🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 64]

• 45 676
  • 772
  •   1
Отговори
# 315
Много благодаря за информацията!!!

# 316
Намерих го, благодаря.Но на мен ми дава в паундове и цената е 98 паунда ..

Здравей, къде могат да се видят тези полети ? Не виждам в сайта или аз не мога да се ориентирам ..

Изключително радостна новина в началото на пролетта.
От 1 май започват директни полети на Пегасус от  Истанбул (летище Сабиха Гьокчен- SAW) до София.
Цените започват от 40 евро на посока. Вече само за час и половина ще можем да сме в любимия ни град
В сайта на Пегасус са полетите. Аз вече закупих билети.
Ето скрийншот от търсене

Аз правя резервации като член на BolBol програмата. Не зная дали първите няколко дни не е само за BolBol членове.

# 317
  • София
Ами в сайта има опции за смяна на език и валута. Просто си ги сменете след като направите търсенето на датите.
И както при всички авио компании са различни цените за различните дати.

# 318
Как стои въпроса с паркирането на Аквариума който е в мол Aqua Florya?

# 319
  • София
Как стои въпроса с паркирането на Аквариума който е в мол Aqua Florya?
За паркирането не зная, дано ходилите се включат, но откъм аквариуми  май само този си заслужава да се посети в момента, предвид течащия ремонт на другия, който е в мол форум
Има ли вече цъфнали лалета, ако някой е там сега, моля да сподели.
А относно истанбул карт, тя е 70 лири и зареждаш колкото пожелаеш до 500 лири и може и 4 души да я ползват, но се бави опашката, това разбрах досега. Но нали за второ и трето прекачване цената е по-ниска. Писахте по-напред, че вече нямало отстъпки, това какео означава, че това второ и трето прекачване няма да е по-евтино, така ли?

Последна редакция: пн, 25 мар 2024, 18:18 от viki_kk

# 320
  • Sofia
За чужденците вече няма отстъпки при прекачване и съответно е все едно дали картата се ползва от един или повече пътници.
В аквариума във Флориа си има подземен паркинг. До 2 или 3 часа беше безплатен за посетителите на мола. Това е от мин. година, едва ли има промяна.

# 321
Яваш- яваш започвам да пиша, макар че този път няма кой знае какво ново да ви покажа.
Първоначалната идея беше нещо като шопинг (основно някоя дрешка или чепик), ама предварително обречена на провал, защото миналия път разбрах, че хубавите неща вече не са ми по джоба. Но човек никога не знае...

Пътувахме както обикновено с фирма Хунтур – само това се предлага в нашия град. Нямам оплаквания досега от тях, а този път бяхме само 15 пътника и в двете посоки и спокойно се разполагахме по седалките. Както каза "стюардът" Ибрахим: „По Рамазан нашите не пътуват“ (още търся логиката, но излезе прав).  На границата никакви проблеми – обикновено около полунощ сме там и май досега все е било ненатоварено. Късмет. Simple Smile
На автогарата пристигнахме рано, преди още да е тръгнало метрото, закусихме, купихме си нова Истанбулкарт, защото старата от 2013г. предишния път след 500 лири ми каза: Max limit finish и добре, че имах резервна от приятел. Сега ми изписа на касовата бележка лимит 2750лири и след последното зареждане – остатък 2120. Този път похарчихме само 630 лири ( даже и не успяхме), повече вървяхме пеш.

