🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 64]

• 44 287
  • 772
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Таня67 можеш ли да ми препоръчаш хотел ? Аз тръгнах с големи амбиции, че лесно ще се справя с хотел, но уви....
Не мога да препоръчам. Ние сме двама възрастни и не сме претенциозни. Избираме евтини варианти, които едва ли бих избрала, ако съм с малки деца.

Следя всичко написано тук и се учудвам,когато някой е избрал хотел,на когото рейтингът му е 7,6-7,8 например
Моите изисквания са по-високи не само заради обстановката в хотела,но и заради безопасността там
Обикновено слагам праг от оценка 9, много рядко 8. Но това не означава, че хотелът е добър. И въпреки, че съм попадала на какви ли не хотелски изненади, не е имало случай, в който да се чувствам застрашена. По-скоро бих се почувствала така, ако съм отседнала в нетуристически район и се налага да се прибирам в по-късни часове.

# 226
Ставам  досадна с тези улици, но в това видео за пръв път видях улица от кв. Тарлабашъ, който е от опасните и много експлоатиран в турските сериали, когато става въпрос за беднотия и престъпност.
Може пък да се престраша да я видя някой път. 😂

https://www.instagram.com/reel/C4dlJrDMIAh/?igsh=cXM3MTgzaTlncnVk

Вал, оценката може да е много висока и когато е формирана от много малко мнения (до 100 даже не ги гледам), затова чети коментарите на посетителите, поне от последните няколко месеца.
Иначе по мое наблюдение в Истанбул оценка 9 много, много не се равнява на 9 в други държави.
Аз например съм много щедра в Истанбул, дрогирана от босфорския въздух. 😂

Цитат
Има и електронна Истанбулкарт през приложението с QR код.

+1
Аз мислех, че е само за турски граждани, изхождайки от това, че сигурно ще искат някакъв турски телефон при разни регистрации или тяхна л. к.
Може ли малко повече инфо, че от снощи не ми се отваря линка на 1 стр. нито за метрото, нито за корабчетата. 😟 😢

Последна редакция: сб, 16 мар 2024, 09:12 от pepel_ot_rozi

# 227
  • София
Ставам  досадна с тези улици, но в това видео за пръв път видях улица от кв. Тарлабашъ, който е от опасните и много експлоатиран в турските сериали, когато става въпрос за беднотия и престъпност.
Може пък да се престраша да я видя някой път. 😂

Пепелче, досега нито един турски сериал не се е престрашил да снима в Тарлабаши. Дори и Чукур е сниман в Балат. Не ти препоръчвам да навлизаш навътре в квартала, защото и Гугъл не се престрашава да снима стрийт вюта там, май района е единственото празно стрийт вю петно в Истанбул. Има много видеа в Ютуб за Тарлабаши, ето едно от най-кратките и обясняващи много неща за дъното на Истанбул.
https://www.youtube.com/watch?v=h2Gu68LsUOg

# 228
Без да искам да оспорвам горното, вече има стрийт вю на някои улици в Тарлабаши и сами можете да видите за какво иде реч. На мен и в Балат ми беше некомфортно, излизайки от туристическата улица, а си представям в Тарлабаши какво ще е... Но вие сте с повече опит в Истанбул от мен...

# 229
  • София
Аncy, абсолютно си права. Сега погледнах, че има вече на някои улици. Стрийт вютата са съвсем, съвсем пресни- от януари и февруари тази година и май са от най-читавите улички в квартала. Да не забравяме, че дори и там има много хотели, в които отсядат туристи. Скоро гледах един видеоклип на двама руснаци, които пътьом отсядат в Истанбул след и преди полет за 1 ден. Резервират евтин хотел на петнайсетина минути пеш от спирката на шатъла на Таксим и през нощта се настаняват в него без да обръщат внимание на района. На сутринта като излизат от хотела и онемяват от гледката....

# 230
За мен липсата на стрийт вю в Истанбул беше улеснение. Гледах къде няма и не припарвах там. Ахахаха. Сега ще е по-трудно.

Последна редакция: сб, 16 мар 2024, 10:52 от Аncy

# 231
  • София
А дали случайно знаете, къде в Истанбул може да се намери боза и тя дали е застъпена в националната им кухня

# 232
  • Sofia
Това е една от известните бозаджийници.

Имат традиции. Боза съм виждала и по супермаркетите, както у нас. Не съм я опитвала. Доколкото знам, е доста по-различна от нашата, която пък била по близка до албанската Smile
Това е адресът:  
 https://maps.app.goo.gl/C9RPEZQ2zFvsHUNp9

По моите разбирания има доста мизерни райончета и в по-централните части. Балат е пример, да. За мен е прехвален. Там има 2-3 улички, които са постегнати, оцветени и с някакъв винтидж дух и толкоз.
Места, тип гета не са ми интересни изобщо. Някои са и не съвсем безопасни, макар че през деня най-много да те оберат там. Няма въоръжени групички, които отвличат туристи или подобни ужасии. Обир пък и на лъскав площад може да ни сполети.
И все пак, не се навирайте в гета. То и какво ще видите, освен мизерия...

