Седмокласници 2023/2024 – тема 7 – втори срок и пробни изпити

• 41 818
  • 779
  •   1
Отговори
# 345
Скрит текст:
Момичета, благодаря ви Heart
Дъщерята е с афинитет към испанския. Естествено, най-много иска в 164-то, Испанската Grinning, но всичко зависи от резултатите.... обаче.... повечето мои познати смятат това за загубено време и нямало реализация след завършване. Какво щяла да прави с този испански... Аз, като се замисля, то все едно така да се каже и за всички други езици.
Взеха да ме разколебават за тези езикови профили.

Ние ще го сложим в списъка с желанията, то е ясно, но се чудя дали на предните места или по-назад. Thinking

Прочетох дискусията с испанския и в другата тема, за неелитните учлища. Определено ми беше от полза. Simple Smile

Аз също се бях засилила за езикови гимназии. Но се отказах. Моите 8 год учат АЕ с Британика в 145 училище, дъщеря ми гледа и чете на английски, оправят се много добре.
Мислих за тези ЕГ и после си казах, дали не е по-добре да е училище с профил, със специалност?
И съм в голяма чуденка, защото те продължават да не знаят какво искат и къде искат да учат!

Г-жа Рамацоти - моите спортуват, това много им помага. Разходки, ходим да скачаме на батут, кино, кънки (но затвориха пързалката)
Филми, готвим заедно, гледам да не говорим само за това. Мачове, концерти, разговори...
Пазаруване, ей такива неща.
Ей това е и моето чудене Thinking и затова никаква идея нямам с подреждането на желанията. Отделно, че и тя още не знае какво друго иска, ако не е испански или английски примерно. Някои редят план Б, ние още нямаме А Grinning

# 346
  • София
Не знам какво имате предвид под "гимназия с профил". ЕГ също са профилирани гимназии - с по 4 профила. Освен двата езика, избират още 2 профила в 10-ти клас.

# 347
  • София
Не знам какво имате предвид под "гимназия с профил". ЕГ също са профилирани гимназии - с по 4 профила. Освен двата езика, избират още 2 профила в 10-ти клас.
По-скоро имах предвид гимназия със занаят в ръката, както казвахме едно време.

И като гледам май майките се вълнуваме повече и тази истерия идва от нас, а не от децата.

# 348
  • Пловдив
Гимназия със занаят=гимназия с професия=професионална гимназия, или паралелка в СУ с код на професията в план-приема

# 349
  • София
Аз искам детето ми да излезе от гимназията с 2 чужди езика (ясно е, че ще трябва и курсове), добра обща култура и насока какво иска да продължи да учи. За това за мен профил чужд език е най-добрият избор. Ако профилът е друг няма гаранция, че 11 и 12 клас ще може да запише два езикови профила. А представяте ли си да няма профил за езика, който е учило в 8 клас по 18 часа седмично?
Толкова е хубаво да учиш език, който обичаш. В този случай го и научаваш много добре. Не е въпроса само до възможностите за реализация, а и до удоволствието и страстта на детето. Затова ако иска испански, нека това учи. Моята иска корейски, не ми минава през ума да я отказвам.

# 350
  • София
Ahoney бях се загледала и в 138 у-ще с китайски, японски и много мислих. Но нещо ми казаха, че не е много добро това училище.
Език е много важен.
Аз самата съм техник дамско и мъжко облекло - 4 год
Френска лингвистика с 2 профила - преводач и преподавател
И от 20 год се занимавам с недвижими имоти, нямам равна!!!
Обиколох света, говоря 2 езика.
Ми не сме смятали балове, не сме мислили кой къде и как
Тази истерия поне по наше време я нямаше

# 351

Не, едно време на това му се казваше техникум Grinning

# 352
  • София

Не, едно време на това му се казваше техникум Grinning
А, баш! А сега едни наименования, да се чуди човек къде му учи детето.

Честита Баба Марта и честит имен ден на всички именици, ако има такива м/у нас

# 353
Точно така. Всеки си има мнение, предпочитания, чул от познати деца, лични наблюдения и т.н. Само че ЕГ не са това, което бяха по наше време. И там е паднало нивото, както в цялото ни образование

