🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 64]

• 45 665
  • 772
  •   1
Отговори
# 255
Привет! Може ли да помоля за препоръка за вечерна разходка по Босфора. Прегледах сайтовете с разписания, но не можах нещо да се ориентирам. Като задам разписание на Bosphorus tour ми дава един час на тръгване сутрин.
Ще съм благодарна, ако някой ми помогне с препоръка за линия и информация.

# 256
  • моята мила родна страна

Watergarden (фонтаните) са споменавани доста в темата. Има информация и в нета. Обаче не са за първо ходене и задължително трябва да се ма предвид немалкото време, което отнема придвижването дотам. Особено на отиване, защото обикновено пътуваме натам в час - пик. На връщане, понеже ползваме един от последните курсове на 8А (ползваме двупусочно този автобус след първите ходения, в които експериментирахме с транспорта не особено успешно), пътуването до Кадъкьой е значително по-кратко, но пак не е малко.

А след това до европейската част с корабче предполагам, или комбинирате с друг транспорт?

Питам, защото все още се колебая дали да включа фонтаните в азиатския ни ден в Истанбул, като притеснението ми е най-вече за прибирането вечерта. Също мисля да ползваме 8А и за отиване, и за връщане, но не до крайната спирка Кадъкьой, а до сп.Kadıköy Belediyesi и на  Söğütlüçeşme да се прехвърлим на мармарая до Sırkecı (хотелът ни е там). Дали някой е правил този маршрут? Гледам го само на картата и на стрийт вю-то, вижда ми се най-оптимален, но не знам в действителност как ще е. Не сме ходили досега на фонтаните (но в Истанбул вече няколко пъти) и ме разколебава късния час на прибиране (за да ги видим по тъмно), ще бъдем и с детето (на 6г.)

# 257
Здравейте , искам да ви попитам вие обикновенно как се разплащате в Турция? Ще пътувам към Истанбул  за фестивала на лалетата и искам да си взема повече пари . Да речем 2000 лв , като не мисля да харча всичките. Да ги объна в лири от България ли? Ако ползвам Револют
 и искам да платя с физическа карта, превалутира ли се предварително сумата ? Оттам на банкомат ли да ги тегля?? Моля дайте ми съвет как процедирате вие. Благодаря!

# 258
Здравейте , искам да ви попитам вие обикновенно как се разплащате в Турция? Ще пътувам към Истанбул  за фестивала на лалетата и искам да си взема повече пари . Да речем 2000 лв , като не мисля да харча всичките. Да ги объна в лири от България ли? Ако ползвам Револют
 и искам да платя с физическа карта, превалутира ли се предварително сумата ? Оттам на банкомат ли да ги тегля?? Моля дайте ми съвет как процедирате вие. Благодаря!

Аз бих си взела 2-3000 лири предварително. Останалите бих взела в евро и да си обменям в техните чейндж бюра, според необходимостта ми. Курсът е много добър. Естествено може да се ползва и кредитна карта. Пари от банкомат, не.

# 259
Теглим от Револют на банкомат до 450лв без такса. Ние сме с две карти. Предварително ги обменяме в тл в делничен ден, защото курсът е по-изгоден. Навсякъде, където е възможно, плащаме с кредитни карти. € носим само за плащане на хотелите.

# 260
  • Варна
Плащаме на всякъде с Револют, физическа карта.
Предварително съм обменила лири в револют, защото така ми е по лесно, но може и да не се прави сметка в лири в револют.

Носим и нещо в брой, за да захранване Истанбулкарт, евентуално да платим някой симит, но навсякъде където може плащаме в Револют, но ние ходим с 1 нощувка и реално имаме 1 ден да видим нещо.
По пазари и молове не ходим, не купуваме дребни неща за подаръци.

# 261
Теглим от Револют на банкомат до 450лв без такса.
Благодаря за отговора, но да разбирам ли ,че цялата налична сума трябва да е в лири?

# 262
И ние основно ползваме Револют. Обръща се желаната сума в лири и може да се разплаща както с пластиката, така и с телефона, а може и да се тегли в брой без такса от банкомат на Зират Банк. За тази банка съм сигурна, а съм чела, че май и на Ptt банкоматите може без такса, но не сме пробвали.
Относно дали цялата сума трябва да е в лири -и да не е, то авт.ще си я обърне, но ако е почивен ден, има някаква добавена такса и предвид, че Револют го ползваме, за да спестим такси, не си струва да се плащат допълнителни такива. Т.е възможно е така да се планират нещата, че обменът да се прави в работни дни и така курсът е супер.
Ползата за мен основно е, че ползваме колкото ни трябват, без опасност да не ни стигнат лири или пък да ни останат много.

# 263
Скрит текст:
Watergarden (фонтаните) са споменавани доста в темата. Има информация и в нета. Обаче не са за първо ходене и задължително трябва да се ма предвид немалкото време, което отнема придвижването дотам. Особено на отиване, защото обикновено пътуваме натам в час - пик. На връщане, понеже ползваме един от последните курсове на 8А (ползваме двупусочно този автобус след първите ходения, в които експериментирахме с транспорта не особено успешно), пътуването до Кадъкьой е значително по-кратко, но пак не е малко.
А след това до европейската част с корабче предполагам, или комбинирате с друг транспорт?