Отседнахме в хотел Битер, препоръчан от Ze-zeFlowers Hibiscus, за което ѝ благодаря. Смятам, че ще го ползвам и при следващо ходене, стига да не променят драстично цените или условията за плащане (на място в хотела). Видях надпис там, че при резервация директно при тях и плащане кеш, се ползва 10% отстъпка. Аз лично, по ред причини, засега предпочитам резервации през букинг, но друг може да се възползва от тази екстра. Предупреждавам, че тази информация не съм я обсъждала с някого от служителите, така че не претендирам за 100% достоверност, но може да им се зададе въпрос преди букване. Всичко, което Зе-зе писа и което е написано в букинг за хотела е вярно. Естествено приложиха техния рекламен трик Simple Smile и ни настаниха в стая тройка вместо в резервираната от мене двойка, с прекрасна гледка (особено вечер) към Златния рог и даже и кулата Чамлъджа – искали да сме хепи. Simple Smile Е, щом искате... 😂 , макар че аз винаги съм хепи в Истанбул, но колкото повече, толкова повече.

Втората вечер имахме малък технически проблем с електричеството в стаята, но имаха желание да помогнат хората Smirk, въпреки че в крайна сметка моят мъж временно закрепи положението, а те едва ли ще се заемат с това след нас. Но това не беше причина за страдание.  Simple Smile
Много лесно се стига до хотела от автогарата- с метро до сп.Аксарай и с автобус (много линии могат да се използват) от сп. Юсуфпаша до сп. Vefa (точно за 5 мин.).
Пристигнахме твърде рано, за да очакваме стаята да е готова за настаняване, затова оставихме багажа в едно стайче до рецепцията, пихме от безплатния чай там, който сам можеш да си наливаш по всяко време на деня и тръгнахме към моста Халич. Бях си наумила да отидем в Зорлу Център, просто, за да видя едно луксозно място, пък и след нощно пътуване мозъкът ми работеше на бавни обороти, за да измислям сложни планове.
Минахме покрай Зейрек джамия и общинското кафене с хубав двор и гледка, но естествено още бяха затворени.

Спуснахме се към Египетския пазар, преминавайки през много колоритен квартал.

Пътьом видях и един хотел от сериал, който гледам в момента и много харесвам. На пазара хванахме най- хубавия момент, когато отварят магазините и е спокойно, без туристи, но продавачите винаги са готови да откликнат, ако решиш да си купиш нещо. Оттам през моста Галата, дюкяните с всякакви джаджи, Супер Марио (Вичи, поздрави! Heart ) и на метростанция Халич към Мола.

Молът е впечатляваща, красива сграда, както и тези наоколо, цъфнали магнолии, млади хора и скъпи марки.

Разходихме се, зяпайки (то друго и не можем там Simple Smile) , нямаха нищо като за мене Simple Smile и хайде обратно с метрото: Таксим, Истиклял, уважих магазин Де Факто 😉 😜 , ашуре с портакал сую в онзи татлъ сарай на 4 етажа (но не беше особено вкусно) и от Шишхане обратно по познатия път към хотела.

Настаниха ни, вечерта завърши в пилафчийницата под хотела- за повече нямахме сили, все пак сме хора на възраст. Simple Smile
Утре ще продължа, че става дълго и досадно, а пък и не ви показвам нещо невиждано и нечувано.

Последна редакция: пн, 25 мар 2024, 22:05 от pepel_ot_rozi

# 322
  • Някъде в Европа...
Здравейте, групичка, омагьосана от Истанбул! Simple Smile
Благодаря за пожеланията за приятно прекарване, благодаря и на hris.g, че се сети за моята персона, която само физически си е в България Simple Smile

