Юнски бебета 2024 - Тема 3

• 48 964
  • 793
  •   1
Отговори
# 435
Нямаме телевизор у дома, идея нямам какво говорят 😁 Живеем на село, децата съм ги спряла от всичко, почти никъде не ходим, работим от вкъщи, ще преживеем и това.

Бях при Олга Дукат днес. Ще ми дадат шанс да си родя естествено 💗 В 36г.с. ще ходя да видят какво е положениетс белега от цезаровите,но казаха че досега не са върнали жена по припина "белег" тъй като руптурата била рядкост, около 1%. Обмислям дали да ангажирам и дулата от екипа им, но ше помисля още известно време.

# 436
Моето бебе в 33+3 го измериха 42см и 1700 грама. То от началото върви малко назад ама като гледам вашите са по-големи в по-малка седмица и се притесних. Плацента и води са ми добре, дано до 3 кг да го докара.

Нямаме телевизор у дома, идея нямам какво говорят 😁 Живеем на село, децата съм ги спряла от всичко, почти никъде не ходим, работим от вкъщи, ще преживеем и това.

Бях при Олга Дукат днес. Ще ми дадат шанс да си родя естествено 💗 В 36г.с. ще ходя да видят какво е положениетс белега от цезаровите,но казаха че досега не са върнали жена по припина "белег" тъй като руптурата била рядкост, около 1%. Обмислям дали да ангажирам и дулата от екипа им, но ше помисля още известно време.

Много се радвам! Има надежда значи дори и след две цезарови. А защо се стигаше предишните пъти до секцио, питаха ли те това и има ли отношение към сегашното раждане?
На мен също следващия преглед ми е 36-37г.с. за да мерим белега.

# 437
Благодаря, Фрезия 🍀Питаха ме, но аз не знам каква е причината точно. При мен с първото преносих 6 дни и казаха, че водите са замърсени вече, второто заради инфекция се спука мехура и тръгна 17 дни по-рано като явно на тоновете разбраха, че не е добре детето и много бързо извадиха доктора от дома му да направи секциото и съответно бебето не беше добре, но я оправиха.

Допълвам, че ме дърпаха хлапетата докато пиша: стискам палци и при теб да се развие всичко в твоя полза 🌷

Много се радвам! Има надежда значи дори и след две цезарови. А защо се стигаше предишните пъти до секцио, питаха ли те това и има ли отношение към сегашното раждане?
На мен също следващия преглед ми е 36-37г.с. за да мерим белега.

Последна редакция: вт, 23 апр 2024, 23:06 от LucyFord

# 438
Моето беше седалищно и го извадиха 38+няколко дни. Казаха че шанса да се обърне вече клони към 0, а така няма да успея да го родя. Докторката сега го потвърди. Бъзика ме че аз една контракция не съм усещала, като тръгне раждането да не се шокирам и да свия сармите 😝😂

# 439
В 38 го извадиха, защото е седалищно??? Е това само не бях чувала 😳

# 440
В 29гс и няколко днк беше 1320грама. Ама това ми се струва мн относително.
Следя се при лекар по здравна каса и на частно обикн през седмица двете лекарки ми казват доста различни грамажи. Зависи от  апаратурата

# 441
Вчера разбрах нещо много интересно. Тъй като на новородените им правят задължително скриниг за няколко вродени заболявания (взимат кръв от петичката) както и някакви тестове на слуха чрез пускане на някакви звуци, попитах мога ли да ги откажа. И тук ме удариха като с мокър парцал: ако ги откажа, трябвало да заплатя пътеката, която е на стойност 860лв. Защо като няма да използвам нещо, трябва да го плащам?  Защо е толкова задължително? От всички възможни заболявания, защо точно фенилкетонурия (нарушен метаболизъм на една аминокиселина) ? Наречете ме конспиратор, но не мога да повярвам в толкова задължителна грижа от страна на държавата. Така де, просто да споделя размисли и страсти 😁

# 442
Ами, грижа.. Намерили са си още една причина пари да искат. То по тези частни болници е страшно, свалят кожи.
Люси, да, 38+4'5 бях но още в 36 г.с. на последната фетална лекарят ми каза да си запазвам дата за секцио. А не ме е израждал той, нямаше интерес да ми го казва. И моята АГ и тя каза така и аз се съгласих.
Сигурно си имат някакви признаци там дето гледат, не знам

