🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 64]

• 45 635
  • 772
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна и...духом на Босфора
Суит,балъка, колко пара чини,аджеба?
Запомни ли😃
Благодаря за снимките

Via S.Kence❤️

Последна редакция: пт, 05 апр 2024, 16:16 от redemi

# 481
  • София
Привет, прекрасна група!
И ние се завърнахме! Беше СТРАХОТНО, и голям принос за това имат всички пишещи в темата Sparkling Heart !
Тръгнахме в неделя рано сутринта, на границата нямаше почти никакви коли, навсякъде минахме супер бързо! Дори на тол-а нямаше коли, преминахме абсолютно свободно! 11.30 бяхме в Истанбул, оставихме колата на паркинг на Аксарай, пеша до хотела в Лалели, оставихме багажа и тръгнахме! Минахме през Синята джамия, влезнахме в двора, вътре не влизахме, защото хванахме часа за молитва и казаха че не пускат туристи, но и това ни беше достатъчно.
Покрай Света София, и влезнахме в парка Гюлхан. Повечето лалета бяха цъфнали, приятно време, не много хора, имаше много млади хора, опънали одеала на тревата, четат книги, говорят си... много ми хареса!
Водохранилището в парка, за което стана дума малко по-назад в темата не работеше, за съжаление( може би, защото беше неделя) !
От там с трамвай и рейс към Ортакьой за обещаната порция японски палачинки! Детето беше много доволно, а ММ само дето не ме изпепели с поглед и каза "Ти луда ли си? Пътувахме един час , за да ме заведеш на детска сладкарница...." Laughing Врътна се и каза, че отива да си купи една бира! След малко се върна съкрушен... Никъде не продавали бира, заради изборите...
От там пак на рейс към площад Таксим, по Истиклял надолу, детето яде дондурма с шоу, през  моста Галата, ядохме  по един балък екмек и пак пеша нагоре към Лалели! Крачкомера отчете 15км за деня

На следващия ден се спуснахме пак към Еминьоню, ферито към Кадъкьой. Обикаляхме целия пазар и околностите безцелно, ядене на миди, сладолед, в един магазин за туршия ни направиха чаша с асорти туршия, залята с уникално вкусен сок (можеш да избереш колко да е пикантен...) Към туршията си добавихме по един лахмаджун- пейка на крайбрежната- пълно блаженство! Магазинчето за туршия си го бях преписала от едно клипче в Ю тюб на Лора от Бон Апети! Много ми хареса туршията от джанки, взехме си и за България от тях.
Също така близо до пристанището един човек продаваше мини кактуси за по 20 лири!!! За 100 си взех 6, направо бях във възторг! (На следващия ден от Египетския пазар си купих доста трудно откриваем тук кактус за 250лири, което е сделката на пътуването)
Следващия ден беше повече работен, но понеже детето каза, че много ѝ е харесало с ферибота, следобедно се качихме от Еминьоню до Саръйер, където в един ресторант хапнахме страхотна кавърма от лаврак!

И така на финала- всичко беше супер! Детето каза, че не ѝ се тръгва, което е добър атестат !
 Качвам и малко снимки

И малко котки
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 05 апр 2024, 17:19 от placebo7

# 482
  • моята мила родна страна
Някой ползвал ли е вече новия трамвай Т6 (U3), от Йеникапъ до Сиркеджи конкретно? Спирката на Йеникапъ лесно откриваема и близо ли е до метрото? В Гугъл мапс още няма стрийт вю и ясни снимки за ориентир.
Скрит текст:
Чудя се дали да ползвам този вариант за придвижване по отсечката Автогара-Сиркеджи, т.е. М1А/В до Йеникапъ+Т6 до Сиркеджи. Или да заложа на познатата схема М1А/В до Аксарай +Т1 от Юсуфпаша до Сиркеджи. И не зная защо, но Гугъл мапс изобщо не ми дава като вариант използването на Т6.

Последна редакция: сб, 06 апр 2024, 20:03 от jovigirl

# 483
  • Варна
Placebo, напиши адреса на магазина за туршия, че ми стана интересно.

# 484
  • София
Някой ползвал ли е вече новия трамвай Т6 (U3), от Йеникапъ до Сиркеджи конкретно? Спирката на Йеникапъ лесно откриваема и близо ли е до метрото? В Гугъл мапс още няма стрийт вю и ясни снимки за ориентир.
Скрит текст:
Чудя се дали да ползвам този вариант за придвижване по отсечката Автогара-Сиркеджи, т.е. М1А/В до Йеникапъ+Т6 до Сиркеджи. Или да заложа на познатата схема М1А/В до Аксарай +Т1 от Юсуфпаша до Сиркеджи. И не зная защо, но Гугъл мапс изобщо не ми дава като вариант използването на Т6.
Ами като гледам на Гугъл Мапс ще е повече от 200-300 метра разстоянието и не ми изглежда много ясен маршрута до метростанцията през малките улички около гарата. На самата гара само на стълбите и асансьора има табела за Мармарая, но дали са сложили вече упътвания извън гарата нямам представа.
Още повече че от над 10 години не е използвана железопътната линия и подходите към нея едва ли са изградени вече.
Засега само в Moovit  ще можеш да го видиш като маршрут.
На 10 минути са влаковете, сутрин от 6 до 23.50часа вечерта. Като разстоянието между 8 те спирки ще се изминава за 18 минути. И според мен ще е за предпочитане пред няколкото прекачвания и преходи с Т1 и поне ще е двойно по-евтин билета отколкото с Мармарай. Но пък от автогарата нямам представа кой вариант ще е по-добър. Ако пристигаш през деня пробвай с новия влак/трамвай поне ще знаеш и занапред, а и ще споделиш тук в темата, за да знаят тези, които пътуват с автобус.
Тъй като ние до Истанбул ползваме или влака или самолета няма да мога при сегашното ни ходене да проверя кой е по-удачния вариант от автогарата.