Ами Истанбул си е Истанбул, не знам какво повече да кажа Simple Smile. И аз като Пепелчето добивам някаква енергия там, някаква еуфория, която не ме е пуснала още. Изминалата седмица духом бях все още там (прибрах се на 17.03), дори не ми се пишеше в темичката в минало време Simple Smile
Този път разходката си беше чиста "разходка по женски" - без програма, без посока, без планове, без часовник - само с карта на метрото и разписанието на фериботите в телефона; заредени Истанбулкарт; дебитната карта и валута в портмонето Simple Smile. Три пълни дни са крайно недостатъчни Simple Smile. Посетихме познати за мен места, любими. Новото бе Отракьой, не се бях разхождала там, естествено палачинките не ги открихме Satisfied; също така и мол Флоря - знам си аз, че в Истанбул посещението на мол е загубено време, убедих се отново... Доста вървене пеша, просто, за да сме в "живота по улиците".
Скрит текст:
Пътуването - с ТА, автобус. Удобно, автобусът бе наполовина пълен, та почти всеки си беше на отделна двойна седалка, нямаше излишни спирания, бързо пътуване и минаване на границите.
Настаняването - 3 нощувки. Бяхме в х. Glorius, Лалели. Бяхме платили за 3 зв, настаниха ни в 4 зв.
Първи ден - дружката ми за пръв път посещаваше града и колкото и да не държеше на исторически забележителности, реших да я разходя поне из всичко, близко до хотела ни. Та, тръгнахме бавничко (и зяпащо Simple Smile )пеша по главната Орду - Университета, Баязид, Чемберлиташ към Хиподрума. В четвъртък към 10.30 ч пред Синята джамия си беше празно, досега не бях влизала именно заради опашките, е, сега влязохме. Впрочем, смело мога да кажа, че Истанбул си беше "празен" през деня - много приятно за снимки и разходки. През Топкапъ и Гюлхане, по уличките с магазинчета, до Еминюню, там преминахме по моста Галата до рибния пазар на Каракьой, обратно по моста, вмъкнахме се в Египетския - две жени Smile, зяпайки, купувайки, бавничко, излязохме през Капалъ-то, и към хотела да се настаним Simple Smile. Мноооого крачки отчетоха устройствата Simple Smile Оставихме чантите, сменихме аутфита Simple Smile и се насочихме с трамвая и автобус през Кабаташ към Ортакьой. На Кабаташ, преди да хванем автобуса, дружката поиска да отидем до оградата на Долмабахче, разходихме се - да, не може да се стигне до Портата без билет. Снимки на заведението там, на брега на Босфора. Автобуса и на Ортакьой - хареса ми, романтично местенце, заведенията там бяха празни буквално. Седнахме на това, което е точно зад джамията, на брега, естествено хапнахме компири ..Пообикохме да търсим палачинките, но уви....Хванахме последното корабче към Еминюню, та и по нощен Босфор я разходих.
Втори ден  - сутринта като излязохме от хотела, ръмеше и понеже дружката имаше желание за мол, реших да отидем до Флоря, ако реши да влезе и в Аквариума. Ползвахме Мармарай, малък фал имахме, за щастие завърши благополучно - чакаме да се качим, дружката пред мен, влиза тя и вратите се затварят пред мен (отвътре не могат да се отворят, отвън също не видях бутон да натисна). Тя тръгна (не знае нито откъде сме тръгнали, нито къде отиваме, аз бях водача. Поне в нея имаше пари, Истанбулкарт и визитка на хотела, роуминг нямаше). Съобразява и слиза на следваща спирка, съответно ме вижда в следващото влакче (празно беше) и се качи. Та, отидохме в мола. Помотахме се и самата тя стигна до извода, че само губим време и да си тръгваме. Хайде пак Мармарай и до Йеникапъ. Сериозно мотане из района, хапване, Капалъ-то (затваряха го, дори го бяха затворили на изхода към Египетския.  Все се надявах, че поне там ще има отворени, но не, нито хора твърде, и затварящи магазинчета, Еминюню и Йени джами в часа, когато вече могат да се хранят и раздаваха храна на площада ....трамвая, че имаше чанти за оставяне, Везинджелер, метрото и Таксим привечер. Бавно, лежерно, с зяпане и хапване, минахме до Галата цялата Истаклял. Забележителна е тази улица вечер - настроение, светлини...Хванахме един от последните курсове на метрото от Шишхане до хотела, ама не се прибрахме Simple Smile, помотахме се доста из Лалели, застояхме се доста в една близка до хотела локумаджиница - много черпят тези младежи Simple Smile и плодови чайчета, и локумче, и баклавичка Satisfied (следващата вечер също не ги пропуснахме Simple Smile ). Доядя ме, че не се бях подготвила с инфо за някоя голяма дискотека, толкова купонджийско ни беше и на двете през целия ни престой:) и не ни се прибираше. Satisfied
Трети ден - беше денят за любимия Кадъкьой. Сутринта Мармарай и там към 9.30 ч.. Обикаляне, пазаруване, хапване, обикаляне, пазаруване Simple Smile. Мисията, с която бях тръгнала, е изпълнена Simple Smile - купих си официална рокля и обувки Simple Smile. Открих нов голям магазин за обувки, който незнайно защо, не бях забелязала досега Simple Smile, в близост до Бика - казва се Enes. Отново мисля, че в Кадъкьой е по-евтино - дори и храната (балък екмек на лодките е 150 лири, в Кадъкьой, до Бика - 90 лири)..
Четвърти ден - закуска, път, Одрин и България Simple Smile
Покупки - парцалчета за мен и синчето, обувки - пак няколко чифта, дамска чанта; сладкотежи, сиренце, кори за баница, айрянче (храната от Одрин). Дружката си купи палто с естествена козинка...

