Дискова херния - 23

• 39 036
  • 749
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Здравейте!
Искам да попитам оперираните от дискова херния за клякането.
Имам спомен, че ми казаха, че мога да клякам, вместо да се навеждам.
Две седмици от операцията минаха.
На вас какво ви казаха за клякането?
Понеже ми се налага, много се пазя иначе, не седя почти, не се навеждам и усуквам, не вдигам нищо тежко.
Клякам с колан. Имам кученце 3 кг което трябва да вдигна и измия в мивката след разходка.

# 721
Защо не ползваш мокри кърпички, или някакво малко легенче с малко вода, вместо да го вдигаш.

# 722
Но не може ли да се свържеш с лекуващия лекар?
За клякане е ясно, че е щадящо, ама след операция не знам.
Не съм била оперирана и не мога да дам акъл.

# 723
  • София
Защо не ползваш мокри кърпички, или някакво малко легенче с малко вода, вместо да го вдигаш.
Да, благодаря, и това е вариант с легенчето. . Но пак ще трябва да клякам, просто си има неща в ежедневието, които без да клекнеш не стават.
До днес винаги имаше човек при мен, но от днес съм сама през деня с детето и кучето . И се опитвам да си нагодя ежедневието.
Страшно много внимавам, но колкото и да внимава човек, някой път ме бе да направи непремерено движение. И аз постоянно мисля Това добре ли го направих,а не се ли застраших, не увредих ли пак нещо ....Имам чувството, че болката седмицата преди операцията ме беляза за цял живот, казвам ви. Може би просто трябва да време на психиката си .....
Но не може ли да се свържеш с лекуващия лекар?
За клякане е ясно, че е щадящо, ама след операция не знам.
Не съм била оперирана и не мога да дам акъл.
Аз много добре си спомням, че той ми каза какво да не правя : тежко, усукване, навеждане. Каза Заместваш навеждането с клякане. Обаче аз като клякам си мисля, че не го правя правилно, че нещо бъркам....ох, осъзнавам колко объркано звуча.
Може би защото съм първи ден сама вкъщи и какво ли не ми минава през главата.

# 724
Няма кой знае каква философия в клякането. Идеята е гърбът да е като дъска, а да се сгъват само колене и тазобедрени стави. Както в театъра актьор играе, че е кукла или робот. Плюс е ако имаш силни крака и здрави колене. Ако вземаш от земята нещо с една ръка, извръщаш се настрани и с право тяло клякаш на едно коляно - все едно те посвещават в рицарство,така ръката ще стигне до земята. Ако се налага с две ръце е по-неприятно - стъпалата на ширината на раменете, контролираш гърба да не се сгъва и клякаш над/между стъпалата. Коланът, който вероятно носиш, ще ти помага, като ограничава движението на гръбнака, но го удържай прав и с мускулите.

# 725
Значи ти е казал да клякаш.
Кучето дано е послушно.
Моето след разходка само си отиваше в банята и ме чакаше.
Аз му ги миех в леген.
Пълнех легена донякъде с топла вода.
После клякам както ти искаш с прав гръб, грабвам му предните краченца и премествам в легена. Почвам да го плацикам, да търкам лапички, накрая изстисквам с ръце краченцата  и сменям краката.
Даже и не съм подсушавала.
Но ако нещо е валяло съм използвала и сапунче, та малко по-дълга процедура.

# 726
  • София
Благодаря ви за съветите!
Кученцето е добро,да, и е голямо колкото котка.
Ще пробвам днес в леген.
Ето такова клякане ли имаш предвид, Хризантема:

Като задния крак лежи на земята обаче,.
После при ставането,аз съм дебела, макар и със здрави колене, и се подпирам винаги  на нещо отстрани, на стена, шкаф. С прав гръб. Е при това подпиране ме мога да преценя дали не натоварвам гърба.
Благодаря, че отговаряте на тъпите ми въпроси!
Цяла нощ се будих от мисли дали двете клякания вчера не са ми навредили фатално на операцията....
И още нещо искам да ви питам. Откакто се движа активно мускулите и на двата крака, и на ръцете, ме болят. Не е постоянно, основно когато лежа. Разумът ми казва, че е нормално, та аз две седмици преди операцията само лежах, обездвижих се. Първите дни мускулите ги усещах като оловни гюлета. Сега не, просто на моменти. Не само на засегнатия крак, и двата, и ръцете.
При вас имаше ли нещо такова?
Отново благодаря за търпението!

