Сайт за ЕБХ

• 17 715
  • 253
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Да, това с авторските статии е хубаво, но и аз си мисля, че няма да стане само с такива. Първо, това е доста работа- трябва да прочетеш голямо количество материал, да го осмислиш, че и да го напишеш. Второ, не всеки може да го направи, т.е едва ли ще има много такива. (Аз лично бих се пробвала де Mr. Green)Така че е хубаво да си има и преводни статии.

Поли, на мен само не ми стана ясно това с получаването на разрешение от автора? Къде да му пишем?

И освен това дайте да съберем на едно място всички линкове- например някой да ги постира като списък. Така по- лесно ще се види кой какво превежда и какво вече е преведено. За целта:
- някой събира, включително другите му изпращат това, което имат или са намерили, на едно място, под списък (като в Библиотеката) и го публикува- тук или като отделна тема newsm78
-след това актуализира самия списък и информацията за вече преведеното или превеждащото се- кой, какво и т.н..

# 61
И освен това дайте да съберем на едно място всички линкове- например някой да ги постира като списък.

И аз това писах по-горе. В момента правя един "нулев" вариант. Още не съм готова. mimi_kir, може ли списъците да ги качим на вашето местенце?

# 62
  • София, Младост 2
Малко отстрани, но - и аз не мисля, че да се пишат авторски статии е най-добрият вариант. Повечето от нас нямат достатъчно опит нито в писането, нито в задълбочаването по темите. За да се напише добра статия, е нужна сериозна подготовка, а не просто преразказване на това, което човек е чел тук и там из нета; в добавка е наложително да има и добър стил на писане, което пък съвсем стеснява кръга на възможностите - лично мнение. Иначе лични истории се пишат значително по-лесно, четат се с голямо удоволствие и обикновено към тях няма претенции да стил и задълбоченост, така че ще са много добро и интересно допълнение към преводните материали.

# 63
П.П. Писах на Reza да смени заглавието, но още няма резултат.
Поли, Реза не е на линия, но аз считам, че нова тема, с линк към тази е по-добрият вариант, вместо да се сменят заглавия и да се поправят постове. Тази няма да заключваме; новата тема ще си озаглавите, както решите и ще си напишете в първоначалния постинг за какво ще става въпрос.
А тук може спокойно да се дообсъждат и изкристализират нещата.

# 64
mimi_kir, може ли списъците да ги качим на вашето местенце?

"Нашето местенце" е семеен сайт, в който първоначално нямах идея какво да пиша.
Ако ти харесва мястото- няма проблем. HugОще повече ме нарече "готина мама" Crazyа сме и дърти магарици....
Създай списъка, измисли му заглавие, прати ми го на лични.

# 65
Ако ти харесва мястото- няма проблем. HugОще повече ме нарече "готина мама" Crazyа сме и дърти магарици....
Създай списъка, измисли му заглавие, прати ми го на лични.

Пиша, пишаааааа...
Благодаря, mimi_kir за отзивчивостта  Heart Eyes!

Да ви кажа какво смятам да правя:

1. дописвам списъка - правя отделни секции на неща, които ги има на български, като ще отбележа кои са библиотекирани, още ги сортирам по езици, като трябва да отбележа кои вече си имат превод и кои - не
2. ще се разберем с mimi_kir как да ги оформим и качим в нета
3. пускам нова тема, както предложи Доня Туфиня , която вероятно ще се казва събиране и превод на материали свързани с естественото майчинство
4. в първия постинг на новата тема ще има:
    -  линк към тази
    -  давам "границите"  за естествено майчинство, към които да се придържаме избирайки материалите, което публикувах по-горе
    -  поствам първоначалните списъците в явен вид
    -  линковете на списъците, които постоянно ще бъдат актуализирани, но е важно, че линковете ще са си едни и същи и ще са удобни за намирани като са в първия постинг
5. в новата тема публикувам постинг различен от първия, в който ще отговоря на всички, на които не съм отговорила досега

Ако имате някакви коментари по "плана за действие" Wink казвайте!

