Спирала за жена която не е раждала?

• 494
  • 13
  •   1
Отговори
Жена на 21 години съм и искам да си сложа спирала, дали ще ми бъде позволено въпреки това, че не съм раждала?

# 1
Трябва да попитате АГ. Тук кой каквото и да каже, ако АГ ви не желае да я постави, няма значение. Не би следвало да е проблем, че не сте раждала според мен. Противопоказание е наличие на раничка на шийката, активна инфекция.. В този ред на мисли е редно първо да си направите профилактичен преглед с цитонмазка и микробиология и да зададете въпроса си за спиралата.
Изберете си добър АГ с добра апаратура и достатъчно стаж, тъй като е от голямо значение за ефективността на спиралата да бъде поставена правилно!

# 2
  • Sofia
Всъщност "проблемът" с нераждалите жени и спиралата е, че има потенциален риск от инфекции.

Спиралата има едно конче, което излиза от шийката на матката. Това конче е като магистрала за бактерии до вътрешността на матката. При нераждала жена една подобна инфекция може да доведе до инфертилитет. Не е казано, че ще се получи инфекция, много жени с години си носят спиралите без проблем. Но ако се случи на нераждала жена, няма да е много приятно.

# 3
Не си го причинявай .Бях не раждала ,общо взето няма инфекции и кой знае какви проблеми но я изтърпях точно три месеца.Майко мила след като я махнах какви съсиреци бяха .Има голям риск от срастване ,миоми и полипи .По добре попитай докторите за контрацеп.(не мога да го напиша правилно)имплант .

# 4
  • Paris, France
Статус нераждала не е абсолютно противопоказание за спирала. Има и малки размери, подходящи за нераждали. Причината да не се слагат често на нераждали е, че е по -трудно и болезнено отварянето на шийката на матката при поставяне. В центровете по семейно планиране често не разполагат с всякакви модели и размери спирали и това също е пречка. Другото Brin de muguet го е обяснила.

Два пъти съм си слагала спирала като нераждала, но в Англия много, много трудно се намираха гинеколози, които да се съгласят, даже на частно.

На ваше място бих отишла в гинекологичен кабинет и бих питала дали биха ми сложили при положение, че не съм раждала и ако кажат, че да, бих записала час. Имайте предвид, че не се слага още при първата консултация. Правят се кръвни тестове, микробиология, цитонамазка, ехография на матката, тест за бременност и като излязат резултатите се записва час за поставяне. В някои кабинети във Франция се ходи с резултатите, дават рецепта, купувате си спиралата и отивате в друг ден да ви я поставят. Във Франция спирала поставят и някои общи лекари, както и акушерки. По спомени единствено акушер-гинеколози се навиваха да я сложет на нераждала. Личните лекари бутаха хапчета.

Успех.

# 5
Всъщност "проблемът" с нераждалите жени и спиралата е, че има потенциален риск от инфекции.

Спиралата има едно конче, което излиза от шийката на матката. Това конче е като магистрала за бактерии до вътрешността на матката. При нераждала жена една подобна инфекция може да доведе до инфертилитет. Не е казано, че ще се получи инфекция, много жени с години си носят спиралите без проблем. Но ако се случи на нераждала жена, няма да е много приятно.
Една от причините да не сложа спирала Мирена е заради това висящо конче. В другата тема за спирала Мирена ме убеждаваха, че няма как да се хване от висящия малък конец, който се скъсявал, ако ти пречи, инфекция. Този конец виси 5 години. Нали една жена уринира, има менструация.

# 6
  • Sofia

Една от причините да не сложа спирала Мирена е заради това висящо конче. В другата тема за спирала Мирена ме убеждаваха, че няма как да се хване от висящия малък конец, който се скъсявал, ако ти пречи, инфекция. Този конец виси 5 години. Нали една жена уринира, има менструация.
Най-вече - води се полов контакт. Тоест това конче има абсолютен достъп до външния свят.
Както може да има бактериална вагиноза, така може и инфекцията да стигне до матката.

# 7

Най-вече - води се полов контакт. Тоест това конче има абсолютен достъп до външния свят.
Както може да има бактериална вагиноза, така може и инфекцията да стигне до матката.
Да, забравих и за половия акт. Не само да се получи инфекция във влагалището и оттам да навлезе чак при матката, но има висок процент да навезе и в пикочния мехур, оттам и в бъбреците и да увреди тези органи.

# 8
  • Sofia
Специално кончето няма връзка или някакъв път до пикочния мехур.
Но потенциално всяка бактериална вагиноза може да стигне до пикочните пътища (с или без конче от спирала - това няма отношение към уринарните инфекции).

# 9
  • Paris, France
Е, при полов контакт се слага презерватив точно за да не навлизат инфекции. Поне ако не се цели бременност, де. Също и да не се цапат чаршафите. Самият метал, от който е изработена спиралата е бактерициден мисля, но може и да не е точно така.

