“Вина“ - втори сезон по БНТ 1, тема №7

• 43 511
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
Виола и Марко ми дойдоха в повече,  но като се има предвид как се е бранила възможността имотите да останат в семейството,  е реалистично.

И за намирам постъпката на Катина за достойна. Тя е силен образ и смятам, че така би трябвало да постъпи. Мисля, че Марко харесва и Катина и Виола. Със сигурност щеше да се случи някаква любовна история между женения Марко и Виола. Така с препоръката от Катина стана по-благородно. И аз харесвам образите на Катина и Виола. Струва ми се, че Катина нямаше да бъде толкова пълноценен образ, ако се беше оженила за комуниста или беше станала комунист. Добре, че баща й я предпази. Постъпи правилно като родител.

# 196
Аз се възмущавам на Марко...

# 197
Според мен умишлено е различното въздействие на миналото, което винаги е наситено с по-дълбоки емоции, като тъга, носталгия, романтика. Винаги сме склонни да го приемаме по по-различен начин от настоящето.
Съвременната линия ни е позната. В нея има по малко от всичко. Политика, корупция, по-модерни отношения, семейни проблеми, а и хумор включват.

и това е истина, но е много важно и колко добър е сценарият, както и колко добре се представят актьорите. Мен Колелото на живота не успя да ме грабне, а тук ми допаднаха рестроспекциите в миналото. Вероятно защото бяха концентрирани върху едно семейство, а в Колелото...имаше твърде много герои за вкуса ми.

Достойна-недостойна потъпка няма да давам определения. Друга епоха, други разбирания. В онова време жената е нямала право на глас, поне до 1934 вдовиците нямат дял, с имуществото се разпорежда бащата или мъжа; жена която е вдовица или преженена не може да се омъжи, не и в близката околия. А такава с деца - никак. И разбира се всичко остава в семейството. Също така много от майсторите са женели дъщерите си за свои чираци. Постъпката на Катина - да принуди мъжа си, да решава личните си проблеми вкъщи, за да не става публичен скандал - е разумна и практична. Дали е била достойна, през съвременни очи не мога да съдя.

Филма е интересен, надявам се последините два епизода да вдигнат динамиката

Катина ако беше станала като комунист вероятно щеше да стане като някой от Черните ангели. После щеше да се разочарова, как комунистическият идеал се сблъсква с реалността и новата власт щеше да я убие. Тя е човек на крайности, обича да командва. Колкото и да проповядва младежки идеали е сопната, дръпната, държи се като господарка. Прокламираше равенство, но не иска да си дава имота на името на Марко, нито искаше да наема Бончев за слуга и да го пуска в къщата.

Неволно се сетих за Борис - Покръстването.  Борис(Стефан Данаилов) се смееше на сестра си Евпраксия - равенство, равенство пък се извъди дъщеря на хана и сестра на хана.

Последна редакция: вт, 12 мар 2024, 14:31 от Лорд Сняг

# 198
Марко е достоен герой, за разлика от Христо. Никола и семейството имаха късмет, че точно Вълкана и Марко почукаха на портите им в онзи ден... А ако беше Христо тогава?! Съвсем друга съдба щяха да имат...

# 199
С тази разлика, че Христо не почука, а в тази ситуация Никола май нямаше да го вземе.

# 200
Марко видя в Христо себе си - едно бедно селско момче, което си търси работа и по случайност попада в господарска къща. Никола му даде шанс - даде му и той. Освен това ако го бе закарал в околийското трябваше да живее в страх, дали Христо няма да реше да мъсти един ден, а той осъства често по работа.
Марко обаче не съобрази, че той беше ученолюбив и че никога не е бил крадец и разбойник, а дойде и се хвана да слугува на чужди хора.  Дори възрастта им е различна, той беше 9-10 годишен като почна, нормално бе да живее в къщата и израсна с момичетата. Христо е доста по-голям, нормално е Катина да не го иска.
Случаят с Христо има прилики, но уви има и разлики-

# 201
  • Варна
Христо беше влязъл посред нощ да краде, не са подобни ситуациите. Пък и не беше дете, а младеж.
Този на Катина май беше анархист, а не комунист.. Thinking

# 202
Много ми харесаха тези два епизода. Ако можеше целият сериал да е в тази епоха...
Ева Данаилова много ми харесва как играе. Не знаех, че е дъщеря на бате Енчо. Вярно, че си приличат.
Дразнеше ме обаче през цялото време интонацията на Лилия Маравиля като разказвач на историята.

# 203
Сигурно е, че ще има трети сезон, което според мен ще свали нивото, но тяхно си решение... Интересно ми е каква е ролята на снимката с дъщерята на Дария. От време - навреме я фиксират да ни напомнят, че тя вероятно има дъщеря някъде.Къде е, защо никога не се споменава за нея, защо никога не дават, че си говорят, пишат... Явно няма да е случайно и ще има развитие по темата...

# 204
Дария каза на Елина, че дъщеря й е в Италия.

Аз на тази база изказах предположение да не се окаже приятелката на сина на Пелагия.

# 205
Във сериала само едно нещо ме подразни - в  5-6 последните епизоди (изключвам ретроспекцията) са въприели модела на американските ситкоми да съберат 5-6 героя на едно място и да са правят объждания на някакъв проблем. Далеч по-интересно ми е когато действието се води между двама души - примерно Бончев и дъщеря му,Бончев и Харизанов. По-лесно се проследяват различните гледни точки открояват се характерите.

# 206
  • Варна
Сигурно е, че ще има трети сезон, което според мен ще свали нивото, но тяхно си решение...
И да свали нивото.. има накъде да се сваля и пак да е добро. Simple Smile
Но.. аз съм оптимист, може и да направят нещо още по-добро..

# 207
Мн интересно дали снимката с италианеца и Бончева, Андрей ще я види, а с Палагия какво ще стане и там се разтури.

# 208
На мен много ми се иска да направят сериал, които да е разположен в миналото и той да си бъде отделен. Вижда се, че имаме артисти, имаме сценаристи, имаме режисьори

# 209
Мн интересно дали снимката с италианеца и Бончева, Андрей ще я види, а с Палагия какво ще стане и там се разтури.

Аз мисля, че италианската нишка приключи. Тя си изигра ролята и не мисля, че ще се връщат към нея.

А с Пелагия какво да става... живее си в манастира с вярата, че не е болна.

Общи условия

Активация на акаунт