Седмокласници 2023/2024 – тема 7 – втори срок и пробни изпити

• 41 827
  • 779
  •   1
Отговори
# 330
Аз съм говорила с девойка от френската в 12 клас - каза, че повечето й съученици са на В2 и който е решил да кандидатства във Франция, се подготвял извън у-ще за С1. През годините имали проблеми с доста от преподавателите и пропуски.

потвърждавам, всички, които се явиха на C1, за които знам от випуска, ходиха допълнително на уроци.

# 331
  • София
В чуждите университети  следват както  много деца от ЕГ, така и много от всякакви други училища.  В чужбина  езикът става само средство, сам по себе си бонуси не носи - за да вървиш напред ти е нужна много добра основа по други предмети. Отпадат не тези, които са малко по на Вие с езика (въпреки наличен сертификат за С1), а  тези, които  не могат да се преборят с другото - било то математика, физика, химия, програмиране. Първите на място, потопени в езиковата среда, бързо надграждат  езиковите си познания.

Санака, не е съвсем така.  Има си граматика и за С1. Но да, при добра организация на нещата, спокойно може да се достигне ниво С1 в ЕГ  дори при заложено от МОН  В2. Но трябва и учителят да е на място, и учениците да имат нужната мотивация. А много често или само едното, или и двете неща не са изпълнени, уви.

Последна редакция: пт, 01 мар 2024, 11:10 от пенсионирана русалка

# 332
  • София
Вече веднъж минах през седми клас като родител. Първите затворници на ковида....Набор 2006. Голямото дете се справи феноменално. Характерът и упоритостта са важни компоненти. Към момента е в една от най-желаните столични гимназии /в някакъв измислен топ 10 за София по-горе в темата я съзрях сред изброените/.
Наборчето е друга работа.....2010 са тези, които стояха по пижами пред компа за онлайн часове, в най-основополагащата възраст и се отучиха да учат.

.... Резултатите от ОЛИ Химия за седми клас тази година какво трябва да покажат? София на национален......90% СМГ на национален. Да считаме ли, че само СМГ е училище?

Ха, все едно за моите деца говориш, само дето 2006та имам два броя.

За химията - просто този набор имат страхотен преподавател по химия в СМГ. И ето резултата.

Точно това искам да кажа като наблюдение. Ужасно важно е учителят да е добър и посветен. И когато не е, нещата не се получават. Като цяло училищната ни система за нищо не става. Т.е. системата не може да даде и структура добър модел. Само отделни учители ... Просто се надявам някак да оцелея още 5 години като родител в тази система и децата да излязат от нея по-малко травмирани.

# 333
Доколкото разбрах от езикова гимназия децата излизат с ниво В 2 ? Така ли ?

# 334
Дъщеря ми изкара С1 по испански без нито един частен урок в живота си, само с училищна подготовка и без да е полагала чрезвичайни усилия - нищо извън зададеното от училище. Мина само един 10-часов курс за подготовка по формата - колкото да види какво представлява.
Моя същата работа с DELE. А с граматиката беше на “вие”, да не кажа че си бяха напълно непознати 😂

# 335
Момичета, благодаря ви Heart
Дъщерята е с афинитет към испанския. Естествено, най-много иска в 164-то, Испанската Grinning, но всичко зависи от резултатите.... обаче.... повечето мои познати смятат това за загубено време и нямало реализация след завършване. Какво щяла да прави с този испански... Аз, като се замисля, то все едно така да се каже и за всички други езици.
Взеха да ме разколебават за тези езикови профили.

Ние ще го сложим в списъка с желанията, то е ясно, но се чудя дали на предните места или по-назад. Thinking

Прочетох дискусията с испанския и в другата тема, за неелитните учлища. Определено ми беше от полза. Simple Smile

# 336
  • София
Какво ще прави с този испански? Същото, което ще прави и с всеки друг език, извън английския - или ще го ползва, или няма да го ползва.

