Майчинството счетоводно - 2

• 36 507
  • 281
  •   1
Отговори
# 30
към мамите на два трудови договора-кога най-рано майката може да се върне на работа след раждане по допълнителния си трудов договор, а в същото време да се води в отпуск по майчинство до навършване на 2 години на детето при основния си работодател?Благодаря ви!

# 31
към мамите на два трудови договора-кога най-рано майката може да се върне на работа след раждане по допълнителния си трудов договор, а в същото време да се води в отпуск по майчинство до навършване на 2 години на детето при основния си работодател?Благодаря ви!

Аз не съм на два трудови договора, но ако позволите, ще ви отговоря Simple Smile
Можете да се върнете на работа по втория трудов договор в момента, в който придобиете право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Т.е. след като изтекат 315-те ви дни за бременност и раждане.

# 32
много ти благодаря!А при основния работодател се връщам след навършване на 2-годишна възраст на детето, така ли?

# 33
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
много ти благодаря!А при основния работодател се връщам след навършване на 2-годишна възраст на детето, така ли?

Ако ще ползвате този вид отпуск да. Обезщетението ви се плаща за енго ви се плаща само от основния работодател

# 34

Когато искаш можеш да се върнеш. Ако се върнеш преди детето да е навършило 2 години, ще получаваш половината от обезщетението.

# 35
 Здравейте искам да ви благодаря за помощта, която оказвате на нас -майките ,които не сме вещи в тази област.За бързите и ясни отговори,които ни давате. Hug  bouquet
  Аз искам да ви попитам какво да правя ако работодателят не иска да ми даде майчинските за месец декември? newsm78Търся я от 26.01 и ако по някаква случайност ми вдигне телефона  казва ,че или няма превод,или да и се обадя след два дни #2gunfire. после следва дълго търсене и не ми вдига телефона ,а ако я потърся в фирмата ми казват,че я няма и че ще и прдадът да ми се обади. #Cussing outВече незнам какво да правя имали начин да с получавам парите директно от НОИ въпреки ,че съм в заварено положение?И към кого да се обърна за  да ми даде информация как да постъпя. ThinkingИмамам информация,че шефката плаща осигуровките между10-15 число на месеца.

Последна редакция: пт, 09 фев 2007, 11:28 от Tina82

# 36
Здравейте искама да ви благодаря за помощата, която оказвате на нас майките ,които не сме вещи в тази област.За бързите и ясни отговори,които ни давате. Hug  bouquet
  Аз искам да ви попитам какво да правя ако работодателя не иска да ми даде майчинските за месец декември? newsm78Търся я от 26.01 и ако по някаква случайност ми вдигне телефона  казва ,че или няма превод,или да и се обадя след два дни #2gunfire. после следва дълго търсене и не ми вдига телефона,а ако я потърся в фирмата ми казват,че я няма и че ще и прдадът да ми се обади. #Cussing outВече незнам какво да правя имали начин да с получавам парите директно от НОИ въпреки ,че съм в заварено положение?И към кого да се обърна за  да ми даде информация как да постъпя. ThinkingИмамам информация,че шефката плаща осигуровките между10-15 число на месеца.

От НОИ няма как да си получиш парите. Можеш да пробвате с писмо до фирмата с обратна разписка ( много обичам този подход Simple Smile. Обикновено дава мигновен резултат.) Напиши едно писмо, в което я приканваш в 14 дневен срок да ти изплати дължимото обезщетение, като и споменаваш, че в противен случай ще си принудена да потърсиш съдействие от НОИ, тъй като, съгласно КСО тя е длъжна да ти изплати парите без значение дали има превод от НОИ или не. Това, че няма превод си е неин проблем. Да звъни в НОИ, да пита защо и да се справя със ситуацията. Ти имаш право да си получиш обезщетението в сроковете за изплащане на заплатите за месеца. Ако заплатите за декември са изплатени, твоето обезщетение е вече забавено.
Накрая не забравяй да напишеш, че се надяваш за в бъдеще да нямате проблеми и т.н. в дух на разбирателство. Все пак, вероятно ще получаваш още обезщетения от нея Simple Smile

# 37
Само да допълня, че можеш да напишеш на писмо, че пращаш и копие в НОИ да ги стресне малко.

# 38
здравейте мами. Имам един въпрос. Родих дъщеря си на 30.10.2006 г. Имам намерение да се върна на работа месец април. Имам ли право да го направя тъй като тогава няма да са изтекли тези 315 дни. А също така искам да прехвърля майчинството си на майка ми. Кога най-рано може да стане това, а също така какво трябва да се направи. Благодаря ви предварително.

