Дискова херния - 23

• 36 116
  • 749
  •   1
Отговори
# 735
Не знам дали съм за тази тема, утре съм на преглед при невролог - в супердок има добри мнения, дано са истински.
Преди 2-3 години започнах да имам болки в кръста, не много силни, но неприятни и ограничаващи. Личния лекар ми изписа дексофен сашета, които ми помагаха, но все пак отидох на невролог в близката поликлиника. Беше млада дама, прегледа ме (не мога да кажа колко обстойно) и ме изпрати на рентген. От там нищо съществено не излезе (тя гледа снимката още преди разчитането, което за съжаление не намирам в момента) и ми изписа още дексофен и витамини. Нещата се поуспокоиха, но след няколко месеца отново се появи болката, като вече сама си назначих КТ. Това са резултатите:
Скрит текст:
Запазен кранио-каудален размер на изследваните прешлени. Запазена височина на интервертебралните дискова с резки и гладки контури на дискалните повърхности.

На нива L1-4 и L5-S1 няма данни за значима патология на диска. Нестенозирани лат. рецесуси и неврофорамени, без данни за коренчева компресия.
На ниво L4-5 данни за фокална медианна широкобазирана протрузия с лекостепенна рецесуална стеноза, без данни за коренчева компресия.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Дискова протрузия L4-5 без данни за коренчева компресия и/или спинална стеноза.
Общо взето пак същото ми дадоха като лечение, почти никакво внимание.
Забременях, родих. Нямах време особено за каквото и да е, до скоро… започна да ме боли кръста в дясно, като болката се спуска към дупето, по бедрото отзад, до коляното и надолу чак до стъпалото. Най-вече е локализирана в дупето, в дясната буза, ако мога така да се изразя. На пипане най-болезнено ми е на някакъв кокал там, най-вероятно най-долната част на таза (ако правилно си обяснявам анатомията). Изтръпнало ми е някак, болката е тъпа, бих казала и малко пареща. Боли като седя, като лежа по гръб, на една страна, на другата страна… имам чувството, че бузата и целия крак надолу ме болят и са изтръпнали. Когато се наведа пред усещам малко по-силно опъване в този крак от другия и болка в бузата и над нея към опашката и кръста. Чудех се даже да не е болка от нещо друго, вече нямам представа какво е, при положение, че преди 2 години на КТ-то казаха едва ли не, че нищо ми няма. Всякакви лоши мисли ми минават вече. Дали трябва ново КТ да направя? Въобще някой имал ли е подобен проблем - дискова херния ли е, седалищен нерв, ишиас?

# 736
  • София
Не знам дали съм за тази тема, утре съм на преглед при невролог - в супердок има добри мнения, дано са истински.
Преди 2-3 години започнах да имам болки в кръста, не много силни, но неприятни и ограничаващи. Личния лекар ми изписа дексофен сашета, които ми помагаха, но все пак отидох на невролог в близката поликлиника. Беше млада дама, прегледа ме (не мога да кажа колко обстойно) и ме изпрати на рентген. От там нищо съществено не излезе (тя гледа снимката още преди разчитането, което за съжаление не намирам в момента) и ми изписа още дексофен и витамини. Нещата се поуспокоиха, но след няколко месеца отново се появи болката, като вече сама си назначих КТ. Това са резултатите:
Скрит текст:
Запазен кранио-каудален размер на изследваните прешлени. Запазена височина на интервертебралните дискова с резки и гладки контури на дискалните повърхности.

На нива L1-4 и L5-S1 няма данни за значима патология на диска. Нестенозирани лат. рецесуси и неврофорамени, без данни за коренчева компресия.
На ниво L4-5 данни за фокална медианна широкобазирана протрузия с лекостепенна рецесуална стеноза, без данни за коренчева компресия.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Дискова протрузия L4-5 без данни за коренчева компресия и/или спинална стеноза.
Забременях, родих. Нямах време особено за каквото и да е, до скоро… започна да ме боли кръста в дясно, като болката се спуска към дупето, по бедрото отзад, до коляното и надолу чак до стъпалото. Най-вече е локализирана в дупето, в дясната буза, ако мога така да се изразя. На пипане най-болезнено ми е на някакъв кокал там, най-вероятно най-долната част на таза (ако правилно си обяснявам анатомията). Изтръпнало ми е някак, болката е тъпа, бих казала и малко пареща. Боли като седя, като лежа по гръб, на една страна, на другата страна… имам чувството, че бузата и целия крак надолу ме болят и са изтръпнали. Когато се наведа пред усещам малко по-силно опъване в този крак от другия и болка в бузата и над нея към опашката и кръста. Чудех се даже да не е болка от нещо друго, вече нямам представа какво е, при положение, че преди 2 години на КТ-то казаха едва ли не, че нищо ми няма. Всякакви лоши мисли ми минават вече. Дали трябва ново КТ да направя? Въобще някой имал ли е подобен проблем - дискова херния ли е, седалищен нерв, ишиас?

Здравейте, кинезитерапевт съм. Това е често срещано състояние, което може да има различен характер - дисков проблем, компресия, висока чувствителност на нерва. Съветвам ви да се направи един обстоен преглед, тестове и да ви се покажат упражнения и позиции, които да ви редуцират симптомите. Както и преди съм предлагал във форума - мога да съдействам с безплатна онлайн консултация или преглед в кабинета.