Аз искам да попитам какво правите за да съхраните психиката на децата си? Усещам, че започва да се тревожи, а ми е много важно да се съхрани. Матурите ще минат, всеки ще учи някъде, но психиката е за цял живот
На моето психиката не е много пострадала Satisfied  Аз само тук с вас така си коментирам за НВО, вкъщи на него най- редовно му казвам, че това е просто един изпит от многото, които му предстоят в живота . И ще има много по -важни от НВО . Хубаво е , че и в училището няма някаква истерия , ходи на ФУЧ там, подготвят се, но всичко е в границите на нормалното . Повече се претоварва и преуморява от втората смяна и от ежедневните уроци и домашни за училище, отколкото от подготовка за НВО. Не смятам, че е и много ангажиран, веднъж седмично е на математика, веднъж на БЕЛ.. Децата в големите градове са подложени на много по- голямо натоварване, според мен, защото губят и много време в пътуване до школи, училище, уроци . На моето всичко му е на 2 минути път Laughing

# 354
Честита Баба Марта! Да сте здрави и засмени!
Моята девойка хич не се е притеснила, но аз май почвам. Сега беше на втори пробни в ОТ и резултатът й сумарно е с 25т надолу от предните. Ще вземем тестовете другата седмица и ще гледам. Но за момента мисля как да я мотивирам да започне да прави тестове и да тренира концентрация. Прави минимума и си мисли, че е топът на топа, защото в училище е от първите и учителите й в школата казват, че е добре и няма пропуски. Явно до последно няма да знам дали ще изкара две по 70, 80 или 90. И сега се чудя дали няма трайни знания, или е била по-разсеяна, или пък има трета причина. Нейната реакция беше, че на следващите ще изкара повече. Хем се радвам, че е спокойна, хем си мисля, че ако не промени нещо ще остане под чертата на училището, което иска и ще се разочарова. А не е като да не може.

# 355
Честита Баба Марта! Да сте здрави и засмени!
Моята девойка хич не се е притеснила, но аз май почвам. Сега беше на втори пробни в ОТ и резултатът й сумарно е с 25т надолу от предните. Ще вземем тестовете другата седмица и ще гледам. Но за момента мисля как да я мотивирам да започне да прави тестове и да тренира концентрация. Прави минимума и си мисли, че е топът на топа, защото в училище е от първите и учителите й в школата казват, че е добре и няма пропуски. Явно до последно няма да знам дали ще изкара две по 70, 80 или 90. И сега се чудя дали няма трайни знания, или е била по-разсеяна, или пък има трета причина. Нейната реакция беше, че на следващите ще изкара повече. Хем се радвам, че е спокойна, хем си мисля, че ако не промени нещо ще остане под чертата на училището, което иска и ще се разочарова. А не е като да не може.
Същия проблем имам с моята щерка. Един път на пробен изкарва 95, друг път, 78, трети, 86, идва си вкъщи и повечето ги решава без грешка, там все не видяла, грешно преписала. Ако не знае нещо или не разбира, да ѝ обясня, ама за грешки от разсеяност просто не знам какви мерки да взема. Това и за двата предмета- на теза и преразказ изкарва макс, на въпросите- абсурдни понякога грешки. А какво спокойствие я е обзело- грам вълнение няма в нея или притеснение поне. Та до последно не знам 70 ли ще са или 90 🙈

# 356
  • София
Николина, интересувах се от 138, защото преди искаше японски, а имаме апартамент, в който сигурно скоро ще се преместим точно до него. Отизивите бяха, че 18-то е по-добро. Корейски така или иначе има само в 18то.

# 357
Гимназия със занаят=гимназия с професия=професионална гимназия, или паралелка в СУ с код на професията в план-приема
В моя град има СУ с профили и СУ с една паралелка с професия. Също и професионални гимназии. Разсъждавайки си мисля, че сякаш СУ с профили е за 1 място, след това професионална гимназия и накрая СУ с професия. Ако нещо не хареса на детето вероятност за смяна на професии е по-вероятна в класическа професионална гимназия. Въпреки че, пак в моя град за желанието на детето като реализация в бъдеще, няма проф.гимназия. За момичета има само една икономическа гимназия. Добра е. Остава профилирана гимназия, за където вероятността да стигне бал не е висока. Гледам в съседни градове в профилирани гимназии миналата година са приемани деца с много нисък бал. Но не и при нас. Трябва бал над 330.Много сложно!

# 358
И да, ЕГ "П. Яворов" в Силистра си е точно езикова гимназия и приема с НВО БЕЛ*3 и ЧЕ като втори балообразуващ.
Само, че това не е вярно! Балообразуващо е и НВО по мат. Ето от сайта на училището:
"Начин на балообразуване
За профил „Чужди езици” балът за класиране се образува като сбор от: утроената оценка от НВО по български език и литература; оценката от НВО по математика; оценките по български език и литература и по чужд език от Свидетелството за основно образование."

# 359
Здравейте ,
Има ли информация кога се очакват резултати от пробната матура по МАТ в СМГЕ ?

Общи условия

Активация на акаунт