Аз не бях доволна от Мирена, че и забременях с нея. Сега може да е подобрена, но преди 25 години не ми понесе особено. Нахвалиха я, че уж цикълът бил по-лек. Същият си беше, но апетитът ми се увеличи. Предпочитах спиралите от мед без съдържание на прогестини. Това беше преди 30г. Отдавна не съм слагала спирала и вероятно в днешно време са силно подобрени.

# 10
  • Sofia
Е, при полов контакт се слага презерватив точно за да не навлизат инфекции. Поне ако не се цели бременност, де.
Значи въпреки спиралата и презервативи.
При това положение какъв е смисълът от спиралата? Говоря, когато си с постоянен партньор.

Причината да не се слагат често на нераждали е, че е по -трудно и болезнено отварянето на шийката на матката при поставяне. В центровете по семейно планиране често не разполагат с всякакви модели и размери спирали и това също е пречка.
В интерес на истината не мисля, че това е причината. Моята шийка е със статус "нераждала". Но имам три деца. И на мен ли ще ми откажат спирала - ами не. Братовчедките ми и те са раждали само чрез секцио (с шийки на нераждали) - но без проблем им сложиха спиралите.
Основния проблем са си потенциалните инфекции.

ПП : в България няма центрове за семейно планиране (поне няма подобни структури като във Франция).

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 14:06 от Brin de muguet

# 11
Но потенциално всяка бактериална вагиноза може да стигне до пикочните пътища (с или без конче от спирала - това няма отношение към уринарните инфекции).
Има връзка между инфекциите във влагалището и пикочния мехур и бъбреците. От нелекувана и често проявяваща инфекция във влагалището, навлиза в пикочния мехур и оттам в бъбреците.
Nevena Virolan какъв е смисълът на спиралата да се прави полов акт с презерватив? За цапане на чаршафите е истина и се слага презерватив или в банята се прави, но темата е за спиралата.

# 12
  • Paris, France
Смисълът от спиралата е, че като се спука презерватив, има допълнително предпазване. Спиралата има по-нисък % фалове когато се ползва и презерватив. Смисълът от презерватива го обясних - предпазва от инфекции матка, която е отворена, в която има чуждо тяло, лесно прониква всичко, а и лигавицата е още по-гостоприемна за инфекции ако в спиралата има прогестини. Това с прогестините важи и при противозачатъчни хапчета.

Шийките на матките на жените, които са минали през цяла бременност са различни от тези на никога нераждалите. И аз питах същото като ми отказваха поради липса на предишни бременности. Тези шийки са били под тежестта на минимум кило и половина (фетус + плацента и околоплодни води) тежест. По време на секцио, след изваждането на бебето и плацентата, матката се тампонира. Натъпква се с парцали (марля, бинтове) и един край се изважда през шийката и влагалището. След зашиване на матката, коремната стена, кожата, тези марли се издърпват през шийката и влагалището.

След първото раждане със секцио, при това на недоносено бебе, тежащо кило, спирала ми е предлагана, но аз избрах друго. Накрая си клъцнах тръбите и съм рахат.

# 13
  • Sofia
Има връзка между инфекциите във влагалището и пикочния мехур и бъбреците. От нелекувана и често проявяваща инфекция във влагалището, навлиза в пикочния мехур и оттам в бъбреците.
Това е така, но аз казвам нещо друго.
Инфекция във влагалището може да се появи с или без конец от спирала. Всяка инфекция на един орган, може да доведе до инфекция на друг орган.

Аз говоря за наличието на конец  (с години) в шийката на матката. Когато има инфекция във влагалището, наличието на конец улеснява преминаването на тази инфекция към матката, защото той буквално идва от влагалището, минава през шийката и влиза в матката. Без този конец шийката е затворена и една инфекция би стигнала по трудно до матката. Самото наличие на конец няма отношение към уринарните инфекции, защото той няма физически досег до тези органи.

Невена, смисълът на спиралата е да не се използват презервативи при постоянен партньор. Същата логика е и с противозачатъчните. Но който иска може да използва презервативи + ОК + спирала + импланти, за да се застрахова. Това не означава, че със спирала трябва да се използват презервативи.
Няма метод, който да е 100% сигурен.

Не един АГ ми твърди, че шийката ми е на нераждала. Независимо от бременностите, където даже няма изобщо дилатация на шийката. По време и на трите ми бременности шийката ми дори не беше скъсена, какво остава пък за отворена! АГ ми каза и че дори кюртажите не правят шийката като на раждала жена.

По време на моите секцио нищо не са ми вадили през влагалището! Всичко си чистиха през разреза - бях там все пак, всичко се усеща. После има само лохии, но те са като един нормален цикъл, дори без съсиреци.
Има и немалко клипчета на секцио в YouTube - всичко минава през разреза.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 14:44 от Brin de muguet

Общи условия

Активация на акаунт