🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 64]

• 45 651
  • 772
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Изключително радостна новина в началото на пролетта.
От 1 май започват директни полети на Пегасус от  Истанбул (летище Сабиха Гьокчен- SAW) до София.
Цените започват от 40 евро на посока. Вече само за час и половина ще можем да сме в любимия ни град

# 301
  • Варна и...духом на Босфора
[video]https://www.facebook.com/share/r/3TnSZksMRSiXZuP8//video]

# 302
Здравейте, ще посетя Истанбул след няколко месеца, търсех в сайта на дворците информация, но без успех.
Иска ми се да посетя двора на Долмабахче сарай без да влизам, сигурно се плаща, но колко? Чета, че мога да закупя билет онлайн за 1250 лири, но предполагам включва достъп вътре.

# 303
  • София
Здравейте, ще посетя Истанбул след няколко месеца, търсех в сайта на дворците информация, но без успех.
Иска ми се да посетя двора на Долмабахче сарай без да влизам, сигурно се плаща, но колко? Чета, че мога да закупя билет онлайн за 1250 лири, но предполагам включва достъп вътре.
Долмабахче може да се види само откъм водата. Няма вариант да се влезе само в двора, нито се вижда от улицата, защото има висока ограда.

# 304
Тоест да разбирам, че си плащам 90 лв още на входа, за да видя красивата порта към морето 😊

# 305
  • София
Тоест да разбирам, че си плащам 90 лв още на входа, за да видя красивата порта към морето 😊
Не, плащате си 90 лв., за да видите една от най-големите забележителности в Истанбул и един от най-красивите дворци в Европа, в които кракът Ви може да стъпи.
А портата можете да я видите и в интернет без да плащате.

# 306
Добрютру и привет- мривет от България след кратък 3-дневен отскок до любимия град ! ❤️
И вече искам да се върна там. 😂 😀 😀
https://www.instagram.com/reel/C4vN1Sdq6WE/?igsh=MXV0MHV5bG1uc3E1Mg==

Следобед ще ви поразкажа какво видЯх и какво хапнАх, сега само ще кажа, че тръгнах полуболна, там веднага оздравях 😂, сега пак съм полуболна, но вече не ми пука. 😂
Беше чудесно както винаги, времето ставаше, макар и с леки превалявания единия ден.
Очаквано още си е хладничко обаче, заради леко пронизващия босфорски вятър и не е лоша идея въпреки някакви оптимистични прогнозите да предвидите шапка или качулка.
Сега малко снимки и хубава седмица на всички! ❤️

Скрит текст:

Последна редакция: пн, 25 мар 2024, 21:33 от pepel_ot_rozi

# 307
Здравей, къде могат да се видят тези полети ? Не виждам в сайта или аз не мога да се ориентирам ..

От 1 май започват директни полети на Пегасус от  Истанбул (летище Сабиха Гьокчен- SAW) до София.
Цените започват от 40 евро на посока. Вече само за час и половина ще можем да сме в любимия ни град

# 308
  • София
Здравей, къде могат да се видят тези полети ? Не виждам в сайта или аз не мога да се ориентирам ..

От 1 май започват директни полети на Пегасус от  Истанбул (летище Сабиха Гьокчен- SAW) до София.
В сайта на Пегасус са полетите. Аз вече закупих билети.
Ето скрийншот от търсене

Аз правя резервации като член на BolBol програмата. Не зная дали първите няколко дни не е само за BolBol членове.

# 309
Не, плащате си 90 лв., за да видите една от най-големите забележителности в Истанбул и един от най-красивите дворци в Европа, в които кракът Ви може да стъпи.
Предпочитам с тези цени да посетя Топкапъ, в който са живели султани 400 години и носи ориенталската атмосфера.
Долмабахче е построен по модел на западен европейски дворец, не е нещо невиждано. Столове в Османска империя? Това е било нещо ново.
Вратата към морето е нещото, което го отличава и исках пред нея да застана и да вдишам дълбоко.

П.С. освен това Долмабахче съм го посещавала преди 5-6 години, имам бледи спомени от масивните полилеи и червените килими.

# 310
Предпочитам с тези цени да посетя Топкапъ, в който са живели султани 400 години и носи ориенталската атмосфера.
Долмабахче е построен по модел на западен европейски дворец, не е нещо невиждано. Столове в Османска империя? Това е било нещо ново.
Вратата към морето е нещото, което го отличава и исках пред нея да застана и да вдишам дълбоко.

П.С. освен това Долмабахче съм го посещавала преди 5-6 години, имам бледи спомени от масивните полилеи и червените килими.

Абсолютно погрешна представа за Долмабахче. Но никой няма намерение да ви разубеждава за нещо, което очевидно сама сте си внушили. Дворецът е много повече от червени килими. Има много изкуство вътре и обекти на бита. Wink Ако сте били в Доламбахче, сте видели и вратата вече, нали?

# 311
Видях я, исках пак😊
Не ме разбирате погрешно, просто като видна европейка и посещавала европейски дворци, се интересувам от ориенталски паметници на културата и тяхната атмосфера.
Да, Ататюрк е починал там, това само по себе си е въздействащо. Часовникът, показващ 9:05.
Възхвалявам труда, който са положили, за да го построят. И най-вече желанието на султан Абдул Междид, мир на праха му, че е бил обърнат на запад и решил да избяга от статуквото, бил е готов за промяна. Дори съм чела, че пускал наложниците си извън харема.

Последна редакция: пн, 25 мар 2024, 12:43 от Velma125

# 312
Видях я, исках пак😊
Не ме разбирате погрешно, просто като видна европейка и посещавала европейски дворци, се интересувам от ориенталски паметници на културата и тяхната атмосфера.
Да, Ататюрк е починал там, това само по себе си е въздействащо. Часовникът, показващ 9:05.
Възхвалявам труда, който са положили, за да го построят. И най-вече желанието на султан Абдул Междид, мир на праха му, че е бил обърнат на запад и решил да избяга от статуквото, бил е готов за промяна. Дори съм чела, че пускал наложниците си извън харема.

Ми, не знам. Аз мога да твърдя, че съм посетила всички известни европейски дворци и замъци, вкл. и безбройните замъци и дворци във Франция. Но кристални стълби, като в Долмабахче до тук другаде не съм видяла. И това е само едно от изключителните неща в този дворец.

След като ви интересуват изключително и само ориенталски паметници, то и вратата към водата не би следвало да ви интересува изобщо, като образец на "модерна" европейска архитектура. Wink
Както разбрахте, няма отделна цена само за градината на двореца.

# 313
Може да посетите Кючюксю, там има същите порти и билета е на много по-ниска цена.

# 314
  • София
Щом само вратата е обект за посещение, отидете в следващата сграда след Долмабахче. Музей със свободен достъп до двора е и вратата е почти същата. Трябва да е тази врата:

Не съм ходила. Знам я от темата, но мисля, че бяха публикувани снимки с вратата.

Общи условия

Активация на акаунт