Майчинството счетоводно - 2

• 36 552
  • 281
  •   1
Отговори
# 75
.. като собственик на ЕООД имате колега водещ счетоводната Ви отчетност .. насочете въпроса си към него ..   bouquet
Благодаря!
Ако бях получила отговор от колегата, дали щях да занимавам хората във форума с излишни въпроси? И нека не оспамваме темата със съвети от сорта "смени си счетоводителя"... Ако не знаете и Вие, както колегата Ви, за когото става въпрос, няма нищо срамно да си признаете или още по-лесно - да не ми отговаряте на питането. А ако знаете и мислите, че можете да ме консултирате срещу заплащане, моля за координатите Ви на лична.   bouquet   

Наистина ли мислите, че не знаем? Просто този въпрос сме го обсъждали и друг път. 99% от майките тук не получават необходимата информация от счетоводителите си, но не могат да направят нищо по въпроса. А вие сте собственика на фирмата. Вие можете много неща да направите по въпроса. В крайна сметка, счетоводителя ви, като не знае, да се порови и да разбере. Да се допита до колеги...варианти много.

# 76
Чисто взимам 1000 лв мисля че осигуровките са ми към 370 лв/ не съм много сигурна и заплатата ми е 1370/. В такъв случай маичинството трябва да ми се изчисли върху 1000 лв нали е така ако съм разбрала правилно. През периода на майчинството нали се на плащат осигуровки? получавам си чисто 900 лв. Благодаря ви за отговорите и се извинявам ако въпросите са ми объркани просто доста неща не са ми ясни.

# 77
Чисто взимам 1000 лв мисля че осигуровките са ми към 370 лв/ не съм много сигурна и заплатата ми е 1370/. В такъв случай маичинството трябва да ми се изчисли върху 1000 лв нали е така ако съм разбрала правилно. През периода на майчинството нали се на плащат осигуровки? получавам си чисто 900 лв. Благодаря ви за отговорите и се извинявам ако въпросите са ми объркани просто доста неща не са ми ясни.

Малко объркано ми стана. По-горе пишете, че ви осигуряват на 1000 лева, а сега пишете, че чисто получавате 1000 лева. Кое от двете е вярно? По принцип максималния осигурителен доход е 1400 лева. Осигуровките ви са в размер на 173,88 лева. Дължимия ДОД е 237,27 лева. Или чисто се получава 988,85. До 1000 лева не мога да ги докарам.
Вие може да получавате и 2000 лева чисто, но дохода ви да е формиран от различни елементи. Важно е каква е сумата, върху която се внасят осигуровки във фонд Общо заболяване и майчинство.

Осигуровките ви няма как да са 370 лева. Те или са доста повече ( ако сте наета фиктивно и сама покривате всички осигуровки ) или доста по-малко, ако правоотношението е редовно.
Вземете си един фиш за заплата и проверете каква е реалната ситуация.

# 78
А как седеше въпроса, ако майката се върне на работа преди да са изтекли 2-те години майчинство? Работодателят изплаща РЗ + половината сума от майчинството, така ли е?

# 79
А как седеше въпроса, ако майката се върне на работа преди да са изтекли 2-те години майчинство? Работодателят изплаща РЗ + половината сума от майчинството, така ли е?

Да.

# 80
  • София
Здравейте.Искам да попитам,ситуацията е следната:скоро ми свършва платеното майчинство,искам да си пусна неплатената отпуска.Ходих до офиса на фирмата,счетоводителката ми каза,че не знае колко ми се полага,защото детето е на мое име(не е припознато),но с таткото живеем на семейни начала.И така,6 месеца или 12 месеца?
Благодаря ви.

Съгласно чл. 167а, ал. 4 от Кодекса на труда - Родител, който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск съгласно ал. 1 в размер на 12 месеца, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него
2. другия родител е лишен от родителски права в влязло в сила решение на съда
3. другият родител е починал.

Следовател имате право само на 6 месеза неплатен отпуск за една календарна година вие и толкова има право бащата на детето.

Не съм нито юрист, нито счетоводител. Но по силата на коя логика мъжът, живеещ в едно домакинство с питащата, трябва да е и баща на детето - щом нито го е припознал, нито е бил осъден в такъв смисъл, какво го свързва с детето - формално? Това, дето те двамата си го знаят, едва ли може да се смята за правно основание... Струва ми се, че от гледна точка на закона тя би трябвало да е единствен родител и да има право на цялата отпуска. А мъжа й е просо съжител на майката, но не и татко на детето. Формално. Или греша? В кфай на краищата, като са се отказали от бонусите на "легалното" същителство, би трябвало поне да не ги ловят и негативите?

