Разделно хранене-рецепти/2/

  • 221 577
  • 302
  •   1
Отговори
# 210
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Картофи по индонезийски с лук и чили сос/ANGYA/

ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
700 г картофи
2 големи глави лук
олио за пържене
1-2 червени люти чушки, без семките, смлени
3 с.л. тъмен соев сос


ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете картофите на пръчици, а лука на полумесеци и го разделете на сегменти. Изпържете картофите, извадете ги и ги поставете в купа и леко посолете. Изпържете лука до златисто кафяво (трябва да е хрупкав) и го отцедете от мазнината върху салфетка. Смесете лука с картофите. Смесете соевия сос със смлените чушки, загрейте леко (без да кипва) и полейте картофите със този сос и внимателно разбъркайте.

# 211
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Бързо запържени соеви кълнове/ANGYA/

ПОРЦИИ: 2

ПРОДУКТИ:
250 г пресни соеви кълнове
3 стръка зелен лук
3 с.л. олио
1/2ч.л. кафява захар
няколко капки сусамово олио
сол на вкус


ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете зеления лук на ивици дълги колкото соевите кълнове. Загрейте олиото в уок или тиган и запържете кълновете и зеления лук около 1 минута. Добавете захарта и сол на вкус и пържете като разбърквате още 1 минута. Добавете няколко капки сусамово олио и сервирайте

# 212
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Гъби в оризов пръстен/MIMI_DJ/
 
400 гр  гъби
50 мл  олио
1/2 вр.  магданоз пресен
200 гр  ориз
150 гр  домати
2 ск.  чесън стар
   
1.Нарежете гъбите на филийки и ги задушете до омекване
2.Прибавете ситно нарязания чесън, посолете и сложете черен пипер на вкус
3.Запържете отделно ориза и го залейте с 3 чаши вряла вода
4.Посолете на вкус и сварете на слаб огьн
5.В голяма чиния оформете от ориза пръстен, украсен с магданоз и в средата му изсипете гъбите
6.Около ориза сипете доматен сос.

# 213
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Бърз гювеч/MIMI_DJ/
 
500 гр  патладжани
250 гр  тиквички
500 гр  домати
100 гр  пиперки червени
3 ск.  чесън стар
200 мл  олио
1 ч.л.  джоджен сушен
   
1.Нарежете лука на филийки, патладжана и тиквичките - на кубчета, доматите - на четвъртинки, а чушките - на ивици
2.Загрейте половината от олиото в дълбок съд
3.Запържете в него патладжаните
4.След 2-3 минути прибавете останалата мазнина и тиквичките
5.После доматите, чушките и лука
6.Поръсете гювеча със счукания чесън, ситно нарязания джоджен, черен пипер и сол
7.Похлупете и оставете да се задушава на бавен огън.

# 214
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Гъби със сос/Дими/


Продукти:

500г.гъби
40г.масло/зехтин
2с.л.брашно
олио
магданоз
черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

 Почистените и добре измити гъби се нарязват на дребно и се сваряват в подсолена вода.
В маслото се запържва брашното, като бъркаме непрекъснато до получаване на златист цвят. Разреждаме с бульона, в който са врели гъбите.
Поръсваме със смлян черен пипер и нарязан на ситно магданоз.

# 215
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Ароматен ориз/Гответе с мен/

Продукти:

2 с л зехтин
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
200 мл ориз
300мл вода
зеленчуков бульон

1 ч л кимион на зърна
1 пръчка канела
1 ч л захар
1/2 ч л смлян черен пипер
соев сос

Приготвяне:

• Лукът и чесънът се наситняват.
• Зехтинът се загрява в тенджера с дебело дъно (2-3 литра) или в голям тиган (~ 30 см).
• Прибавя се лукът, чесънът, кимионът, канелата и се запържва на среден огън за 3-4 минути.
• Изсипва се оризът и се запържа за още 2 минути, като се разбърква често.
• Прибавя се малко зеленчуков бульон,захарта и смленият черен пипер.
• Сместа се разбърква и се довежда до кипване.
• Огънят се намалява до минимум.
• Тенджерата или тиганът се захлупват с капак, оризът се оставя да къкри 15 минути.
• Маха се от огъня като не се маха капака още 10 минути.
• Внимателно се разбърква оризът с вилица (може да се махне канелената пръчка) и се покрива с кухненско руло или чиста кърпа (за да попие излишната влага) и се захлупва за 5-10 минути.
• По желание можете да сложите няколко капки соев сос върху готовото ястие.

# 216
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Ориз по манастирски /Karamel/

Запържвам 1 глава лук, прибавям 1 ч.ориз и съвсем малко домати, слагам подправките.Така го запържвам около 5-6 мин.След това изсипвам всичко в тавата, нарязвам около 200 гр. маслини и добавям вода 1:3 с ориза.Запичам във фурната, докато изври водата и остане само на мазнина.

# 217
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Зеле на фурна/kadrokoska/

Правя го или с прясно или с кисело зеле. Ако го правя с прясно, добавям малко оцет и сол и го омесвам, за да не е така "наперено". 
На дъното на тавата слагам олио или зехтин, след това зелето. Поръсвам с червен пипер и обърквам. Ако е прясно зеле добавям и доматен сос. Запивам във фурната за окло 50 мин. на 250 градуса. Подправките, който слагам са само дафинов лист и черен пипер.

