Седмокласници 2023/2024 – тема 7 – втори срок и пробни изпити

• 41 795
  • 779
  •   1
Отговори
# 300
На курс трудно ще научиш добре език. Не, че е невъзможно, но няма да е като в ЕГ, пълно и системно със затвърждаване.

# 301
В професионалните гимназии, не знам дали във всички, но в ПГСАГ със сигурност няма устен - има два изпита - на теория, на практика на специалността и защита, т.е е в три дена. Теорията е 4 часа, практика - 6. Сега, готвачите може и да готвят на практическия изпит, но за специалност СА практическият изпит е свързан с чертане или сметкоплан например, зависи какво точно ще се падне. На ИД може да е практическа задача - правят проект за обзавеждане на помещение, геодезистите - замерват, смятат, може да имат за задача да направят скица...

# 302
Според мен се гледа детето какво иска, къде ще се чувства по-добре и.така се преценява след съответните точки. 
Има деца и на курс учат, други пък и в училище не научават.

# 303
  • София
Сега като казахте, се загледах в точните наименования на училищата, значи " с изучаване на чужди езици", например, 31 во, 32 ро, 73то, пък "езикова гимназия" нспр. 35 то... Тези отворих да видя, сигурно има и други, кое езикова, кое с чужди езици, не бях обърнала толкова внимание на името...

Последна редакция: чт, 29 фев 2024, 19:58 от Cabo San Lucas 40

# 304
  • София
В изброените топ 10 наистина са гимназии с различно балообразуване -  някои имат 3 Мат например. За мен са несравними, защото са много различни. За дете, което не иска да учи немски, математика и  ИТ, доста от топ 10 ще отпаднат. Интересна ми е темата за и против езиковите. Според мен на никакъв курс не можеш да се научиш да ползваш езика така, както в езикова гимназия. И е от личен опит. Но ми е интересно да видя мнения.

# 305
  • София
Доста неточности има нагоре. Simple Smile
1. Мама Ру, всеки случай е индивидуален, да,  но в общия пълното неглижиране на  алгебра или геометрия не е  щадене на детската психика, а бомба със закъснител . Уж пощаденото дете ще забие гарантирано нагоре  в класовете и нервите ще са повече, отколкото ако си учи навреме (колкото му позволяват възможностите) всичко от материала в 7 клас.
2. Класация  ТОП 10 не може да има по бал, понеже  сред тези 10 софийски училища има ЕГ, които са с два пъти мат и 2  БЕЛ, има и други гимназии  с  3 пъти мат и 1  път БЕЛ.  Да, РУО така ги  нарежда, но това не значи, че  е правилно сравняването  на ябълки с круши.
3. Асита, не е хич задължително да се изучава литература на езика  в ЕГ(задължително беше някога). На места  се учи в ЕГ, на места не.
4. Кабо, просто училища с ученици от 1 до 12 клас няма как да имат ЕГ за абревиатура. Все пак това Г е гимназия, а  в 32, 35, 73 и т.н има и ученици от 1 до 7 клас.

ПП Биби, всичко е  въпрос на късмет и на мотивация. Има научаващи супер езика в ЕГ, понеже са попаднали на добър учител/и и те самите са имали амбицията . Но има и  доста завършили ЕГ с посредствено ниво на владеене на езика, особено ако не става дума за английски, а за  френски, немски, испански. 

Последна редакция: чт, 29 фев 2024, 18:24 от пенсионирана русалка

# 306
Има окончателен протокол на допуснатите до участие в Националния кръг ученици в Олимпиадата по Химия и опазване на околната среда.
https://web.mon.bg/upload/40675/dopusanti-himia_290224.pdf

Последна редакция: чт, 29 фев 2024, 19:20 от Nanina80

# 307
3 пъти мат + 1 път БЕЛ - СМГ и НПМГ
Повечето училища са 2/2

прибавям ТУЕС, Джон Атанасов, Гимназията по арктектура, геодезия и строителство, 31во
В НПМГ паралелките с химия, биология, география и природни науки имат изпит по съответния предмет и оценките бел и мат от училище не са балообразуващи. В НГДК също балообразуването е различно

