🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 64]

• 45 595
  • 772
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
Турската магистрала е платена.
Освен да сте минали по този "ръкав", който е безплатен.

Да ме поправи някой, ако греша дали има възможност изцяло да се пътува до Истанбул само по безплатния път от магистралата.

Ако е нямало никъде по нея кабинки и бариери, може би сте минали от там.

# 496
  • София
Placebo, напиши адреса на магазина за туршия, че ми стана интересно.
missNoir, ето това е
https://www.google.com/maps/place/Ozcan+famous+pickle/@40.985741 … huser=0&entry=ttu

за тези, които не са попадали на влога на Лора, ето това са клипчетата от Истанбул

, а всъщност има и много други много интересни дестинации!
Ориентирани са доста кулинарно , но всеки може да си "открадне" идеи и места!

# 497
  • Пловдив
Здравейте, почетох назад, но не ми стана ясно това с минаването на границата с автомобил и дали задължително, като водач, границата трябва да мине собственикът. Пътуваме 3 приятелки, но се сменяме при шофиране, включително в Турция.
Също така, предният път като пътувахме с кола, така и не разбрахме откъде трябва да си купим винетка и карахме без. На влизане в България-нищо? Та, как се процедира?

Който шофира на влизане в Турция трябва да шофира през цялото време. Когато собственикът е в колата не би трябвало да ви трябва пълномощно.
По втория въпрос... Ако сте със същата кола, на влизане ще си платите глобата. Ако сте с друга кола, гледайте да си купите стикер.
Предния път не са ви искали нищо на границата, защото, доколкото разбрах, информацията пристига след много време при тях.

Случка от вчера... Имаме стикер от преди пет години. На влизане не успяхме да го заредим, защото работното им време не беше започнало. Казаха в Истанбул да заредим. Там се замотахме и се сетихме вчера преди тръгване. Не работили в събота. Казаха ни на границата да платим. Там нищо не ни искаха, даже питахме. И днес с триста зора се регистрирах в сайта на HGS. Оказа се че имаме задължения 78 лири за отиването до Истанбул. За връщането още няма инфо. А на отиване платихме на едно от КПП-тата 30 лири. После четох, че на частните магистрали събирали парите веднага. На държавните-не. Сега чакам да видя колко ще дължим за връщането до БГ.
Срокът за плащане е 15 дни. После се умножава по две. След 45 дни се умножава по 4. Лихви, доколкото разбрах няма. Но това е в случай, че все пак имаш стикер.

Редактирам се, защото сега прочетох, че от вчера 06.04 до другата неделя 14.04 магистралите ще са безплатни.

Последна редакция: нд, 07 апр 2024, 22:20 от Ket_G

# 498
  • Бургас / UK
Турската магистрала е платена.
Освен да сте минали по този "ръкав", който е безплатен.

Да ме поправи някой, ако греша дали има възможност изцяло да се пътува до Истанбул само по безплатния път от магистралата.

Ако е нямало никъде по нея кабинки и бариери, може би сте минали от там.
Пътува се по D100 .Това е безплатен път , успореден на магистралата . Недостатъка му е , че се минава през градовете и съответно се кара по-бавно и трябва да се спазват ограниченията. Пътя е хубав , но просто се стига за повече време до Истанбул предвид ограниченията. Табелите за този път са в синьо , а магистралните в зелено

# 499
  • Варна
Ние веднъж минахме, но не повторихме по "ръкав" на магистралата, който се води безплатен.
Аз я наричам панорамна магистрала, защото се вижда по някое време Мраморно море и някакъв град на него - не съм се интересувала кой е.
Не повторихме, защото магистралата беше "стара" - стар асфалт, кърпен, 4 ленти и невероятен трафик.
Всичките камиони, от всякакъв калибър бичеха от там.

Всичките следващи пъти минаваме през "платената" част, от която не се вижда Мраморно море.
Личи, че магистралата е "нова" - нов асфалт, 5 или 6 ленти и няма такъв трафик, като на другия ръкав и бих казала, че там камионите са рядкост или поне не в такова количество като на другия път.
По тази част веднъж ни хвана порой. Нямаше грам аквапланинг.
Пак там, на една бензиностанция ни обслужи бг изселник, който каза, че турците наричали тази магистрала "магистралата на Ердоган" и който не го харесва, не минавал по тази магистрала.

