Седмокласници 2023/2024 – тема 7 – втори срок и пробни изпити

• 41 822
  • 779
  •   1
Отговори
# 315
  • София
С английския е така. Те са израснали с него, навсякъде около тях е. Но друг език да се научи на високо ниво в школа изисква мнооого силна мотивация и много работа. И със сигурност доста повече от две години. Всъщност познавам само едно дете, научило на високо ниво език, различен от английския, извънучилищно, но го учеше от 5 клас много усилено.

# 316
Синът ми говори перфектно английски, до към втори клас пътувахме много. Живяли сме по 7-8 месеца в годината в чужбина. Свекър ми е чужденец, с него си говорим на английски, макар да назнайва български и той.  По-миналото лято беше на езиков лагер по английски, ходил е и на школа 2 години, но нищо сериозно. Писменно не го владее така, както говоримо. Ниво немога да му определя, не съм се и замисляла, но говори все едно е раждан в Лондон.
Той пък няма-няма и ми говори, че иска френски да учи. Та като нищо ще пише и френската, която при нас е с нисък бал.

# 317
Не знам и аз къде е истината. Голямата ми е във ФЕГ, всяка година с нов учител, намрази езика, не пожела да се яви на ДЕЛФ б2, камо ли на ДАЛФ. За сметка на това С1 АЕ взе с десетина урока по формата, без да го е учила в школа. През годините, и то не всички години, е имала по час седмично с учител. Но гледа филми и чете на английски.

# 318
При синът ми школата беше пълна пародия, никакви домашни, почти не пишеха, разни игри. Той ту иде, ту не..общо взето втората година я платих, защото точно беше ковид и там бяха малко деца, та поне веднъж седмично да ходи да се вижда с някакви хора. 4ти клас изкара и 5ти клас началото се отказа.
Според мен все ще научат децата английския. Няма как в днешно време. По мое време се учеше с много писане, а моят сега не съм го видяла да седне.

# 319
До сега само ви четях. Не пиша. Наборчето е вторато ми дете. Вече веднъж минах през седми клас като родител. Първите затворници на ковида....Набор 2006. Голямото дете се справи феноменално. Характерът и упоритостта са важни компоненти. Към момента е в една от най-желаните столични гимназии /в някакъв измислен топ 10 за София по-горе в темата я съзрях сред изброените/.
Наборчето е друга работа.....2010 са тези, които стояха по пижами пред компа за онлайн часове, в най-основополагащата възраст и се отучиха да учат. Нека не ги виним, но и да не ги извиняваме. Отглеждаме поколението на невинните- другите са виновни. Разбирайте госпожите, господата /господиновци/, лошото време, тренерите, обитателите на жилището, домашните любимци.....Всичко!!! Само не и те.
Умно дете. Пълен отличник. Но аз отдавна не придавам никаква тежест на оценките. Толкова съм обръгнала от МОН-ско безхаберие, че намирам всичко за формално и безмислено.
За олимпиадите - по мое мнение, това е най-несправедливият формат, който някога може да съществува. От опит го пиша/ сплетох шпага с експертът по БЕЛ преди 4 години в РУО София-град/. София е ощетена. Поради брой деца. При 13000 набор, срещу 2000 от друга област- обяснимо. Резултатите от ОЛИ Химия за седми клас тази година какво трябва да покажат? София на национален......90% СМГ на национален. Да считаме ли, че само СМГ е училище?
Наборчето се справя. Но не виждам усърдие и отдаденост. На школа е по БЕЛ и на ЧУ по МАТ. Отписах го от Регалия. Голямо разочарование. Явно не случихме на група и преподавател. Обратната връзка е от детето. И както внаги-точна. Каза да не си  давам парите защото е скучно и непродуктивно.
Геометрията тръгна тегаво. Но не е непоправимо. Съвпадна със смяна на титулярката в училище - излезе в отпуск по майчинство. Увеличих уроците. Да влезе убитият! Наборчето се вълнува единствено от тренировките си. Спортът се оказа живителната сила в тази идиотска възраст....Голямото изпадна в амок в осми клас.  Тук нещата се случват по-рано.....

Дълго. За някои отегчително, може би.. Бъдете спокойни и много здрави! И това ще мине.

Обещавам да не прося за поща. Мисля, че съм я виждала Simple Smile толкова материали имам от голямото, които няма кой да отработи........

Следя темата и да призная, най-важни са ми мнениията на Пенсионирана Русалка, Дидева, Sanaka, Ganis, Svetlaem и за набор 2006 Мария Рашева.....

# 320
  • В Страната на чудесата
Има окончателен протокол на допуснатите до участие в Националния кръг ученици в Олимпиадата по Химия и опазване на околната среда.
https://web.mon.bg/upload/40675/dopusanti-himia_290224.pdf

Само влизам да изкажа възхищението си към класираните деца - от тези 20 деца, 6 (шест!) са от класа на сина ми и знам за какво учене и усилия на учителя им/ни по химия става въпрос. Поздравления !

