Неорайхианска психотелесна психотерапия

• 1 677
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте,

Интересува ме, има ли хора, които имат наблюдения над неорайхинаските специалисти и дали биха могли да споделят.
Преди време чух, че този вид терапия е по-холистична и по-ефективна и бях при няколко терапевта, но зажалост не се почувствах достатъчно разбрана и не постигнах желания резултат. Та, чудя се, дали просто аз не съм си паснала с терапевтите или изобщо тази парадигма не е от най-работещите.
Ще съм благодарна да чуя мнения и от други хора.
Благодаря предварително

# 1
Аз лично от край време не вярвам нито на психолози нито на терапевти. В тяхна полза е ти да си "болен" и ще ти намерят какво ли не само и само да останеш клиент, но това си е моето мнение.

# 2
Личността на психотерапевта е с предимство пред школата.Това отдавна е известно и доказано от контролирани изследвания.Търсете отзиви от Ваши близки,познати и се доверете на човек,който има и призванието да работи това,а не само школовката.
НеоРайх у нас при Мадлен,Ирина и още куп други студени като излъчване жени....няма как да сте доволна.За мъж достатъчно компетентен дори не съм и чувал.

# 3
Най-добрата ми приятелка учи в Института на Мадлен първа година.
Мога да споделя, че наистина е важен човекът, не школата.
Мадлен е чудесен преподавател, има и други качествени кадри, но за жалост масата обучаващи се са там с неясна цел - повечето за забавление, от скука...Таксите са безумни, порочността ми се струва двустранна в случая.
Мога да препоръчам добър терапевт от Школата - в Стара Загора се намира.
Моята приятелка, от догодина, мисля, че ще бъде най-прекрасният терапевт Simple Smile Все й повтарям, че не й беше нужно да записва това в София, но пък дава ценни знания в някои области, незаменими, бих казала, та донякъде е оправдано.
Не всеки става за терапевт. Затова и не всеки нуждаещ се лесно може да открие терапевт, с когото да се сработи.

# 4
Да, да, това е вярно!
Неорайхиянците са предимно моми.
Сектантки.

# 5
  • София
Чувала съм потресаващи неща от познати и приятели, посещавали терапевти от неорайхианците. Вменяване на вина, арогантност, фамилиарничене, ядене и говорене по телефона по време на сесия, даване на съвети, обиди, пристрастие, сугестия и пристрастие..Някои от познатите ми се отказаха от психотерапевти завинаги

# 6
Чувала съм потресаващи неща от познати и приятели, посещавали терапевти от неорайхианците. Вменяване на вина, арогантност, фамилиарничене, ядене и говорене по телефона по време на сесия, даване на съвети, обиди, пристрастие, сугестия и пристрастие..Някои от познатите ми се отказаха от психотерапевти завинаги

Благодаря за мнението. Дали може да дадете конкретни имена, според мен е важно да се споделя тази информация, за да може да се предпазят нови хора от този негативен опит.

# 7
  • София

Благодаря за мнението. Дали може да дадете конкретни имена, според мен е важно да се споделя тази информация, за да може да се предпазят нови хора от този негативен опит.

Не бих си позволила подобно нещо, поради причината, че опитът е на хора около мен, не личен и това би било несериозно.

# 8
Значи може да плюете по психотерапевтите , нищо че нямате личен опит, но съвестта не Ви позволява да споменете конкретно кои? Интересна логика и принципи имате.
От терапевт до терапевт имат разлика от тук до небето, същото е и с лекарите, същото е с хората като цяло. Хубаво е да не се слагат всички под общ знаменател, не е коректно. Това, че някой се е обучавал в школата не го прави автоматично лош терапевт, нито обратното.
Иначе в сайта на Института са поместени всички лицензирани и практикуващи терапевти, никой не е анонимен за пред обществото.

П.П. Начинът, по който описвате негативния опит на Вашите познати кара разказът Ви да изглежда несериозен, повърхностен и точно пресъздаден като от "развален телефон". Излезте с факти, имена, ще бъде полезно на всички.

