🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 64]

• 45 732
  • 772
  •   1
Отговори
# 330
  • Някъде в Европа...
Air, ама искаме да видим роклето и обущата.
Хайде, нали сте ми приятелки 😀 (и приятели 😉)..Рокля -1200 л.;  офиц. обувки - 300 л. (от този "новия" магазин в Кадъкьой; оттам грабнах и едни зелени чехлички за 70 л.);   боти (от Капоне,то; с намаление) - 200 л.

hris.g, кюнефето е на много лесно място, точно в центъра на затворената зона с магазините...

Последна редакция: вт, 26 мар 2024, 22:19 от AIR

# 331
  • моята мила родна страна
Някой презареждал ли е скоро Истанбулкарт, купувана миналата година? Дали и за тях е увеличен лимитът на 2750 или си е по старому 500 тл.?

# 332
  • Варна и...духом на Босфора
Ауууууу,
Аирче джанъм!
Ма Тантето ши блиСтИ чок гюзел бе!
Вай,вай,вай,МашАлла!
Ади със здраве,късмет и берекет,да си ги носиш,и на Нефето ти чок шанслар и мутлук и за негУ!❤️❤️🥰🥰🥰🍀🍀🍀

Транслейт-😅- Танте- леля
Нефе- племенник 😻

Само сега значи тоз чепик - 18 лева ли иди чиста пара?

Дискотеките ши ги проучИм😻

# 333
  • Някъде в Европа...
Ауууууу,
Аирче джанъм!
Ма Тантето ши блиСтИ чок гюзел бе!
Вай,вай,вай,МашАлла!
Ади със здраве,късмет и берекет,да си ги носиш,и на Нефето ти чок шанслар и мутлук и за негУ!❤️❤️🥰🥰🥰🍀🍀🍀

Транслейт-😅- Танте- леля
Нефе- племенник 😻

Само сега значи тоз чепик - 18 лева ли иди чиста пара?

Дискотеките ши ги проучИм😻
redemi, 😁😁😁😁🤣🤣🤣, посмях се от сърце, благодаря! Разбрах те и без превод 😁.Много мерси за пожеланията! 😘 .С нетърпение чакам мненията ти в неповторимия ти стил 😘😘😘
Чепикът - даже по-евтин 😁, на 5 ст. и нещо ми ги е хващала картата, ама с чехличките - да, 18 лв..Роклята - 67-68 лв по карта..Ботите 10-11 лв..
Айде, че около средата на юни пак се очертава Станбул - дотогава бойната задача е да се проучи място къде да денсим 🤣

# 334
Някой презареждал ли е скоро Истанбулкарт, купувана миналата година? Дали и за тях е увеличен лимитът на 2750 или си е по старому 500 тл.?
През месец октомври презареждах и ме отряза на 500.
И не мисля, че до този момент това се е променило.
Затова сега си купих новата.

Аирче, HeartHeartHeart

И продължавам с разказа- ще гледам да го претупам набързо. Grinning

ДЕН 2
Скрит текст:
Започваме деня с чай и кек Grinning (умеят да го правят турските жени!).
Въобще хубава закуска имаше в хотела.
Времето беше слънчево, но студено и с кофти прогноза за дъжд.
И пак по познатия маршрут - улица Кючюкпазаръ сокак до Еминьоню- обичам точно тези утринни разходки, когато всичко живо се събужда и бавничко се приготвя за удара на деня си. Grinning

На пристанището бързо се метнахме на корабче до кв. Бебек (не бях  ходила там досега).
Планът беше след това по крайбрежната, нова алея пеш до Арнавуткьой, разходка из квартала, който много ми харесва и евентуално Ортакьой, но не на всяка цена (японските палачинки мисля отново да ги опитам, но в първата им сладкарница в Ченгелкьой, ама друг път Stuck Out Tongue Closed Eyes).

Бебек ме очарова ! Това е сякаш съвсем друг град - чисто, модерно, с модерни хора и почти никакви туристи.  
Малко ми напомни за Мода.  
Страхотен квартал!

Имах си един адрес за посещение (от сериали естествено), не че някой ме чакаше там. Smirk
Много лесно го намерих, защото отдавна му се каня, но накрая вече беше такъв баир – не е за вярване, че всеки ден жителите го изкачват, но го видях с очите си и не бяха изплезили език като мене.

Събрах необходимия доказателствен материал, че съм била тук и обратно- бях забелязала една готина сладкарница по пътя.