Впечатленията - Цените са по-високи от предната пролет, за преди 1-2-3 -4-5 г. не ми се коментира, добре, че съм посещавала основните забележителности..Мармарай не връща пари Simple Smile (въпреки че знаех и съм пробвала при предно посещение, реших, че на всяко излизане ще чекирам, току-виж се обърка Simple Smile , ама йок Simple Smile )Разходихме се, понапазарувахме, нагледахме се на "мигли" Simple Smile (какъъв полицай имаше пред Руското посолствооо Simple Smile ).
Всеки път все повече го заобичвам този град, толкова ми е близък, чувствам се като у дома си. С две думи "моят град на градовете" Simple Smile

Извинявам се за дългия пост Simple Smile; п.с. редактирах в "скрит текст" Laughing
Малко снимчици и от мен:

Заведението в Ортакьой:

Кюнефе в Кадъкьой:

Последна редакция: пн, 25 мар 2024, 22:36 от AIR

# 323
  • Варна и...духом на Босфора
Тамън да пиша,
Ината са завърна,чи дади нишан,пък другата - когаааа😁
И Аирчето - хопи тя тука🌷🌷🌷.

Брях,ногу вървенИ ааа,
И що са въртолиФти из ЛялелитУ ъм не утидахти да полюшнете бедра и ...😁 На дискУтеката?
Черпят ва с локуми,ама ши гаврътнеш два три лакуня,после на парти!
Другият път - Пуправка,
И На Мола- тоже Ашипка😃

Како й туй рокле,аджеба,за къдя а са издикаросваш,чепика къв е?

Ти като видя полицая,.
Таварищ😃😁,кажи
Бирфото аркадаш,на сига, не мога да заспя,чи си представям къв пич е😃

Пепелче
Кой тоз сериал?
А,по моите пътеки из кварталчето...
Аз в Мюнхен като минавам край магаЗина на Луи Вютон ,😃и се плезя,на центъра 😉 сет е
И ти на Диор тъй прай, турнали там тез полички...😃

Как тъй ашурето,тююх,изложили се ..

,

# 324
  • Някъде в Европа...
Тамън да пиша,
Брях,ногу вървенИ ааа,
И що са въртолиФти из ЛялелитУ ъм не утидахти да полюшнете бедра и ...😁 На дискУтеката?
Черпят ва с локуми,ама ши гаврътнеш два три лакуня,после на парти!