# 39
.. и аз да се вкл. .. НОИ явно са рещили да преизпълнят плана .. нестигаче с новия ред за изплащане на болничните ще поспестят "малко" разходи за бюджета .. ами и за старите масово отказват .. върнати са ми 80% поисканите суми за месеците 11 и 12 на 2006г. и то с безумни основания за това .. напр. "осиг. вече е депозирал повече от едно искане с едни и същи ......." .. от два дни се караме по телефона и се доказваме .. явно с понеделник и ще трябва да ходя до НОИ /добре че отказите са ми все от София иначе командировки само/  .. така че недейте толкова крайно мами .. разберете .. в НОИ е 110% боза .. всичко .. мазало .. нови и стари програми .. несъответствия в базите данни .. разминавания .. едни записи са двойни .. други липсват .. реват като хималайски мечки и служителите .. и счетоводителите  Tired

# 40
Можете да се върнете на работа, но губите обезщетението до края на 315-те дни.
Отпускът за гледане на дете до 2 години можете да прехвърлите след изтичането на тези 315 дни, защото тогава придобивате право за ползването му.

# 41
.. и аз да се вкл. .. НОИ явно са рещили да преизпълнят плана .. нестигаче с новия ред за изплащане на болничните ще поспестят "малко" разходи за бюджета .. ами и за старите масово отказват .. върнати са ми 80% поисканите суми за месеците 11 и 12 на 2006г. и то с безумни основания за това .. напр. "осиг. вече е депозирал повече от едно искане с едни и същи ......." .. от два дни се караме по телефона и се доказваме .. явно с понеделник и ще трябва да ходя до НОИ /добре че отказите са ми все от София иначе командировки само/  .. така че недейте толкова крайно мами .. разберете .. в НОИ е 110% боза .. всичко .. мазало .. нови и стари програми .. несъответствия в базите данни .. разминавания .. едни записи са двойни .. други липсват .. реват като хималайски мечки и служителите .. и счетоводителите  Tired

На мен не са ми отказвали нищо и ми превеждат сумите по исканията до 3 дни след превод на осигуровките.

# 42
На мен не са ми отказвали нищо .......
.. според мен става дума за омазване на базите им .. след като ми отказват с основание ... че вече съм си ги искал тези суми .. но ще видиме в понеделника .. както и да е .. не съм само аз с този проблем .. затова казвам на жената да прояви малко търпение спрямо работодателя си .. много е вероятно наистина да не са получили нищо от НОИ  Rolling Eyes

# 43
  • София
Здравейте.Искам да попитам,ситуацията е следната:скоро ми свършва платеното майчинство,искам да си пусна неплатената отпуска.Ходих до офиса на фирмата,счетоводителката ми каза,че не знае колко ми се полага,защото детето е на мое име(не е припознато),но с таткото живеем на семейни начала.И така,6 месеца или 12 месеца?
Благодаря ви.

Съгласно чл. 167а, ал. 4 от Кодекса на труда - Родител, който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск съгласно ал. 1 в размер на 12 месеца, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него
2. другия родител е лишен от родителски права в влязло в сила решение на съда
3. другият родител е починал.

Следовател имате право само на 6 месеза неплатен отпуск за една календарна година вие и толкова има право бащата на детето.
Какво значи да се живее в едно домакинство.Например при нас бащата е припознал детето, на негово име си е записана, по лична карта живеем на различни адреси, но всъщност сме си заедно. това значи ли едно домакинство, в смисъл ще аз да ползвам 12 месеца общо.

# 44
Какво значи да се живее в едно домакинство.Например при нас бащата е припознал детето...
.. ами ние сме счетоводители все пак .. а тук май навлизаме в територията на юристите ..  Rolling Eyes
.. горните ми писания са на база опита ми като вещо лице по дела в съда .. но аз не съм юрист за да го кажа със 100% сигурност ..

Последна редакция: пт, 09 фев 2007, 14:23 от RadoMit

Общи условия

Активация на акаунт