Магистър филология

• 763
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте! А знаете ли дали може да се завърши магистратура английска филология или педагогика от някакъв вид за неспециялизанти. Тоест бакалавъра да е за нещо, което няма абщо с езика? И за всички специалности ли можеш да зепишеш профил за да можеш да преподаваш?

# 1
Обикновена педагогика без чужд език може. За магистратура с чужд език трябва бакалавърска степен с него. В някои случаи конкретно за педагогика може да се влезе със сертификат за владеене на езика на високо ниво.

# 2
В Добрич може да се изучават Начална и Предучилищна педагогика и английски език: https://www.shu.bg/faculties-dobrich/specialnosti/.

Последна редакция: вт, 12 мар 2024, 23:38 от Radilena

# 3
Като цяло нивото на езикова грамотност в средните училища сега е доста ниско. Момичето не е изключение. Можете да разгледате и други теми, написани от кандидат-студенти в този раздел. Но това е поправимо.
Ако вузовете и колежите поставят прекалено високи изисквания пред кандидатите, те ще останат празни. Проблемът е комплексен.

Аз съм на 46 години, с ДЦП, в инвалидна количка, без висше образование, но се научих да пиша грамотно. Който иска, се научава. Просто трябва много да се чете. Това спомага много за подобряване на правописа и граматиката. Един от сериозните проблеми на днешните млади хора е, че те не четат. Искат да влязат и да завършат престижни специалности без особени усилия, да си вземат дипломата и веднага да започнат да печелят много пари... Е, не става.

Последна редакция: вт, 12 мар 2024, 16:39 от Radilena

# 4
Нека не залитаме в тази посока. Хората като цяло не четат и са в някаква степен неграмотни. Получавала съм уникални имейли от титулувани професори с високи претенции за цифрова грамотност и познания по етикет.
Не оправдавам авторката, да не ме разберете погрешно, просто посочвам, че неграмотността е повсеместна, не е само сред младите.

# 5
Така е, и аз казвам, че не трябва да залитаме в крайности. Но все пак се очаква поне филолозите да бъдат грамотни. Затова, ако момичето иска да учи филологическа специалност, ще трябва да положи доста усилия.

Последна редакция: вт, 12 мар 2024, 17:36 от Radilena

# 6
  • Melmak
Радилена, шапка ти свалям. Доказателство, че ако човек иска, успява.

Проблемът е, че средните училища бълват неграмотни. А средното образование би трябвало да достатъчно, за да бъде един човек грамотен. Не е работа на университета да учи на грамотност. Но аз завърших специалност, в която грамотността е много важна, а една от колежките не можеше да чете. Сричаше. И тя завърши.

# 7
Благодаря!

# 8
Радилена, шапка ти свалям. Доказателство, че ако човек иска, успява.
Адмирации и от мен Hands Clap

За мен за преподавател по език, пък било то и чужд, е недопустимо да е неграмотен на родния си език. Виж, ако е математик, да речем, може и да не му придиряме толкова (особено ако е добър Wink)

# 9
Тези, които стават учители по чужд език, обикновено са най-слабите ученици или студенти. Не искам да оплювам преподавателите като цяло, но това са моите впечатления. Някои от тях дори не знаят азбуката на чуждия език, камо ли да го преподават.

Общи условия

Активация на акаунт