Не твърдя, че съм на сто про права, защото през безплатната магистрала или поне през тази безплатна част от нея не съм минавала от година и половина.
Умишлено я избягваме всеки път.

Последна редакция: пн, 08 апр 2024, 10:01 от missNoir

# 500
  • на последния етаж
Смятахме да посетим Истанбул в края на тази седмица, но виждам, че тези дни е Рамазан. Всичко ли работи по това време? Дали да променим датите на разходката заради празника? Били ли сте по такова време там?

# 501
Гледам комбинираните билети в Истанбул аквариум (мол Флория), конкретно Сребърния пакет и се чудя дали коригираната цена е само за онлайн покупка или и на място ще е такава (740 тл деца/840 тл възрастни)? Моля, някоя добра душа, ако ходи скоро да погледне на място! (ние пътуваме на 17.04.)
https://www.istanbulakvaryum.com/en/online-ticket

Още нещо Simple Smile За дете, пътуващо и с двамата си родители, е нужен само червен паспорт, нали?

Здравейте!
Ние се прибрахме в събота (06.04) - на 03.04 посетихме аквариума.
Да, цените са същите и на място - не е нужно да купувате он-лайн билети.
Ние купихме Сребърен пакет само за детето, но не ни стигна време за хеликоптерната симулация и ни върнаха 100 ТЛ без да сме искали.
Ние (грък и българка с различни фамилии) минахме само с ЛК, детето ни беше с червен паспорт.
Влязохме откъм Кап. Андреево, но излязохме през Ипсала-Кипи.
По непонятни причини на мен ми поискаха паспорт, звъняха по някакви телефони, проверяваха номер на автомобила. Накрая ме пуснаха да мина.
Пишете, ако имате нужда от още информация.
ПП: с риск да прозвуча тъпо - много внимателно си прегледайте договора за мобилен интернет с оператора ви. На мен буквално за две включвания от по няколко секунди за рекалкулация на маршрута в Гугъл мапс ми се натрупа сметка от 110 лева.........и нататък беше една мъка с оф-лайн картата, която изисква инсталация на турска клавиатура, иначе нищо не успява да намери. Там на място срещнах други българи, които ми казаха че е възможно да се добавят някакви мегабайти интернет за 5-6 лева на ден като допълнителна услуга, но трябва да се обърнете към оператора ви. За съжаление, нашето пътуване беше планирано прекалено спонтанно и не успях да обърна внимание на този детайл.

# 502
  • София
Да, аз съм към А1 и 1 МБ данни е 1 левче. Simple Smile Затова забравям напълно за данните. Лошото е когато си примерно на някой гръцки остров и без да искаш хванеш турска мрежа. Simple Smile Мъжът ми се беше набутал така обикаляйки острови близо до Турция. После се научи да спира данните и да поглежда мрежата преди да ги включи. Simple Smile

На мен ми харесва този план, защото ако някой ми се обади, това струва само 59 ст/мин. Ако се включи роуминга с 5 лв на ден, всяко инцидентно позвъняване включва 5-те лева за денонощие. Струва си само ако говориш много по телефона. Освен това вече са архивирали плана с 59-те стотинки и ако веднъж се превключиш на Roaming Revolution, вече няма връщане към другия.

