Седмокласници 2023/2024 – тема 7 – втори срок и пробни изпити

• 41 822
  • 779
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Здравейте ,
Има ли информация кога се очакват резултати от пробната матура по МАТ в СМГЕ ?
Обичайно излизат две седмици след изпита.

Последна редакция: пт, 01 мар 2024, 17:33 от esma

# 361
  • София, Лагера
Изборът на немски в повечето случаи е свързан с безплатното висше образование в Германия и Австрия, с това и в Швейцария (макар и по-скъпа), с опциите за двуезично обучение и  две дипломи за висше в наши университети ( СУ, ТУ, УАСГ), с многото позиции за работа тук с немски и английски.
Също и, ако детето иска да остане в Германия. В определени специалности там се реализират доста по-добре. (научно-изследователска дейност)

Моят набор вятър го вее, хич не се е притеснил. Но и аз не съм. Не че ми е все едно, разбира се, но мисля, че всеки си има път...

# 362
  • София
Ноеми, упоменатото от теб обикновено е следствие на  упоменатото от мен Laughing

# 363
  • София
18-то засега е по-добре за корейски, имат и обмен в гимназията, различни допълнителни дейности/събития. Дъщеря ми е там сега 7 клас, със сигурност ще продължи корейския на курсове  ако отиде в друго училище. Това е рядък език, има възможности после да кандидатстване в Корея за стипендия, следете сайта на посолството и на Институт Седжонг, ако детето иска корейски.

# 364
  • София
18-то засега е по-добре за корейски, имат и обмен в гимназията, различни допълнителни дейности/събития. Дъщеря ми е там сега 7 клас, със сигурност ще продължи корейския на курсове  ако отиде в друго училище. Това е рядък език, има възможности после да кандидатстване в Корея за стипендия, следете сайта на посолството и на Институт Седжонг, ако детето иска корейски.
Скрит текст:
Дъщеря ми преди няколко години след завършен бакалавър в  Германия  (вкл.  цял семестър в Сеул) спечели пълна стипендия от 60 000 + долара за магистратура в  Ю. Корея.  След доста пререкания,  колебания, двоумене и т.н. НЕ отиде и си остана в Европа.  Имайте предвид и някои неприятни детайли. Стипендиите са за обучение на английски (поне за master, макар че и семестърът й там също беше на английски), ама задължително се изучава преди това корейски. Няма значение за  кой университет е  стипендията, езиковата година е като на лотариен принцип някъде си из страната. На нея й се падна остров въпреки университета в столицата.  И не ги интересуваше много, да не кажа хич, че има  взет Топик 2 -почват от АВ. Да не говорим, че са малко буквояди. Не признават  СРЕ за  сертификат за владеене на английски, зер трябва TOEFL. Супер общежития, да,  ама   в отделни блокове момчета и момичета, никакво смесване, строго затваряне на врати и недопускане вътре след определен час.  Отделно  по време на магистратурата, нямам идея дали е  така и за бакалавър,  НЕ позволяват да се работи.  А у нас и  в другите европейски държави става и даже е много полезно, понеже бъдещите работодатели не търсят само академични успехи, не се захласват и само по това къде си завършил,  а  искат понатрупан опит.  Много деца започват работа още през бакалавъра и ако  фирма/студент се харесат взаимно,  нещата се случват нататък с лекота. Което не е  баш така за нашенчета в  Азия.  Но да, Корея е голяма краста за много хора Heart

Но да, ако  езикът  тук се изучава на ниво (което не знам дали е  така предвид всички проблеми с преподаватели по често срещаните езици),  струва си, понеже малко хора го знаят. Бях доста  резервирана лично аз по отношение на реализация И с него, но ме обориха с факти..

Последна редакция: пт, 01 мар 2024, 19:56 от пенсионирана русалка

# 365
  • София
Специално в София борбата е за езиковите гимназии (СМГ е ясно). Странно е амбициозни родители на седмокласници, които плащат за школи, учители и пробни изпити да имат колебания относно предимствата им.
От испанския няма никаква полза, насочвайте децата си към другите училища, нека бала в Испанската да се срине, много ми е важно Sunglasses

Последна редакция: пт, 01 мар 2024, 20:36 от buni

# 366
И в моя град училището с най- висок приемен бал е езиковата гимназия. И  от него излизат ученици с най- висок бал на ДЗИ бел. Миналата година бяха на 21 място в държавата, което за моя неголям областен град е отлично постижение.

# 367
  • София
Специално в София борбата е за езиковите гимназии (СМГ е ясно). Странно е амбициозни родители на седмокласници, които плащат за школи, учители и пробни изпити да имат колебания относно предимствата им.
От испанския няма никаква полза, насочвайте децата си към другите училища, нека бала в Испанската да се срине, много ми е важно Sunglasses
Ние не плащаме само за да са в ЕГ или СМГ. плащам, защото нямам време да се занимавам с тях, защото искам да имам и време за мен.

# 368
  • София
Точно така! За Испанската или лошо, или нищо. Mask

# 369

Точно така! За Испанската или лошо, или нищо. Mask
[/quote]
Офтопик. Как ви разбирам 🙂 миналата година,  великата борба за СМГ/ НПМГ след 4 клас, чакам да ми се обадят за НПМГ. И точно тези два дни, които звънят и няма никаква яснота докъде са, в темата за НПМГ или някъде  из фейсбук (не помня вече) някой невинно попита защо да изберем НПМГ пред СМГ и 3-4 добри човека дадоха добре обосновани отговори 😁 сега поне всеки ще си е написал желанията предварително и ще е по-прозрачно.

# 370
  • European Union
Испански се говори от повече хора по света, ако ще го сравняваме с немския.

От друга страна експертите предричат, че след десетина години няма да е нужно да се учат чужди езици. Изкуственият интелект и сега превежда в реално време.

И отново идваме до там, че борбата не е за език, а за средата, в която ще учат децата ни.

# 371
Кети, така е. Испанският е втори по говоримост в света. Аз също съм го учила и много го харесвам. Със сигурност ще пишем такива паралелки, важното е да измислим как да ги подредим. Wink
А, и все пак най-важното е, след излизане на резултатите, да изберем съответните училища. Че от Испанската до някое с профил Испански сигурно има огромна разлика Wink

А това за СМГ или НПМГ не е ли като сравнение между ябълки и круши, или аз се бъркам?! Не съм наясно с мат. профили. Flushed

# 372
Здравейте, някой може ли да направи сравнение между пробните тестове на Междучасие и Регалия? Има ли дете , което се е явило и на двата теста . Има ли разика в точките  и колко?

# 373
  • София
Кети, така е. Испанският е втори по говоримост в света. Аз също съм го учила и много го харесвам. Със сигурност ще пишем такива паралелки, важното е да измислим как да ги подредим. Wink
А, и все пак най-важното е, след излизане на резултатите, да изберем съответните училища. Че от Испанската до някое с профил Испански сигурно има огромна разлика Wink

А това за СМГ или НПМГ не е ли като сравнение между ябълки и круши, или аз се бъркам?! Не съм наясно с мат. профили. Flushed
Само знам, че испанският в Бастилията е тотал щета. За съжаление няма преподаватели

# 374
  • София
Испански се говори от повече хора по света, ако ще го сравняваме с немския.

От друга страна експертите предричат, че след десетина години няма да е нужно да се учат чужди езици. Изкуственият интелект и сега превежда в реално време.

И отново идваме до там, че борбата не е за език, а за средата, в която ще учат децата ни.
Да, и аз това си мисля за АИ, Disappointed Relieved целия зор на децата с години да не вземе да се съсипе с АИ и производните там бонуси и беди... И да, учила съм испански, говорех го даже на разговорно ниво, пътувах из Лат. Америка много, затова го учих преди години. Много харесвам езика и този там Испано, латино свят... Но да, повечето ни познати са с реализация с английски и немски, френски и съответните държави и ги избраха за бакалавър/магистър . Едно дете само знам, което отиде на учи ветеринарна във Валенсия някъде, ако помня добре... Инак е много приятен език и някак не е труден за българите.. на разговорно ниво поне.. Та ще видим..

Общи условия

Активация на акаунт