Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 13

• 38 945
  • 851
  •   1
Отговори
# 750
А това мотивирано предложение до ЕС задължително ли се приема?
Нещо не ми се вярва, но може и да греша.

# 751
ако сте съгласни да участвате в плащането за чистачка и другите входни такси - защо пък да не се съгласят

# 752
  • В полите на Витоша :)
Здравейте!
Блокът ни се състои от 2 входа и преди години се регистрирахме като 2 отделни ЕС, които бяха с един и същи професионален домоуправител. От нашия вход прекратихме работа с въпросния домоуправител и искаме да наемем друга фирма, но от там ни отказват, тъй като трябвало двата входа да сме с един домоуправител. Има ли такова изискване от закона?
За информация - двата входа правим общи събрания заедно за въпроси, които касаят всички, например смяна на настилка пред входовете, общи паркоместа и т.н.

# 753
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не би трябвало.
нали всеки вход може да има отделен управителен съвет, значи и всеки вход би трябвало да може да си наеме различна фирма. общите неща са си общи - решавате ги заедно, както до сега.
новата фирма май не иска да се занимава на дребно.

# 754
Няма. Отделно си се управлявате, това е идеята, сами да решавате въпроси касаещи управлението, в т.число да си изберете кой да ви управлява.

За разпореждане с общи части на блока вече е ясно, че двата входа заедно решават.

# 755
Здравейте,
Отдавна не съм влизала в темата, но продължавам да съм домоуправител и отново имам предизвикателство. Трябва да заградим с врата тунела, през който влизаме до входа и задния ни двор-паркинг, защото сме станали обществена тоалетна на кучета и хора от квартала. Пикаят навсякъде пред, зад и вътре във самия вход 🤬
Няма оправия с тази гадост и всички са съгласни да затворим тунела с врата, за да спрем набезите.
Но имаме дилема. Вратата ще е най-обикновена решетъчна. Предлагат ни автоматизирана с дистанционно, за удобство на колите, от този тип. Неудобството е, че ще има праг за прескачане на вратата за пешеходци, което не ми харесва. Имаме доста малки деца и бебета с колички, за които ще е неудобно, ще се спъваме...
Питането ми е за съвети и отзиви относно подобен тип врати ако имате. Поддържката скъпа ли е, автоматизацията дава ли дефекти, харчи ли много ток всекидневното отваряне-затваряне на автомата за коли. Дефакто колите, които паркират са 7-8 и уговорката е те да си поемат оскъпяването, поддръжката и разходите по автоматизацията. Аз лично съм 50:50 дали да сложим обикновена или такава врата. И двата варианта имат и плюсове и минуси.  Моля за съвети!

# 756
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Съгласувайте го с общината първо.
При нас са слагали колчета на входа на подземните гаражи и станало чудо. И за пожарната може да се окаже проблем.
За поддръжката и разходите не мога да помогна.

# 757
Няма как да спреш с колчета кучета и пияници да влизат навътре или да пикаят отпред. При все, че сме на централно място и улична пътека около пазар и голям супермаркет. Ужасно е!
С пожарната съм говорила преди време, ще се направи каквото е нужно.

# 758
От снимката виждам, че и сега не е равно нивото, праг може да се избегне с някакъв плавен преход между бетона и плочките. За този тип врати с дистанционно са важни механизмите, ако не са хубави и здрави, а те са по-скъпи постоянно ще се чупят. Евтиният вариант е с панти и някакво заключване, шофьорите ще трябва да слизат да отключват и заключват.
Вижте оферти за различните варианти и обсъдете. И най-обикновения да изберете ще спре достъпа на външни.
Въобще не бих питала общината, ще отнеме време, ще трябва да уточнявате кое на кой е собственост.
Вече почти не се срещат незаключени дворове, надали и 1/3 от тях имат разрешения.
Никой не иска миризми и боклуците на случайници и кучкари.

# 759
  • София
На първо време осветете тунела. Тъмнината е като магнит за всякакви пикльовци. За кучетата светлината няма да помогне обаче.

# 760
А вие сигурни ли сте,че там се изхождат кучета ,а не хора ? Никой стопанин не си крие кучето по тунели за да отиде до тоалетна.

# 761
Има сложени фотоклетки по целия тунел. То не лепих постери, не поливахме с препарати, белина, пробвах какво ли не. Влиза бабичка със салфетка в ръка и търси къде да се изпикае. Друга закарала внучето си в задния двор да ака. Един от пияниците на квартала си го извадил и влязъл в тунела, излиза майка с дете от входа. Опикано до входната врата, прескачаш реки...Лично съм виждала кучето на дядо ти от другия блок, който го е пуснал без каишка. Мога да ви пиша още и още. В центъра на квартала до голям пазар и магазин сме и е първата възможна безплатна тоалетна. Дори и пред самия тунел го правят, където е пешеходна пътека и всичи оттам минават. Хич не им пука. Ни на хора, ни на кучета. Вчера огромни кравешки л...на отпред. Това не е от улично куче. На село няма да видите такива. Манталитета ни е потресаващ! Оправия няма! Поне врата, за да не влизат навътре. А отвън, пред и около вратата ми е ясно че пак ще е тоалетна завинаги. Нищо не можем да направим срещу простащината!

# 762
Вземете оферти от производители. Има ролетни врати, които се вдигат по тавана, а долу на земята опират на бетона без праг. И са ажурни, а не плътни. Обикновена ролетна врата като за гараж, но не плътна.
https://raykov07.com/product/ohranitelna-roletna-vrata-tip-opletka/60/bg
Когато е с качествени механизми ще изкара дълго време. Не харчи ток, защото двигателчетата са с малка консумация и ще е удобна за ползване.

# 763
Благодаря за идеята, dariVale.
Но трябва да има и врата за пешеходците. Вратата няма да е само за коли.

# 764
  • Бургас
Ролетната врата на нашия подземен гараж харчи малко ток, за двадесет години май два-три пъти сме правили дребни ремонти,  но сравнително евтини
Иначе относно наглостта и безочието на хората- при нас веднъж намерихме купчина вонящи л-а в асансьора…

Общи условия

Активация на акаунт