Последна редакция: пн, 08 апр 2024, 14:56 от Таня67

# 503
Да ви почерпя с малко снимки.

Скрит текст:

И малко инфо:
Пътувахме с кола до Истанбул. Оставихме колата на новото летище. Платихме за 4-5 дни нещо от сорта на 30-40 лв. Помня, че мъжът ми изкоментира, че е по-евтино от нашето летище за 2 дни.
Летяхме с Турците. Не помня цена на билетите, но беше безумно ниска, с 3 чекирани по 15 кг. и ръчен.
Спахме в хотел Caverna. Много добър, в края на Гьореме, на тихо място, близо до вю пойнта, но без изкачване, но и с гледка към балоните и добра закуска.
От хотела ни предложиха балони, казаха, че е тяхна собственост компанията. На място се оказа https://www.airkapadokya.com/. Нашата цена беше 160 евро, но защото бяхме ангажирали полета още февруари. Текущата им цена беша 180 евро. Полетът започна в Love valley. Буквално бяхме вътре измежду кулите. После се издигна много високо и кацна някъде пред Гьореме. Кошницата беше голяма за 32-ма.
Туровете са с вдигнати цени. Текущо започнаха да ги продават за по 70 евро всеки вид. Но нашите бяха по 60 евро, защото бяха ангажирани още февруари. Обясниха го с инфлацията и наскоро са вдигнати цените на входовете.
Влизахме в Каймакли, а не Derinkuyu. Извън зеленият и червеният тур наехме последния ден кола под наем и посетихме някои невключени в организираните турове места. Препоръчвам да се посети Музеят на открито Зелве.

После останахме в Истанбул още няколко дни. Спахме във Fer, защото има безплатен паркинг. Хотелът не е лош, но няма да го буквам отново по две причини. Тройките и фемили стаите са на -1 ниво, и леглото на детето беше страшно неудобно. Освен това по-голяма част от стаите гледат навътре към затворен атриум и реално са без опция за отваряне на прозорците. За 1-2 нощувки е ок.
Препоръчвам един ресторант. От скъпите е, но напълно си залужава. Има две локации. Единият е на покривната тераса, а другата е долу. Двете локации са с различна кухня, 85% еднакво меню. Deraliye Terrace и Deraliye. Ресторантът твърди, че предлага автентична отоманска кухня. Аз хапнах пълнен пъпеш и наистина беше уникално. И един кебап от гъше месо.
Друг по-обикновен, но също вкусен беше Old Ottoman Cafe & Restaurant

# 504
  • Варна
Ancy, благодаря за препоръките за ресторант.
Точно на време ми идват, защото имам повод да почерпя домочадието като отидем в Истанбул и искам да е на хубаво, препоръчано място и сега събирам идеи и отзиви.

# 505
Да, 1 МБ данни е 1 левче. Simple Smile Затова забравям напълно за данните. Лошото е когато си примерно на някой гръцки остров и без да искаш хванеш турска мрежа. Simple Smile Мъжът ми се беше набутал така обикаляйки острови близо до Турция. После се научи да спира данните и да поглежда мрежата преди да ги включи. Simple Smile

На мен ми харесва този план, защото ако някой ми се обади, това струва само 59 ст/мин. Ако се включи роуминга с 5 лв на ден, всяко инцидентно позвъняване включва 5-те лева за денонощие. Струва си само ако говориш много по телефона. Освен това вече са архивирали плана с 59-те стотинки и ако веднъж се превключиш на Roaming Revolution, вече няма връщане към другия.

Аз, благодарение на информацията от форума, още на българска граница си изключих мобилните данни и смятах така да караме до Истанбул. Но няколко пъти системата ни изгуби и се наложи да включвам буквално за секунди.....и всичко хвръкна, а сега съм задлъжняла към Виваком.
Иначе, имам някакви 2000 МБ пакет Балкани, но са май само за разговори.
Слава Богу, че (пак благодарение на информацията от форума) още в България си изтеглих доста свястна оф-лайн карта с навигация, та криво-ляво се оправихме. И като се инсталира и турска клавиатура си работи доста добре.
Всичко беше абсолютен шок - напълно източени мобилни данни, влизаме в някакъв ОГРОМЕН град и първоначално дори не осъзнаваме, че сме в Истанбул, а всички около нас карат както им дойде......не мога да повярвам, че сме живи, че някак все пак се оправихме, и че сме си в прекрасната, зелена, мила и любима София Sparkling Heart
Иначе - да, градът е невероятна съкровищница от цветове, подправки и парфюмни есенции.
И е удивително чист.
Направи ми добро впечатление, че доста внимават със захарта в сладките неща.
Много ми хареса насипния чай на прах Шах Султан, както и подправките Сарай и Лимон/Пипер - вчера готвих с тях и всички останаха много доволни.