# 233
Пепелче,напълно съм съгласна.Хотели,които приличат на къщата на Дафне от Любов под наем са с оценка 10,а аз никога няма да стъпя там
За басейните-не разчитайте на това,че в хотела има басиейн.И те не са това,което ние разбираме като преживяване
Например в хотел Антиа едно лято резервирах заради басейна.
Оказа се малък квадрат,във водата само дето не плуваха жаби и студен като изворна вода
Като казвам,че търся сигурност в хотела нямам предвид само физическа такава.В хотел Фанус ,например собственика извика такси,каза ни една цена,а таксито после като ни върна взе друга и то пред него.Казахме му,а той само се усмихваше и видяхме погледите,които си размениха с таксиметровия шофьор
В хотел Пера Арт стените бяха уникално тънки и чухме всичко,което се случи между семейство араби
Затова ми се иска да е хотел от някаква марка,но се замислям за разстоянието,което ще ни изяде част от времето
Иска ми се на страниците в тази група да споделяме опит за хотелите,в които сме били.Ще облекчим много търсенията на хора,които се нуждаят от информация

# 234
Скоро четох книга от турска авторка ( не ме питайте за имена и заглавия 😂), действието се развиваше в Бейоглу и не зная защо, но през цялото време мисълта ме отвеждаше към Тарлабашъ.
Там се разказваше за едни хубави, стари апартаменти, с интелигентни и образовани обитатели, които се борят срещу строитвлната мафия за запазването на квартала в онзи му вид със старинна архитектура.
Книгата завърши полуоптимистично, но животът знаем, не е толкова благосклонен. 😂

А в Балат в издирване на една сериална къща, наистина попаднах в друг свят, различен от шарената улица Водина, така примамлива за туристите.
Е, не беше много страшно, но все пак добре, че беше по светло. 😂

Днес ще се занимая малко с илачите- имам си един списък, ще погледна цените какви са и дали си, заслужава.
Но не са и животоспасяващи лекарства, които да не мога да си ги купя и тук.
Просто за спорта, а и някои бяха почти 3 пъти по-евтини там, дори и през есента, въпреки поскъпването на живота в Турция.

Сиенче😍, аз не харесах турската боза, макар че обожавам това питие.
Но оттам се научих да пия нашенската с канела. 😂

И грис халвата, която иначе много обичам, също не я харесвам там.

Но човек е добре да опита каквото може в друга страна от любопитство и за инфо какво се харесва на други народи.
Стига да му е по джоба, де. 😂

Последна редакция: сб, 16 мар 2024, 14:56 от pepel_ot_rozi

# 235
Всъщност има сериал сниман в Тaрлaбашъ - Kadin. Аз от там се заинтересувах какво е това ужасно място.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 236
  • София
А в Балат в издирване на една сериална къща, наистина попаднах в друг свят, различен от шарената улица Водина, така примамлива за туристите.
Е, не беше много страшно, но все пак добре, че беше по светло. 😂
А при нас си беше направо страшно. Simple Smile Случи се преди 13-14 години, когато все още нямаше улички с реставрирани шарени къщи. Беше първото ни посещение на църквата Свети Стефан. На голямата улица нямаше как да се спре и затова паркирахме в квартала. Забелязахме, че не е най-читавото място, но оставихме колата с всичкия багаж за предстоящото 10-дневно пътуване из Турция. Разгледахме набързо Свети Стефан и църквата на Вселенската Патриаршия и тръгнахме към колата. Малко преди да стигнем се оказа, че на същата улица има скандал между две фамилии. Ама точно като по филмите! Жени, мъже, наежени като петли, крещят едни на други и всеки момент щяха да се сбият. Около тях зяпачи. Simple Smile Нямахме друг начин освен да минем покрай тях, защото колата беше на 20 метра след сборището. Simple Smile Какъв страх брахме, докато разбутаме крайчето на тълпата, за да минем! А бяхме и с децата. Толкова години минаха, не мога да накарам мъжа ми да отидем до Балат. Показвам му красивите снимки, но не поддава. Joy

Ето няколко снимки от тогава, но баш скандала нямаше как да се снима. Joy

Скрит текст:

# 237
Сега гугълнах. Току що е приключил и друг техен филм, който е сниман в квартала. Kopuk. Погледах малко от 1 серия. Ами доста е хм "интересно".

# 238
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Пепелче, благодаря ти за темата и за ентусиазма! Heart
Неудържима си Hug

Един влог на момиче, което говори и турски, но това не я възпира да прави всички туристически грешки наред, така че видеото може да се гледа и с образователна цел. Дори и тя ходи пеша до Балат през гетото.

# 239
Сега гугълнах. Току що е приключил и друг техен филм, който е сниман в квартала. Kopuk. Погледах малко от 1 серия. Ами доста е хм "интересно".

А да, точно него имах предвид, но не можах да се сетя за заглавието ( на бг го бяха кръстили Ренегат), защото бързо го финализираха, а не беше съвсем лош.
Главната героиня като излезеше от квартала тайно да се разходи, все до Галатската кула стигаше. 😂

Шебече, 😍 не съм баш много ентусиазирана. 😉 😜 Все се надявам  да се върнеш и да си подхванеш темата, защото първият пост плаче за обновяване. Аз все набързо пускам новата тема и така си я влачим както ти я направи, с леки козметични корекции. 😂

Вече два дена се мъча да вляза в сайта на метрото и не, и не. Последно на 6 март съм си изтеглила карта.
Саботират ме. 😂
Или е знак да спра с планирането.

Хайде един нощен Истанбул, което ми напомня, че сме с 1 час разлика.
https://www.threads.net/@postcards_from_istanbul/post/C4lZTalIM3t/

Обещавам това да е последно - дворец Булгур. 😂 😀 😂
https://www.instagram.com/reel/C4lZbvqt4bF/?igsh=MW5temhnajN5MGUxbQ==
https://www.instagram.com/reel/C4lZbvqt4bF/?igsh=MW5temhnajN5MGUxbQ==

Последна редакция: сб, 16 мар 2024, 20:51 от pepel_ot_rozi

Общи условия

Активация на акаунт