# 443
Вчера разбрах нещо много интересно. Тъй като на новородените им правят задължително скриниг за няколко вродени заболявания (взимат кръв от петичката) както и някакви тестове на слуха чрез пускане на някакви звуци, попитах мога ли да ги откажа. И тук ме удариха като с мокър парцал: ако ги откажа, трябвало да заплатя пътеката, която е на стойност 860лв. Защо като няма да използвам нещо, трябва да го плащам?  Защо е толкова задължително? От всички възможни заболявания, защо точно фенилкетонурия (нарушен метаболизъм на една аминокиселина) ? Наречете ме конспиратор, но не мога да повярвам в толкова задължителна грижа от страна на държавата. Така де, просто да споделя размисли и страсти 😁

Изследванията са задължителни иначе Здравната каса няма да им плати пътеката за престоя на бебето независимо дали е частна или държавна болница. А иначе е друг въпрос дали това са най-важните изследвания, които трябва да се направят,  но такова ни е здравеопазването - 30 години чакаме реформи.

# 444
Не мисля, че скринингът е излишен, точно пък за ФКУ. Но че е крайно недостатъчен - да, така е. За щастие имунолози и педиатри към момента са близо до издействането на разширяване на неонаталния скрининг, като към него се прибави изследване на муковисцидоза, първични имунни дефицити, а и ако не ме лъже паметта - за спинална мускулна атрофия. Последното и муковисцидозата са инвалидизиращи и с кратка продължителност на живота, освен ако няма ранна диагностика и лечение.
Когато проучвах НИПНТ, настоявах да има и за муковисцидоза.
Тестовете за слуха не се ли правят на едно месечна възраст? Хубаво е, че и това го има, защото несиндромната наследствена глухота е изключително често срещана за съжаление.

# 445
Не мисля, че скринингът е излишен, точно пък за ФКУ. Но че е крайно недостатъчен - да, така е. За щастие имунолози и педиатри към момента са близо до издействането на разширяване на неонаталния скрининг, като към него се прибави изследване на муковисцидоза, първични имунни дефицити, а и ако не ме лъже паметта - за спинална мускулна атрофия. Последното и муковисцидозата са инвалидизиращи и с кратка продължителност на живота, освен ако няма ранна диагностика и лечение.
Когато проучвах НИПНТ, настоявах да има и за муковисцидоза.
Тестовете за слуха не се ли правят на едно месечна възраст? Хубаво е, че и това го има, защото несиндромната наследствена глухота е изключително често срещана за съжаление.

Не коментирам излишен или не. Искам да ми се предложи, не да ми се налага или да имам опцията за отказ. В Токуда като лежа второто ми дете ми предложиха трансфонтанелна ехография в пакет с кратки инструкции за първи грижи (имаше и още нещо, но не го помня) казаха ми какво представлява и за какво се прави и ми дадоха избор.
За целия си живот от 35г съм срещала двама човека със слухов проблем и при двамата придобит, а не вроден и определено не съм убедена, че е често срещано явление.
Прави се още в болницата теста.

# 446
  • София
2017 година в Токуда имаше възможност да се плати пакета им и да се направи и на бебенце, което не е родено при тях.
 Моето е родено в Майчин дом и после се насочих към д-р Калайджиева от там да го следи.Сега не знам изобщо проследяват ли новородени и каква е практиката.

Вие избрахте ли педиатър?
При мен сега това е на дневен ред,направо не знам откъде да започна.
Баткото е в поликлиника България ,към груповата практика.Лекарката, при която го водех като малък, вече не работи там.
Иска ми се да намеря за бебешора педиатър по здравна каса и да го вържа към моето /на мъжа ми допълнителното здравно и при нужда да го водя при лекарите, които познавам от баткото.

# 447
Да питам който е раждал и има опит- тествали сте консултант по кърмене, който прави и домашни посещения?
Аз съм ползвала Хедра, със сигурност е много добра, но и страшно заета за жалост… та се информирам за алтернатива ако ми се наложи и при това раждане.
Със сигурност съм по-спокойна и подготвена след вече едно кърмено дете и много четене, но никога не знаеш как ще е ситуацията, а и съм секцио и сигурно пак като с първото по-бавно ще ми тръгне млякото…

# 448
Мн ще съм благодарна, ако някой си сподели списъка за пазаруване за бебешки дрешки. Мн съм объркана, предвид че термина ми е края на юни и в първите си месеци ще живеят на доста топличко. Аз мислех да не купувам въобще бодита с дълъг ръкав, но близките ме убеждават, че ще са нужни.

# 449
И аз бих се включила със същата молба. Близки приятелки ми дадоха насоки, но всички са със зимни бебета и те самите също не са сигурни.

Общи условия

Активация на акаунт