# 506
  • Варна и...духом на Босфора
И аз така в Сърбия обаче.
Едно цък беше 40 кинта😡,х
Неволно ама стана...нейсе.

Анси, благодаря за разказите.
- Како готви аджеба,Снимай,покажи!
- Какви са тез подправки, немедленно дай нишан 😻,какво съдържат.

Абе,
Гюлляч никой ли не хапна бре,кори не си ли купихте,снимки барем някой да подаде?😻

Танче,тези дни ще ти пиша💓

# 507
Ancy, благодаря за препоръките за ресторант.
Точно на време ми идват, защото имам повод да почерпя домочадието като отидем в Истанбул и искам да е на хубаво, препоръчано място и сега събирам идеи и отзиви.

По-луксозното място е на терасата, но и долу си го бива. Меню има онлайн, за да придобиеш представа за цени.

Ние манджа не купихме, но се отчетох доволно в мол Форум с покупки на текстил за един апартамент, който обзавеждам. Имаше намаления някакви и съм много доволна. Заклела съм се повече подобни артикули в БГ да не купувам. И разни парцали от техните марки за тийна, а за мен от US Polo. В аутлета в Чорлу домашните зверове си купиха безброй дънки на Wrangler и Lee. Доста добро качество.

Аз бях с Esim от сайта, който Роже препоръча. Основната ми сим беше за разговори и sms, че имах да водя разговори с доставчици. Но нета беше от esim.

Последна редакция: пн, 08 апр 2024, 17:07 от Аncy

# 508
Здравейте, някой има ли скорошен опит от самостоятелно или организирано пътуване София- Истанбул- София със самолет?
Виждам, че има полети на доста изгодни цени /напр. на Pegasus/, но офертите на ТА са само за автобусни екскурзии, което не ми е вариант.
Предварително благодаря!

# 509
Здравейте, почетох назад, но не ми стана ясно това с минаването на границата с автомобил и дали задължително, като водач, границата трябва да мине собственикът. Пътуваме 3 приятелки, но се сменяме при шофиране, включително в Турция.
Също така, предният път като пътувахме с кола, така и не разбрахме откъде трябва да си купим винетка и карахме без. На влизане в България-нищо? Та, как се процедира?

Който шофира на влизане в Турция трябва да шофира през цялото време. Когато собственикът е в колата не би трябвало да ви трябва пълномощно.
По втория въпрос... Ако сте със същата кола, на влизане ще си платите глобата. Ако сте с друга кола, гледайте да си купите стикер.
Предния път не са ви искали нищо на границата, защото, доколкото разбрах, информацията пристига след много време при тях.

Случка от вчера... Имаме стикер от преди пет години. На влизане не успяхме да го заредим, защото работното им време не беше започнало. Казаха в Истанбул да заредим. Там се замотахме и се сетихме вчера преди тръгване. Не работили в събота. Казаха ни на границата да платим. Там нищо не ни искаха, даже питахме. И днес с триста зора се регистрирах в сайта на HGS. Оказа се че имаме задължения 78 лири за отиването до Истанбул. За връщането още няма инфо. А на отиване платихме на едно от КПП-тата 30 лири. После четох, че на частните магистрали събирали парите веднага. На държавните-не. Сега чакам да видя колко ще дължим за връщането до БГ.
Срокът за плащане е 15 дни. После се умножава по две. След 45 дни се умножава по 4. Лихви, доколкото разбрах няма. Но това е в случай, че все пак имаш стикер.

Редактирам се, защото сега прочетох, че от вчера 06.04 до другата неделя 14.04 магистралите ще са безплатни.
Да, ние изобщо не видяхме откъде да си купим стикер. Женска му работа. Проверих колата в сайт за глоби-уж има само 2,4 турски лири за минаване през някакъв тунел…
Къде прочетохте това за безплатната магистрала? Достоверно ли е?

Общи условия

Активация на акаунт