# 485
По повод на новата линия Т6 за съжаление не стигнах до Истанбул. Попаднах на този клип
https://youtu.be/Kk3gp6QkCXw?si=QLTEx7TqVD14wUM3
В Гугъл мапс излиза маршрут
Надявам се някой да сподели.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 07 апр 2024, 07:40 от FBID1119177734809501

# 486
Ще го мисля още малко. Пристигаме рано сутринта, но сме с детето този път и не ми се ще да се лутаме по непознати места, иначе изобщо не бих го изключила като вариант. От автогарата до Yenikapi се стига лесно с метрото линия М1a/b.
Точно в Moovit ми излезе като маршрут, (но и още с новината за пускането на линията го мислих като възможност за придвижване) не зная защо в Гугал мапс не го виждам.
Намерих видео и снимка от YouTube, изглежда не е далече от метрото и е вече облагодорено. Който познава района, може да каже по-добре.

# 487
Здравейте ,някой да знае дали на автогарата байрампаша има опция да си оставим багажа.Ходили сме с нишакли и метро ,там в самите офиси сме си оставяли багажа ,но този път ще пътуваме с Арда тур и ми казаха че няма възможност за багаж. Благодаря ви.

# 488
  • София
Гледам комбинираните билети в Истанбул аквариум (мол Флория), конкретно Сребърния пакет и се чудя дали коригираната цена е само за онлайн покупка или и на място ще е такава (740 тл деца/840 тл възрастни)? Моля, някоя добра душа, ако ходи скоро да погледне на място! (ние пътуваме на 17.04.)
https://www.istanbulakvaryum.com/en/online-ticket

Още нещо Simple Smile За дете, пътуващо и с двамата си родители, е нужен само червен паспорт, нали?

Ние бяхме тази седмица в аквариума и си взехме комбиниран билет с намаление на място. Нашият беше за аквариума, снимка и лабиринта с огледала. Цените мисля, че бяха някъде 860 лири за възрастни и 760 за деца.

За дете с 2ма родители само червен паспорт ни искаха.

Весело изкарване!

# 489
Hrisito_:), много благодаря! Flowers Bouquet
Какви са Ви впечатленията от лабиринта, заслужава ли си?

# 490
  • София
Hrisito_:), много благодаря! Flowers Bouquet
Какви са Ви впечатленията от лабиринта, заслужава ли си?
Нищо особено не е. Много бързо излязохме, за около 5 мин. Огледала разположени на тъмно с няколко грешни завоя.

# 491
Здравейте, почетох назад, но не ми стана ясно това с минаването на границата с автомобил и дали задължително, като водач, границата трябва да мине собственикът. Пътуваме 3 приятелки, но се сменяме при шофиране, включително в Турция.
Също така, предният път като пътувахме с кола, така и не разбрахме откъде трябва да си купим винетка и карахме без. На влизане в България-нищо? Та, как се процедира?

# 492
  • Благоевград
Здравейте, почетох назад, но не ми стана ясно това с минаването на границата с автомобил и дали задължително, като водач, границата трябва да мине собственикът. Пътуваме 3 приятелки, но се сменяме при шофиране, включително в Турция.
Също така, предният път като пътувахме с кола, така и не разбрахме откъде трябва да си купим винетка и карахме без. На влизане в България-нищо? Та, как се процедира?

През януари пътувахме до Истанбул с кола, собственост на баща ми. Направи пълномощно на брат ми, нотариално заверено и направихме легализиран превод на турски език. Представихме документите на границата и поискаха паспорта на брат ми, за да регистрират автомобила на негово име. В сайта на МВнР пише, че който внася автомобила, той трябва и да го управлява вътре и да го изведе отново извън Турция. Винетка се купува от пощата. Ние през гръцко-турската граница заредихме 300 лири до Истанбул. Попитаха ни дали ще минаваме в азиатската част, казахме, че не, не сме и минавали. На връщане показах документа от пощата на граничен контрол и показах сумата, казаха Тамам, тамам и това беше. Четох някъде назад, че ако имаш глоба, на границата ще ти кажат.

# 493
  • Варна
Натрупали са се такси, с лихви.
Имайте предвид, че е възможно да искат да ги платите.
Подгответе си за всеки случай повече пари. Колко, не знам.

# 494
Натрупали са се такси, с лихви.
Имайте предвид, че е възможно да искат да ги платите.
Подгответе си за всеки случай повече пари. Колко, не знам.
Как така, като на излизане от Турция нищо не ни поискаха. Дали знаете къде може да се провери за глоби? В темата видях линк, но отваря начална страница на сайт на турски?

Общи условия

Активация на акаунт