# 737
Скрит текст:
Скрит текст:

За тази тема си, за съжаление. Сега трябва да си самоназначиш ЯМР, вместо КТ, преди да почнеш каквито и да било упражнения и терапии.
Най-вероятно си носила дете на хълбок и от там е станала "белята", при налична вече протрузия а Л4-5 с лекостепенна рецесуална стеноза.
Естествено раждане ли имаш или секцио? На каква възраст-кг е вече детенцето? Според мен не е късно да се възстановиш без особени последствия, като се пазиш от вдигане на тежко и резки движения, лекуваш локалното възпаление с противовъзпалителни и покой, и като се поопрвиш от болката да укрепваш мускулатурата на корем, глутеоси и кръст. В това състояние, каквото го описваш в момента, не ти препоръчвам да правиш упражнения и да се натоварваш. Дай си максимален покой. Направи си ЯМР и виж какво е положението след раждането. Някои упражнения може да са противопоказани, затова най-добре първо да си направиш ямр.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 12:56 от amy_nka

# 738
Сега правя упражнения nerv flossing се наричат и много внимавам с цялата лята половина от торса нагоре.
Може ли линк за упражненията, ако са от интернет?

Здравей,
Това са упражненията: https://youtu.be/DEWZjTX7nu8?si=OrymyqISQSYDX8q6

Мен ме боли като ги правя та ..не знам в такъв случай дали трябва. За всеки случай ги спрях докато се подобря още

# 739
Здравейте,имам една питанка съпруга ми има проблем с кръста,писала съм и преди,че има дискова протрузия. Тя е доказана с ЯМР и скенер.Почти постоянно се оплаква от кръста.Прави упражнения почти цяла година,но аз ефект не виждам,защото се оплаква постоянно. Моля,кажете какво още може да направим за да живее нормално,защото това му се отразява и психически. Той е програмист и работи седнал години наред и може би от там идва проблема.

# 740
  • 1st floor
Работя седнала по осем часа на ден. Като ме хване кръста, единствено ми помага дългото монотонно ходене (ама наистина дълго) и упражненията. Тях ги провя много внимателно и бавно. Усетя ли, че се засилва болката, спирам с това движение. И много удобен ергономичен стол. Нямам такъв, но имам допълнителна лумбална възглавница, а сега търся и омекотяваща седалка, но не мога да се спра на модел.

# 741
Аз мисля от Shein да си поръчам.
Непокорна, виж този модел:

Може ли линкове към ергономични столове, от които сте доволни? Те по принцип са си с омекотена седалка.

# 742
Здравейте,имам една питанка съпруга ми има проблем с кръста,писала съм и преди,че има дискова протрузия. Тя е доказана с ЯМР и скенер.Почти постоянно се оплаква от кръста.Прави упражнения почти цяла година,но аз ефект не виждам,защото се оплаква постоянно. Моля,кажете какво още може да направим за да живее нормално,защото това му се отразява и психически. Той е програмист и работи седнал години наред и може би от там идва проблема.

Кога прави упражнения и колко минути ги прави?
Прави ли упражнения на всеки час?
Много е важно и  какви упражнения се правят.

# 743
Той работи с рехабилитатор от година може би. Премина през операция на торзио на тестиса,после оперира ингвинална херния. От последната са минали 2 месеца.Сменят упражненията постоянно. Прави ги всеки ден или през ден,ако му дойде много.

# 744
На всеки час за 2 минути упражнения. От врата до краката.
Това не разбирате.
През два дни няма да ви мине номера. И всеки ден да  прави вечер или сутрин няма да ви мине номера.
Ще мине номера да правите упражнения сутрин и вечер и като работи на всеки час.

# 745
Можете да опитате физиотерапия и/или лекарства (нестероидни и стероидни противовъзпалителни, мускулни релаксанти, лекарства за потушаване на невропатни болки, ако болките са невропатни, витамини - предписва ги невролог). Вълшебен лек за болките ни няма. Разчитаме на лекарства, физиотерапия, кинезитерапия, минаващото време и възстановителните сили на телата си. Повечето хора успяват да поуспокоят сравнително леките увреждания с това. Ако нещата станат сериозни - заплаха от сериозни трайни увреждания, непоносими болки, инвалидизиращи ограничения на движенията, стигаме и до операции.

# 746
И моята работа изисква да стоя седнала с часове. Използвам голяма фитнес топка за стол. Иначе не мога да издържа.

# 747
На работа правя следното.
На всеки час, час и нещо ходя за 3-4 минути. Отделно имам и моменти ми се налага ставане и ходене по-дълго за да свърша нещо в друга част на склада.
Отделно като отида до тоалетната правя гимнастика. Няма  как в офиса да го правя, ще ми дадат жълта книжка или ще ми уволнят Joy
Започвам от 2-3 упражнения за врата, после кръст малко, клекове и още 2 за краката.
Лекарка във ВМА ми каза да правя това.
Разликата е  огромна.

# 748
  • София
Заповядайте в новата тема:

Дискова херния - 24

# 749
  • София
За МЦ Вертебра на Сан Стефано има ли някой личен опит да иска да сподели?
Много ми е удобно като локация, но едно споделяне не намерих за тях. Благодаря!

За протокола, ползвах им услугите, не препоръчвам е меко казано. Пари на вятъра, физио и кинезитерапия имитация. Понеже днес ме питаха и се сетих да споделя и тук. Сори че в стара тема, но поне има някакво инфо за търсещите.

Общи условия

Активация на акаунт