🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 64]

• 45 580
  • 772
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна - Черна гора
Nephrite, би ли споделила коя турска клавиатура си инсталирала?

# 511
  • Варна
Държавните магистрали и минаването по мост ще е безплатно до 07.00ч на 15.04
Това го прочетох в сайта на пътните такси.

Може ли да ми кажете каква е таксата Истанбул - Малко Търново /в посока/ и трябва ли колата да има стикер при положение, че влизаме в период на "без такси"?

# 512
Да, 1 МБ данни е 1 левче. Simple Smile Затова забравям напълно за данните. Лошото е когато си примерно на някой гръцки остров и без да искаш хванеш турска мрежа. Simple Smile Мъжът ми се беше набутал така обикаляйки острови близо до Турция. После се научи да спира данните и да поглежда мрежата преди да ги включи. Simple Smile

На мен ми харесва този план, защото ако някой ми се обади, това струва само 59 ст/мин. Ако се включи роуминга с 5 лв на ден, всяко инцидентно позвъняване включва 5-те лева за денонощие. Струва си само ако говориш много по телефона. Освен това вече са архивирали плана с 59-те стотинки и ако веднъж се превключиш на Roaming Revolution, вече няма връщане към другия.

Аз, благодарение на информацията от форума, още на българска граница си изключих мобилните данни и смятах така да караме до Истанбул. Но няколко пъти системата ни изгуби и се наложи да включвам буквално за секунди.....и всичко хвръкна, а сега съм задлъжняла към Виваком.
Иначе, имам някакви 2000 МБ пакет Балкани, но са май само за разговори.
Слава Богу, че (пак благодарение на информацията от форума) още в България си изтеглих доста свястна оф-лайн карта с навигация, та криво-ляво се оправихме. И като се инсталира и турска клавиатура си работи доста добре.
Всичко беше абсолютен шок - напълно източени мобилни данни, влизаме в някакъв ОГРОМЕН град и първоначално дори не осъзнаваме, че сме в Истанбул, а всички около нас карат както им дойде......не мога да повярвам, че сме живи, че някак все пак се оправихме, и че сме си в прекрасната, зелена, мила и любима София Sparkling Heart
Иначе - да, градът е невероятна съкровищница от цветове, подправки и парфюмни есенции.
И е удивително чист.
Направи ми добро впечатление, че доста внимават със захарта в сладките неща.
Много ми хареса насипния чай на прах Шах Султан, както и подправките Сарай и Лимон/Пипер - вчера готвих с тях и всички останаха много доволни.

Привет, коя навигация използвахте офлайн.. аз пробвах няколко но не намирам нищо читаво Sad

# 513
  • на последния етаж
Смятахме да посетим Истанбул в края на тази седмица, но виждам, че тези дни е Рамазан. Всичко ли работи по това време? Дали да променим датите на разходката заради празника? Били ли сте по такова време там?
Някой дали е запознат по моя въпрос? Притеснявам се, тъй като няма много време. Confused

# 514
Настройте си телефона на ръчен избор на мрежа и за двете сим карти. Освен това можете да посочите за sms И разговори да е основната ви сим карта, а само за данни да е eSim.

# 515
  • Варна
Смятахме да посетим Истанбул в края на тази седмица, но виждам, че тези дни е Рамазан. Всичко ли работи по това време? Дали да променим датите на разходката заради празника? Били ли сте по такова време там?
Някой дали е запознат по моя въпрос? Притеснявам се, тъй като няма много време. Confused
Аз не съм била, но тъй като никой не е отговорил до сега, ще напиша, че туристопотока е толкова голям, че не вярвам, че ще има нещо, което да не работи заради Рамазан.

В темата беше споменато, че ще има много чужденци дошли на религиозен туризъм, плюс фестивала на лалетата.

Ако ще посещавате забележителности, може да проверите на техните сайтове дали ще работят.

# 516
Лита, със съпругата ми сме в Истанбул от 10-тина дни и ще бъдем до Сряда тук. За момента не съм забелязал нещо съществено да не работи. В споменавания тук Biter Hotel (ще дам отзив за него и още един, който ползвахме, по-късно) сме в момента и щъкаме предимно из района (Еминону, Таксим... утре вероятно ще идем отново до Gulhane Park). Нещо конкретно ако мога да проверя?

Sani 5, аз си ползвам google maps по принцип, но имам и HERE WeGo. И двете работят добре в Турция и имат опция да си изтеглиш предварително картите и да се ползват после без интернет.

# 517
  • на последния етаж
Благодаря ви!
Според календар, който намерих празничните дни са 10, 11 и 12.04. Ние нямаме нещо конкретно планирано, може би бихме искали да разгледаме Топкапъ сарай този път и предимно волна програма - разходки и различни ресторанти.

# 518
  • София
Здравейте, никой не ми отрази питането  Blush та ще помоля отново за съдействие. Трбява ми насока за разходка по Босфора минаваща и по двата бряга и ориентир за цена ако помните. Искам да видя дали си струва да се вписвам на такава към ТА.

Да кажа за тези, които нямат е-сим като мен, че открих подобно предложение като на Airalo , но с физическа сим карта. Поръчала съм 10GB за 5 дни за 31лв. Операторът е същият като на Airalo - Turk telekom. Ако всичко е наред ще споделя след пътуването. Тук пишете,че с с тази е-сим нямате проблеми и смело рискувах, а се бях насочила към Turksell като най-пълно покритие.
Може ли и малко насоки къде се храните без да одират кожи?Аз попадам само на доста скъпи ресторанти уж за да се ориентирам ьа цени, а тук чета друго и явно от толкова плануване нещо се обърках. Благодаря!

# 519
  • Варна и...духом на Босфора
Woman
 По двата бряга си направи сама.
Не се колебай.
Европейски бряг - близо и само Аврупаискелесита- 10.30-и там около 12  00 ли провери- Анадолу Каваъ  слизате.Еминюню -Румели Каваъ.- линия.
Има ресторанти на пристанището.
Може да хапнете там с гледка към Босфор и нашето ЧМ.
После се мятате на линията Анадолу Каваъ-Юскюдар.- Азияискелесита само.
Може да слезете да разгледате Кючюксу ли, Бейлербей ли,Крепостта Анадолухисаръ ли,може и да не слизате.
Чак на Юскюдар.
Колко ще струва -60 лири/ хин и цюрюк😃/насам и натам/ къмто 5 лева на човек.
Ще видите къщи от минимум 12 Дизита😅😃😻
Ще минете целия Босфор.
Часовете и разписанията са на първа страница.
Ни крака шса уморени,ни глава😅.
По море само.
После вечерта пък от Юскюдар може да отидете към Кадъкьой с Мармарая,и там ,като чета по- евтино манджарето иди.

Аз съм била по Рамадан.
Почти всичко си работи.
Но-Милиони Лойте,майка😅.

А!
Сега,като минава някой край къщата на мама Периде,Woman,ти също😃,да ми направи снимка!
Бе Тея две години+ три минаха и никакво!
Червената къща от 1001 нощ под втория мост😅
Сигурно се съдят😃
Ще им пиша писма,по примера на Аптекарката,😅😻Dragimira😃

Vipper,що щъкаш само там!
Разнообрази де!

# 520
  • София
Сега,като минава някой край къщата на мама Периде,Woman,ти също😃,да ми направи снимка!
Бе Тея две години+ три минаха и никакво!
Червената къща от 1001 нощ под втория мост😅
Сигурно се съдят😃
Ще им пиша писма,по примера на Аптекарката,😅😻Dragimira😃
Сигурно се съдят. Последно като я видях през лятото и скелето се разпадаше, а платът, който я скриваше се ветрееше. Грозна картинка!

Woman, на първа страница трябва да има информация за корабчетата на Turyol. Te са най-читавите круизни корабчета. На всеки час са. В момента е 150 тл.  https://www.turyol.com/Home/Tarifeler  Иначе redemi ти е казала - най-евтино е с фериботите от градския транспорт. С едно билетче отиваш почти до Черно море и с още едно се връщаш. Wink

И аз съм била в последните дни на празника. Спомням си, че в неделята (бил е последния или предпоследният ден от празника) около Египетския пазар сякаш бомба беше паднала. Самият пазар беше затворен. Около него също беше пусто. Все пак намерихме някакво магазинче с локуми, защото приятелите, с които бяхме много държаха да купят подобни неща за почерпка. Но иначе тълпите по туристическите места си бяха същите и почти всичко работеше. И мол Форум работеше. Simple Smile Музеи не сме търсили, за да знам.

# 521
Точно се чудехме каква е тази забулена къща. Жалка гледка е. Не знаех, че е ДиЗи къща.
Но видях онази от някакъв нов сериал с един артист с огромни вежди. Цъкам из каналите и се заглеждам в красивите къщи по Босфора. https://maps.app.goo.gl/N3Td5RRq3WbcaCcc6

И още една имаше ТВ осветление(прожектори и отразители). Ей тази: 41.07460405390637, 29.059817238125824

# 522
  • Бургас / UK
Няма безплатен "ръкав" на магистралата. Както вече писах това е другия път , който минава през градовете и наистина в един момент се кара покрай морето.В Истанбул се влиза от долната му страна .
Аз от няколко години ползвам само Гугъл мапс оффлайн и никога съм нямала проблем с клавиатурата и не ми се е налагало да тегля турска. Трябва предварително да имате изтеглени карти на градовете , където ще ходите и периодично да се актуализират, особено преди пътуване.

Това е едната ми оффлайн карта. Правя си и на участъци, в по-близък план , защото само това,бялото поле е картата.За по-сигурно , че ще има повече информация.
Дори , понякога си ги ползвам и като вървим пеша из града , като търся някое място в по-забутана уличка.

# 523
  • София
Точно се чудехме каква е тази забулена къща. Жалка гледка е. Не знаех, че е ДиЗи къща.
По-интересното е, че е такава, защото преди няколко години един кораб се заби в нея и я разруши. Sad

https://www.dnevnik.bg/video/2018/04/08/3159662_video_tanker_se_ … _vek_na_brega_na/

https://webcafe.bg/kino/256959393-tanker-se-vryaza-v-istorichesk … a-na-bosfora.html

Скрит текст:
Но видях онази от някакъв нов сериал с един артист с огромни вежди. Цъкам из каналите и се заглеждам в красивите къщи по Босфора. https://maps.app.goo.gl/N3Td5RRq3WbcaCcc6

И още една имаше ТВ осветление(прожектори и отразители).
Ей тази: 41.07460405390637, 29.059817238125824
Защо ли е замъглена точно тази къща? Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 09 апр 2024, 00:05 от Таня67

# 524
  • София
Woman
 По двата бряга си направи сама.
Не се колебай.
....
Благодаря!
Таня67 точно на тези съм се спряла от първа страница, явно все пак съм се ориентирала правилно. Благодаря и на теб!

По- бързо ли се стига с ферибот от градски транспорт?

Един тъп въпрос - съобщават ли спирките, изписват ли се някъде на табло или да следя картата за слизане?

Последна редакция: вт, 09 апр 2024, 01:41 от *woman*

Общи условия

Активация на акаунт