# 337
Не съм виждала скоро обяви за работа, които изискват само един език.

# 338
  • София
Доколкото разбрах от езикова гимназия децата излизат с ниво В 2 ? Така ли ?
Не, зависи.
Гимназиите с немски предлагат безплатно явяване на изпит  (единен формат за всички в цялото полукълбо) в 12 клас  (подготовката за който тече още от десети), който или не бива взет, или  ученикът го  издържа с В2 или С1 според изкараните точки на 4-те елемента. Някои въобще пък не биват допуснати до него. Ако не успее някой от явилите се да вземе  Б2 или С1 или ако В2 не му стига за заложените цели, явява се  извън училището на друг  признат формат, вече платено.  В езиковите с друг език човек външно се явява на изпит (платено)  и сам определя за кое ниво ще се яви. Може да си изкара С1, може В2, може и да не се яви въобще. Както си  реши. Тоест на практика от ЕГ има излизащи всякакви деца - с ниво С1, с ниво В2, с никакво ниво заради липса на знания, с никакво ниво на хартия заради неявяване на изпит, но не непременно заради незнание.  А по английски като учен от доста деца отрано,  има доста хора и с ниво С2, вкл. от гимназии, които НЕ са английски.

Последна редакция: пт, 01 мар 2024, 11:32 от пенсионирана русалка

# 339
  • София
Аз съм говорила с девойка от френската в 12 клас - каза, че повечето й съученици са на В2 и който е решил да кандидатства във Франция, се подготвял извън у-ще за С1. През годините имали проблеми с доста от преподавателите и пропуски.

потвърждавам, всички, които се явиха на C1, за които знам от випуска, ходиха допълнително на уроци.
Лоша работа това за ФЕГ, моята щерка учи по собствена воля сега френски, отделно имаме роднини във Франция и буквално спокойно го практикува няколко пъти годишно, пък и ходим натам често... Имат и профил Природни науки.  Изобщо го обмисляме като вариант, ама кофти неща се споделят за училището , та ще видим, то като не й стигне бала ще се реши въпросът сам де.. Joy

# 340
…повечето мои познати смятат това за загубено време и нямало реализация след завършване. Какво щяла да прави с този испански... Аз, като се замисля, то все едно така да се каже и за всички други езици.

Аз съм имaла подобно чудене за профилите с немски. Езикът се говори само в Германия и Австрия, е и в отделни области като части на Швейцария например. Но имам познати, които много държат на профил немски. Явно всеки си има някакви негови съображения.

# 341
Точно така. Всеки си има мнение, предпочитания, чул от познати деца, лични наблюдения и т.н. Само че ЕГ не са това, което бяха по наше време. И там е паднало нивото, както в цялото ни образование

Аз искам да попитам какво правите за да съхраните психиката на децата си? Усещам, че започва да се тревожи, а ми е много важно да се съхрани. Матурите ще минат, всеки ще учи някъде, но психиката е за цял живот

# 342
  • София
Изборът на немски в повечето случаи е свързан с безплатното висше образование в Германия и Австрия, с това и в Швейцария (макар и по-скъпа), с опциите за двуезично обучение и  две дипломи за висше в наши университети ( СУ, ТУ, УАСГ), с многото позиции за работа тук с немски и английски.

# 343
  • European Union
И ние се чудим за езиците. От миналата година се "лашка" между английски, немски, испански... Постоянно си променя мнението, аз не съм сигурна какво да я посъветвам. Трудна работа.

# 344
  • София
Момичета, благодаря ви Heart
Дъщерята е с афинитет към испанския. Естествено, най-много иска в 164-то, Испанската Grinning, но всичко зависи от резултатите.... обаче.... повечето мои познати смятат това за загубено време и нямало реализация след завършване. Какво щяла да прави с този испански... Аз, като се замисля, то все едно така да се каже и за всички други езици.

Ние ще го сложим в списъка с желанията, то е ясно, но се чудя дали на предните места или по-назад. Thinking

Прочетох дискусията с испанския и в другата тема, за неелитните учлища. Определено ми беше от полза. Simple Smile

Аз също се бях засилила за езикови гимназии. Но се отказах. Моите 8 год учат АЕ с Британика в 145 училище, дъщеря ми гледа и чете на английски, оправят се много добре.
Мислих за тези ЕГ и после си казах, дали не е по-добре да е училище с профил, със специалност?
И съм в голяма чуденка, защото те продължават да не знаят какво искат и къде искат да учат!

Г-жа Рамацоти - моите спортуват, това много им помага. Разходки, ходим да скачаме на батут, кино, кънки (но затвориха пързалката)
Филми, готвим заедно, гледам да не говорим само за това. Мачове, концерти, разговори...
Пазаруване, ей такива неща.

Общи условия

Активация на акаунт