# 9
  • София
Значи може да плюете по психотерапевтите , нищо че нямате личен опит, но съвестта не Ви позволява да споменете конкретно кои? Интересна логика и принципи имате.
От терапевт до терапевт имат разлика от тук до небето, същото е и с лекарите, същото е с хората като цяло. Хубаво е да не се слагат всички под общ знаменател, не е коректно. Това, че някой се е обучавал в школата не го прави автоматично лош терапевт, нито обратното.
Иначе в сайта на Института са поместени всички лицензирани и практикуващи терапевти, никой не е анонимен за пред обществото.

П.П. Начинът, по който описвате негативния опит на Вашите познати кара разказът Ви да изглежда несериозен, повърхностен и точно пресъздаден като от "развален телефон". Излезте с факти, имена, ще бъде полезно на всички.

Жената изказа сама мнение относно посещенията си и то негативно. Да видяхте да споменава имена? Защо не я попитахте от кои не е доволна, а питате мен? За какво се закачихте точно? Хора около мен са изключително недоволни от работата с неорайхианци и това е, което са споделяли. Нали не смятате, че съм седнала да питам за конкретни имена? Тук говорим за школата. Но дори  и да са ми казали такива, аз споделям техния опит. Къде видяхте да пиша "всички терапевти"? Дори аз самата да съм доволна от който и да било, това е много субективно и ако за мен някой е "добър", това не означава, че и за друг ще е такъв. Близки до мен са имали негативен опит и с други терапевти от различни школи, но масово и еднотипно мнение споделят именно за тази парадигма. И да, имала съм преди време и аз един опит с такъв и се присъединявам към тяхната позиция. Всеки има право на мнение и не съм длъжна да удовлетворявам Вашите искания, особено след като дори не сте автор на питането.

# 10

Не е съвсем така, защото аз лично имах една единствена сесия с Мадлен, която беше онлайн и Мадлен я взе тази сесия в някакъв двор/ поляна, като ми мляскаше ябълка насреща през цялото време. И на мен ми се стори супер непрофесионално и арогантно. След това ме препрати при Даракчиев, при който бях 1 година, супер зле, накрая той ми написа в един имейл, да съм била проявила благодарност към него, с особено вина вменяващ тон. Този имейл още го имам. Ескалирах до Мадлен и след като тя отгорови, че има грешка от негова страна, той никога не ми отговори на имейлите, нито се извини, просто зачезна и ме остави в незатворена и недоизяснена ситуация. Това съм дискутирала с други 3ма терапевти, и те са на същото мнение, че това не е професионално, нито терапевтично отношение към клиент. Освен това, в такива терапии има нещо наречено rupture i repair, което е когато има конфликт във връзката терапевт-клиент, и терапевта трябва да знае как да се справи с тези конфликти. Това е ОСНОВНО в терапиите, най-вече работа с конфликти и тяхното разрешаване/ преодоляване в терапевтичния процес. Мога да кажа, че в това цялата терапия с Антон яко се провали и той не пое отговорност накрая, нито се появи да изясни отношенията и неговото незряло поведение.....сигурно само, ако му бях писала, че аз ще си заплатя изясняващата сесия с още 80 лв. за неговото неадекватно поведение!! На въпросът към моята терапевтка от същата школа, как е възможно той така да постъпва с клиентите си, при положение, че тази школа предимно натяква как да се разрешават конфликти без насилие  и по зрял начин, а не с бягство и stonewalling, ми беше отговорено, че вероятно не си бил завършил още процеса. Ами да му се дава лиценз за терапевтиране като си го завърши, а не клиентите да са му потърпевши и да му и плащат на всичкото отгоре за това!! Също така им губи и времето, особено, ако са средата на 30те или началото на 40те. RageRageRage

Наистина е притесняващо също и това, че стажантите от май 2рата година започват да терапевтират хора. Аз също имам лична позната, чиито травми даже,  като че ли аз по-ясно виждам от нея самата, която се и терапевтира, защото това е задължително, и мога да кажа, че тя в момента е в много объркана лична ситуация и има доста терапевтична работа да върши по себе си..не знам как въобще е позволено такива хора директно да терапевтират други, защото тя още не е и завършила 4те години, камо ли личния си процес. Така че аз виждам доста неща, които от моя личен опит се припокриват с коментара на Antoniq73, особено в изброените от нея "вменяване на вина, арогантност, ядене по време на сесия и говорене по телефона"!!!!