Да не забравя да благодаря на всички за съдействието   bouquet. Много ме радвате!!! Hug И нали никой не скучае?

И като си говорим за списъците, имам една молба към всички вас - моля ви дайте ми разни линкове, които вие имате или въобще всяко нещо за което се сетите, па макар и едно, че аз със сигурност ще пропусна нещо. Всичко би ми било от полза Praynig!

Последна редакция: нд, 11 фев 2007, 20:04 от Поли.

# 66
За ентусиастите преводачи - ето я статията на Ингрид Бауер за оргазменото раждане: http://www.natural-wisdom.com/birthpleasure.htm

# 67
  • София
Поли, ето и от мен една статия за присъствието на дула(жена- придружител) на раждането http://www.llli.org/NB/NBJanFeb98p4.html
не съм я превела още- ти кажи да почвам ли? Не съм сигурна, че се вмества в естествените методи.

# 68
За вместване - се вмества. Малко ме съмнява дали това е приложимо в бг-условия... Но пък трябва да има информация за тези неща и ако започне да има търсене, ще се наложи да има и предлагане, нали така Party! Стига на теб да ти харесва - почвай да я превеждаш. А какво стана с предишния материал за ЕБХ, с който се беше захванала? Лелееее, ти си геройче! Браво на теб  bouquet!

# 69
    Малко връзки и от мен:

1. Много хубав форум за кърмене и носене на бебетата със снимки, видео и истории;
има и секция за ЕБХ, но е само за регистрирани потребители.
http://www.stillen-und-tragen.de/forum/index.php?sid=90269ff3f50 … b811b4ad8632967fd

2. Тема от същия форум за ПЗ - с лични истории.
http://www.stillen-und-tragen.de/forum/viewtopic.php?t=3051

3. Сайт "Лоши родители" - нестандартно за бременност, раждане и отглеждане на деца.
http://www.rabeneltern.org/home.shtml

4. ЕБХ - TopfFit; статии, преводи.
http://www.topffit.de/

5. La Leche Liga Deutschland.
http://www.lalecheliga.de/

6. Сайт на организация за подръжка на кърменето; със статии.
http://www.afs-stillen.de/cms/cms/front_content.php

7. Текстове на Jean Liedloff и други автори за носенето на бебетата, съвместен сън, ЕБХ,
хаптономия, Continuum Concept.
http://www.continuum-concept.de/liedtext.htm

# 70
Поли, и аз ти бях пратила няколко линка по-нагоре!
Ама в този форум идеята не е ли освен статии, да се обсъждат разни неща? Защото човек не може всичко да изчете, а и от много четене глава боли! Simple Smile

# 71
Момичета, искам първо да благодаря на всички за активното участие и затова, че приемате идеята присърце  bouquet!

Използвам включването си да споделя нещо с вас:

От две години насам ми се случват поредица от удивителни ситуации, които реално ми показват, че мечтите действително се случват. Това, което в момента става е поредното доказателство за мен! Въодушевена съм и усещам, че наистина живея пълноценно. Чувствам живота си пъстър и наситен с преживявания. Всичко това отдавам на факта, че спрях да се страхувам да мечтая и позволих на мечтите си да се реализират. И наистина ми се иска да споделя това с всички вас за да ви призова и вие да мечтаете. Но без очаквания. Просто красиви мечти, в които вие се чувствате щастливи! Аз самата съм удивена от хода на събитията и на това как нещата се случват по най-добрия за нас начин стига да вярваме в това.

И тъй като този проект е плод на една такава красива мечта, за мен е от изключително значение всеки един от нас да дава нещо от сърцето си и да прави само това, което вътрешно чувства за правилно Heart Eyes. Крайният резултат ще е нещо, в което всички сме оставили частичка от душата си! Иска ми се чистота на всичко това да се запази и да процъфти в нещо още по-чудесно. Знам, че ме подкрепяте и това ме кара да се чувствам неимоверно щастлива!