# 727
Много добре те разбирам, и аз по време на месеците с болки, докато мозъка ми свикне, че трябва да правя нещата по друг начин, правих разни грешки по навик, и се ядосвах и ревях. Я кофа ще вдигна в банята, я нещо друго.
Просто преди да направиш нещо, трябва да свикнеш, че трябва да спреш за секунда и да помислиш как да го направиш. Няма да бързаш за никъде и за нищо.
А иначе краката те болят (предполагам)защото цялата тежест при клякането, сега е върху тях. Мен в един момент започнаха и колената да ме болят. Намери си някоя възглавничка, която да слагаш под коленете, когато коленичиш на земята.
Grizantema правилно ти е описала как да клякаш.
И по-нататък трябва да почнеш с упражнения с добър рехабилитатор/кинезитерапевт(можеш да попиташ хирурга, да ти препоръча някой)да заздравяваш мускулите, без тях не става.

# 728
  • София
Да,вече сондирах мнения и имам представа къде ще ходя на физиотерапия и рехабилитатор.
То не само мускулите на краката, а и на ръцете ме наболяват, като мускулна треска.
За вдигането, аз освен при нужда кученцето нищо не вдигам. Ама нищо. Такава съм бъзла, че внимавам адски много.
Тая сутрин случайно моя близка приятелка, като по поръчка, ми писа как съм. Тя работи в болница и ми казва: Нашата кинезитерапевтка е до мен, ако нещо искаш да я питаш.
Е това ми трябваше😁.
Клякането така е правилно и даже полезно,защото ставането заздравява мускулите на гърба.
За мускулните болки също каза че е съвсем нормално.
От вчера мога да правя нещо, което професорът каза, че най бавно ще стане, за около два месеца. Стоейки права мога да отлепя пръстите на болния крак нагоре от земята почти колкото здравия. Преди операцията не помръдваха и на мм. Това ще го ползвам като успокояване, че всичко върви добре .

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 10:15 от Валенцето

# 729
Цитат
мога да отлепя пръстите на болния крак нагоре от земята почти колкото здравия

Браво Валенце! Това, което пишеш е страхотно, означава, че нервната проводимост се подобрява, което е големият проблем при късно проведено  опериративно лечение, т.е.  ако човек се оперира късно болката изчезва /или поне намалява значително/, но ако вече има пареза е възможно да не се възстанови. Явно при теб няма да е този случай Simple Smile.
С малки стъпки продължавай напред.

# 730
  • Sofia
Валенцето, радвам се, че вече си доста по-добре! И аз клякам. Ако можеш, сподели на ЛС какво избра за физиотерапия и рехабилитатор. Друг проблем се появи при мен, който тотално ме откъсна от ДХ и не съм имала време да проучвам. Вчера операриха друга част от тялото ми (нищо общо с ДХ), но като мине и това, ще трябва да започна рехабилитация.

# 731
Валенцето, точно така е за клякането, но ти вече и си се чула със специалист. За подпирането, няма лошо, най-добре е да е симетрично, еднакво с двете ръце, но все пак не сме от кристал, трябва да се справяме както можем.
След моята операция имах болки в краката, да. Ставах сутрин и имах усещането, че съм вървяла десетки километри - тежест и тъпа болка в краката. Обезболяващите, които ми бяха предписали, помагаха доста. Малко по малко отмина. Предполагам, че се дължеше на травмата от хирургията. Операцията ми беше по-инвазивна, обаче, хем и с усложнения.
Тъй като краката трябва да компенсират временно ограниченото движение в гръбнака, доста рано започнах изолирани упражнения за силата им. За съжаление ми е трудно да ги обясня, а и не бива, нужна е предварителна добра двигателна култура, за да се изпълняват. Кинезитерапевт е необходим, при това доста рано, за да не се загубят важни възможности за възстановяване.

# 732
  • София
Благодаря,Хризантема!
Аз обезболяващи след операцията ме съм пила, пу ПУ, не е такава болка, и е по мускулите на всички крайници, долни и горни.

# 733
Последно да добавя, щангистите в позата, в която вдигат щангата са един много добър пример как трябва да се кляка и вдига каквото и да било с проблеми в гръбнака. Те в общия случай са здрави, но тъй като вдигат чудовищни тежести, с правилното клякане си пазят гърбовете.

# 734
Благодаря,Хризантема!
Аз обезболяващи след операцията ме съм пила, пу ПУ, не е такава болка, и е по мускулите на всички крайници, долни и горни.
Приемаш ли магнезий? Ако не - можеш. Той влияе благоприятно на мускулатурата, при спазми, крампи, мускулна треска...

Общи условия

Активация на акаунт