# 81
Здравейте на всички и много благодаря за информацията която давате на всички мами.
Можеби моят въпрос е задаван ,но аз не можах да открия отговор, затова ме извинете, ако се повтарям.
Много скоро ми свършва две годишния отпуск за отглеждане на дете  (вече сме големи). Чудясе как да ми прекратят договора за да вземам повече пари от Бюрото по труда.  Ако ми прекратят ТД по взаймно съгласие ,който е безсрочен , ще вземам обещетение само 4 месеца. Казаха ми ,че ако ми пуснат срочен договор след изтичане на отпуска и после отида на борсата ще вземам повече месеци. За колко време да ми пуснат срочен договор, че да мога да вземам повече месеци обещетение? Което значи да бъда освободена не по взаймно съгласие , апоради изтичане срока на договора.

# 82
Здравейте на всички и много благодаря за информацията която давате на всички мами.
Можеби моят въпрос е задаван ,но аз не можах да открия отговор, затова ме извинете, ако се повтарям.
Много скоро ми свършва две годишния отпуск за отглеждане на дете  (вече сме големи). Чудясе как да ми прекратят договора за да вземам повече пари от Бюрото по труда.  Ако ми прекратят ТД по взаймно съгласие ,който е безсрочен , ще вземам обещетение само 4 месеца. Казаха ми ,че ако ми пуснат срочен договор след изтичане на отпуска и после отида на борсата ще вземам повече месеци. За колко време да ми пуснат срочен договор, че да мога да вземам повече месеци обещетение? Което значи да бъда освободена не по взаймно съгласие , апоради изтичане срока на договора.

Срокът за изплащане на обезщетение зависи от трудовия ви стаж. Вие колко години трудов стаж имате?

# 83
# 84
Въпросът ми е към РадоМит, тъй като той ме наведе на тази идея, но сигурно и другите могат да ми помогнат - за което предварително благодаря.
Казуса е следния - работя на постоянен трудов договор, икономист съм, осигуряват ме на 450лв., за да си вдигна базата за майчинство РадоМит ме посъветва да се регистрирам по БУЛСТАТ като лице, упражняващо свободна професия в допълнение към основния трудов договор и съответно да се самоосигурявам.
Изтеглих заявлението за регистрация от сайта на Агенция по вписванията - въпроса ми е: след текста "...моля да бъда вписан в Регистър Булстат на основание чл.3, ал.1, т.9 от Закона за регистър Булстат, като заявявам, че....."- какво трябва да заявя тук? Освен това мисля да впиша като упражнявани дейности/професии - консултантска дейност по стратегическо планиране и изготвяне на икономически анализи - това добре ли звучи - извинете, но нямам познат със свободна професия от този тип, към който да се обърна за съвет.
П.С. РадоМит, благодаря за поканата - все още ме е страх да пиша в близнашкия - както писах бременността ми е леко проблемна  Cry

# 85
  • София
Благодаря, че ви има, благодаря за отделеното време и компетентните отговори Hug

# 86
Много благодаря ДейзиГ-сега вече ми стана ясно! И въобще на всички за темата - много е полезна.

# 87
Благодаря на ZinaSt и Дейзи за отговора на въпроса ми.Сега имам и един допълнителен въпрос-разбрах, че ако се върне на работа преди 315-тия ден майката ще загуби правото на обещетение.Въпросът ми е обаче дали е задължена да се върне и при двата работодателя-основен и допълнителен или може само при допълнителния както тя желае?

# 88
  • v. turnovo
Здравейте!Имам малко сложен въпрос,надявам се да можете да ми отговорите.В момента съм безработна и съм на борса 4 месеца,с обезщетение 90лв. и стаж до момента 2г.Ако към момента съм забременяла,полага ли ми се майчинство,при положение че не работя?Благодаря предварително

# 89
Въпросът ми е към РадоМит, тъй като той ме наведе на тази идея, но сигурно и другите могат да ми помогнат - за което предварително благодаря.............
П.С. РадоМит, благодаря за поканата - все още ме е страх да пиша в близнашкия - както писах бременността ми е леко проблемна  Cry
.. Привет .. за професията .. мисля че едно малко по общо наименование "икономист" ще свърши работа ..   bouquet .. ние деформираните от работа с държавни институции .. всячески избягваме конкретиката при работа с тях  Laughing .. така че бих те посъветвал това да впишеш ...
.. за другото .. всеки е имал проблеми .. сега като връщаме лентата назад със съпругата отчитаме това .. че почти "дебилското" спокойствие което си бяхме наложили  по въпроса ".. ще останат ли и двете??? " май ги съхрани .. може би в такива моменти е добре човек да стане по религиозен или незнам .. но да живее с мисълта .. че някои от най важните неща в живота ни .. са извън нас .. и не можеме да им влияеме ..   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт