Седмокласници 2023/2024 – тема 7 – втори срок и пробни изпити

• 41 790
  • 779
  •   1
Отговори
# 285
3 пъти мат + 1 път БЕЛ - СМГ и НПМГ
Повечето училища са 2/2

прибавям ТУЕС, Джон Атанасов, Гимназията по арктектура, геодезия и строителство, 31во

# 286
  • София
aDream, за мен при дете без ясни интереси най-много смисъл има точно от езиковата гимназия (включвам всички СУ с профил чужд език и интензивно изучаване). От сега не се знае какво ще го влече в края на гимназията. Езикът винаги е богатство, освен необходимост. Освен това в 11 и 12 клас ще имат още 2 профила освен чуждите езици и тогава детето вече ще може да избере нещо, което му е интересно. Завършила съм училище с интензивен италиански и освен самия език учехме история, култура, литература на съответната страна. Не като отделни предмети, макар да имахме 1 година предмет странознание и той беше точно това. Когато по цял ден са цял клас, учещи езика, самите деца се увличат по него. Никога не бих заменила това за курсове.

# 287
  • София
Моята дъщеря по ирония,  и по метода на изключването, от Топ10 само за НПМГ има желание.. обаче там пък едва ли ще влезе, .....нито с английски иска нещо ( знае го добре) , нито с немски по съвети на баща й ( завършил 91 НЕГ Joy ) , нито към тези с АйТи насоченост.. то като изключиш тез онез и накрая май от топ 10 ще пише само НПМГ Head Band.. явно ще гледаме надолу някъде из класациите Grinning , което пък на мен лично ми снишава леко напрежението... Joy

# 288
Има тема и за "неелитни" училища след 7 клас, на мен ми беше много полезна. Скоро не съм я поглеждала.

# 289

ще се опитам да се изразя деликатно - колкото и невероятно да звучи, има живот и извън ТОП 10, както и има способни деца, които остават извън тях по една или друга причина.

Този ТОП 10 по бал ли е формиран? Защото ако да, това е неточна информация, балообразуването в повечето изброени училища е коренно различно.
Не виждам кое трябва да бъде деликатно.....никъде не съм споменавала, че децата след 10 десет са разлчини.
Ти намеси ТОП 10 и училища, които не са езикови гимназии в него. Затова изясних кое какво е. Мама Ру - може често да вкара хората в заблуда ако нямат ясна идея.

Топ 10 си е точно този с еднакво балообтразуване.
Това че в НПМГ има паралелки с друго балообразуване - всичко го знаем и те не се включват тук Simple Smile

Според вас, добре ли е да се насочи детето към езикова гимназия? Повечето мои приятелки и познати, казват, че не е удачен избор, и че език съвсем спокойно може извън училище да се учи... Вие на какво мнение сте?

Според мен това е най-добрият вариант при едно не ориентирано дете, каквото беше моето Simple Smile
Още повече с профилирането в 11 и 12 клас е важно колко е голямо училището за да може детето да имам избор. А езиковите гимназии са едни от най-големите училища.
Със сигурност език може да се учи на курс но никога няма да се научи така както би се научил в ЕГ. Едно е да имаш 6 часа на ден език и после поне още два-три часа домашно, друго в да го учиш на курс два-три пъти в седмицата.

Последна редакция: чт, 29 фев 2024, 16:35 от Hope for Two

# 290
  • София
То да минат изпитите и да излязат резултатите , а за другото все ще се нагласим някак Simple Smile
И аз записах моят син на лагер, който започва от 14.07, но се надявам, че няма да ни направят проблем ако не присъства на записването
Моята е на лагер по рисуване 1-7.07
Надявам се да не искат присъствие на дете. За море мислихме за Юли, ама аз не се сетих, че до 24.07 сме вързани, така че май ще е Тейлър Суифт концерт направо.
Дано си го е заслужила

Ако е навършил 14 години ще трябва лично да се запише или да направи пълномощно - имайте го предвид.

Няма да е, чак есента

И не разборам как 51 се набута сред топ 10 училища?

