Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 13

• 39 009
  • 851
  •   1
Отговори
# 705
При нас публичен е само регистъра на сдруженията.

# 706
иска да знае дали го има в интернет

Предположих. Но щом пита, значи не е намерил. В такъв случай е най-лесно в службата, която прави регистрацията.

# 707
Има ли къде да се провери дали домоуправителят се е регистрирал в кметството?
Въпроса съдържа отговора.

Имам предвид регистър в интернет

# 708
Има ли къде да се провери дали домоуправителят се е регистрирал в кметството?
Въпроса съдържа отговора.

Имам предвид регистър в интернет
В Гугъл има статия от 15.12.2023 че е написан ПРОЕКТ за наредба за създаване на електронен регидтър на домоуправителите.
Не ми се рови повече дали изобщо е приета Наредбата. Но дори и да е едва ли за толкова кратко е създаден.
Пак се връщам на първия ми отговор - в Общината най-вероятно знаят всичко по въпроса. Най-малкото един телефон може да се врътне.

# 709
В софийските общини има някакви регистри, които не са пълни. Аз се вписвам от няколко години, но в електронния регистър името ми го няма. На мой познат, който от 4 години не е домоуправител в тяхната сграда, името му продължава да си стои в регистъра. С две думи- хаос.

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 16:05 от petiaivanov

# 710
то и в сайта на Пловдив, Бургас има, но едва ли са пълни
https://www.plovdiv.bg/%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8/%D1% … D%D0%B0-%D1%81-2/

https://services.burgas.bg:82/webreg/Registers/SDRUJENIA

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 18:44 от musicdoubl3

# 711
  • Sofia
Здравейте! Не зная дали въпросът ми е за тук, но ще попитам. Преди 10 години си закупих жилище. От съсед, който се науждае от моето разрешение за строеж в неговия имот разбрах, че в Кадастъра имотът ми се води още на името на стария собтвеник. Имам няколко въпроса:
1. Общодостъпна ли е информацията за собтвениците на имотите за всички (официално ли съседът ми се е сдобил с инфромацията за собствеността на имота ми)?
2. Мога ли да му дам разрешение за строеж без да променям информацията в Кадастъра?
3. Съседът иска да му издам нотариално заверено пълномощно, да действа с него пред институциите във връзка с ремонта му. Трябва ли да предоставя копие от нотариалния ми акт при нотариуса? 
4. При положение, че към момента на закупуването имотът е вписан на мое име в Имотния регистър, декларирала съм го в Данъчната служба и вече толкова години му плащам данъка, длъжна ли съм да го променям и в кадастъра?
Нямам нищо против да дам разрешение за строеж на съседа ми, но предвид множеството имотни измами в днешно време, не ми се иска никъде да предоставям или оставям копие от нотариалния ми акт.

# 712
1.Да.
2.Да.

Съседни УПИта  ли са, дай още инфо за този строеж.
Гл.архитект ще иска твоя нотар.акт, не вписвания в кадастъра.

# 713
Здравейте! Не зная дали въпросът ми е за тук, но ще попитам. Преди 10 години си закупих жилище. От съсед, който се науждае от моето разрешение за строеж в неговия имот разбрах, че в Кадастъра имотът ми се води още на името на стария собтвеник. Имам няколко въпроса:
1. Общодостъпна ли е информацията за собтвениците на имотите за всички (официално ли съседът ми се е сдобил с инфромацията за собствеността на имота ми)?
2. Мога ли да му дам разрешение за строеж без да променям информацията в Кадастъра?
3. Съседът иска да му издам нотариално заверено пълномощно, да действа с него пред институциите във връзка с ремонта му. Трябва ли да предоставя копие от нотариалния ми акт при нотариуса? 
4. При положение, че към момента на закупуването имотът е вписан на мое име в Имотния регистър, декларирала съм го в Данъчната служба и вече толкова години му плащам данъка, длъжна ли съм да го променям и в кадастъра?
Нямам нищо против да дам разрешение за строеж на съседа ми, но предвид множеството имотни измами в днешно време, не ми се иска никъде да предоставям или оставям копие от нотариалния ми акт.
Не е за тук въпроса, но ще отговоря каквото знам в скрит текст. Хубаво е точно да опишете за какви видове имот става въпрос, защото можете да дадете съгласие за строеж само за собствения ви имот, или за имот в който сте съсобственици със съседа. Няма как да давате съгласие за имот, който не е ваш.
За да отговоря все пак на въпросите приемам, че сте съсобственици на парцела заедно със съседа, а сте построили/ще строите/ремонтирате/достроявате двуфамилна сграда.
Скрит текст:
1.Информация за имотите, собствениците и сделките с тях е публична и общодостъпна. Намира се в Имотния регистър към Агенция по вписванията. Включително можеш да се снабдиш с обикновено (незаверено) копие на който си искаш нотариален акт.
2. Няма как да оформяте нотариални документи (каквото е и съгласието за строеж) без да представите актуална кадастрална скица с вписани действителните собственици. Т.е следва единият от съсобствениците да отиде с нотариалния акт до Службата по Кадастър, да го представи и да поиска коригиране на данните за имота.
3. Не става ясно от вашето изложение кое какво е, защо в нотариалния акт е вписано само вашето име, съседа има отделен нотариален акт ли, но ... ако сте съсобственици не е необходимо пълномощно от ваша страна съседа ви да си движи процедурите. Достатъчно е нотариално завереното съгласие за строителството/ремонта.
4. Пак идваме до неяснотата във връзка със собствеността - ако имота ви е съсобствен е без значение на чие име е деклариран в общината и кой му е плащал данъците, ако ще да са минали 100 години. Правото на собственост се придобива по няколко законови способа - чрез закупуване, срещу гледане, чрез дарение, по наследство. Само при наследяване е възможно да няма актуален нотариален акт, но си има процедура наследника да бъде вписан. Ако вашия случай е такъв - съседа ви е съсобственик, редно е да декларирате навсякъде където трябва това обстоятелство.
Коригиране на информацията в Кадастъра не е задължително, но силно препоръчително. Все някой ден вие или вашите наследници ще трябва да го направят.
Кражбите на имоти се случват организирано, целенасочено, с изрядни документи (вкл. вписвания) и с участието на действителните собственици. Обикновено вече не добре разсъждаващи възрастни, които биват подведени да сключат истинска сделка. (т.е всичко е истинско и документално изрядно само собственика е подведен/измамен да се съгласи с неизгодната сделка).
Т.е Кадастъра не е първоизточника на подобни измами.

# 714
  • Sofia
Благодаря на teta75 и за изключително изчерпателната информация на dariVale. Знаех си, че тук ще получа отговор, който да ми даде насоки какво да правя. Няма да спамя повече темата. Още веднъж - Благодаря!

# 715
Здравейте, нова съм и имам няколко въпроса. Ползвате ли платформа за събиране не стредства и каква? В интернет намерих тези два сайта:
 https://homie.bg/
https://pm-pro.net/index.php?p=home#container

# 716
има ли някъде публичен регистър
кои лица са собственици на апартаментите в входа

# 717

В АВ си ги проверяваш евентуално, по идентификатор на СОС.

# 718

В АВ си ги проверяваш евентуално, по идентификатор на СОС.
АВ
агенция по вписване ли е

# 719
Да.
Старите сделки не излизат обаче.

Общи условия

Активация на акаунт