Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са условията за деца във Финландия и какви документи са необходими?
Какви са условията за майките с деца в Германия?
Какви са условията за майките с деца в Чехия?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са условията за деца във Финландия и какви документи са необходими?
За да осигурите децата си във Финландия, ще ви трябват Sosiáliturvatuunnus и Kelakoortti. Първото се получава лесно и бързо, но за второто е необходим трудов договор за поне 7,5 часа дневно. Освен това за всяка дейност в страната ще ви е необходим финландски език. Във Финландия има езикови курсове, които се провеждат само там. Освен това страната е силно социална, като родените там деца имат няколко предимства.
-
Какви са условията за майките с деца в Германия?
За майките с деца в Германия осигурените лица могат да прехвърлят осигурителните си права от друга държава-членка на ЕС. Съпругът може да ги включи в семейната застраховка (Семейна здравноосигурителна каса) и по този начин те могат да се възползват от правата. Въпреки това, по-сигурният вариант е те сами да прехвърлят правата си в Германия.
-
Какви са условията за майките с деца в Чехия?
-
Какви са условията за майките с деца във Франция?
-
Мога ли да карам с моята българска шофьорска книжка в Германия и Франция?

Обиколих повече истанции тук. Говорих и със синдикатите. Милсех да мина без адвокат и затова се ровя тук. Преди четири години се уредиха моите несгоди едва, когато, за голяма изненада на тукашната просвета, датата в съда не се отложи, та с малко изнудване, да не искам парично обезщетение ми разрешиха проблемът за нула време. Сега пак ходене по мъките. Искам да ми приравнят поне част от трудовият стаж. Имам право. Проблемът е, че шефката на администрацията не знае какво да прави и ми иска от "пиле мляко", в смисъл документи, които нашите служители не издават по принцип. Искам да открия разни международни спогодби между старните членки на евросъюзът, за да се обоснова. Уф!

и аз как го обясних