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 01:03 от lilique

# 11
След 2рата година на обучение имат право да терапевтират под супервизия, приходите в голямата си част отиват именно при супервайзорите...Това е една абсолютна пирамида, в която таксите за обучение далеч не са най-скъпото...Хората не се подбират по адекватни критерии, а по финансови възможности, това е и причината да има много нечитави потенциални терапевти...От 10 души, 1 човек си е на мястото. Останалите са там от скука, за личностно израстване, за  престиж...
И да, огромно значение има, когато коментираме тук и споменаваме конкретни терапевти с конкретни истории, за да не се слагат всички под общ знаменател - защото, концепцията на обучението и на самата психотелесна терапия е прекрасна по същността си, но хората които я практикуват...в огромната си част просто са си сбъркали попрището.
Heart

# 12
  • София
След 2рата година на обучение имат право да терапевтират под супервизия, приходите в голямата си част отиват именно при супервайзорите...Това е една абсолютна пирамида, в която таксите за обучение далеч не са най-скъпото...Хората не се подбират по адекватни критерии, а по финансови възможности, това е и причината да има много нечитави потенциални терапевти...От 10 души, 1 човек си е на мястото. Останалите са там от скука, за личностно израстване, за  престиж...
И да, огромно значение има, когато коментираме тук и споменаваме конкретни терапевти с конкретни истории, за да не се слагат всички под общ знаменател - защото, концепцията на обучението и на самата психотелесна терапия е прекрасна по същността си, но хората които я практикуват...в огромната си част просто са си сбъркали попрището.
Heart

Когато "конкретизираме" с имена, отново не можем да говорим за обективност, защото ако за някой даден терапевт е добър, това не означава, че той е наистина такъв и обратното. И да, няма значение школата, много е важна личността на самия терапевт. Всъщност, това че някой е под супервизия и все още се обучава съвсем не означава, че дипломираният е "по-добър", напротив. Това не е мерило. Човек би трябвало да се супервизира до края на практиката си, защото и те са хора и минават през всякакви етапи и често "големите" имена претупват нещата именно поради дългогодишната си практика и една вече настъпила апатия и липса на мотивация. И това важи във всяка професионална сфера, не само при терапевтите. Навсякъде има кадърни и некадърни кадри и мисля, че това е съвсем нормално. Винаги се налага да обикаляме и проучваме преди да намерим онова, от което имаме нужда  и действа за нас самите. Казвам "действа", защото ако при един се получава, то при друг не. Затова препоръките сами по себе си не са мерило.

# 13
Здравейте!

Моята най-добра приятелка също учи е този Институт и е първа година.
 Искам само да вметна и да я похваля, че тя природно си има изключителен подход към хората и харизма.
  Тук съм с друг въпрос - някой посещавал ли е някой от тези терапевти, които да в сайта, ако да, кой, бихте ли могли да споделите впечатления и не на последно място - как стоят нещата с цените?

Благодаря предварително.

# 14

Да попитам вие да не сте от нео-рейхианската школа?

"Излезте с факти, имена, ще бъде полезно на всички" -търсили ли сте website-тове на лицензираните и практикуващи нео-рейхиански терапевти, защото ще видите, че само малка част имат такива, а тези, които имат нямат опция за споделяне на опит и ревюта от клиенти. Как да се ориентира тогава човек, при избирането на терапевт? Говори за липса на транспарентност. Транспарентността трябва да е и от 2 те страни!!

Общи условия

Активация на акаунт