са мандарината, грейпфрута и портокала. Най-благоприятна за цитрусите през зимата е температурата около 10º. При нея растенията изпадат в естествен покой. Пренесени рано напролет в по-топло помещение с добро осветление, те започват да се развиват и цъфтят.
   ПОЛИВАНЕ – Цитрусите изискват висока влажност, но трябва да се внимава да не се преовлажни почвата, защото така се затруднява дишането на корените. Преовлажнените растения се познават по това, че листата им стават бледозелени, с жълтеникави петна по тях. Честотата на поливане трябва да е съобразена с вида на почвата, с температурата и въздушната влажност. Температурата на водата трябва да бъде с 2º до 3º по-висока от стайната.
   ТОРЕНЕ – За саксийното им отглеждане се приготвят специални смеси, които съдържат равни части компост или добре угнил оборски тор, обикновена пръст и пясък. Късно през есента и през зимата не се препоръчва торене.
   МОЖЕМ ДА СИ ГО ПОСАДИМ САМИ – Цитрусовото дръвче може да се отгледа от семка – главно с декоративна цел. Веднага след отделянето на семката от плода тя се измива внимателно с хладка вода и се заравя в дупчица на 1 см дълбочина в малка саксия, пълна с влажен торф. После саксията се слага на топло, например върху радиатора.
   Щом растението покълне и укрепне достатъ1но, можем да го прехвърлим в по-голяма саксия или сандъче. Но от цитрус, отгледан от семка, плодове можем да очакваме чак след много години.
   ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
   - Никога не оставяйте след поливане да престоява вода в подложката след саксията.
   - Ако температурата е над 10º, можете да държите растението на терасата.
   - Ако въздуха е топъл, вечер пръскайте листата с вода.
   - Не торете дръвчетата през първите месеци на адаптиране.
   - За да бъдат листата блестящи и чисти, ги почиствайте с памучен тампон, напоен с бира.
   - За по-голяма сигурност, че растенията ще завържат плодове, трябва на втория ден след отваряне на венчелистчетата посредством малка четчица да се нанесе прашец от друг или от същия цвят върху близалцето на цвета.
   - Желателно е през първите една-две години младите дръвчета да не се оставят да цъфтят, за да могат да развият по-мощни корони. В противен случай те губят много хранителни вещества за цветовете и плодовете и се изтощават.

Общи условия

Активация на акаунт