Последна редакция: чт, 29 фев 2024, 16:48 от Nikolina-Pikolina

# 291
Mama Ru, стресът от смяната на училището и тепърва доказване пред учители ще е по-голям. На тези поне си им знае "спецификите". Ще ги преглътне тези петици по физическо, ТП и биология. Успокоявам се, че останаха няколко месеца и приключваме. Тепърва ще мисля дали да мина по същия път и с малката. Там даже и на учител по математика не случихме.

# 292

Ти намеси ТОП 10 и училища, които не са езикови гимназии в него. Затова изясних кое какво е.

момент, момент, какво точно съм намесила, че с тези чаршафи, дето цитираш, не ми става ясно. Върни се и прочети какво съм писала.
Писах това, което смятам, че би било полезно на някого, изведено накуп - в кои училища има паралелки с ИИЧЕ, в които балообразуването е с 3 БЕЛ, 1 МАТ и БЕЛ и ЧЕ от дипломата. Нито съм ги сравнявала с ТОПа, нито съм казвала, че са част от него, нито че са ЕГ. Всичко друго са свободни интерператции.
По въпроса повече няма да пиша. Енергия и време за безсмислени спорове нямам.

# 293
Факт относно стреса.
Хоуп, не ми се спори. Не коментирам за училищата в София изобщо. Хора живеем и извън София. Сравнявам учебните планове. И да, ЕГ "П. Яворов" в Силистра си е точно езикова гимназия и приема с НВО БЕЛ*3 и ЧЕ като втори балообразуващ.
СУПНЕ "Фридрих Шилер" в Русе утроява НВО БЕЛ и си е точно профил "чужди езици", въпреки, че не пише пред името му ЕГ, учебният план е като на ЕГ.
Самата аз съм завършила ЕСПУ с преподаване на руски език и засилено изучаване на западни езици "М.Горки", което по инерция си наричахме Руската гимназия, защото първоначално започва точно като гимназия. Половината ми учители бяха с майчин руски, всичко без физиката изучавахме на руски език, литература учехме по техните учебници за РСФСР. Какво значение има дали отпред е пишело РЕГ или ЕСПУ с преподаване на руски?

# 294

Хоуп, не ми се спори. Не коментирам за училищата в София изобщо. Хора живеем и извън София. Сравнявам учебните планове.

Ru изобщо не споря, не знам защо някой вижда спор в това.
Ясно е, че не те интересуват училищата в София и че езикова гимназия е по-скоро разговорното название на всички училища в които се учи език и няма засилени часове по други предмети.
Но хората без допир до езикови гимназии не намират разлика и така се влиза в заблуда Simple Smile

То и в София почнаха да бълват първа, втора, че и терта испанска.
Но реално испанската е една и няма нищо общо с другите училища.

# 295
Хоуп, обясни моля те разликата.

Последна редакция: чт, 29 фев 2024, 17:06 от Mama Ru

# 296
На база минала година тези училища или някои паралелки в тях са били с 3 пъти мат и 1 път БЕЛ:

А тези обратното - 3 пъти БЕЛ и 1 път мат:

# 297
въпреки, че не пише пред името му ЕГ, учебният план е като на ЕГ.

Демек ЕГ от алиекспрес, същото ама друго.

# 298
  • European Union
Аз не разбрах какъв е спорът, признавам си. Езикови гимназии няма, няма и техникуми. Има профилирани и професионални гимназии.

# 299
Езикова гимназия в името си имат право по закон да сложат само училищата, в които над 50% от паралелките са с профил "чуждоезиков" и поне 3 предмета се изучават на първи чужд език. Всички останали гимназии се водят профилирани или професионални. Профилирани - имат някакви профили, които си избираш на национално ниво (с приема след 7. клас са два, може да са и чужди езици, но след това няма да имаш изучаване на други предмети на тях и в 9 и 10 клас часовете спадат до 4/2 часа седмично) и допълваш с училищните 3. и/или 4. профил в 11 и 12 клас. Професионалните гимназии и паралелки дават професия и се завършва с ДЗИ писмен и устен по професия като второ задължително ДЗИ (нямаш право на избор като едно време) или с дипломна работа по професията при определени условия.
Език се учи и на курс, но литература на съответния език не се учи на курс, както и странознание, култура и още един куп неща, които са сред нещата, които се изучават в ЕГ като част от часовете по езика.

Общи условия

Активация на акаунт