А сега имам нужда от вашите мнения и съвети за следващата ни съвместна стъпка.

По-горе бях писала примерен план за действие за новата тема. Но всеки един момент в главата ми идеята се видоизменя на базата на нещата, които чета от вас, а и които се случват около мен. И ми се струва, че вече се получава все по-добре. Ще споделя до каква идея стигнах днес и ви моля да ми кажете дали я смятате за добра и какво според вас трябва да се промени:

Новата тема да се казва „Истината е някъде там... – да си поговорим за естествените аспекти на родителството” . Според мен така е добре, защото:

1.   Не постулираме, че материалите, които се представят са абсолютни истинни и е важно да се отбележи, че истината за всеки е индивидуална, но може би би намерил някъде из тези писания отговор на нещо, от което се интересува.
2.   Заглавието предразполага към споделяне на опита на всеки един от нас и разискване кое за кой е правилно и реално приложимо и кое не.
3.   Няма изискване непременно за даване на материали или преводи – всеки е свободен просто да сподели какво мисли и да получи подкрепа или друго мнение.
4.   Имаме нужда от тема, в която да разискваме тези неща.
5.   От това как темата се развива ще е ясно дали има смисъл от създаването на подфорум или не. Т.е. в нея можем да си говорим за всичко, за което бихме си говорили ако имаше такъв форум.
6.   Казвам „родителството”, защото в създаването и отглеждането на детето голяма роля играят и двамата родители, а не само майката.
7.   Казвам „естествени аспекти”, защото всеки може да вземе различна част от информацията за себе, без да е задължително да прилага всичко.
8.   В темата могат да се включат повече мами, които досега са подминавали този тип теми.

Като с кратко въведение в първия постинг слагам някои линкове подредени по тематика и езици.

А сега, моля ви кажете ми вие как мислите Praynig!

Поли  Hug

# 72
  • София
Поли, заглавието е супер.
Значи да видим дали съм те разбрала правилно newsm78- целта на темата е да си говорим за естесвените аспект на родителствотото; така ще разберем нагласите и дали има готовност за създаването на подфорум; хората ще могат да споделят информация, линкове, материали, които те имат и така ще увеличим "оня списък", т.е. дублиране на тая тема, но с друго заглавие?
- какво правим обаче с преводите? Въпросния списък къде ще се публикува, за да може хората да си избират материали за превод? Преведените статии, като отделни теми ли ще се публикуват?

# 73
Поли, заглавието е супер.
Значи да видим дали съм те разбрала правилно newsm78- целта на темата е да си говорим за естесвените аспект на родителствотото; така ще разберем нагласите и дали има готовност за създаването на подфорум; хората ще могат да споделят информация, линкове, материали, които те имат и така ще увеличим "оня списък",

Точно така  Peace. И още в темата може да се споделят мнения, да се искат такива, да се разказва кой до къде е стигнал... Също така вътре в темата ще си обсъждаме и кой какви материали превежда.

какво правим обаче с преводите? Въпросния списък къде ще се публикува, за да може хората да си избират материали за превод? Преведените статии, като отделни теми ли ще се публикуват?

Скоро ще ви дам някакъв вариант на начален списък. Там по-скоро са диференцирани нещата по теми и по езици. А допълването му може да бъде безкрайно. Което според мен не е чак толкова важно в случая. В новата тема ще напиша списъците в явен вид красивичко и ще дам линкове където ще се намират актуализираните такива. Още не я пускам... Имам си някои съображения - едно от тях е, че първо искам да чуя вашето мнение. А пък готовите преводи се публикуват както и досега - като нова тема. А в тази, в която си обсъждаме работите даваме линк.

# 74
Мисля, че имаш предвид Аспекти на естественото родителство? Самите аспекти едва ли могат да бъдат естествени или изкуствени  Wink

Общи условия

Активация на акаунт