Питам, защото все още се колебая дали да включа фонтаните в азиатския ни ден в Истанбул, като притеснението ми е най-вече за прибирането вечерта. Също мисля да ползваме 8А и за отиване, и за връщане, но не до крайната спирка Кадъкьой, а до сп.Kadıköy Belediyesi и на  Söğütlüçeşme да се прехвърлим на мармарая до Sırkecı (хотелът ни е там). Дали някой е правил този маршрут? Гледам го само на картата и на стрийт вю-то, вижда ми се най-оптимален, но не знам в действителност как ще е. Не сме ходили досега на фонтаните (но в Истанбул вече няколко пъти) и ме разколебава късния час на прибиране (за да ги видим по тъмно), ще бъдем и с детето (на 6г.[/spoiler])

jovigirl, питайте фирмата с която ще пътувате дали имат трансфер до фонтаните и джамията Чамлъджа. Миналата година така посетих и двете. Цената за отиване и връщане беше 10 евро.
Ако сте без фирма може и от хотела да ви съдействат. При нас събраха от 3 различни фирми.
Имаше достатъчно време за джамията и фонтаните. Видяхме и на светло и на тъмно. От Лалели трансфер на отиване беше 1,5 часа, на връщане 2 часа.

# 264
Скрит текст:

Питам, защото все още се колебая дали да включа фонтаните в азиатския ни ден в Истанбул, като притеснението ми е най-вече за прибирането вечерта. Също мисля да ползваме 8А и за отиване, и за връщане, но не до крайната спирка Кадъкьой, а до сп.Kadıköy Belediyesi и на  Söğütlüçeşme да се прехвърлим на мармарая до Sırkecı (хотелът ни е там). Дали някой е правил този маршрут? Гледам го само на картата и на стрийт вю-то, вижда ми се най-оптимален, но не знам в действителност как ще е. Не сме ходили досега на фонтаните (но в Истанбул вече няколко пъти) и ме разколебава късния час на прибиране (за да ги видим по тъмно), ще бъдем и с детето (на 6г.[/spoiler])

jovigirl, питайте фирмата с която ще пътувате дали имат трансфер до фонтаните и джамията Чамлъджа. Миналата година така посетих и двете. Цената за отиване и връщане беше 10 евро.
Ако сте без фирма може и от хотела да ви съдействат. При нас събраха от 3 различни фирми.
Имаше достатъчно време за джамията и фонтаните. Видяхме и на светло и на тъмно. От Лалели трансфер на отиване беше 1,5 часа, на връщане 2 часа.
Пътуваме сами, не с ТА. На джамията Чамлъджа вече сме ходили и този път не ни е в плановете.
Благодаря за включването!

# 265
  • Варна
Скрит текст:

Питам, защото все още се колебая дали да включа фонтаните в азиатския ни ден в Истанбул, като притеснението ми е най-вече за прибирането вечерта. Също мисля да ползваме 8А и за отиване, и за връщане, но не до крайната спирка Кадъкьой, а до сп.Kadıköy Belediyesi и на  Söğütlüçeşme да се прехвърлим на мармарая до Sırkecı (хотелът ни е там). Дали някой е правил този маршрут? Гледам го само на картата и на стрийт вю-то, вижда ми се най-оптимален, но не знам в действителност как ще е. Не сме ходили досега на фонтаните (но в Истанбул вече няколко пъти) и ме разколебава късния час на прибиране (за да ги видим по тъмно), ще бъдем и с детето (на 6г.)

Отиваме и се връщаме до азиатската част с корабче. На отиване го взимаме от Еминьоню или Каракьой, а на връщане вече са само до Каракьой (някъде след 21 ч. феритата по линията Еминьоню - Каракьой - Кадъкьой спират на пътуват до Еминьоню и правят връзка само между другите две пристанища, чак до 1 ч. след полунощ). Последният курс на линия 8А е в 22:20 от спирката над Watergarden и общо взето стига за 30-35 минути в тази посока и по това време (не съм засичала, но е там някъде) и няма никакъв проблем да се приберете към европейската част дори и преди да спре да се движи Т1. Разбира се, от Каракьой до Сиркеджи разстоянието е такова, че трамвай реално не ви е нужен, та спокойно можете да се позабавите и на Кадъкьой, и на Каракьой, ако решите.
Разписание на линия 8А - Кадъкьой - Батъ Аташехир (спирката за Watergarden - Ataşehir Belediyesi е предпоследна на отиване, респективно втора по обратния път)
Разписание на фериботите по линията Еминьоню - Каракьой - Кадъкьой

# 266
beljata, благодаря много за изчерпателния отговор ♥️ може би ще заложим на този вариант ако идем до фонтаните ( така единственото пешеходстване по тъмно ще е отсечката Каракьой-Сиркеджи, а там е оживено денонощно, или в краен случай - с Т1)

# 267
  • София
Здравейте, момичета, готвя се края на март през ваканцията да отидем за 4 дни до Истанбул. За пътви път ни е. По напред имаше сложени файлове с магистралните такси, но имаше спор колко е точно от одрин до махмутбей. 42 лири в посока. Намерих файл с цени от 2024 г. Не знам как да го прикача, разрешава ми формат само като за снимка.

# 268
Забравих да питам. Предишния път купихме "устройство" за колата след границата. Но колата вече е друга и ще трябва да купим пак за новата. Работи ли PTT след границата още? Не сме минавали от две години. https://maps.app.goo.gl/pMzcgC3PWTt3HsvV8

# 269
Здравейте!
Моя приятелка иска да разгледа азиатската част за 1 ден. Кое е най-удачно като транспорт да ме ориентирате и какво интересно да види и да се разходи ?

Общи условия

Активация на акаунт