Ми, не пишете тук мнения за дискотеките 🤣, нямам инфо от Мамата къде да ходим да денсим 🤣..Вярно, за другия път, трябва да се подготвя...
Полицаят, ах, полицаят - вярно, сън не те лови 😉
А в Мол там трудно ще стъпя вече, освен ако не спечеля от тотото и да реша да се глезя в този на Пепелчето 😁.
Официалното рокле е зелен сатен; обувките - сребърен сатен с камъчета. Леля на абитурент съм 😁

Последна редакция: пн, 25 мар 2024, 23:39 от AIR

# 325
Еми😍, ашурето поне беше голямо количество, което компенсира липсата на жито?! 🤔 и на вкус. Но за сметка на това бяха сложили по малко от всичко, което се сетиш, даже и смилянски боб забелязах. 😂 😀

В Зорлу пък за малко и съм изтървала Халит - следобеда бил там и даже интервю дал, ама аз като бързам...
Сега се самоизяждам, ама следващия път цяла събота ще отделя и само там ще кибича, че да изловя всички звИзди, докато си пазаруват. 😂

Сериалът е Inci Taneleri, аз го кръстих Перлите.
Ето ги главните герои
https://www.instagram.com/reel/C4yU6_4JlCu/?igsh=MTI1ZXlrcWRkemUzcg==
Благодарение на Сиенчето❤️ намерих хотелчето, вече не снимат там, но аз се снимах и предизвиках мазните усмивки на продавачите от съседните дюкяни. 😂 Там са малко странни жителите. 😂

И дали защото си тръгнах, но мощна буря удари Истанбул. 😟 😢

Емии, 😍 да ми подготвиш план за твоя любим Саръйeр за следващото ми ходене, плиийз! ❤️ 💕 ❤️

Последна редакция: вт, 26 мар 2024, 06:31 от pepel_ot_rozi

# 326
  • Бургас
Да споделя нещо, което правя докато ви чета и правя план. В Гугъл мапс намирам заведение, хотел или магазин и си го запазвам със зелено знаменце. И така като отида и гледам близо ли е и къде е. На български пише запазване , а на английски save. Това го пиша за тези, които споделиха, че не са успели да намерят японските палачинки. Успех от мен.

# 327
  • София
Air, ама искаме да видим роклето и обущата.  И в моите сметки влиза разходка в Кадъкьой. Да видим ще ги намерим ли магазините за обувки, и за кюнефето точа лиги тука....

# 328
  • Варна и...духом на Босфора
https://www.facebook.com/share/tLXEWDYBK91QfZeT/ via Sevcan ❤️

Фото Ара Гюлер,наричан Окото на Истанбул ❤️

Пепелче,Боб няма ли в Ино ашуре,пиши го бегало!😃
Сама,из Зорлу центъра- олмаз!
Зимай на с тебИ да дебним на прибежки и припълзявания! Вечек  Халитко вече съм го гушвала и фснимала😃,барабар с Бергюш,ти го дебнипък аз за някой футболист да Внимавам😃😃😃

Саръйер ❤️💜❤️💜❤️,евет със Сиена Ханъм ,къде Мая, щоту после мачуви,Тур дьо Франс,Олимпиада,е Роже знай,нали майка,❤️
Ади бакалъм 😘, Иншалла🍀

Ееейй,Кольор Верт рокляяя,и аз имааам,от южните страни,така ,джиджан армаган,❤️💚🤍🥰,Аирче,ма дай да видим сатена Блисти ли,или СрибротУ ,пУкажи тука немедленно 😻

Къде ги намиргатИ тез чепици в Кадъкьой,аз пък там не е моето,тоест,край пазаря,да,ама магазините не баш...

Барбекю,убав съвет дадИ,джанъм❤️

Последна редакция: вт, 26 мар 2024, 12:32 от redemi

# 329
Я пак да ви използвам, като извор на информация.
Този път ще спим в хотел Фер. https://maps.app.goo.gl/GRYQPEGYHg4kUQpV9

Съвсем нарочно е без закуска. Та имам огромна молба, да ми дадете в района на хотела място за най-най-най хубавата турска закуска, която сте яли.

Общи условия

Активация на акаунт