Изръсихме се яко, но обстановката беше много приятна и най-важното, че ми дадоха паролата за вифито.

От съседно магазинче купих от онези голееми пресни кори за баница, дето ги пекат на място, малко не искаха плащане с карта, но аз наистина не нося кеш (по- точно си ги кътам за зареждане на картата) и невинно показах празното портмоне. Номерът мина.
След това през парк Бебек с полуразцъфнали магнолии потеглихме по крайбрежната към Арнавуткьой.

Вървяхме по нея бавно и с кеф - красиви яхти, красиви къщи, рибари...
Истинско удоволствие.

Много, много приятна разхода и не е далече – около 20 мин. бавно ходене и снимки, ако не преваляваше отвреме –навреме, можеше да се приседне и на пейка.
Точно стигаме искелесето на Арнавуткьой и отново дъжд, този път доста силен и това промени намеренията ни за разходка из квартала. Но после пък какво слънце пекна- красота!
Много завиждам на истанбулци, че могат да си правят круизи за 2 лв. с градския транспорт.

И стига съм разтягала локуми- пак сме на Египетския пазар, не зная защо купихме 5гр.шафран на цената на едни маратонки- менте ( не зная как се използва, но при тази цена ще си го пазя за цял живот Grinning).
Утеших се с една дълга , предълга толумбичка – два дена я ядох.
После ранна  вечеря в кварталната закусвалня, аз- пилешка супа и пилаф, а който обича агнешко
Stuck Out Tongue-  агнешко с картофи.

И май това беше, не беше уморителен ден, повече возене, но пък много приятен, въпреки дъждовното време.

ДЕН 3
Скрит текст:
Снимки от последния ден нямам, защото го обявих за международен ден на шопинга.  Blush
Поради хубавото време все пак го съчетахме с една супер зареждаща (в преносен и в буквален смисъл) разходка из историческия център, подло разнообразена с пазаруване по трамвайната улица.  
Там преди имаше голям ремонт и сега е една обновена, красива, пешеходна зона само с преминаващия трамвай и тук - там мотористи.
Лежерно (аз по-скоро трескаво Grinning, че не бях си изпълнила плана за алъш-вериша) посетихме (ММ отвън пред вратата Grinning ) всички магазини на добрите и познати нам турски марки и съвсем целенасочено любимия магазин за дамски обувки и чанти - CapОne.
Каквото можах, направих.   Stuck Out Tongue Winking Eye
После почерпих по един сок от нар на припек на площад Беязид, повисяхме на площад Султан Ахмет, съзерцавайки тъжно Света София, спуснахне се към Златния рог и Египетския пазар, хапнахме балък дьорюм в едно мизерно заведенийце по пътя за хотела, но доста посещавано от продавачите от съседните магазини, което нали уж е знак за качество и яваш- яваш стигнахме в хотела.
Там пихме по един чай (3 чайника запарка си къкреха денонощно върху една интересна машина с вряща вода, ама що не я снимах... ), взехме раниците и автобус, метро  и към автогарата.
Нямахме предварително купени билети и решихме да сме малко по-рано там, а и да довършим пазаруването с неща за хапване, че вкъщи ни чакаше празен хладилник Пътуването беше много леко и много бързо, и в 1ч. през нощта си бяхме у дома.
Въпреки че вече все повече се уморяваме и все повече съкращаваме времето за разходки, съм много доволна и щастлива и докато имам сили (и пари) няма да спра да ходя в Истанбул.
Ще букна хотел за юни за всеки случай. Grinning

Ако сте изчели поста ми, вие сте истински приятели и заслужавате почивка от мен. Simple Smile
Сега аз ще ви чета и ще си трая.SmirkStuck Out Tongue Closed Eyes

Последна редакция: вт, 26 мар 2024, 16:26 от pepel_ot_rozi

# 335
С Истанбулкарт кой фериботи могат да се ползват?

# 336
Здравейте!
Предстои ни пътуване в Истанбул (и въобще Турция) за първи път. Доколкото разбирам трябва да се купи предварително карта за пътуване с градски транспорт. Тъй като нямаме голямо желание да посещаваме музеи и т.н. искам да си взема само картата.
Има ли разлика между тези и това ще свърши ли работа: https://istanbultouristpass.com/bg/istanbul-transportation-card или https://istanbul.com/bg/things-to-do/unlimited-istanbul-public-t … ansportation-card

Също така, според вас кой е най-добрия вариант за използване на интернет в Турция? Чудя се дали да не си добавя допълнителен роуминг от Виваком или да си взема eSIM?