# 321
  • София
Браво на децата! Честита Баба Марта! Да са здрави Наборчетата, което е най - важното, успехът все ще дойде, всяко дете има своя път, само да е здраво и щастливо ! Flowers Four Leaf Clover

# 322
Честита Баба Марта и от мен !
Алисса, възхищавам се искрено от такива деца и учители !

# 323
Честита Баба Марта!

TanRa, голяма депресия ме лъхна.
Аз гледам положително, няма дете без училище🍀

# 324
Честита Баба Марта! Да са ни живи и здрави наборите и ние покрай тях да им се радваме на успехите и да ги подкрепяме в неуспехите!
На този ден преди 14 години разбрахме официално за съществуването на девойката като ѝ чухме сърчицето. Погледнах я днес сутринта - пременена в бяло и червено, момиченцето вече е жена.

Не успя да се класира на химията, вероятно е 1-2 точки под чертата и много я е яд, но здраве да е Simple Smile

# 325
Браво на всички деца, независимо от резултата..
Аз така се зарадвах, когато видях, че имаме момченце от нашия клас, което е в списъка.. все едно е моето дете..като знам колко труд е положен..

Честита Баба Марта🤗!

Последна редакция: сб, 02 мар 2024, 08:24 от Илейн_112

# 326
  • Отвъд алеята зад шкафа

ще се опитам да се изразя деликатно - колкото и невероятно да звучи, има живот и извън ТОП 10, както и има способни деца, които остават извън тях по една или друга причина.

Този ТОП 10 по бал ли е формиран? Защото ако да, това е неточна информация, балообразуването в повечето изброени училища е коренно различно.
Не виждам кое трябва да бъде деликатно.....никъде не съм споменавала, че децата след 10 десет са разлчини.
Ти намеси ТОП 10 и училища, които не са езикови гимназии в него. Затова изясних кое какво е. Мама Ру - може често да вкара хората в заблуда ако нямат ясна идея.

Топ 10 си е точно този с еднакво балообтразуване.
Това че в НПМГ има паралелки с друго балообразуване - всичко го знаем и те не се включват тук Simple Smile

Според вас, добре ли е да се насочи детето към езикова гимназия? Повечето мои приятелки и познати, казват, че не е удачен избор, и че език съвсем спокойно може извън училище да се учи... Вие на какво мнение сте?

Според мен това е най-добрият вариант при едно не ориентирано дете, каквото беше моето Simple Smile
Още повече с профилирането в 11 и 12 клас е важно колко е голямо училището за да може детето да имам избор. А езиковите гимназии са едни от най-големите училища.
Със сигурност език може да се учи на курс но никога няма да се научи така както би се научил в ЕГ. Едно е да имаш 6 часа на ден език и после поне още два-три часа домашно, друго в да го учиш на курс два-три пъти в седмицата.

Според мен единствената паралелка, за която някой може да твърди, че е "несравнима" по отношение на овладяването на език е тази в 1 НЕГ, където взимат немска диплома. Ако има еквивалент и с други езици, също.
Иначе кандидатстването в чуждо Уни е просто с езиков сертификат, дали си бил в 119-то или в 73-то, сертификатът си е същият, дипломата също. В много училища извън т.нар. ЕГ, макар, че 73-то се води средно училище, има 3 предмета на чужд език допълнително, например 127-мо. Извън това, научаването на ЧЕ зависи от личното желание. Има много деца от ЕГ, едвам закърпващи В2 в 12 клас, явяващи се на С1 за кандидатстване в уни с ходене на школи или частни уроци. Защото по МОН-ските документи е заложено ниво В2.

Да добавя, че гледането на филми на съответният чужд език много по-добре подготвя един млад човек за живот и работа в чужбина, отколкото ученето на география на ЧЕ. Да кажем, че ако заминеш да учиш медицина в Германия, ученето на химия и биология на немски в училище ще са ти полезни, но ако отидеш да учиш социални науки, тогава?

Последна редакция: пт, 01 мар 2024, 10:52 от gadamer

# 327
  • София
Това вече сме го обсъждали. Заложеното В2 е минимум. В никоя ЕГ не остават на това ниво, покриват С1 отвсякъде, не само с изучваните предмети на език, но и с профилираните модули като - езикът чрез литературата, превод и т.н. Кое ниво ще покрие зависи от детето, разбира се, но учебната програма си покрива С1. Дъщеря ми изкара С1 по испански без нито един частен урок в живота си, само с училищна подготовка и без да е полагала чрезвичайни усилия - нищо извън зададеното от училище. Мина само един 10-часов курс за подготовка по формата - колкото да види какво представлява. Не сравнявайте с английския, там положението е друго - цял живот са обградени от него, още от детската градина. С другите езици с курс много трудно се случват нещата.
Нивото на език, учен чрез филми, няма да коментирам.

# 328
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз съм говорила с девойка от френската в 12 клас - каза, че повечето й съученици са на В2 и който е решил да кандидатства във Франция, се подготвял извън у-ще за С1. През годините имали проблеми с доста от преподавателите и пропуски. В този смисъл не съм съгласна за "несравнимите ЕГ" за научаване на чужд език.

# 329
  • София
С В2 се изчерпва цялата граматика. Разликата между В2 и С1 е в богатството на лексиката и нивото на ползване на езика. Учебната програма в ЕГ дава всички възможности за покриване на С1, а кой какво е постигнал, вече е индивидуално. Организационните и кадровите проблеми в дадена гимназия, също са отделен въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт