Седмокласници 2023/2024 – тема 7 – втори срок и пробни изпити

• 41 836
  • 779
  •   1
Отговори
# 375
Цялата работа според мен е късмет. Учители за 5 години напред никой не може да гарантира, че няма да се сменят. Да имат късмет с хубав клас и добра среда, това е според мен. И то не зависи само от бала, за съжаление. Така че дали сме направили добър избор или не, ще стане ясно като започнат да учат от септември. Аз също някак вярвам, че ще се озове на мястото за нея.
От друга страна, добрата репутация на училището предполага, че ще успее да привлече и по-ангажирани учители. Някак се затваря кръга и оттам борбата за София.

# 376
  • София
Да и аз мисля, реда, размествам, гледам БАЛ-ве..
За 21 някой има ли мнение? Засега е по назад в класацията, както е билом51 преси 3 год. Но ми казаха, че има много добри учители и до година ще се качи нагоре.

# 377
Среда, среда, ама си е до късмет. В елитните училища с висок бал попадат и друг тип деца, не само съвестни, добре възпитани и ученолюбиви. 
Възрастна колежка ми каза като съвет за моята седмокласничка, която иска едно конкретно училище "Не я давай там, ще я смачкат и може да стигне до там да посегне на себе си". А училището е с добра репутация в града и е от високобаловите.

# 378
МамаРу, съгласна съм, късмет е. Дори в едно и също училище има разлика от випуск до випуск и дори между паралелките в един випуск. Не държа да е в топ училище, не ми трябва да се хваля с това. Искам да се чувства добре и да е спокойна. За съжаление няма как да се знае предварително.
За психическия тормоз и мен ме е страх, макар че щерката не мисля, че ще се поддаде. По-трудно се забелязва, по-податливи са в тази крехка възраст с много промени. Има случаи и в елитни училища, да. Даже си мисля, че в т. нар "неелитни" ще се разбере по-лесно - ще се сбият, ще личи... Говорим вкъщи, дано да е достатъчно. Не можем да ги предпазим от всичко, само подкрепяме и предразполагаме да споделят.

# 379
Не държа да е в топ училище, не ми трябва да се хваля с това.

Наистина ли мислите че подтика на родителите за т.нар топ училища е за да се хвалят???👀

# 380
Според мен има и такъв елемент някъде, съдейки по опита ми от кандидатстване след 4 клас. Не е основният, надявам се, но има някаква гордост от това, че детето се е справило и е вътре. Пак опира до това чии стремежи се гонят - на самите деца или на родителите.

# 381
  • В Страната на чудесата
Според мен има и такъв елемент някъде, съдейки по опита ми от кандидатстване след 4 клас. Не е основният, надявам се, но има някаква гордост от това, че детето се е справило и е вътре. Пак опира до това чии стремежи се гонят - на самите деца или на родителите.

Има една, и то съвсем не малка част от родителите, които ще се изкушат да запишат детето си в училище просто "за да не отиде зян балът", а не защото детето има интерес към конкретното училище. Така че, да. Хвалбите са много основен мотив.

# 382
Има и такива подбуди, разбира се, от край време ни е наследство това. Затова и някои гимназии карат на стара слава.

Всичко е до късмет, разбира се. И в "добрата" среда има зрънца.

# 383
  • София
Гледам подхванали сте темата за езиците. За мен всеки език е богатство и то - голямо. Дори и само да четеш книги в оригинал, че на Валери Петров и други титани от неговия ранг, сегашните преводачи само могат да им дишат прахта. Или да гледаш в оригинал филм на моя любимец Педро Алмодовар. Това АI не може да ти го даде.
Навремето, преди 100 г. ,  направих рЕзък завой от АЕ на ИЕ. Като потомствена левскарка бях много навътре със сибитията около Левски и влюбена в Наско Сираков (който даже ми е и малко рода по майчина линия, но това е друга тема Smiley). Та той заминаваше да играе в Сарагоса, Испания и аз се тръшнах на тате: Испански ще уча!Чаках 2 часа да подам документи в АЕГ и после отидох с една приятелка във ФЕГ тя да подава, а там за испански с трън да ходиш, няма кой да закачиш. Викам: Тате, направо са ме приели. Той дали да ме амбицира или откаже каза: Става, тате, но при едно условие - да завършиш АЕГ като частна ученичка. Речено сторено - съдрах си з@дник@, но успях. (Тук отварям още една скоба по повод участието на родителите ми в кампанията. Мама не знаеше за разговора с тате, който пък се случи командировка по време на изпитите и когато предния ден попита: Утре къде трябва да те заведа на изпит? Щеше да получи инфаркт, когато получи следния отговор: Момчета френски и момичета изпански са в Бастилията).
Това лирично отклонение по-горе е за да се изкажа за езиците. Понаучих ги и двата, но после испанският пропадна поради неползване. Преди година се захванах с Duolongo-тo и ...o, чудо. Започнах от А2. Граматиката почти си е там в главата ми, ама лексиката е малко избегАла След 1 г. с приложението добутах до B2  и се кефя жестоко. Харесва ми, ползвах го лятото 2 седмици в Майорка. Е, друго е - дават ти по добра маса, кефят се че говориш езика им, дават ти tips & tricks за региона, че и хубав скандал можеш да врътнеш и да си сигурен, че са те разбрали. Важното е желанието да го има у децата, а като чета тук и като гледам моята вкъщи, май повечето не са дорасли да знаят какво искат. Sad  Липсата на учители е огромен проблем, но пък винаги може да се доучва, ако има желание. Има и доста обяви за работа с езици, различни от АЕ и НЕ. За мен езикова гимназия е много добър вариант, ако детето не е ориентирано към точните науки.

Последна редакция: сб, 02 мар 2024, 15:00 от bibi

# 384
Вероятно не само моето, децата се влияят и едно от друго. У дома отхвърли повечето училища, защото явно около нея мнението е такова или пък й идва далеко, а на нея й става лошо в ГТ. Това последно си е сериозно основание, факт. Малкият пък днес ми обяснява, че искал след седми клас да учи в МГ. Обясних му, че само с едно МГ е за никъде, ако след това не продължи в  университет, който пък за сега не влиза в плановете му.
И ЕГ и МГ са прекрасни възможности, за деца, които ще следват

# 385
Хм, явно не съм в тоя тип масовка, въпреки едно вече изкласило топ гимназия, следващо едно надяващо се да влезе в такава..
Моя основен подтик е вероятноста от малко по-малко bullying в такова училище, колкото и да си давам сметка че вече няма спасение от това никъде

# 386
Честно, не съм сигурна къде булингът е повече или по-малко. В по-елитните, дете, което не се справя на ниво или не е достатъчно марково сякаш е по-вероятно да е обект на булинг, отколкото в по-масово училище. Ученолюбиво, възпитано дете, с култура, различна от поп-фолк културата сякаш в по-масовите ще се чувства не на място и може да се окаже без среда... Все пак, гаранция за нищо няма.
Аз обмислям и вариант частно, предвид, че класовете са много малки при нас и ще е по-спокойно и тихо, нещо, което е важно за моето дете, както и, че учителите биха имали повече време за работа с всяко дете.

# 387

А това за СМГ или НПМГ не е ли като сравнение между ябълки и круши, или аз се бъркам?! Не съм наясно с мат. профили. Flushed
Да, и крушите и ябълките са полезни. Зависи кое ти е по-близо ( с някои нюанси).
Разликата е, че в нпмг има 3 профила, в СМГ 4. При положение, че са два класа математика и един физика и математика, не знам доколко е сигурно, че ще се предлага желания трети профил, тъй като искат 15 деца. Не, че в СМГ е сигурно, но пък там класовете са повече. /мои разсъждения/

# 388
Сравнение на ябълки и круши може да е след 7-ми клас, защото  в НПМГ има много различни паралелки и за тях се кандидатства различно. Но в случая се споменава кандидатстване след 4-ти клас, а там е еднакво - само математика и за двете училища.

# 389
И в 5-7 клас има разлика в двете училища - вижда се в учебните планове в Раздели Б и В.

Общи условия

Активация на акаунт