Благодаря ви за интересните предложения за готини места за посещение! Записвам.

# 337
Здравейте!
Предстои ни пътуване в Истанбул (и въобще Турция) за първи път. Доколкото разбирам трябва да се купи предварително карта за пътуване с градски транспорт. Тъй като нямаме голямо желание да посещаваме музеи и т.н. искам да си взема само картата.
Има ли разлика между тези и това ще свърши ли работа: https://istanbultouristpass.com/bg/istanbul-transportation-card или https://istanbul.com/bg/things-to-do/unlimited-istanbul-public-t … ansportation-card
В първия пост има всичко за Истанбулкарт.
Също така, според вас кой е най-добрия вариант за използване на интернет в Турция? Чудя се дали да не си добавя допълнителен роуминг от Виваком или да си взема eSIM?
Преди няколко страници се обсъжда подробно въпросът точно за Интернет и еSim.
Благодаря ви за интересните предложения за готини места за посещение! Записвам.

# 338
  • Варна
Пепел от рози, изчетох всичко.
Много благодаря за разказа, защото се чудех дали Арнауткьой да видим и ти ми помогна с чуденето.

Правилно ли съм разбрала, че от Бебек до Арнаут е 20 минути пеша по алеята?

Има ли дървета по нея, защото май месец ще сме там и вече пече и е горещо?
И още един въпрос.
От къде хванахте корабче до Бебек и колко време пътувахте?

# 339
Пепел от рози, изчетох всичко.
Много благодаря за разказа, защото се чудех дали Арнауткьой да видим и ти ми помогна с чуденето.

Правилно ли съм разбрала, че от Бебек до Арнаут е 20 минути пеша по алеята?
Не съм засичала точно, но долу- горе да, не е повече от половин час. Гугъл мапс и по- малко го дава. Simple Smile А и има толкова много пейки, че и да се уморите, ще си почивате и ще се наслаждавате на гледката.
Има ли дървета по нея, защото май месец ще сме там и вече пече и е горещо?
Няма още високи дървета, но мисля, че май месец никак няма да е горещо, там винаги си подухва.
И още един въпрос.
От къде хванахте корабче до Бебек и колко време пътувахте?
Корабче се хваща от пристанище Еминьоню , вдясно от моста като си с лице към кула Галата.
Мисля, че е вторият терминал (там са и туровете по Босфора), но ще гледаш светлинния надпис над сградата и направлението да е Румели Каваъ.
Пътуването е много приятно, ще видиш от разписанието колко се пътува.
Ето го- важи до средата на юни мисля (можеш да си го свалиш от 1 стр.), ние просто улучихме курса от 10.15ч

# 340
  • Sofia
... Та имам огромна молба, да ми дадете в района на хотела място за най-най-най хубавата турска закуска, която сте яли.

Потърси отзиви за заведения, предлагащи van kahvalti. Бих се ориентирала по тях. Местните доста ходят в такива, в кв. Бешикташ, но конкретно не мога да препоръчам.

Много благодаря на всички за "сводките". Обичам ви Flowers Tulip Nature Sunny Blue Heart 
"Ако сте изчели поста ми..." Пепелче, това даже не знам как ти хрумна да го кажеш?! Joy

# 341
  • Бургас
За закуска ние хапнахме на Галатапорт. Това е новото круизно пристанище. Разходихме се из магазините там. Много е хубаво. Точно на брега са заведенията. Слагам снимка, като с червено съм отбелязала заведения с изглед. Гледате къде предлагат закуска, да не е кафене. Да има повече хора и... Там сядате.

# 342
Още една идея за малко по - различна закуска...
https://www.instagram.com/reel/C4YjFSoNnju/?igsh=MWZkODZ4cGhqbjRkMA==

# 343
  • Варна
Извинявайте ако вече е отговорено, но тези е-сим карти съвместими ли са с всички телефони, аз съм с HUAWEI P30 Pro и в Интернет пише, че не поддържа е-сим. Остава ми седмица до пътуването и се вълнувам и вдъхновявам четейки Ви, ако някой е отсядал в The Y Istanbul Suites да сподели мнение, моля 😊

# 344
  • на Мелмак
Хванала ме е Истанбулска абстиненция, чета, попивам всичко Grinning скоро ще съм там.
Криси, след като не подържа е сим, не става. Ползвай си оператора, мисля, че ще е достатъчен.

Общи условия

Активация на акаунт