# 218
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Ястие от картофи и гъби/ desi_minkova/

500 грама гъби;
500 грама картофи;
5,6 глави лук;
сол и черен пипер на вкус;
олио за пържене.

Почистваме гъбите,измиваме ги подсушаваме и леко запържваме.Обелваме картофите и ги нарязваме  на кубчета,запържваме ги леко.Нарязваме и запържваме почистения и нарязан лук на резенчета, докато омекне.Разбъркваме всичко,посоляваме и поръсваме с чер пипер слагаме в тавичка и печем във фурната до зачервяване.

# 219
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Кюфтета от спанак

1кг. спанак
100 гр. овесени ядки
3 с.л. галета
джоджен
сол
масло или олио за пържене

Спанакът се почиства и нарязва на дребно, след което се задушава докато омекне. Отстранява се от огъня и се добавят овесените ядки. След като престои около 30 минути се добавят джодженът и солта. Омесва се и ако е необходимо се добавя малко брашно. Оформят се кюфтета, овалват се в галета и се пържат в нагорещената мазнина.

# 220
  • София
  • Мнения: 3 787
Супи:

Супа с карфиол

1 глава карфиол
4-5 по-големи картофа
1-2 моркова
1 глава лук /или праз/
сол, черен, червен пипер, чубрица, къри, индийско орехче

Карфиолът се накъсва на розички, картофите се нарязват на дребно и се слагат с вода и сол да врят. Когато омекнат, се добавят морковите, лукът и подправките. Към края се слагат 1-2 с. л. растителна мазнина. Може да се поръси с магданоз.

# 221
  • София
  • Мнения: 3 787
Пилешко:

Пилешко със скариди по италиански/от бабата на  Lennyh  bouquet / Laughing Laughing Laughing

Бяло пилешко месо задушено с гъби и бяло вино. Към него сос - домати, моркови, лук малко преди края скариди и съвсем след като го дръпна от огъня две скилидки ситно накълцан чесън и много босилек.

# 222
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:



Картофени рулца/Jenny_71 /-оригиналната рецепта е с колбас и кашкавал,но я промених,за да е съвместима с РХ Wink

Обелени картофи се сваряват много добре в леко подсолена вода. Изцеждат се и се пасират . Подправят се по желание, аз слагам сол, пипер, чубрица и малко риган.
Нарязват се на ивици сварени моркови,гъбки,маслини,малко печени чушки и кисели краставички. Взема се от картофената смес и се сплесква върху дланта, слага се от зеленчуците и се затваря, като с ръце се оформят ролца. Важно е да се правят докато картофената смес е още много топла иначе започва да се троши и трудно се оформя. След като се оформят всички ролца се панират в брашно, жълтъци и галета и се пържат от всички страни. Приятен апетит!


Понеже постя и не мога да използвам жълтъци,ги направих само оваляни в галета и на фурна.Стават наистина много вкусни Wink

# 223
  • София ж.к. Надежда 1
  • Мнения: 708
Ето малко и от нещата които аз правя Wink

Спаначени спагети

1 спагети
за соса:
зехтин или масло,лук,гъби,печена чушка,спанак,сметана,магданоз,сол,пикантина

Всичко се запържва и със получения сос се заливат сварените спагети.Като се сипат в чиния може да се сложат 2-3 маслинки от горе.


Печена скумрия на скара

Изпичам скумрия в зависимост от броя на хората.
Правя един сос с които я заливам.
Загрявам малко зехтин и слагам -сметана (малко),копър,чесън,сол,пикантина,черен питер.


Бели пилешки сърчица

Сварявам сърцата.
В тиган загрявам масло и запържвам 1 глава лук (пресен или стар ) и малко праз лук.След това слагам нарязани на по едро гъбки (или цели ако са дребни),малко пикантина,сол и накрая слагам сърцата и малко водичка.Уставям за около 5-10 мин. да изври водата и прибавям сметана.Разбърквам за около 3-4 мин. и е готово.

# 224
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Постна мусака от карфиол

1 голяма глава карфиол
3 моркова
4 скилидки чесън
сол
копър/или някаква друга зеления по желание/

За заливката:
1 малка кофичка заквасена сметана
4 с.л брашно
хладка вода

Карфиола се накъсва на розички и се сварява в подсолена вода/за не повече от 5-6 минути/.Морковите се нарязват на кръгчета и също се сваряват.Сварените зеленчуци се отцеждат добре от водата и се изсипват в намаслена тавичка.Посоляват се ако има нужда,поръсват се със ситно нарязания чесън,малко копър.

Сметаната се разрежда с ½ ч.чаша топла вода и се бърка до хомогенизиране на сместта.Добавя се брашното и отново се разбърква до получаване на смес,малко по-рядка от смес за палачинки.Заливката се изсипва върху зеленчуците и се пече в предварително загрята фурна до зачервяване.


А за постещите това Mr. Green:Рецептата е от форума.

Карфиол с галета

Сварява се 1 глава карфиол накъсана на розички, изцежда се и се намачква с вилица.
В тиган се изсипват 2 кафени чаши галета и олио колкото поеме и се запържва за кратко, внимавайте че става много бързо. Изсипва се върху карфиола и се обърква. Това е по-скоро някаква гарнитура , но на нас много ни харесва и си я ядем само така.

Общи условия

Активация на акаунт