Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 13

• 38 935
  • 851
  •   1
Отговори
# 780
Трябва да оспориш решинието на ОС пред съда по реда на чл.40 ЗУЕС.
Ще твърдиш нарушение на чл.48, ал.3.

Иноче решението се стабилизира и стова задължително за всички.

# 781
Трябва да оспориш решинието на ОС пред съда по реда на чл.40 ЗУЕС.
Ще твърдиш нарушение на чл.48, ал.3.

Иноче решението се стабилизира и стова задължително за всички.
Благодаря.

# 782
https://dela.bg/Acts/b771a4ef-41bd-402d-9de3-92a7a1eff20e

Ето едно решение, дълго е, но почни от там съдът установи...

Още едно https://legalacts.justice.bg/GetActContent/ECLI:BG:RC533:2020:20190111651.001

Отговорът на въпроса ти
Ако все пак има решение на ЕТ, което е в несъотвествие със закона, могат ли да те осъдят, че не искаш да плащаш по този начин, ако решението не бъде обжалвано.

Да, могат.

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 11:00 от teta75

# 783
  • In the land of Never Never
https://dela.bg/Acts/b771a4ef-41bd-402d-9de3-92a7a1eff20e

Ето едно решение, дълго е, но почни от там съдът установи...

Още едно https://legalacts.justice.bg/GetActContent/ECLI:BG:RC533:2020:20190111651.001

Отговорът на въпроса ти
Ако все пак има решение на ЕТ, което е в несъотвествие със закона, могат ли да те осъдят, че не искаш да плащаш по този начин, ако решението не бъде обжалвано.

Да, могат.
Тета, защо не станеш правен консултант по въпроси на етажната собственост? Наистина знаеш перфектно тази материя. Толкоз народ търси компетентна консултация, адвокатите не че не могат да дадат, ама не им е интересно да се занимават, не са дела, по които се печели много. Предпочитат да са дела с по-висок материален интерес.

# 784
  • София
Моите мили съседи пак сключиха договор с професионален домоуправител.
Кравата се отърка в електропастира, пораздруса я и вече не го прави 🙃, но моите убавци имат още еволюционен път до там.
Както и да, не да се оплаквам пиша.
Конкретен въпрос имам относно вноските за Фонд ремонти. Новият домоуправител твърди, че изискването за минимум 1% от минималната работна заплата е условно и може да намалено с решение на общото събрание. Аз твърдя, че не може да го намали, а може да го приложи или увеличи.
Кой греши?

# 785
Императивна е нормата, не диспозитивна. Тоест задължителна, не пожелателна.
В диспозитивните има думичката "може", тоест имаш избор.
В императивната я няма думата.

# 786
Кой ще ви глоби, че събирате по-малко? Решението да е на ОС на ЕС е само начин платения домоуправител да свали отговорността от себе си за неспазването на закона. Въпреки, че не виждам и него коя администрация ще го провери.
Доста такива недоносчета съм виждала във времето. Минават и заминават. По някое време се присетят в НС, та вземат да ги отменят.
Преди доста страници обсъждахме пак долния праг. При по-висока месечна сума и най-малките дялове да над въпросния 1% и всичко е справедливо и закона е спазен.

# 787
Здравейте
Моля за малко разяснение … поканата за свикване на общо събрание на ЕС достатъчно ли е да бъде залепена на входа на кооперацията, за да е законно уведомление или трябва да има подпис на свидетел/получил/.

# 788
Виж чл.13. Покана и протокол.

# 789
Да, точно това прочетох, но имам спомен, че предишната фирма винаги слагаше уведомлението във входа като искаше някой да се подпише, в потвърждение на това, че е запознат с него ?! Сега според този член е достатъчно да ти го лепнат на външната страна на вратата Sad

# 790
Няма изискване за подпис за получаване на поканата в закона
Лепи се на видно място и се прави протокол.
Ал.2 и нататък доуреждат как се уведомяват неживеещите постоьнно там или заявили електр..поща..

# 791
Няма изискване за подпис за получаване на поканата в закона
Лепи се на видно място и се прави протокол.
Ал.2 и нататък доуреждат как се уведомяват неживеещите постоьнно там или заявили електр..поща..
Ясно, благодаря

# 792
  • sofia
Имам следния казус и не съм наясно, ако някой е - моля за съвет.
Апартамент с остъклен балкон с винкел към булевард в центъра на София, половината от дължината на парапета под остъкляването е зид, а другата половина е от метални пръти. Питането ми е трябва ли да имам съгласието на етажната собственист или на съседите от блока/ входа, или на общината, защото гледа към булеварда, за да сменя винкела с пвц дограма, да доиззидам парапета в сектора с металните пръчки и да махна дограмата на стаята.

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 16:42 от dobra jena

# 793
Не, не Ви трябва.

# 794
за остъкляване тераса не се иска разрешение, но за усвояване към стаята мисля че се иска

Общи условия

Активация на акаунт