# 308
Пенсионирана русалка права си. Но мама Ру започна оттам, че аз споменах, че на моето дете му е трудна геометрията и се ядосва когато ходи и допълнително при частен учител. И тя предложи да оставим геометрията. Та аз го разбирам, да оставим геометрията при чу. Каквото се научи в училище и у дома, все пак има 6 учебни часа седмично мат. Всъщност аз това съм и направила, намалих уроците при частния учител. Със съжаление го казвам, но явно пределът на детето ми е по- нисък, и с повече количество не се постига качество, а обратен ефект. И аз съм си мислела едно, но виждам реалността. В един момент мозъкът на детето дава заето. То затова е и ядосването и мрънкането и отказването. И трябва промяна. Навремето мислех като много от потребителите тук, но имало и друго, различно.

Последна редакция: чт, 29 фев 2024, 20:30 от laurentin

# 309
  • София
Децата са различни и няма общовалидна рецепта. Проблемът с математиката е, че изпусне ли се веднъж, няма оправия нагоре, а ще им се наложи да я бутат тази математика до 12-ти клас. Но и изпушването, и следващия го бойкот са много опасни - в такива случаи натискът обикновено има обратен ефект. Аз засега обяснявам на младежа, че трябва да наблегне на това, което му е най-трудно /в нашия случай - основно литературата и преразказа/. Но пък и при него няма нещо, което да е тотал щета, всичко е поправимо с повече усилия, а и той, учудващо, все още не бойкотира. Оплаква се, че е твърде натоварен, разбира се, но бута.

# 310
  • София
Четвърти, пети клас изпусне ли се математиката, децата слагат клеймо "Това е трудно и не разбирам" и край. После става много трудно...

# 311
Русалка, разбира се, че не казвам тотално неглижиране на едната част от математиката, но ако детето не гони висок резултат в случая усилията за мен трябва да се съсредоточат върху силните му страни, за да компенсира от там по-слабите. Лорентин ме е разбрала. В случая частните уроци са заради НВО-то. Колкото за училище се обяснява и се помага и у дома.
Много ми харесва мисълта на Д. Чопра, че ако едно дете е силно в тениса и слабо по математика, повечето хора биха наели учител по математика, а той - по тенис. Когато едно дете има обективни трудности в усвояването на нещо не е ли по-добре да развиваме силните му страни, вместо да циклим над това, за което няма повече сили?

# 312
3 пъти мат + 1 път БЕЛ - СМГ и НПМГ
Повечето училища са 2/2

прибавям ТУЕС, Джон Атанасов, Гимназията по арктектура, геодезия и строителство, 31во
В НПМГ паралелките с химия, биология, география и природни науки имат изпит по съответния предмет и оценките бел и мат от училище не са балообразуващи. В НГДК също балообразуването е различно

Не сте прочела внимателно критериите. Балообразуването е различно, но НВО влиза в различни съотношения.

# 313
Четвърти, пети клас изпусне ли се математиката, децата слагат клеймо "Това е трудно и не разбирам" и край. После става много трудно...
Поне при моето дете не е въпросът в изпускането в 4,5,6 клас. Има други случили му се събития, върху които то няма влияние, но са дали отпечатък.

# 314
  • у дома
В изброените топ 10 наистина са гимназии с различно балообразуване -  някои имат 3 Мат например. За мен са несравними, защото са много различни. За дете, което не иска да учи немски, математика и  ИТ, доста от топ 10 ще отпаднат. Интересна ми е темата за и против езиковите. Според мен на никакъв курс не можеш да се научиш да ползваш езика така, както в езикова гимназия. И е от личен опит. Но ми е интересно да видя мнения.
От личен опит-голямото ми дете завърши МГ,само 2години е ходил на школа в 9 и 10 кл и съответно взе С1 и С2  на ае,в 11кл беше на национален кръг на олимпиада по ае,а тогава даже не посещаваше и школа-избра си да учи английска филология и в университета  непрекъснато го питат коя ЕГ е завършил,а той през живота си никога не е учил училищен предмет на ае,нито пък е имал нейтив-та който има желание си учи.

Общи условия

Активация на акаунт